Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Piaseczno,

czy kupowaliście drewniane okna? A jeśli tak to jakiej firmy i ile Was to kosztowało?

Co myślicie o sensowności antywłamaniowych okien?

Właśnie jestem w świeżym szoku po kilku wycenach okienek drewnianych i chciałabym znać Waszą opinię.

14 okien oscyluje w granicach 30 kpln...

Równiez witam z nowym dniem :)

Mani - cena jak wiesz zależy od wielu czynników, od typu profilu, od szyby itp. My mamy 15 okien, w tym 4 balkonowe i 4 małe (wiatrołapowe i garażowe) będziemy mieć PCV i będą nas kosztowały 25 tys ( w tym 3 okna z potrójna szybą i 2 z P4).

Wydaje mi się,że nie jest to jakaś oszałamiajaca kwota.

Na co mam się nastawić? Z tego co się orinetuję, to ceny wykończeniówki nie szaleją tak, jak surówki :-)

Niby tak, ale nawet przy obecnych cenach postawienie domu do stanu surowego to tak na prawde, zdecydowanie mniejsze koszty niz jego wykonczenie. Przynajmniej tak to wyglada w moich kalkulacjach :roll:

Amber No ale jak u Was jedne drzwi kosztują 3,5 klocka, to o czym my tu gadamy :lol:

My takich ekscesów nie planujemy, choć tanio nie będzie. Ja chce się zmieścić w 50/50 - taki mam plan finansowy i zobaczymy. Jak sie coś zaoszczędzi na surowym, to wtedy będzie lepszy wypas w wykończeniówce.

Depi

Lepiej założ sobie wydatki stan surowy/wykończeniówka 40/60 a nawet 30/70 i to bez szaleństw.

Jak masz dojscie do kosztorysów Cekocentbudu, to zobacz jak rozkładają się koszty cłej inwestycji ( udział procentowy poszczególnych etapów).

A drzwi wejściowe za 3,5k to nie jest wysoka cena - powidziałabym, ze nawet atrakcyjna. :wink:

Mani

Okna bez szyb antywłamaniowych, tylko dobry system alarmowy w domu i wokół. Dobry system alarmowy to coś ok. 10k.

Mani,

uważam, że rozważenie okien nieotwieralnych to dobry pomysł. My takowe bedziemy mieć w iości sztuk 5. Też chciała szprosiki, ale z dwóch powodów odpadły. Cena rzecz jasna i odbieraja jednak światła troszkę, a ja lubię mieć duuuzo światła naturalnego :p

Depi

Co do cen surowego stanu i wykończeniówki. Zgadzam się z Amber, surowizna to 1/3 kosztów. Instalki to dopiero oprózniaja konto! A wykończeniówka taka totalna czyli wanny, kafle itp - to mozna zrobić bardzo tanio - pójść do "liroja" i kupić w promocji nawet kafle za 11 zeta albo jednakże poszukać czegoś innego niestety juz za wieksze pieniadze :cry: .

U nas pawdziwe dylematy sa przy drzwiach. Mój małżowin jakąs fobie chyba ma :wink: :roll: , bo powiedział mi, że bedzie sie czuł nieswojo jak bedzie wiedział, że kasetony w drzwiach to nie drewno :o tylko jakiś MDF albo HDF.

No i skoro tak to okazuje się, że za 11 par drzwi zabulimy około 32 tysiów :roll: :evil: :cry: . Bo muszą być dębowe. No a ja uważam, że drzwi nie musza być z litego drewna ale np. obłogowane albo fornirowane, no ale upór męża spod znaku Barana jest w tym wypadku o wieeele większy niz mój "bykowy".

I w ten sposób na drzwi dodam tylko wewnetrzne wydamy więcej niz na okna.

hehehe, a obłogowane debem kosztują 18 tysiów!

[A drzwi wejściowe za 3,5k to nie jest wysoka cena - powidziałabym, ze nawet atrakcyjna. :wink:

No to drzwi wewnetrzne ... :oops: Z tym, ze cale szklane, na chromowanych oscieznicach i okuciach ... Mamy takowych, az 8 :roll:

Okna bez szyb antywłamaniowych, tylko dobry system alarmowy w domu i wokół. Dobry system alarmowy to coś ok. 10k.

Otoz to. A nawet gdy ma sie szyby antywlamaniowe, to i tak dobry system alarmowy sie przyda. Cena niestety ok. 10.000. :(

No ja z Kasią właśnie przymierzamy się do okien. W sumie to okien mam chyba z 18, ale tylko 3 z nich są wymiaru 150x150, jedno balkonowe 2,10x2,70, i 6 takich dość nietypowych wąskich i długich. Zastawiam się nad wyborem dostawcy bo montował będę samemu. Ano i zapomniałem że mamy jeszcze 8 takich małych okienek 60x90 i 90x90.

Wiem, że o oknach było już tutaj dużo i chyba najbardziej polecanym jest Jareko, ale może macie innych dostawców o których tak często się nie wspomina a są godni zaufania lub przynajmniej polecenia ;)

My z oknami nie szalejemy, mamy w zasadzie mało, bo 12 , w tym jedno nietypowe i jedno tarasowe-przesuwne-to będzie najdroższe.

Kupujemy PCV, białe, a zamiast na kolor postawiliśmy na "ciepło", kupujemy , MS z górnej półki - tarasowe z ciepłą szybą / U 0,6/, rama ze specjalną wkładką / U 1,1/.

Bez szprosów , bo też lubię duże przeszklenia.

Koszt wszystkiego -jakieś 11 tys.

[A drzwi wejściowe za 3,5k to nie jest wysoka cena - powidziałabym, ze nawet atrakcyjna. :wink:

No to drzwi wewnetrzne ... :oops: Z tym, ze cale szklane, na chromowanych oscieznicach i okuciach ... Mamy takowych, az 8 :roll:

Amber

No bardzo [przepraszam za takie "fopa"

W związku z tym, cena jak na drzwi wewn. niemała, ale biorac pod uwage z czego sa zrobione to cena "prawie" OK.

Też chciałam takie drzwi do łazienki od sypialni, ale obawiam się, że jak ktos w nocy włączy swiatło to bedzie bardzo jasno w sypialni i osobie która śpi może to przeszkadzać.

BTW czy mozesz dać namiar na osobę, która takie drzwi Ci robiła, bo może zrobiłabym takie do garderoby w sypialni?

Ej no chyba przesadzacie trochę. Jeśli stan surowy zamknięty wyjdzie mi ok. 230 tys. to nie mówicie, że na wykończenie wydam 460 tys! No bo na co??

Podgłogówka 100zl/m2 = 23 tys (upraszczam)

ogrzewanie (pompa ciepła albo piec kondensat) - 20? 30?

podłogi 100zł/m2 - 23 tys.

okna - niech będzie i 50 tys

ocieplenie - ten niech będzie i 50

alarm - 15

- elektryka - 15

- kanaliza - 15 (licze chyba z okładem)

- tynki - nie wiem, ale niech będzie 20

- malowanie - pare zł z metra

- kuchnia 50

- łazienki 50

Ile mamy? Hmmm.. 341 + malowanie... Niedobrze.. :-(

Ale chyba niektóre pozycje troche przewymiarowałem - prawda? No powiedzcie, że prawda??? :o

PS. Drzwi wewn. moga być pełne z HDF :-)

Depi

Podłogi za 100zł/m2 może i ok ale dolicz robociznę ( choć na drewniane to za mało)

Kanaliza - dużo za za dużo - mnie rozłożenie kanalizcji pod chudziakiem i podłączenie do szamba + szambo kosztowało max. 5-6 k.

tynki wewn.- bardzo blisko ( choć nie wiem jakie ani ile metrów)

reszta-blisko

Okna, kuchnia, łazienki - to będzie zależało od tego jaki wybierzesz produkt

( tańszy czy droższy)

Dodaj jeszcze drzwi wewn, parapety, kominek, coś na cokół, szkło na tarasy, tarasy, podjazdy ściezki, bramy garazowe, ogrodzenie działki z bramą wjazdową i furtką i

robocizna ( np położenie glazury kosztuje za 1/m2 prawie tyle co sama glazura

od 50zł/1m2 do 100zł/m2)