Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziewczyny, skoro jesteście w temacie łazienek, czy zdecydowałyście się na umywalki, które wyglądają jak miednica postawiona na blacie?

Albo umywalki przezroczyste?

:lol: :lol: :lol:

Marto, jakby mojego Marka slyszala ;) Powiedzial, zadnych miednic na blacie. A ze rzadko mi czegokolwiek odmawia ;), to wzielam sobie to do serca i miednic nie bedzie ;)

Poza tym, demonem sciery i domestosa nie jestem, wiec juz oczyma wyobrazni widzialam o ile wiecej jest w takiej umywalce do mycia: boki miednicy i paskudne miejsce na styku bokow z blatem ;)

:

Miski na blatach nie podobają mi się wcale ( ani okrągłe ani prostokątne) więc na pewno ich nie będzie. Również z tych względów o jakich pisze Amber :wink:

Zuber

Super że już ruszacie, czekamy na relację z budowy :D

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej!

ms.

Jeśli chodzi o mne to nie widze w swoim domku umywalek - miednic. Pasują mi one do toskańskich wnętrz albo ekslkuzywnych "pałacyków" z obsługa do sprzatania :wink:

Widziałam fajne aranżacje, ale nie zdecyduje sie na taki styl. Preferuję raczej styl klasyczny z "elementami" nowoczesności :) . Lubie mieć takie rzeczy, które nie zdradza kiedy był wykańczany dom. Słowem cenie sobie rzeczy ponadczasowe. Istnieja rzeczy piekne, proste i ponadczasowe. I takie wybieram, a o charakterze wnętrz (przynajmniej u mnie w domciu) decyduja drobiazgi. Wazon z kwiatami, obraz, serweta na stole. itp. Takie "ruchomości" zawsze mozna łatwiej, taniej i szybciej zmienic jak sie znudzą, a juz sanitariaty, armaturę, szafki itp to wiadomo, no chyba, że się ma kasy jak lodu i uwielbia się wieczny remont :) . znam takich osobiście, ale do nich nie należę.

I muszę Wam powiedzieć, że chociaż teraz wszystkiego do koloru i wyboru, to jakoś ciężko wyszukać rzeczy, które pasowałyby do naszego domku i naszych tradycyjnych stylowo potzreb :roll:

A tak wogóle to budowanie,wykańczanie itp własnego domku to faaaaantaaastyczna sprawa, oj cieszy to cieszy :p

W ogóle jestem bardziej prysznicolubna.

To tak na marginesie, nie żebym chciała cię spejalnie odwodzić od tego pomysłu, masz potrzebę takiej wanny, to kupuj.

zuber,

Kazda opinia jest cenna :-) Niestety tez bedziemy miec szambo, przynajmniej przez pierwsze dwa lata. Potem ma byc kanalizacja, ktora jest wlasciwie na naszej ulicy, ale musimy swoje odczekac na podlaczenie :-?

Za wanna przemawia to, ze ja po prostu lubie wylegiwac sie z ksiazka lub z Markiem ;) w wannie 8) Przychodza nam wtedy najfajniejsze pomysly do glowy, nie mowiac juz, ze jest po prostu faaaaaajnie :oops:

zuber, jak sie ma Wasz humus? 8)

Pineska,

Cos w tym jest co piszesz. O ile drobiazgi, moga byc utrzymane w "ostatnim krzyku mody", o tyle rzeczy wieksze, drozsze lepiej aby byly raczej "ponadczasowe" 8)

Betsi,

No qrcze i u Ciebie misek nie zobaczymy 8)

Cos mi sie wydaje, ze grupa piaseczynska powiedziala miskom "nie" :lol:

Jak pisalam wczesniej, nasz dom doczekal sie w koncu wielkiej rury z woda. Lada dzien podepniemy licznik i wkopiemy szambo. Pozostanie nam oczekiwanie na gaz, ale to piesn przyszlosci, czyli sierpien/wrzesien.

Teraz trwamy w oczekiwaniu na same ekscytujace momenty. Juz wkrotce dojada do nas drzwi wejsciowe, a zaraz po nich kominek :-) Ciekawe czy rownie ladnie wyglada w ralu co na zdjeciach :roll:

Słuchajcie. Mam taki mały dylemat harmonogramowy.

Kiedy będzie już stał dach myślę o takiej kolejności:

1. elektryk

2. tynki

3. hydraulik + CO

4. styropian + wylewki

5. okna + drzwi

6. ...

Czy to jest dobra kolejność?? Najbardziej zastanawiam się czy hydraulika nie wziąć przed tynkami, choć teść radzi aby po tynkach.

Jak wy robicie??

Aha. A w jaki sposób tynkujecie ścianki kolankowe. Tak samo jak wszystkie inne, czy też, np. obkładacie tym samym materiałem co ocieplone już krokwie.

barozi,

Wiesz, ja tam zadnym ekspertem nie jestem, ale:

hydraulik byl u nas przed tynkami i drugi raz po tynkach, a przed wylewkami aby rozlozyc podlogowke. Pewnie przyjedzie tez jak przywioza nam kominek, aby go podlaczyc, zamontowac piec i wszystkie kaloryfery. Licze rowniez, ze ostatni raz sie z nim spotkam podczas podlaczania gazu i uruchamiania tego wszystkiego co do nas nawiozl :-)

Barozi

U mnie elektrycy i hydraulicy byli razem przed tynkami. Dodam, że hydraulicy narobili tyle różnych dziur w ścianach że cieszę się że tynkarze teraz to zaklejają . Tak jak u Amber, hudraulicy będą jeszcze przed wylewkami żeby rozłożyć podłogówkę ( 1 dzień przed ) i ostatni raz na koniec żeby zamontować piec i kaloryfery. Dodaj jeszcze do swojej listy alarmiarza, u mnie był zaraz po elektrykach. To wszystko też idzie pod tynk.

Jeszcze apropos okien i drzwi, to można montować przed tynkami lub równocześnie ze względu na obrobienie glifów. Trzeba pamiętać tylko o zasłonięciu ich folią.

Rady Twojego teścia co do hydraulików też są OK, bo mój hydraulik mówił, że niektórzy robią po tynkach. Tylko moim zdaniem szkoda już niszczyć otynkowane ściany.

Jak będziesz zalewał strop to zostaw dziurę na pion kanalizacyjny, żeby potem nie przebijali się przez niego - u mnie wypadł cały gar, ( ale teść na pewno o tym pomyśli) i otwór w izlolacji dachu do odpowietrzenia kanalizacji.

Amber

Przykro mi że misek u mnie nie zobaczysz ( chyba że w pralni-plastikową) :wink:

Betsi,

O dziurze na pion już pomyśleliśmy. Na całe szczęście tak projektowaliśmy budynek, aby był tylko jeden pion. To na prawdę bardzo ułatwiło i uprościło całą instalację.

A z tymi tynkami to argumenty teścia były takie że w momencie gdy zrobiona jest już hydraulika to wtedy ciężko jest tynkarzom w każde miejsce dojść, np. za rurkami, a poza tym strasznie je brudzą tynkiem. Mówi że lepiej jest troszkę zachlapać te dziury niż potem czyścić rurki. A w kotłowni to rzeczywiście plątanina ich będzie niemała.

qrcze - tak was czytam i dziwią mnie pewne rzeczy.

Nie pamietam w tej chwili akurat kto ..ale...

Wielu z was pisze że ma w domu alergików, jak są alergicy to wszelkie dywany i inne szmatki sa niewskazane.

Jeśli niema dywanów to po co odkurzacz ? Chyba że do samochodu?

Do podłóg, bez dywanów i wykładzin lepszy jest zwykły deskowy mop.

A może jest coś o czym nie wiem?

Do podłóg, bez dywanów i wykładzin lepszy jest zwykły deskowy mop.

Niby tak, ale wczesniej (przed mopem) trzeba piach, kurz, siersc psa, okruchy po jedzonku, pyl po pastelach i inne takie czyms z podlogi sprzatnac 8)

Nadal można to zrobić mopem za 150 PLN, a nie odkurzaczem za 4000 PLN :)

Taki mop doskonale zbiera piach, sierść i co tam jeszcze wymyślisz. 8) .

Wiem bo 2 lata jeździłem na na mopie odrabiając wojsko w szpitalu, i to nie były Viledy tylko jakas taniocha.

Jak dla mnie jedynym plusem odkurzacza centralnego jest szczelina ssąca w kuchni.

Zuber,

taka góra humusu cieszy, ale jak poleży rok to potem trudno będzie wbić szpadel. Jeżeli masz dla niego jakieś zastosowanie na pozostałej części działki zastanów się, czy już teraz nie popracować nad "architekturą krajobrazu".

Dokładnie tak zrobimy, ale najpierw stan surowy.

Nadal można to zrobić mopem za 150 PLN, a nie odkurzaczem za 4000 PLN :)

Taki mop doskonale zbiera piach, sierść i co tam jeszcze wymyślisz. 8) .

Wiem bo 2 lata jeździłem na na mopie odrabiając wojsko w szpitalu, i to nie były Viledy tylko jakas taniocha.

Moze i zbiera, ale potem wszystkie paprochy wrzucamy z mopem do wody, aby ponownie je wyciagnac po "niby-wyplukaniu-mopa". No i siersc, okruchy i inne paskudztwa ponownie laduja na podlodze. A w te systemu, kore przekonuja nas, ze brudy zostaja na dnie wiadra zupelnie nie wierze :roll:

BTW odkurzacza centralnego miec nie bedziemy. Nie w tym domu 8)

Witam wszystkich na forum.

Czy możecie podać jakieś namiary na producentów bloczków betonowych w okolicach Piaseczno, Konstancin, Góra Kalwaria ?

Już niedługo mamy zamiar zaczynać i planujemy zgromadzić materiały.

Barozi podziwiam postępy budowy - jak tak dalej pójdzie to ty zakończysz :) nim ja dostanę pozwolenie na budowę :evil: . Dzięki za pomoc z melioracją. Okazało się, że nie koliduje z budynkiem :D :D :D .

Pozdrawiam

Darek

[email protected]