Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to jak już weszliśmy na rozmowę o cenach kosztach itp. to i ja mam pytanie.

Mianowicie zastanawiam się jakie mogą być różnice cenowe przy budowaniu metodą pseudo gospodarczą (znaczy sam dbam o materiały, zatrudniam ekipy do poszczególnych prac itp) a budowaniem z pomocą firmy która świadczy kompleksowe usługi (ich ekipa, materiały itp.).

Ktoś z Was coś takiego analizował?

Dla ułatwienia powiem, że z najświeższych informacji wybudowanie domu:

- do stanu surowego otwartego to ok 700 PLN za m2 powierzchni całkowitej (bez pokrycia dachowego)

- do stanu deweloperskiego 1600-2200 PLN za m2 pow. całkowitej

Wszystkie elementy i uwzględniając niemierzalne koszty (czas zmarnowany na jeżdżenie na budowę, telefony, benzyna itp.) skorzystanie z usług takiej firmy nie jest głupie?

Napiszcie proszę jak Wy to widzicie.

Aaaa mam tu na myśli dom z poddaszem użytkowym (te firmy drożej sobie liczą za parterówkę)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Osobiście buduję się w systemie ściśle gospodarczym (jak na razie na fachowców wydałem nie więcej jak 10 tyś - woda i prąd), ale moim zdaniem tu może nie być dużej różnicy. Wynikać to może z tego, że ekipa może załatwiać sobie materiały taniej bo np. ma już umowy z dostawcami itp. Jednak mogą sobie ceny podwyższać za to właśnie że oni dbają o materiał.

Jeśli ty dostarczasz materiały to może niektóre uda ci się załatwić taniej, ale no właśnie, trzeba się czasem najeździć.

Lukasz Te ceny to faktyczne oferty, jakie otrzymałeś od firm na wykonanie razem z materiałami?

Stan surowy brzmi nieżle,ale stan deweloperski to wielka niewiadoma - co w to wchodzi? Zazwyczaj tylko wylewki, może kanaliza, w każdym razie nic drogiego, a koszt skaczy 3 razy (sic!).

Betsi Podłogi liczę średnio 100 razem z robocizną. W niektórych miejscach będzie drożej (jakiś wypasiony gres) w innych taniej (panele, wykładzina, płytki z Obi po 15zł) - więc średnio ok. 50 za materiał i 50 za ułożenie. Płtyki będą raczej duże, żadnych mozaik ani tym podobnych... Żadnego drewna chyba nie będzie.

Fakt, że nie uzwzględniłem całej otoczki- tarasów, ścieżek, podjazdów. Kurka wodna.

To mi przypomina - może jednak zrobimy spółkę produkcyjną do kostki brukowej? :-)

Łukasz

Budowanie z firmą cłościowo jest znacznie łatwiejsze ale i droższe ( myślę, że ok. 15-20%)

Jeśli jesteś człowiekem zapracowanym to lepiej zlecić wszystko firmie.

To oni martwią sie o materiał, skoordynowanie prac poszczególnych etapów i specjalistów. Na pewno musisz mieć swojego, dobrego kierbuda. Nie daj się namówić, ze firma da ci swojego..

Problem może pojawić się na etpie wstępnego wykańczania ( okna, drzwi, bramy garazowe) ponieważ załózny ze umówiłeś się na jakieś okna z wykonawcą a nagle zmieniasz zdanie i chcesz inne ( co wiąże się ze zmianą ceny). Chyba że podpiszesz super dobrą umowę, która będzie zawierała bardzo szczegółowy opis wszystkich prac, materiałów i możliwość zmian.

Można by jeszcze dużo pisać na ten temat. Jak bedziesz miał jakieś pytania to chetnie odpowiem na PW, że nie zamęczyć innych. :wink:

Ja budowałam stan surowy z dachem właśnie z firmą ( nie mieliśmy z mężem za bardzo czasu aby zajmować się szczegółowo każdym elementem budowy).

Było dobrze do czasu.............. :evil: :evil:

Jak budujesz systemem gospodarczym, musisz sam to wszystko robić. Jeszcze kupowanie materiałów nie jest takie straszne jak koordynacja poszczególnych etapów. Tu już masz zaklepany termin u kogoś a nagle okazuje się, że u poprzednich jest opóźnienie i "leżysz" bo teraz o fachowców trudno i terminy mają napięte jak struna w gitarze. Ponadto tez bardzo dobry kierownik budowy wskazany ( może też wyliczać ilość potrzebnego materiału i na kiedy).

Wydasz majątek na telefony lub bedziesz musiał spedzć duzo czasu na budowie i w składach.

Teraz, dalszy etap budujemy " półgospodarczo" ( tzn: mteriały-my, niekórzy fachowcy-my). Jest to strasznie czasochłonne.

Myslę, że mam świetne porównanie. :lol:

[

Fakt, że nie uzwzględniłem całej otoczki- tarasów, ścieżek, podjazdów. Kurka wodna.

To mi przypomina - może jednak zrobimy spółkę produkcyjną do kostki brukowej? :-)

Depi

Zapomniałam Ci jeszcze napisać o drzwiach zewnetrznych ( drogawa inwesycja) :wink: i schodach na wyższe pietro/poddasze ( to już droga inwestycja - 10-15k z barierkami musisz liczyć).

A tak wogóle to do swoich wycen dodaj jeszcze z 10% na nieprzewidziane przypadki. ( ja na przykład nie brałam pod uwagę wcale odprowadzenia deszczówki i drenażu opaskowego i właśnie z to płacę)

A propos kostki, to właśnie mam zamiar poprosić o wycenę moich tarasów i podjazdów z kostki ( bo jakby cena mnie zabiła to jest czas wylać betonowe i obłozyć jakimś gresem) :roll:

:cry:

Betsi No to mnie nie stać na dom w takim razie :-(

Jadę do Brukseli pracować - jak zarobie, to sobie pobuduję...

Drzwi wejsciowe MOGĄ być za 15 kzł, ale nie muszą. Całkiem OK są za kilka. A że nikły procent włamań jest przez drzwi, to nie ma sensu pakować tam kasy.

Moim zdaniem ceny kostki betonowej są chore - 30 zł/m2? Za zwykły beton? Dlatego mam ten pomysł z wykonaniem samemu - narzędzia i maszyny do tego sa proste i tanie i przy kilkuset metrach kw. myslę, że by sie opłacało.

Ale to znowu czas i zabawa.

Elektryka szukam i ja - kolejni mi mówią, że w Powsinie to oni nie robią. Co to się dzieje z tymi ludźmi? Na robotę chwilową tzn. podłączenie prądu budowlanego (no i skrzynke by zrobił).

Depi,

Betsi troche uzupelnila ta Twoja liste wydatkow, ale nie doliczyles jeszcze:

1. Kominka z automatyka i innymi duperelami jak np. UPS + obudowa kominka.

2. Kosztow zabudowy KG - jesli takowa bedziesz robil

3. Kaloryferow tam gdzie nie ma podlogowki

4. Bramy garazowej, ewentualnej automatyki do niej i do bramy wjazdowej

5. Domofonu lub wideodomofonu

6. Malowanie moze i bedzie pare zlotych od metra, ale farba emulsyjna. Jesli bedziesz chcial gladzie, lub farby strukturalne to koszty podskocza. Jesli zamarzysz o okladzinach kamiennych to musisz sie liczyc z kosztami ok. 300 zeta/1m2

7. Schody wewnetrzne + balustrada (to dopiero sa koszty :roll: )

8. Lazienki z ceramika i aramatura. Koszty moga byc tak rozne, jak rozne sa gusta i potrzeby.

9. Garderoby - zabudowa na zamownie tez tania nie jest :(

10. Ewentualne parkiety, jakies lepsze gresy tez duzo kosztuja

11. Pstryczki-elektryczki, halogeniki, lampeczki i inne duperelki.

W moim arkusze Exela wyglada to tak, ze czasami az mi sie nie chce zagladac :evil:

Betsi,

Przy wycenie tych drzwi dostalam wizytowke. Musze ja odszukac, bo robilam ta wycene jakies dwa miesiace temu.

Lukasz Te ceny to faktyczne oferty, jakie otrzymałeś od firm na wykonanie razem z materiałami?

Stan surowy brzmi nieżle,ale stan deweloperski to wielka niewiadoma - co w to wchodzi? Zazwyczaj tylko wylewki, może kanaliza, w każdym razie nic drogiego, a koszt skaczy 3 razy (sic!).

Podaję za Dombudem3 (firma nie polecana z tego co na forum widziałem, ale może służyć jako baza do rozważań ;) )

Stan surowy obejmuje:

* prace ziemne, wykopy

* ławy fundamentowe

* ściany fundamentowe

* chude posadzki wraz pozioma kanalizacją, nawiezieniem i zagęszczeniem

* piasku, zasileniem budynku w wodę

* izolacje termiczne i p. wilgociowe

* ściany zewnętrzne, wewnętrzne, działowe

* słupy żelbetowe, podciągi

* stropy ze schodami wewnętrznymi

* więźbę dachową (bez pokrycia dachowego)

* kominy wewnątrz budynku

* kominy klinkierowe ponad więźbę dachową

* schody zewnętrzne, tarasy

Prace deweloperskie obejmują:

* pokrycie dachowe

* instalacje elektryczne, TV, tel., alarmowe

* instalacje ciepła i zimna woda, kanalizacja

* instalacja c.o., ogrzewanie podłogowe

* tynki wewnętrzne

* tynki zewnętrzne (elewacja)

* posadzki cementowe z izolacjami

* ocieplenie dachu

* płyty k-g

* okna i drzwi zewnętrzne, brama garażowa

* szambo szczelne lub oczyszczalnia przydomowa

700PLN / m2 - stan surowy

1400 PLN / m2 - prace deweloperskie

Betsi

Z jakiej firmy korzystałaś?

Napisz może na PW parę zdań o Waszych spostrzeżeniach ;)

Betsi,

My nawet za wycene tarasu i podjazdu sie nie zabralismy. Tez bedzie z kostki, a dodatkowo taras musi byc podniesiony do poziomu drzwi tarasowych, czyli o jakies 0,5 m.

Jesli dostaniesz wycene, to podziel sie kosztami ;) Dla nas to sprawa przyszlosci, poniewaz czeka nas wielkie kopanie pod rure z gazem, ktore nastapi dopiero w sierpniu 8)

Lukasz,

Bez zgledu na to jaki system wybierzesz to i tak musisz kims madrym z budownictwa nadzorowac 8) Niewyobrazalne jest to, na jakich etapach moga Ci odwalic fuszerke :evil: Wczoraj dowiedzialam sie, ze na poddaszu przy jednych Veluxach mam specjalna siatke, a przy innych nie. Tam gdzie siatki nie ma, juz zaczelo pekac. Nie musze pisac, ze to niby taki drobiazg, ale te poprawki sa najbradziej wkurzajace i niestety kosztowne :evil:

Depi

Mam nadzieję, ze Cię nie załamaliśmy :wink: i mimo wszystko nie poddasz się

( przynajmniej nie od razu). Ale tak jak pisze Amber - dane z excela nie oszukują - tam są żywe fakty :cry:

U mnie w pliku " szacunkowe koszty do poniesienia", pomimo, że są duże dziury w danych to i tak jest to tyle co wydałam na stan surowy-a nawet wiecej !!!!!!!!!!!!!!) - zauważ, że mam juz zrobione dużo ze stanu zamknietego.

Naprawdę przygotuj się na koszt 6-6,5k za 1m2 domu.

Amber

Ja też będę musiała podnieść poziom trsu o ok. 0,5m.

Jak skończe z kuchnią to zajmę się kostką brukową i innymi ( np ogrodzeniem, choć pierwsze podejście miałam już w zeszłym roku i... załamka)

.Oczywiście, że podzielę się wycenami. :lol:

Mnie za to czeka jeszcze kopnie kabla od prądu, gaz już przekopali.

Zuber, Depi

Elektryków wyślę wieczorkiem.

Betsi,

Jesli chcesz, moge sie dowiedziec gdzie robiono nasze ogrodzenie. Z tego co wiem, to raczej nie przeplacono, a ogrodzenie jest solidne, z kutych elementow. Musialabys tylko znalezc ekipe do montazu.

U nas juz cztery domy maja ogrodzenia z tej firmy. Poki co nie mam adresu, bo ten "detal" byl w cenie domu 8)

Naprawdę przygotuj się na koszt 6-6,5k za 1m2 domu.

Strasznie brutalne liczby podajesz - a większość buduje dom, żeby było taniej niż mieszkanie od dewelopera.

Ta "brutalna" cena to z wykończeniem ( glazury, podłogi, kuchnia, schody)

Devloperzy budują przynajmniej za 6-8k za 1m2 bez wykończenia ( tylko tynki i szlichta)

Więc dom jest nadal tańszy niż mieszkanie w W-wie. :lol: