barozi 27.04.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Dokładnie to samo powiedział mój teść jak mu powiedziałem że nie można betonu zamówić. Po prostu lata 80-te. Dzisiaj rozmawiałem z 4 betoniarniami. W każdej najbliższy termin dostawy to 7 maja, ale nie wiadomo czy będą mieli kruszywo. Tarczyn w ogóle nie przyjmuje zamówień, ale tam jest chyba kilka betoniarni a nie do wszystkich mam telefon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 27.04.2007 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Barozi, może to żadne pocieszenie, ale... 1. przyszły tydzień jest specyficzny - albo mają wolne, albo tyle osób pobrało urlopy, że właściwie reszta też pracuje2. wyszło, że beton trzeba zamawiać z tygodniowym wyprzedzeniem (a Ty na kiedy potrzebowałeś?)3. jedyna niepokojąca informacja - że za tydzień mogą nie mieć kruszywa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.04.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Albo jesteś optymistą, albo się znasz i wiesz, co piszesz. I to i to pewnie To, czego zdołałem się nauczyć o prawie każe mi twierdzić, że nie można jednostronnie zmienić warunków umowy, a jeśli takie postanowienia się znalazły w umowie, to można je uchylić jako abuzywne. Fakt, że większość ludzi nie lubi kopać się z koniem i tak, jak pisał Jezier, ustępuje dla świętego spokoju. Jednak nie musi tak być i można postawić na swoim. Trzeba jednak czytać umowy PRZED podpisaniem i najlepiej mieć własnego prawnika, do którego się idzie z taką umową. Jak w Hameryce. Jesli chodzi o projekty branżowe, to są one potrzebne do odbioru? To by było novum. Czy tylko jakaś dokumentacja powykonwacza i odbiór przez uprawnionego elektryka np.? Nie macie nakichś namiarów na transportowców? Kombinuje żeby samemu sobie kupić materiał u producenta - u nich ceny są wciąż normalne. Ytong w cenniku Xelli stoi po 80zł/m2 Na pewno transport nie doda do tego 50%. Podobnie silikaty i najlepsze w tej chwili cenowo bloczki keramzytowe. Te jeszcze kosztują jak za dobrych czasów - 7,50 brutto/szt No ale to jest loco zakład i musze choć orientacyjne koszty transportu poznać. Poza tym czy mi coś się pochrzaniło, bo wychodzą mi jakieś gigantyczne ilości bloczków na ściany. Pustaków alfa np. musiałbym kupić jakieś 3600 sztuk, czyli 90 palet po 1200 kg każda! 108 ton ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 27.04.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Dzisiaj, doprowadzajac wode od sasiada 100 metrowym wezem, opryskalam ponad 200 metrow wylewek i obkleilam je folia. SAMA!!! No powiedzcie, ze jestem dzielna, no ... Latwo nie bylo ... Ale dalam rade I wszystko to w jakies trzy godziny. Co wiecej, przyszli panowie tynkarze dopicowac puszki elektryczne A na dokladke dodam, ze na dzialce szalal pan koparkowy i jego ekipa. A dlaczego? Tadammmm ... mam rury doprowadzajce wode!!! Wody jeszcze nie , ale rury juz tak Woda jest juz tak blisko, ze moje kosci odpowiedzialy przyjemnym, reumatycznym bolem BTW ciszy na wsi. Wokolo naszego domu, doslownie z kazdej strony cos sie buduje. Od pracy betoniarek, dzwigow, tirow, koparek i spycharek nie slyszalam wlasnych mysli, nie mowiec juz ze rozmowa przez telefon byla zupelnie niemozliwa Moze jesienia troche umilknie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 27.04.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Betsi napisała:Z tymi materiałami ( pomijam cegły itp) to jest tak, że nie ma - a są. To też prawda, patrz moje doświadczenia z zakupem porothermu opisywane kilka stron wcześniej/ niby nie było i straszenia, a znalazł się w ciągu paru godzin w paru miejscach/.Teraz podobno nie ma już takiej paniki z porothermem. Kilka dni wcześniej okazało się ,że znajomy pomoże zbudować nam wjazd na działkę/ mamy rów melioracyjny i musimy mieć solidny wjazd nie tylko dla naszych samochodów, ale i dla ciężkiego sprzętu, który zaraz będzie tam się poruszał/Mąż musiał zorganizować wszystko z dnia na dzień.Miał problemy z dostaniem kręgów betonowych/były miejsca gdzie kazali czekać 2 tyg, jeździł pół dnia i załatwił na następny dzień/- z betonem było podobnie-jak wróci do domu podam namiar z jakiej betoniarni załatwił. My też staramy się kupować co się da do stanu surowego, to nie panika, po prostu przeraża nas wzrost cen.Założyliśmy sobie, że wybudujemy się bez kredytu i coraz bardziej mamy wątpliwości czy się uda. Podobnie z dachem, powiedziano mi ,że nie ma szans na dachówkę antracytową, albo są bardzo drogie/ typu Creaton/-udało się załatwić i już kupiona/Na marginesie polecam firmę od dachów jaką znalazłam w Piasecznie na Nadarzyńskiej 45/ Fakt faktem, że jak orientowaliśmy się w mat. bud. zimą-było do wyboru, do koloru.Teraz-panowie rządzą!A propo's dachów, powiedziano nam, że jak sie zamawia dachówkę na dwa, trzy miesiące naprzód np. to obowiązuje cena nie w momencie złożenia zamówienia, ale wyjazdu ciężarówki z magazynu. Pozdrawiam zdesperowanych Amber-jestem pod wrażeniem[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.04.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Amber rządzi! Jak tak dobrze Ci idzie polewanie, to już mam dla Ciebie funkcję przy następnym spędzie grupowym: Borys - polewoj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 27.04.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 zuber, dzieki Amber rządzi! Jak tak dobrze Ci idzie polewanie, to już mam dla Ciebie funkcję przy następnym spędzie grupowym: Borys - polewoj! A ze reke mam pewna jak chirurg to nic nie uszczkne BTW i pomyslec, ze prawie medykiem zostalam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 27.04.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Amber Nie dość że ranny ptaszek jesteś, to jeszcze do tego robotna z Ciebie kobitka. Ależ ten Twój facet pożytek z Ciebie ma. Ja za to podlałam 2 dni temu 3 malutkie drzewka owocowe. Takie listki ładne puściły, że aż szkoda mi ich się zrobiło. A tak na poważnie to ja muszę się zabrać za obklejanie folilą przed tynkarzami. Tynkarze trochę zrobili ale że był problem z gipsem, to do domu na razie pojechali. Ale przez 3 dni i tak sporawo zrobili i nawet niebrzydko. Majster ich pilnował, bo potem to on po nich będzie szykował ściany pod malowanie, więc robił to we własnym interesie Amber i Jewrioszka Jaki macie próg w drzwiach wejściowych i ewentualnie innych zewnętrzych ( jeśli macie) metalowy czy drewniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 27.04.2007 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Nie dość że ranny ptaszek jesteś, to jeszcze do tego robotna z Ciebie kobitka. Ależ ten Twój facet pożytek z Ciebie ma. No popatrz, popatrz a On zamiast pozytku tylko wydatki zauwaza A tak na poważnie to ja muszę się zabrać za obklejanie folilą przed tynkarzami. Tynkarze trochę zrobili ale że był problem z gipsem, to do domu na razie pojechali. Koniecznie! Uwazaj na okna, drzwi i gniazda elektryczne, aby po skonczonej pracy wszystkie ladnie otynkowali i osadzili. Betsi, jakie w koncu robicie tynki gipsowe czy cementowo-wapienne? A co do progu, to jeszcze nie mam bo drzwi sa tymczasowe. Bedzie jednak metalowy. Drewniane podobno szybko ulegaja zniszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 27.04.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2007 Ponieważ jestem teraz w temacie okien wklejam coś takiego.Może się komuś przyda.http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=40173Miłej lektury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 28.04.2007 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2007 Amber Robię tynki gipsowe. Próg mam metalowy, podobno będzie mało widoczny bo licuje się z podłogą Co do wydatków No cóż, wkońcu budujemy domy I tak wyjdzie taniej niż 100m2 mieszkanie w W-wie ( lub podobnie) a będziemy mieć 2 razy więcej tych m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pineska32 29.04.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Hej! znowu dłuuugo mnie nie było a lubie tu sobie z Wami pogadac Podzielę się kilkoma doświadczeniami z ostatnich dni. Zabrakło nam pustaków wentylacyjnych. Małzonek obdzwonił wszytski składy w najblizszej i dalszej okolicy. Nic, pustki pustakowe;( W końcu zaczał dzwonic po innych miastach. Znalazł!!! W Szczecinie!!Cena normalna, nam potrzebne tylko 2 palety, ale one ważą 8 ton (tak, Depi, uwierz w swoje 108!) i transporcik to 8 stówek Miła Pani ze szczecińskiej hurtowni budowlanej zwierzyła mi się, że w tym roku 40% obrotu finansowego to zyski ze sprzedazy z Ukraina. I nie żadne mistrzostwa i olimpiady wchodza w gre, tylko inwestycje firm na Ukrainie sa tak duze, że wysysaja od nas materiały. Drugie doswiadczenie - bankowe. Tydzień temu podpisywalismy Umowe kredytową z PKO BP. Podobno kredyty hipoteczne na domy sa mniej zagrożone spadkiem wartości nieruchomości niz mieszkania. Dlatego, ze mieszkania drożeja ekspresowo. Bum na domy jest mniejszy. Trzecie doswiadczenie - nasz Wykonawca od stanu surowego zrobił nam wycene nstalacji elektrycznej i zazyczył sobie za punkt 150 zł Chyba nas w konia robi. Na allegro ceny zaczynaja sie od 30 zł. Wiec to chyba troszke za drogo. Czwarta sprawa - wczoraj na targach budowlanyh, mażrozmawiał z gościem od instalacji wodnych i innej maści, facet zrobił na nim dobre wrazenia, a to był...niejaki Niezły z forum. W sumie nie wiem, macie jakies zdanie o panu Niezłym??? Dzisiaj ja ide na targi - drzwi, odkurzacze centralne i inne diabły bedę ogladac Pozdrawiam WAS serdecznie, nie poddawajcie sie budujacy pozdr, aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 29.04.2007 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Też się właśnie zbieramy na targi Trzeba było wcześniej się umówić, że będziemy np. chodzić z żółtą wstążeczką, żeby się zidentyfikować (to do tych, co są nieznani jeszcze). Do zobaczenia może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pineska32 29.04.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Oj, Depi faktycznie, fajnie byłoby sie umówic i poznac;)Ale ja już wróciłam. Polecam firme Drewpal z drzwiami - widac, że ludzie od nich znaja sie na rzeczy, ceny tez przystepne i towar wyglada na dobrej jakości. Ludzi mało, widac wyjechali na długi weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 29.04.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Potrzbuje pilnej informacji dotyczącej PITu za 2066 rok.Pani w US powiedziała mi kiedyś, że jak sprzedałam mieszkanie w 2006 to poza normalnym pitem powinnam złożyc jeszcze jakiś gdzie wykazuje dochód ze sprzedanego mieszkania. Problem polaga na tym, że nie pamiętam co ta za PIT muszę wypełnić. Może ktoś z Was już to zrobił (a nie czekał do ostatniego dnia jak ja) i wie o czym piszę? PineskaCzy te drzwi o których piszesz to zewnętrzne czy wewnętrzne?Ten elektryk to chyba na głowę upadł. Ceny warszawskie to max. 50zł za punkt, odzielny obwód 60zł/punkt, niektórzy jeszcze liczą jako punkt podłączenie obwodu do skrzynki elektrycznej. Te ceny są z materiałem wykonawcy. Ja płaciłam taniej i nie było dodatkowej płatności za podłączenie do skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 29.04.2007 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Właśnie trochę poczytałam na temat PIT 23 i wygląda na to że powinnam go była złożyć zaraz posprzedaży mieszkania a nie teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pineska32 29.04.2007 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Betsi co do pita, to nie pomoge, bo nie wiem. Może wejdź na strone warszawskiej Izby skarbowej, nie pamietam adresu, ale jak w ooglach wpiszesz izba skarbowa w warszawie to Ci wyskoczy! Albo tez dobra strona pitowa http://www.pit.pl. Moze tam cos wyszukasz. Co do elekktryki to cos mamrotał, że to z tablica rozdzielcza i w rurkach i z materiałem. Ale napewno z takiej oferty nie skorzystamy. co do drzwi robia i zewnetrzne i wewnetrzne. Zewnetrzne nawet nietypowe, na zamówienie. http://www.derpal.com.pl, sa tam cenniki. Kilka miesięcy temu wybrałam WESTO, ale jak dzis obejrzałam ich drzwi w naturze to wygladaja na "plastikowe" jakies takie, no ...hmmm nieelegankie. Trudno mi okreslic. Cenowo tez firma jest OK. Natomiast zewnetrzne sa w porzadku. Najbardziej kusi mnie CAL, ale ich oferta to kilka tysiów (dokładnie 8 ) wiecej niz z WESTO czy STOLPAWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.04.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Ja gdy sprzedawałem mieszkanie to w ciągu dwóch tygodni musiałem złożyć oświadczenie w US, że pieniądze przeznaczam na cele mieszkaniowe lub zapłacić 10% podatek. Poinformowałem US że pieniądze wydam na budowę domu i w ciągu dwóch lat musiałem udokumentować wydatki. Podatek i tak mnie nie ominął. Bo o całą tę kwotę potrącono mi ulgę budowlaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 29.04.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Jezier Wiem, że w ciągu 2 tyg. od dnia sprzedaży mieszkania trzeba ( niekoniecznie,choć powinno się) złozyć oświadczenie w US. Ale wiem też, że należy wypełnić PIT 23. Z tego co już trochę poczytałam, dowiedziałam się, że mam 2 lata od momentu sprzedaży mieszkania na wypełnienie tego PITu i ewentualne rozliczenie się z US. Z ulgi budowlanej nie korzystam więc potrzebuję tylko rachunki na pokrycie wartości sprzedaży, żeby nie zapłącić tego podatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 29.04.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Właśnie trochę poczytałam na temat PIT 23 i wygląda na to że powinnam go była złożyć zaraz posprzedaży mieszkania a nie teraz? Betsi, Gdy kupowalismy dom, notariusz informowal sprzedawce o koniecznosci niezwlocznego wypelnienia stosownego PIT-a i zaplacenia podatku. Pineska, Wlasnie oczekujemy na zewnetrzne drzwi CAL. Mamy miec je montowane najpozniej do polowy maja. Niestety zakwalifikowane zostaly do nietypowych, wiec dorzucono nam przykra nadwyzke kosztow Mam nadzieje, ze ich wyglad i trwalosc bedzie rekompensata Co do Niezlego, to szukajac hydraulika natknelam sie na opinie o Nim na Forum ... Poszukalam i poczytalam i zdecydowalam sie na innego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts