Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Barozi

Dzieki za info o banku.

Jak się okazało ( po przycisnięciu doradcy kredytowego) to zanalazł się bank, który pokrywa koszty poniesione na budowę. Co prawda potrzebują mieć zabezpieczenie, że go skończę ( więc część musi być też na budowę), ale jest to już bardzo blisko tego co chciałam osiągnąć.

Zobczymy jak Bank się do tego odniesie ( mam nadzieję, że pozytywnie) :lol:

Jewrioszka

Dziekuję za trutki :wink:

Nie mam pojęcia co to za drzewka ( na pewno owocowe).

Wykorzystam środki do spryskiwania rodziców, bo też maja kilka drzewek i na pewno będą je trochę opryskiwać.

A truskawki ( o ile urosną) na pewno zjedzą moi budowlańce :-?

Jaka Ukraina 2012??? Przecież to za 5 lat! ŻADNA budowa z tym związana nie ruszy prędzej, jak z 1,5 roku - wiem, bo pracuje w administracji. To wszystko niestety trwa.

ALe mam już wyjaśnienie - UOKiK prowadzi postępowanie antymonopolowe przeciw cementowniom za podział rynki i zmowę cenową.

Patrz pierwsza zielona strona dzisiejszesz Rzepy.

W to jestem w stanie uwierzyć.

Sk....yny.

No to sprawa sie wyjasniła. Dzięki Depi i Barozi za info. Ja takich gazet nie czytam bo nie mam na to czasu. Dla relaksu wole cos obrazkami.

P.S.

Co nie zmienia faktu że ida całe TIRY na wschód i na dokładke ruscy płacą gotówką. Mam znajomka w cementowni w Bielawie. stąd tez moje info.

Kolejnym powodem sa nałożone na nas zmniejszone limity CO2, oraz robienie zapasów przez każdego kto tylko może.

W innym przypadku pozostaje bankowi się modlić, żeby klient pozostał wypłacalny (czyli prędzej OBNIŻYĆ mu oprocentowanie, niż podwyższyć).

Ale to czcze dywagacje.

Albo jesteś optymistą, albo się znasz i wiesz, co piszesz. Mnie tylko przyszło do głowy, że za dużo w tym artykule słów-kluczy - "ubezpieczenie" i warianty. Może po prostu ubezpieczyciele chcą się podpiąć do wymienia? Ja w racie mam prawie 200zł ubezpieczenia kredytu. Czyli u mnie się podpięli. A do tego prawie 1500zł ubezpieczenie domu w budowie (warunki takie, że prawie niczym nie ryzykują).

Ach - i pytanie: czy mieliście projekty branżowe (takie pełne, z podpisami), czy szliście na żywioł?

Część będę miał z podpisami, a część (jeszcze nie wiem jaką, są w robieniu), na żywioł. Będę się kierował pragmatyzmem, tzn. co jest konieczne do późniejszego odbioru domu. W tej chwili trwają prace nad projektami systemów CWU, CO. Gazownicy robią swój projekt, elektryfingancję wykonamy we własnym zakresie, bo mamy zasoby ludzkie.

Te no k... co się dzieje??? Czego mnie uczyli na ekonomii - że jak jest popyt to podaż się dostosowuje, a tu co?

Jak to - nie mają betonu??? Zwariowali, czy co?

Wiadomość prosto z firmy budowlanej: Lafarge zablokował dostawy karton-gipsu na wschodnią ścianę Polski. Najpierw obciął dostawy na Ukrainę (tam na razie nie mają fabryk), więc Ukraińcy wykupili wszystko ze wschodniej ściany. Niedługo przyjadą do nas, a duzi producenci mają już kłopoty z wywiązaniem się z kontraktów długoterminowych, nie z bieżących dostaw. Maluczcy, tacy jak my jakoś sobie poradzą - tu kupisz dwa worki, tam dwa worki i jakoś do przodu...

Jewrioszka

Nie szalej. Do tego GK masz jeszcze chwilę czasu.

Najpierw otynkuj w środku - wyschnie i niech wylewka wyschnie, bo ci te płyty nasiąkną bardzo wilgocią.

Z tymi materiałami ( pomijam cegły itp) to jest tak, że nie ma - a są.

Tzn. nie są codziennie i nikt nie wie kiedy i za ile będą. Generalnie dostawy są często i nalepiej dzwonic, dowiadywać się a nawet pytać o cenę, bo są różne w składach. Problem jest tylko taki, że nie chcą trzymać kupionego towaru u siebie na składach, żeby innego klienta w oczy nie raziło. Trzeba szybko zabierać do siebie. Tylko gdzie to wszystko trzymać :-?

Tak swoją drogą obecna sytuacja z materiałami budowlanymi przypomina mi lata 80., kiedy w sklepach nie było nic poza octem i ?? (oj, już nie pamiętam!). Zakłady niby pracowały pełną parą, a ze sklepów znikało wszystko na pniu. Ale wtedy ustrój był be i propaganda.

Teraz wskaźniki świetnie, optymizm rośnie, ożywienie w gospodarce itd.

To dlaczego jest tak źle skoro jest tak dobrze? :cry: