Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nam grozi podobny problem (no może tym co juz maja materiały nie tak wielki jak tym co dopiero kupia i będa mieli dlugi okres kredytowania).

Juz czesc bankow obmysla procedury weryfikacji ceny nieruchomosci w okresie kredytowania, porownywania jej z zaciagnietym kredytem, wraz z odsetkami, oraz nakladania na Klientow obowiazku przedlozenia dodatkowych zabezpieczen, gdyby sie okazalo, ze wartosc nieruchomosci na poczatku okresu kredytowania byla wyzsza, niz wartosc z dnia kolejnej wyceny.

Jest to normalna procedura stosowana m.in w USA, gdzie ceny nieruchomosci po boomie budowlanym gwaltwoenie spadly. Dlatego tez banki zaczely weryfikowac swoich klientow, domagac sie dodatkowych zabezpieczen, a w obliczu ich braku uruchomily procedury windykacyjne ...

jewrioszka, z brama udalo nam sie Was uprzedzic o pare godzi, ale w wylewkach to Wy nas wyprzedziliscie :-)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No moim zdaniem, jeśli oczywiście te mapy są dobre, to trasa będzie biegła równolegle do ulicy Orzechowej, pomiędzy Orzechową, a Podskarbińską, ale bliżej Orzechowej. Potem będzie przecinać ulicę Traktową, tak koło tego zagięcia, a potem ulicę Lanową w Wólce Prackiej, w miejscu, gdzie ta ulica tworzy łuk. Dobrze to widać na map24.

A Ty budujesz domek gdzieś koło Komarka?

Pozdrawiam

Magda

Magda nie wiem czy mnie uspokoiłaś ale jeśli to co piszesz okaze się prawdą to nie mam sie zbytnio co martwić. Kowalik też bo jesteśmy sąsiadkami ale nie zza miedzy.

adam 2007 też byłam- budowy doglądałam i ten ruch to latarnie !!!! :D

No już czuje zapacg grilla i zimneeee piwko :lol: :lol: :lol: :D :D :D :D

Trzeba sie kiedys zgrac i spotkać. Ja jak juz zacznę w czerwcu to zapraszm do siebie na wymianę doświadczeń.

Pozdrawiam,

Adam, to Ty też jesteś naszym bliskim sąsiadem. Z naszej działki jest z 200m do ulicy krótkiej, tylko Ty pewnie jesteś w jej drugim końcu? (niestety nie orientuję się gdzie jest granica Robercina i Woli).

Dlatego tez banki zaczely weryfikowac swoich klientow, domagac sie dodatkowych zabezpieczen, a w obliczu ich braku uruchomily procedury windykacyjne ...

Moim zdaniem nie możan uruchomić procedury widykacyjnej jeśli ktoś normalnie spłaca kredyt. Jeśli wartość nieruchomości faktycznie spada, to jest to niestety zmartwienie banku, nie kredytobiorcy. Nie wiem na czym miałoby się opierać żadanie dodatkowych zabezpieczeń. Jesli taka klauzula znajduje się w umowie kredytowej, to myślę, że bez problemu da się ją podważyć jako abuzywną i niedozwoloną w umowach z konsumentami.

To bank, jako profesjonalista, powinien ponosic ryzyko takich zmian rynkowych, a nie biedny, mały konsument. Tak stanowi nasze prawo.

jewrioszka Cena materiałów budowlanych nie jest bezpośrednio związana z cenami nieruchomości.

Ja w umowie kredytowej nie mam nic takiego, a poza tym nie biorę więcej niż muszę i dam radę spłącac, a raczej wartość ziemi spadać nie będzie, to by było coś dziwnego, tym bardziej że nawet nie ma planów zagospodarowania w większości terenów a co za tym idzie jest za mała podaż terenów pod budowę. Procedury takie są bardzo czasochłonne. Z całym szacunkiem jednak nasz kraj różni się od innych społecznością i chociażby mentalnością więc dla mnie porównywanie do innych krajów nie jest do końca prawdą.

adam 2007 też byłam- budowy doglądałam i ten ruch to latarnie !!!! :D

No już czuje zapacg grilla i zimneeee piwko :lol: :lol: :lol: :D :D :D :D

Trzeba sie kiedys zgrac i spotkać. Ja jak juz zacznę w czerwcu to zapraszm do siebie na wymianę doświadczeń.

Pozdrawiam,

Adam, to Ty też jesteś naszym bliskim sąsiadem. Z naszej działki jest z 200m do ulicy krótkiej, tylko Ty pewnie jesteś w jej drugim końcu? (niestety nie orientuję się gdzie jest granica Robercina i Woli).

No do mnie to prosta droga. Jadąc w Woli od strony Władysławowa skręcasz w Orzechową w lewo , później w prawo w krótką i jakies 200- 300 m i jestes u mnie. :lol:

Z całym szacunkiem jednak nasz kraj różni się od innych społecznością i chociażby mentalnością więc dla mnie porównywanie do innych krajów nie jest do końca prawdą.

Alez oczywiscie, ze tak 8) Nie mniej, bez wzgledu na mentalnosc, w kazdym kraju wydatkowane pieniadze oglada i zabezpiecza sie podobnie :D Wiem, wiem ... trudno nam sobie wyobrazic, ze nagle zalamuje sie koniunktura na rynku nieruchomości ... Nie mniej, nie wyobrazam sobie zaciagnac kredyt np. na 20 lat i nie rozpatrywac wszystkich za i przeciw, nawet jesli mialoby to oznaczac pozorne wrozenie z fusow nad cenami nieruchomosci :lol:

Kiedys juz to linkowalam, ale warto przypomniec. Oto bardzo delikatny artykul co by bylo gdyby http://www.bankier.pl/wiadomosc/Zanim-sie-posypie-Jak-sie-przygotowac-do-krachu-na-rynku-nieruchomosci-1561863.html

No nic ... biegne na budowe :-) Idziemy z psem obejrzec wylewki :lol:

O rany, jak milusio się zrobilo. Szkoda tylko, że ja tak rzadko bywam w Woli. Ale myślę, że wkrótce się to zmieni. Z budową co prawda planujemy ruszyć dopiero od lipca ("planujemy" - cha cha, urzędy nam zaplanowały!!!), ale zaczynamy już coś niecoś działać.

Adam, jesteś co prawda w drugim końcu Krótkiej, ale ona cała ma z 500m:)

Jak tylko bedę w Woli, to postaram się zlokalizować Wasze budowy i może uda nam się poznać.

Jako, ze dzisiaj zakonczylismy pewien etap, post bedzie mial charakter rekomendujacy :-) Moze komus sie przyda, zawsze latwiej isc przetartym szlakiem.

Mamy podlogi :-)

Sprawnie, terminowo, czysto z pelnym servisem :-) To oczywiscie Eimund, ktorego szczerze polecam. Jako totalny leniwiec i laik zamowilam usluge z pelnym materialem i nie martwiac sie o piasek, cement i inne takie otrzymalam finalnie piekne podlogi (juz sobie podejrzalam 8) )

Co ciekawe, Eimunda polecal mi byly wlasciciel mojego domu, ale nie wiedzac kogo mi poleca, stwierdzilam, ze ja swoja ekipe od wylewek mam. Polecana i zachwalana na Mauratorze. Jak sie okazalo oboje mielismy na mysli Eimunda :lol:

Jednoczesnie moge tez polecic kolejnego super fachowca Forumowego hydraulika Rafala Slusarczyka 8) Zrobil nam juz cala hydraulike i podlogowke. Pozostalo podlaczenie kominka z PW, pieca i kaloryferow. Nie mniej do chwili obecnej wspolpraca uklada nam sie super :-) Rownie sprawnie, fachowo i terminowo 8)

Aby nie bylo, ze jestem goloslowna oto czesc pracy P. Rafala i Jego ekipy :-)

http://img57.imageshack.us/img57/1184/mg2620xyrx2.jpg

Moge tez polecic elektryka Tomka. Nie jest ani super tani, ani drogi. Po prostu normalna cena, za bardzo dobra usluge :-) Co wazne, gdy pracuje to mysli, pyta, podsuwa rozwiazania :-) U nas mial dosyc prosto, wspolpracowal z nasza pania architekt, ale caly czas byl czujny i podsuwal sprawdzone rozwiazania. :D

Na zakonczenie dorzuce Pana Darka od bram nie tylko Hormanna :-)

Jesli poszukujecie kontaktow dajcie znac na PW. Podrzuce nr telefonow :-)

Betsi,

Jak tam poszukiwanie stolarza? 8) Na dobre u nas zacznie sie za jakis tydzien. Bede wtedy miala wszystkie projekty mebli i zaczne je wyceniac 8)

jewrioszka Cena materiałów budowlanych nie jest bezpośrednio związana z cenami nieruchomości

a może inaczej?

Ceny nieruchomości nie koniecznie muszą wynikać z cen materiałów budowlanych, ale powiedz to tym w Hiszpanii, Niemczech i naszym sprzedającym :wink:

Jeśli np. zbudujesz za 500.000 tys 150m2 to sprzedaż za 350.000 ? Jeśli tak to już masz klienta. :lol: Biorę w ciemno. 8)

Z podlogowej akcji zostaly mi cztery paczki styro 3cm i cztery paczki styro 5cm. Jesli ktos chcialby odkupic to polecam moj mini-sklad :lol:

Ciekawe jak to przeliczalam :roll:

Poza tym jak pamietacie dwa dni temu juz nie mialam ekipy od wykonczeniowki, ale juz mam nowa 8) Ciekawe czy pozostana w Polsce czy tez rozczaruja mnie wyjazdem do UK :-?

Po budowie, jak to po budowie...

Zmieniałem ostatnio siatkę ogrodzeniową i mam do odstąpienia tak z 80m na dziś (dojdzie jeszcze 25 za jakiś tydzień/dwa). Siatka stalowa, niepowlekana, nieco zardzewiała (na oko 10 wiosen) w całkiem dobraj kondycji. Na ogrodzenie budowlane nadaje się z powodzeniem.

Może ktoś się skusi?

Odbiór własny w Głoskowie.

Pozdr

MK

--------------------------

nieaktualne

--------------------------

Amber,

prośba o e. poszła na priva.

Ciekawa jestem czy rozwija się sprawa tarasu? Parę stron (jak ten czas leci!) temu pisałaś, że chcesz taras ziemny.

Jednym słowem chesz pić kawę na tarasie, a czy taras jest? :wink:

Masz priv 8)

Sprawa tarasu niestety okazal sie byc skorelowana z gazem :o Taras, podjazd i sciezki maja byc robione z kostki. Oczywiscie wszystko w jednym czasie. A gaz bedzie dopiero doprowadzony do nas w sierpniu (ja mysle, ze we wrzesniu :lol: ) i dopiero po wkopaniu rury od strony podjazdu bedziemy mogli myslec o kostce i o tarasie :roll:

Jednym slowem w tym roku bedzie taras poznojesienny lub nawet zimowy :lol: Serwowana kawa tylko mrozona i piwo z samoregulujaca temeratura :lol:

Zazdrosnico,

Tak jak wczesniej pisalam. Generalnie mam kierbuda od wpisow i podpisow. :roll:

Kiedys juz to linkowalam, ale warto przypomniec. Oto bardzo delikatny artykul co by bylo gdyby http://www.bankier.pl/wiadomosc/Zanim-sie-posypie-Jak-sie-przygotowac-do-krachu-na-rynku-nieruchomosci-1561863.html

Podtrzymuje swoją opinię, że żadanie dodatkowych zabezpieczeń, jak tez przytoczone w artykule podwyższenie oprocentowania, jest niemożliwe do przeprowadzenia przez bank. Po prostu bezprawne. Zabezpieczenie to warunek podpisania umowy kredytowej - jak już jest podpisana, to nie widze możliwości jej zmiany przez jednostronne działanie banku. Umowę kredytową można wypowiedzieć, gdy kredytobiorca nie wywiażuje się z obowiązków (przede wszystkim spłąty rat). W innym przypadku pozostaje bankowi się modlić, żeby klient pozostał wypłacalny (czyli prędzej OBNIŻYĆ mu oprocentowanie, niż podwyższyć).

Ale to czcze dywagacje.

Nie chciałbym Was zanudzać, ale nie ma ktoś EKIPY na zbyciu?

:-)

Ach - i pytanie: czy mieliście projekty branżowe (takie pełne, z podpisami), czy szliście na żywioł?