Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Amber

Przy okazji zwiedzaliście nasze okolice, czy daliście sobie spokój?

Mialam tyle dni zdjeciowych, a potem pracy nad fotami, ze nie udalo mi sie wyrwac. Sprawa jest jednak otwarta i w najblizszych dniach jedziemy na rekonesans :-)

A co do wielkosci domu, to juz wiemy ze brakuje nam jakis 30 - 40 m2 :roll:

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ratunku im więcej czytam tym mniej wiem :oops:

Kochani czy geberity montuje się przed tynkami i wylewkami czy po nich czy w jakiej kolejności. :roll:

Jak wykańczaliśmy mieszkanie to było otynkowane a geberit zamontowaliśmy poźniej, ale teraz jak oglądam i czytam dzienniki to wiele osób montuje przed tynkami i wylewkami. Pomocy - bo jak przed to muszę lecieć i kupić a jak po to na spokojniej mogę wybierać.

Najbardziej mnie przeraża fakt, że jak tylko doczekam się na prąd własny i osobisty to wejdą w zasadzie trzy ekipy na raz ( no prawie na raz) elektryk, hydraulik i tynkarz. I myślałam, że będą ekipy działać a ja sobie będę spokojnie wybierać dalsze akcesoria ale teraz to już nie wiem.

No i z kaloryferami też zgłupiałam bo widziałam w kilku dziennikach zamontowane przed np. wylewkami i czasem nawet przed tynkami.

Wanny są tylko w dwóch łazienkach. W pozostałych 2 ( lub 3) kabiny prysznicowe. Domownikow zamieszkujących dom stale będzie 3 osoby - z czego jedna nie korzysta w zasadzie w ogóle z wanny a tylko z kabiny prysznicowej. Czy w związku z tym ten 300 litrowy zasobnik wystarczy ?

W takim wypadku wystarczy i 200l. Ale może kiedys będa solary lub nagle przybedzie domowników to lepiej miec zapas.

zuber Ja tez chcialem wziac po prostu gotowy projekt, zbudowac i cieszyc sie domkiem. Ale jak juz wpadlismy w ten bigos i placimy tyle kasy, to mamy jakas obsesje na punkcie zrobienia wszystkiego IDEALNIE. No i skutek tego taki, ze pol roku juz robimy projekt. I ciagle wpadaja nam do glowy (albo sa podsuwane chocby przez kierbuda) nowe pomysly, wychodza jakies braki i przeoczenia itp itd.

Ostatni kryzys to schody. Jak wiadomo jakis cieżki debil (pardon my french) uznał, że należy pomyśleć za głupich ludzi (jakież to symptomatyczne) i zakazać im, durnym biedakom, robienia biegów schodów dłuższych, niż 17 stopni.

No i weź tu człowieku teraz zrób jednobiegowe schody jak chcesz mieć 3m parter! 3m + strop + posadzka = 330, 330/17 = 19,41 a to już POTĘŻNY schód (bo schodke to już na pewno nie).

Mam w związaku z tym pytanie - myślicie, że inspektor nadz budowlanego jak będzie odbierał budynek to policzy schody? Bo wychodzi mi, że 19 to by było idealnie prawie... :-(

Właściwie to po co Was tym zanudzam - powinienem w dzienniku o tym pisać.

Amber My zmniejszyliśmy na ostatnim spotkaniu dom o 1 metr długości i 0,5m szerokości i już zaczynam żałować. Jeśli jeszcze tego nie zrobili, to się chyba jednak wycofam... Zaczyna tu i uwdzie być ciasno... (o bosz - ssso ja mówie - ciasno mi będzie na 230 metrach??? :o )

Hej.

czy ktoś z Was ma namiar na producenta stropu terriva w okolicach Piaseczna? W składzie w Pracach sprzedawca puścił farbę że biorą z bliska , ale firmy juz nam nie podał.Liczę na Was 'najlepiej zorientowana ekipo'

I może jeszcze ktoś wie dokąd udać się po niedrogą szalówkę. Musimy jej kupić 2.5 metra3 przed końcem tygodnia- budowlańcy będą tworzyć swoją budę, kibel no i mam nadzieje fundamenty.

Pozdrawiam Marta

Ratunku im więcej czytam tym mniej wiem :oops:

Kochani czy geberity montuje się przed tynkami i wylewkami czy po nich czy w jakiej kolejności. :roll:

Jak wykańczaliśmy mieszkanie to było otynkowane a geberit zamontowaliśmy poźniej, ale teraz jak oglądam i czytam dzienniki to wiele osób montuje przed tynkami i wylewkami. Pomocy - bo jak przed to muszę lecieć i kupić a jak po to na spokojniej mogę wybierać.

Najbardziej mnie przeraża fakt, że jak tylko doczekam się na prąd własny i osobisty to wejdą w zasadzie trzy ekipy na raz ( no prawie na raz) elektryk, hydraulik i tynkarz. I myślałam, że będą ekipy działać a ja sobie będę spokojnie wybierać dalsze akcesoria ale teraz to już nie wiem.

No i z kaloryferami też zgłupiałam bo widziałam w kilku dziennikach zamontowane przed np. wylewkami i czasem nawet przed tynkami.

Gafinka

Jesli chodzi o piec to nie pamietam, który został wybrany do nas, ale podobnie jak u Amber, hydraulik pytał o potrzeby. Wybrał tez zasobnik 200l.

( 3 osoby - 1wanna, 2 prysznice i inne)

Geberity mozna zamontować zarówno przed tynkami i wylewkami jak i po tych pracach. Tynkarzom na pewno będzie łatwiej jak będą mieli mniej przeszkód, ale z drugiej strony geberity i tak będą zabudowane GK, więc za nimi nie musi byc cudnie otynkowane. Kaloryfery i piec montuj pod koniec budowy, a próbę ciśnieniową instalacji można zrobić bez kaloryferów.

Tynkarze powinni zaczą prace po elektryku lub pod koniec jego pracy. Hydraulicy z elektrykiem mogą pracować razem, a nawet dobrze jest jak hydraulik powie gdzie chce prąd w kotłowni pod piec, zasobnik i inne oraz czujki temperatury na zewnątrz i wewnątrz budynku.

Hej.

czy ktoś z Was ma namiar na producenta stropu terriva w okolicach Piaseczna? W składzie w Pracach sprzedawca puścił farbę że biorą z bliska , ale firmy juz nam nie podał.Liczę na Was 'najlepiej zorientowana ekipo'

Pozdrawiam Marta

Magnolia

Producent stropów jest w Puchałach. Jadąc od Janek Al. Krakowską, przed Raszynem, jest skręt w lewo na Puchały lub Michałowice ( nie pamiętam).

Koło cmentarza, na łuku drogi jest producent stropów . Nie wiem czy w składzie w Pracach biorą stamtąd.

Hmmm ... jeszcze wczoraj wiedzialam jaki piec kupimy ;) Ale dzisiaj wiedza ta zostala lekko zachwiana. Dostalam telefon od naszego hydraulika, ze jeszcze mysli nad modelem, aby pasowal nam jeszcze bardziej :D

I nad ladnymi grzejniczkami do lazienki rowniez :-)

Czy ja juz pisalam, ze mamy fajnego hydraulika? :D

Gafinka,

Tak jak napisala Betsi. Stelaze do misek WC i bidetow mozesz montowac po tynkach i wylewkach. Piec, kaloryfery i kominek montuje sie po brudnej robocie. Mimo, ze tynkarze pracowali u nas ze szczegolna uwaga, aby niczego nie zachlapac (okna, rury hydrauliczne), to i tak pozostawili po sobie tyle pylu iz jakos nie wyobrazam sobie odpylac kaloryferow po tynkowych robotach :-?

BTW (moze sie komus przyda) przy wiekszych zamowieniach w Omniresie mozna dostac calkiem przyzwoity rabat i transport gratis. Porownanie ofert internetowych (do kazdej doliczony koszt transportu) i Omniresa wyszedl na korzysci (240 PLN) tego drugiego.

Depi,

Zakup kominka to dla Ciebie przyszlosc ;), ale Edilkamin najtaniej byl w Lodzi. Trzeba sie targowac i powiedziec, ze na allegro widzialo sie w nizszej cenie. Obsługa zamówienia bardzo sprawna, z pelna informacja i dobrymi cenami transportu. Transport jest dystrybutora co jest dodatkowym plusem :-)

Wybrany przez nas model ma jeszcze jedna fajna ceche. Szyba otwiera sie klasycznie (na bok), jak rowniez do gory, wsuwajac w obudowe :D

BTW (moze sie komus przyda) przy wiekszych zamowieniach w Omniresie mozna dostac calkiem przyzwoity rabat i transport gratis. Porownanie ofert internetowych (do kazdej doliczony koszt transportu) i Omniresa wyszedl na korzysci (240 PLN) tego drugiego.

Potwierdzam co napisałaś.

6 lat temu jak urządzałam mieszkanie kupowałam u nich cały biały montarz do łazienek , zlew do kuchni i wszystkie krany.

Oczywiście znizkę sporą dostałam i transport darmowy. Dodam, że trzymali u siebie towar przez 2 mieś.

Tym razem też zamierzam robić u nich zakupy. Byłam w piatek na rekonesansie. Jest w czym wybierać. Nie wszystko mają wystawione w sklepie, ale mają katalogi praktycznie wszystkich producentów i można zamówić co się chce ( do wyboru, do koloru). No i wprowadzili również sprzedaż glazury i terakoty ( tego wcześniej nie mieli) :D

Obsługa bardzo kompetentna, potrafią doradzić jak przedstawisz swoje oczekiwania ( również mozliwości finansowe).

Kto mnie wspomoze namiarami na dobrego i taniego hydraulika? Bardzo prosze :oops:

coli,

U nas pracuje forumowy hydraulik Rafal Slusarczyk. Dojezdza z Malopolski, ale ze wykonuje cala i kompletna instalacje, to pewnie jest to dla Nigo korzystne. Jesli masz do zrobienia jakies drobne prace, to ten kontakt Ci sie nie przyda, ale jesli chcesz full obsluge to szczerze Go polecam.

A czy jest tani ... hmmm jest dobry i to jest dla nas najwazniejszy argument :-)

Betsi,

Dokladnie! Kiedys nie mieli, a teraz wprowadzili tez plytki, gresy i cala game kafli.

BTW wlasnie dostalam z jednej z polskich fabryk nowiutka, pachnaca, jeszcze nie wyklejona sklepach kolekcje (a nawet 7 kolekcji) plytek :-) Faaajne sa 8)

Zobaczymy jak beda sie prezentowac w rzeczywistosci :-)

Amber

A jak udało Ci się dostać próbki z fabryki?

Ja na razie wybrałam tylko glazurę do łazienki dziecka ( w zasadzie sam wybrał) - Tubądzin.

Z pozostałymi mam dylemat. Poza tym jeszcze mało ogładałam.

Powiedzcie proszę, w jaki sposób wykńczacie sufit poddasza.

Czy robicie sufit na jednej wysokości, czy robicie skos aż do kaletnicy?

Betsi, coli,

Poszly PW :-)

Betsi, na poddaszu mam skosy, ale raczej nie az do szczytu kalenicy :roll: Chociaz nie wiem ...

Czy sciany w garazu sie maluje? Dwoje moich znajomych ma tylko otynkowane, moj garaz podziemny osiedlowy tez jest tylko otynkowany ;), wiec nie wiem czy to z oszczednosci, czy z praktycznego rozwiazania. Malowac, pozostawic jak jest, czy co?

Czy sciany w garazu sie maluje? Dwoje moich znajomych ma tylko otynkowane, moj garaz podziemny osiedlowy tez jest tylko otynkowany ;), wiec nie wiem czy to z oszczednosci, czy z praktycznego rozwiazania. Malowac, pozostawic jak jest, czy co?

Powiem Ci, ze nie zastanawiałam się nad tym.................

U mnie w garazu w bloku były wymalowane do ok. 120cm olejną.

Ale chyb lepiej troche pomalować bo jak się czymś zabrudzi to można szmatką zetrzeć a po gołym tynku to chyba tak nie bardzo da się szmatą jeździć. :lol:

Powiem Ci, ze nie zastanawiałam się nad tym.................

U mnie w garazu w bloku były wymalowane do ok. 120cm olejną.

Ale chyb lepiej troche pomalować bo jak się czymś zabrudzi to można szmatką zetrzeć a po gołym tynku to chyba tak nie bardzo da się szmatą jeździć. :lol:

Tylko czy olejna to dobry wybor? :roll: Pamietam z dziecinsta pierwsza lazienke moich rodzicow tez malowana farba olejna. Jak to potem zamieniali na plytki, to moj Ojciec przez tydzien, dzien i noc ;) skrobal ta farbe, mamroczac cos groznie pod nosem :lol: Nie wygladal na zachwyconego 8)