Betsi2006 29.04.2007 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 [ Co do elekktryki to cos mamrotał, że to z tablica rozdzielcza i w rurkach i z materiałem. Ale napewno z takiej oferty nie skorzystamy. Tablica rozdzielcza na 72 obwody kosztuje 350-400zł. Każdy szanujący się elektryk prowadzi kable w rurkach tam gdzie trzeba. Ta oferta jest mocno naciągana. O podatkach i Pitach już poczytałam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 29.04.2007 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Właśnie trochę poczytałam na temat PIT 23 i wygląda na to że powinnam go była złożyć zaraz posprzedaży mieszkania a nie teraz? Betsi, Gdy kupowalismy dom, notariusz informowal sprzedawce o koniecznosci niezwlocznego wypelnienia stosownego PIT-a i zaplacenia podatku. Chyba, że te pieniążki wykorzysta na cele mieszkaniowe ( wtedy nie musi płacić podatku od razu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 29.04.2007 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Pineska, Depi Co tam ciekawego widzieliście na tych targach. Szkoda, że nie wiedziałam że są to sama bym pojechała zamiast siedzieć w domu ( i rozliczać PITa ) Te drzwi są ciekawe, dystrybutor jest w Piasecznie więc jak będę tam jechała to zajżę. Może kuchnie jakieś były? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 29.04.2007 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Ja nie wypełniałem żadnego pitu na okoliczność sprzedaży mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pineska32 29.04.2007 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Betsi, w porównaniu z Targami 2 lata temu i w tamtym roku to teraz było marnie. Mało wystawców - w sumie po co sie maja wystawiać skoro i takbudujacych jest mnóstwo) no i długo weekend. Kuchni nie było, ale polecam Ci wybranie sie na targ w Konstancinie (targ jest w Mirkowie) robie tam zakupy (od wielu lat) w soboty i nawet sofe z pufkami zakupiłam w ...98 roku . Przyjeżdzaja tam rzemieślnicy z róznych stron i maja naprawdę fajne rzeczy. na razie dowiadywałam sie u jednego. 1mb szafek (góra i dół) dębowych to koszt 1700 zł. U drugiego było 1800 nie wiem na razie czy to drogo czy nie, ale szafki były cudne. Wzorów masa, do wyboru i koloru. a i zajrzyj na strone Chobota. Wybór - kręci sie w głowie od wzorów. Amber - drzwi CALA mam w obecnym mieszkaniu, drzwi sosnowe wewnętrzne.Są porządne i maja piekne zawiasy 9niestety chyba juz nie maja takich w ofercie). Polecam ale sa drogie. Chociaż nie same skrzydła oni zarabiaja na dodatkach listwy ćwierćwałki itp. Jutro jade na Kłobucka oladac drzwi. Zostały mi 3 firmy Derpal, Westo i Cal. Jeśli okaże się, że Cal wyprzedza pozostałe jakościa to warto dopłacić jakąś kwote i mieć porządne drzwi. Chciełabym dębowe a za ten gatunek trzeba nieźle dopłacić. Znaleźlismy elektryka za 70 zł za punk bez materiału, no to kpiny chyba kurcze jakieś. Mój Piotrek sam moze rozprowadzić elektrykę tylko uprawnień nie ma no i czasu też. W końcu na ten kredycik trzeba zarobić. A czemu Betsi sprzedałaś mieszkanie, nie lepiej było zostawić je, wziąć kredyt i mieć mieszkanie w razie czego??? Nam wyszło, że lepiej zostawić mieszkanie i wziąc kredyt. Słuchajcie a odkurzacze centralne to będziecie mieć??? My napewno. Dobre wrażenie robia Beamy i husky. Ale Beam wychodzi mi taniej (za rozprowadzenie rur wszyscy biora mniej więcej tyle samo od 900 do 1300 zł) ceny jednostek sie różna. Ale porównywalna husky i beam i taniej wychodzi beam. Co do glazury i tarakoty. Super stroy maja pilch, cersanit i domino. Juz mam wybrane własnie obliczałam ile m2 potrzebujemy. aaa i powiedzcie mi (czytałam watek na muratorze) jakie robicie parapety drewniane czy kamienne a moze z konglomeratu??? Teraz mam drewniane - ale niszcza się okrutnie. Mam doniczki z kwiatami uważam, zeby nie podłac parapetu ale i tak sie niszczą. granit kusi,kusi nie jest drogi a pieknie wyglada. aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 29.04.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Na targach było fajowo - mało ludzi, nie było ścisku i dopychania się do sprzedawców. Niestety nieco za późno dotarliśmy, więc impreza już była w fazie schyłkowej. Dla mnie najfajniejsza było możliwość obmacania (dosłownie) wszystkiego, o czym do tej pory tylko czytałem. Macałem więc: - reku Bartosza (całkiem spore bydle), gadałem z przedstawicielem o podmianie osiowych wentyli na promieniowe EBMa (podobno wszystko się da - no problem); - kolektory słoneczne (prózniowe wyglądają w realu 10x bardziej kosmicznie, niż w necie a płaskie są WIEEEELGACHNE!); - okna PCW w wersji a la drewno - baaardzo fajne, o dziwo! Całkiem się zastanawiam nad zmianą naszego solennego przekonania do drewnianych. Między innymi wprawiłem małżonkę w drżenie przy przesuwanych drzwiach 1,4m + fix 1,4 (razem 2,8 ), jak powiedziałem, że u nas w salonie będzie jeszcze 1,2 m więcej. Wyglądała na zadowoloną Swoją drogą to k....ewsko wielkie okno! - drzwi z PCW - znowu a la drewno - też wrażenie bardzo pozytywne (ta dzisiejsza technika; - gonty bitumiczne - to się zapewnie znajdzie na naszym daszku. Nie możemy się tylko zgodzić, co do wzoru i koloru, ale macanie wypadło pozytywnie; - szanowna Małżonka podekscytowała się najbardziej japoońskim nano-elektornicznym inteligentym kiblem, który robi wszystko za ciebie (poza samą kupą - wybaczcie rubaszność ); - upatrzyliśmy sobie kominek, taki co DOKŁADNIE nam odpowiada, po czym dowiedzieliśmy się, że kosztuje 12 tys. i poszliśmy dalej - widzieliśmy glazurników - mistrzów (nieźle dawali czadu); - zapytałem się o pompę ciepła 10 kW i już chciałem kupić, bo była za 5 tys. ..... EURO! Poszliśmy dalej... Ogólnie było spoko i wszystko chciałem dotknąć i z każdym pogadać, ale Ofca mnie ciągnęła byle dalej byle szybciej, bo potem jechalismy do Złotych Tarasów do sklepu M.A.C.a Anyway - było spoko, szkoda, że tak krótko. Z innej beczki - nie ma ktoś T.I.R.-a pożyczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 29.04.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 PS. Znalazłem firmę, która mi chce sprzedać Ytonga za 80zł/m2 (24cm), czyli po 10 za sztukę. I teraz pytanie - czemu polski Solbet jest o 20% droższy?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 29.04.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Byłem na targach w sobotę bo byłem umówiony z przedstawicielką Shiedel'a. Dogadałem się co do ceny i wymiarów kominów i w tym tygodniu kupię. Ogólne wrażenie z targów - raczej kiepsko. Mało wystawców, mało zwiedzających (to raczej plus). Fajnie że można było obejrzeć piece na paliwo stałe, ale jakoś tak mały wybór był. Poza tym mam masę ulotek o oknach i drzwiach oraz odkurzaczach centralnych. Poza tym zrobiłem sobie szybką wycenę drzwi garażowych. Wyszło mi około 6500 netto. Teraz nie pomnę firmy, ale mają promocję i jeśli zamówi się drzwi do końca czerwca dają napęd za darmo. Poza tym rozmawiałem z przedstawicielami solarów. Wszyscy jednak proponowali do mojego domu 300 l zbiorniki, a ja tak dużego to w kotłowni nie zmieszczę. Jeden stwierdził że mi jest potrzebne 8 m2 solarów aby wydłużyć okres wykorzystania do ogrzewania wody. Chyba nie skorzystam. A na sam koniec znalazłem dostawcę piaskowca na elewację, który w prospekcie miał dokładnie tak samo zrobione filarki jak ja chcę mieć. Cena - ok. 120 zł za m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 29.04.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Pineska, Po Twojej opinii o tych drzwiach jestem spokojniejsza Powinny byc ok Jako, ze chcielismy aby byly bardziej twarde wybralismy debowe. Na nasze szczescie nie maja dodatkowych przeszklen i innych zawyzaczy kosztow W sprawie parapetow, to wybor padl na drewniane (z tego samego drewna co parkiet). Sadze, ze powinny byc ok ... Nie hoduje zadnych kwiatow w doniczkach , wiec jest szansa ze od niczego sie nie zniszcza. Sprawa jednak nie jest do konca przesadzona, wszystko sie moze zmienic Depi, A to mieliscie wrazen budowlanych ... fiuuuu fiuuuuu Mam nadzieje, ze Ofca-Zonka w M.A.C.-u odreagowala te Twoje budowlane ochy i achy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 29.04.2007 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Słuchajcie a odkurzacze centralne to będziecie mieć??? My napewno. Dobre wrażenie robia Beamy i husky. Właśnie się zastanawiamy. Ja to bym zrobił, Żona do tej pory mówiła, że to bez sensu, ale jak zobaczyła, że za 3-4 tys. już można to zrobić to zaczęła mięknąć. Jedyny minus, który przychodzi mi do głowy, że dom będzie ZA czysty. Alergia u dzieciaków gwarantowana. Reku filtruje powietrze, kurz cały na aucie ląduje... Problemy będą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 29.04.2007 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Ha! My też byliśmy dzisiaj na targach/ znak szczególny szalejący i ginący ciągle sześciolatek/ Faktycznie wystawców niewielu i raczej monotonnie, ale przynajmniej mąż przekonał sie do reku/ i pewnie będzie to reku Bartosza, najlepsze wrażenia mieliśmy z rozmowy z nimi/ razem przekonaliśmy się do drzwi przesównych w salonie/mieliśmy wiele wątpliwości, które natychmiast się rozwiały, zgadzam się z Depim,że takie przeszklenie robi wrażenie, my mamy drzwi jakieś 2,70 szerokie-będzie super! Depi, czy tobie również najbardziej podobały się drzwi Butzbacha? I ...na pewno nie kupimy kominków Jotula u panów wystawiających się na targach, jak zobaczyli nasz skromny projekt, to w ogóle nie chciało im się z nami gadać-ich strata, jesteśmy wypłacalnymi klientami, którzy na pewnych rzeczach nie zamierzają oszczędzać Drzwi, o których piszecie pominęliśmy, ale okazuje się , że handluje nimi ten sam człowiek, u którego pewnie kupimy okna My jeszcze oglądaliśmy maty grzejne, betonowe drewno ogrodowe, czyli jak sama nazwa wskazuje-rzeczy do wykładania scieżek, schodów itp z betonu robionego na drewno, naprawdę można się nabrać, wiem ,że brzmi obrzydliwie,ale wierzcie mi -nieżle wygląda...no i z synem terenowe Toyoty /szkoda,że nie było Rav4 , mojej ulubionej-ach! pomarzyć można/ No i wczoraj zadzwonili górale i chcą budować od zaraz/ jakieś 3 tyg wcześniej niż planowaliśmy/, więc szukamy na gwałt kontenera/Barozi-ty skąd brałeś?/ i spinamy tyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 29.04.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Zuber, Ja mam blaszany garaż. Wystarczy??? Jak się uprzeć to da się w nim mieszkać. Tel. 025 759-14-00 (Mińsk Maz.) P.S. Zaktualizowałem dziennik. Więc jak ktoś ma ochotę to zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 29.04.2007 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Ja gdy sprzedawałem mieszkanie to w ciągu dwóch tygodni musiałem złożyć oświadczenie w US, że pieniądze przeznaczam na cele mieszkaniowe lub zapłacić 10% podatek. Poinformowałem US że pieniądze wydam na budowę domu i w ciągu dwóch lat musiałem udokumentować wydatki. Podatek i tak mnie nie ominął. Bo o całą tę kwotę potrącono mi ulgę budowlaną Zgadza się , ale dotyczy to tylko mieszkań, które zostały sprzedane przed upływem pięciu lat od daty ich nabycia z tego co wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 29.04.2007 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2007 Barozi Nie wiem czy garaż wystarczy, bo mieszkać będzie kilku chłopa non stop, ale dzięki za szybką odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 30.04.2007 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Jedyny minus, który przychodzi mi do głowy, że dom będzie ZA czysty. Alergia u dzieciaków gwarantowana. Reku filtruje powietrze, kurz cały na aucie ląduje... Problemy będą... A dlaczego caly kurz ma lądowac na aucie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 30.04.2007 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Amber, wczoraj porządkowałam papiery budowlane i na pieczątkach w ofercie Statka zobaczyłam adresy Łukowska i Drumli. Wygląda, że polecałaś podbitkę od Statka nie wiedząc, że to on! Barozi, zaraz zabieram się do lektury dziennika. Ciekawe jak poradziłeś sobie z betonem towarowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 30.04.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Betsi - próg mam dębowy, ale jeszcze go nie założyłem z obawy przed zniszczeniem. Dlatego mam szare myszki w domu (lub jaszczórki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 30.04.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Ms, to jaki jest adres do Statka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 30.04.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Amber, wczoraj porządkowałam papiery budowlane i na pieczątkach w ofercie Statka zobaczyłam adresy Łukowska i Drumli. Wygląda, że polecałaś podbitkę od Statka nie wiedząc, że to on! Marto, Jaki ten swiat maly A trafilam tam zupelnie przez przypadek, jadac ogladac plytki do Invest Decor na Pulawskiej. magnolia, sklady Statka sa i na Drumli i na Łukowskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 30.04.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2007 Czy ktos z was ma może przyczepkę, którą mógłbym pożyczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts