mike21pl 26.04.2007 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Betsi, Czy wiecie może coś na temat badań geologicznych, że niby są wymagane do pozwolenia na budowę? Jak składałam papiery do pozwolenia w zeszłym roku to niczego takiego odemnie nie wymagali. Wiedziałam, że dobrze jest zrobić takie badania dla siebie ale ich nie robiłam. Teraz sąsiadka z działki obok składała papiery i musiała dołączyć badania geologiczne gruntu. Powiedziała mi że mogę mieć problemy przy odbiorze budynku, jak takiego papierka nie mam. Muszę robić te badania gruntu? My musieliśmy dołączyć informację na ten temat wpisaną przez architekta w adaptacji.Posiłkowaliśmy się badaniami sąsiada z działki obok.I to wszystko. Składaliśmy w ub. miesiącu. W sumie to chyba zależy od urzędu i Pani w urzędzie. Bo w sumie ekspertyzy geologiczne często się od siebie różnią. W każdym bądź razie cennik za badanie gruntu jest na tej stronie. Może też będą coś więcej wiedzieć - badania gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 26.04.2007 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Amber - ulica Łukowska w Warszawie jest po drugiej stronie Wisły na Pradze Południe na Os. Ostrobramska. Nie może byc więc do niej wjazdu od ul. Puławskiej. Rany ... ten sklad ma trzy rozne lokalizacje Chodzilo mi o ul. Drumli 1. Ona na pewno jest boczna od Pulawskiej Amber Zajżę tam jutro, dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 26.04.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Znalazłam coś fajnego dla tych co lubią grać w kometke i podobne oraz nie lubią komarów http://allegro.pl/item184044782_muchy_komary_owady_lapka_killer_za_9_99_.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 26.04.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Zaczytałam się właśnie o ogrodach itp i nasunęło mi się pytanie ( do Jewrioszki ?) czy drugoroczne drzewka owocowe powinno się podciąć na wiosnę? Ostały mi się po poprzedniej właścicielce działki, przetwały budowę i zimę. Zaczynają pieknie kwitnąć. Aż szkoda by było żeby się zmarnowały, a że rosną w rogu działki z tyłu domu, to pomyślałam sobie że mogą zostać. Truskawki poszły w zapomnienie ( a było tego trochę) - zdeptane i przysypane ziemią. Kilka krzaczków się ostało, ale na kompot nie starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj2006 26.04.2007 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 przeczytałem parę postów o kredytach, bankach itp. i nie wiem o czym Wy piszecie. dla mnie sprawa jest jasna. mam umowę kredytową, dokładnie ją analizuje i albo podpisuję albo nie. nie ma cudów-to co jest napisane/nie napisane w umowie tego nie mozna zmieniś( oprócz paragrafów, które mówią że coś może ulec zmnianie np. stopa procentowa, marża banku itp-bankowcem nie jestem). czytałen na szybko więc może coś przegapiłem pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 26.04.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Miałem kiedyś umowę kredytową z bankiem. Chciałem coś zrobić jak w umowie a bank, że nie mogę, muszę zrobić inaczej (czytaj drożej) oni się pomylili w umowie. I nie przeskoczyłem przez to. Bank jak bardzo będzie chciał to w taki czy inny sposób narzuci swoje warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolaj2006 26.04.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Miałem kiedyś umowę kredytową z bankiem. Chciałem coś zrobić jak w umowie a bank, że nie mogę, muszę zrobić inaczej (czytaj drożej) oni się pomylili w umowie. I nie przeskoczyłem przez to. Bank jak bardzo będzie chciał to w taki czy inny sposób narzuci swoje warunki. zaraz zaraz to że Bank sie pomylił to przecież nie twoja wina!!!.miałeś w rękach umowę którą podpisał i Bank i Ty. i tylko na tyakich warunkach jak jest w umowie można wprowadzać zmiany jak z twojej stroby jak i Banku. Rozumiem że zostałeś oszukany. jak bym nie odpuścił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 26.04.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Łatwo tak napisać, że się nie odpuści. W konkretnej sytuacji często wybieramy mniejsze zło. I ja takie wybrałem poddając się. Wolałem stracić trochę niż więcej Chociaż jak pisał jesen znany pisarz: Zło to zło, mniejsze, większe, średnie, wszystko jedno, proporcje są umowne a granice zatarte. Nie jestem świątobliwym pustelnikiem, nie samo dobro czyniłem w życiu. Ale jeżeli mam wybierać pomiędzy jednym złem a drugim, to wolę nie wybierać wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 26.04.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 Zaczytałam się właśnie o ogrodach itp i nasunęło mi się pytanie ( do Jewrioszki ?) czy drugoroczne drzewka owocowe powinno się podciąć na wiosnę? Ostały mi się po poprzedniej właścicielce działki, przetwały budowę i zimę. Zaczynają pieknie kwitnąć. Aż szkoda by było żeby się zmarnowały, a że rosną w rogu działki z tyłu domu, to pomyślałam sobie że mogą zostać. Truskawki poszły w zapomnienie ( a było tego trochę) - zdeptane i przysypane ziemią. Kilka krzaczków się ostało, ale na kompot nie starczy Drzewka zostaw na razie w spokoju. Prawdopodobnie są już poprowadzone. (zresztą to zależy od ich gatunku) W tej chwili są one bardzo wysilone z powodu kwitnienia i początku wegetacji. Cięcie w tym momencie raczej im zaszkodzi. napisz mi jakie to drzewka to odpowiem kiedy je przycinać. Teraz lepiej kup Topsin lub inny środek grzybobójczy i je opryskaj. Oraz zasil jakimś nawozem, najlepiej naturalnym (gnojem, biohumusem itp) będzie ci przy nich dodatkowo trzymał wilgoć. ważne jest aby były to nawozy zawierające fosfor i potas. Truskawkom daj szanse a gwarantuje że w sierpniu każda z nich wyda na świat co najmniej po 5 nowych. Wystarczy je wtedy odciąć i posadzić w rzędzie z pozostałymi. W kolejnym roku będą już owocować. Jeśli są to stare krzewinki to jakiś miesiąc po owocowaniu należałoby je skosić że by je odmłodzić. P.S. ważne - wszelkie opryski pielęgnacyjne najlepiej przeprowadzać wcześnie rano lub wieczorem. Chodzi o to by promienie słońca zbyt szybko nie wysuszyły naszego środka. Są to w większosći preparaty o działaniu kontaktowym. Wyjątkiem sa środki chwastobójcze takie ja Rundup i Chwastox które powinniśmy stosować w pełnym słońcu najlepiej gdy temperatura przekracza 20 stopni. tez ważne - nie wiem czy u was (Park chojnowski) można stosować jakiekolwiek pestycydy. więc może lepiej zastanowić sie na wycigami na bazie roślin takich jak rumianek, skrzyp polny i pokrzywy. zależnie od stężenia możńa jestosowac jako nawóz lub środek owadobójczy i grzybobójczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 26.04.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2007 O rany, jak milusio się zrobilo. Szkoda tylko, że ja tak rzadko bywam w Woli. Ale myślę, że wkrótce się to zmieni. Z budową co prawda planujemy ruszyć dopiero od lipca ("planujemy" - cha cha, urzędy nam zaplanowały!!!), ale zaczynamy już coś niecoś działać. Adam, jesteś co prawda w drugim końcu Krótkiej, ale ona cała ma z 500m:) Jak tylko bedę w Woli, to postaram się zlokalizować Wasze budowy i może uda nam się poznać. No mojej jeszcze nie da się zlokalizować bo jest trawka ale juz za miesiąc bedziemy pracowali pełną parą a od czerwca wchodzi ekipa na fundamenty , ogrodzenie no i w góre jedziemy do dachu.Na pewno nie bedzie sie dało nie zauważyć mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 27.04.2007 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 No mojej jeszcze nie da się zlokalizować bo jest trawka ale juz za miesiąc bedziemy pracowali pełną parą a od czerwca wchodzi ekipa na fundamenty , ogrodzenie no i w góre jedziemy do dachu.Na pewno nie bedzie sie dało nie zauważyć mnie Adam to trzymam kciuki niech na Wola rośnie w siłę. Niedługo i ja dołączę do prawdziwych budujacych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 27.04.2007 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Znalazłam coś fajnego dla tych co lubią grać w kometke i podobne oraz nie lubią komarów http://allegro.pl/item184044782_muchy_komary_owady_lapka_killer_za_9_99_.html Betsii mam nadzieję, że moją rodiznkę nie bierzesz pod uwagę mówiąc o okropnych komarach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 27.04.2007 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Tak naprawde żarłoczne są tylko dziewczynki komarzyce, bo ich panowie to romantycy co latają z kwiatka na kwiatek i nikogo nie krzywdzą. To tak samo jak i u ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 27.04.2007 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Betsi, Ten link to wypisz wymaluj do hasla "chcesz pokoju, szykuj sie na wojne" Juz raz Depi przytachal nam na watek przydatne budowlane akcesoria , ale widze, ze nie tylko meska czesc Grupy gustuje w radykalnych rozwiazaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 27.04.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 No to ładnie a ja jeszcze betsi pomysły na trutki podsyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 27.04.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Długo mnie tu nie było. Mam coś dla Betsi. Spróbuj w mBanku. Oni z tego co piszą to mają kredyty na pokrycie kosztów już zbudowanego domu. Poza tym polecam ten bank. Mam u nich już drugi kredyt i na razie no problems. Po drugie dziękuję Ms. za "niereklamę". Na prawdę aż się człowiek w duszy raduje jak czyta że komuś jego rady są przydatne. Po trzecie. Zabezpieczeniem banku przed utratą wartości zabezpieczenia może być ubezpieczenie jakie wykupuje się przy udzielaniu kredytu, tzw. bezpieczenie od utraty wartości. Takie ubezpieczenia oferuje już TU Europa. Jest to produkt jak na razie tylko dla banków, a banki wtedy oferują je kredytobiorcą. Znam jeden bank który obowiązkowo wymaga takiego zabezpieczenia: Dom Bank. W mBanku kiedy pytałem się o coś takiego to tylko kiwali głowami i stwierdzili, że nie mają i nie przewidują wprowadzenia takiego zabezpieczenia. Pozostaje im np. zwiększenie oprocentowania lub żądanie zwiększenia zabezpieczenia. Amber i Jewrioszka. Dzięki za kontakty. Musze już zbierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 27.04.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 I jeszcze Fortis bank oferuje to ubezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 27.04.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Znalazłam coś fajnego dla tych co lubią grać w kometke i podobne oraz nie lubią komarów http://allegro.pl/item184044782_muchy_komary_owady_lapka_killer_za_9_99_.html Betsii mam nadzieję, że moją rodiznkę nie bierzesz pod uwagę mówiąc o okropnych komarach Wy jesteście Komarki a nie komary. Więc nie biorę Was absolutnie pod uwagę w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 27.04.2007 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Jeszcze jedna rzecz. Mam niedobrą wiadomość dla tych którzy szukają cementu lub szykują się do niedługiego zalewania ław, stropów lub innych rzeczy. Cementownie zaczynają wydzielać cement i wapno. Pan w Prażmowie powiedział, że dostali ostatnio zgodę na tylko 5 samochodów co rozeszło się w 2 dni. Dodatkowo jego partner w postaci betoniarni nie przyjmuje juz zamówień na beton towarowy, gdyż po prostu go nie mają. Ja przezornie kupiłem 3 palety cementu, ale przygotowuję się właśnie do zalewania stropu nad garażem i martwię się trochę o ten towarowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 27.04.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Betsi, Ten link to wypisz wymaluj do hasla "chcesz pokoju, szykuj sie na wojne" Juz raz Depi przytachal nam na watek przydatne budowlane akcesoria , ale widze, ze nie tylko meska czesc Grupy gustuje w radykalnych rozwiazaniach Cóż, bardzo spodobała mi się ta rakietka. I z opisu wynika, że to może być świetna zabawa wieczorem ( patrz. efekty swietlne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts