barozi 09.05.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Ms. Jutro jadę zamawiać właśnie Scheidla. Kupuję dwa RondoPlus. Jeden 8 m drugi 8,66 m. Zamawiam w Madex'ie w Piasecznie. Z przedstawicielem spotkałem się na targatch i tam dogadaliśmy się ze będzie co najmniej 10 % rabatu, choć liczyłem na 17%. Pani Agnieszka zrobiła wycenę i kazała się z nią zgłosić właśnie do Madex'u. Cena - 5800 + VAT (odjąć rabat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 09.05.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 witajcie,Melduje sie po dosc dlugiej przerwie.Nie zdazylam jeszcze przeczytac wszystkich postów ale zaleglosci nadrobie.Mogę podzielic sie moimi doswiadczeniami z budowy.Ms pytala o kominy szystemowe -ja mam takie i koszt 3 kominow wysokosci 6,20 wyniosl 5400.Dlaczego systemowe ?Bo tansze.Na trzy kominy budowane systemem tradycyjnym potrzeba 5 tys.szt.cegly razy 1,90 zl do tego kwasowka ok.1.500zl cement z uplastyczniaczem,piasek i ocieplenie.Nie przypuszczalam ,ze tyle kasy pochloną fundamenty.Obecnie przygotowuje strop do zalania a to juz bedzie w piatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 09.05.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Depi, Nie kupisz pompy ciepła za 20-30, a z innymi owszem przewymiarowałeś, chociaż to zależy od wielkości domu. A nieprawda można kupić pompę już za 18000, tylko nie do takiej wielkiej chałupy jaka stawia Depi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 09.05.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Jewrioszka, nie kłóć się, minimum 40 ze wszystkim do średniej wielkości domu 160m. Za 10 owszem mozesz kupić pompę do cwu. lepiej przyjedz zobaczyć jak Twoje brzózki ładnie u mnie rosną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 09.05.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Jak my nie mamy pojęcie kaj to jest , jak nam powiesz to przyjedziemy i obejrzymy. tylko nie bardzo mamy kiedy, bo cały czas praca i budowa. A tak na marginesie to tuz obok znalazłem całą plantacje brzózek. Napisałaś że nie kupi, nic nie pisałaś o jej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 09.05.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Naprawdę przygotuj się na koszt 6-6,5k za 1m2 domu. No tu już naprawde przesadziłaś. 600 tys. jeszcze tak, ale 1,5 MILIONA??? Tyle właśnie wyniósłby nasz dom wg. Twoich szacunków. Marmury i złote klamki to nie dla nas. Prawie nikogo nie byłoby stac na dom przy takiej cenie, a jakoś domów widze powstających mnóstwo. Juz pisałem, że w razie awarii finansowej będzie tylko dól. Odpada 120m2 do urządzenia. Nie kupisz pompy ciepła za 20-30, nie kłóć się, minimum 40 ze wszystkim do średniej wielkości domu 160m. A nieprawda! Pierwsza oferta, jaką dostałem na MÓJ dom to 32 tys. + VAT (7%) za wszystko. Poza studniami, ale to pare tysiów a jedna i tak musze wykopać więc się nie liczy. Same pompy już widziałem za mniej niż 20 tys. Do mojego domu oczywiście (14kW). Nie wspominam oczywiście o tym, że może uda mi się dostać taką pompę nieco taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 09.05.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2007 Depi No to dawaj namiar na tą firmę, ja najmniejszą ofertę dostałam na 40 t. Sama pompa to się zgodzę, studnia owszem się liczy i to nie jedna. W moim przypadku brałam pod uwagę wymiennik poziomy ok 8 kpln. Ale i tak nie mam ochoty już na tym etapie rozkopywać całej działki i wygrzebywać tego piachu na wierzch. Będzie płaszcz wodny i piec elektryczny co. Postanowione. Jewrioszka Najdłużej opierała się jabłonka, ale w końcu pękła i wypuściła listki Teraz nie ma co, zaproszę jak górale dom przywiozą, poza tym leje za oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 10.05.2007 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Dziękuje za informacje na temat kominów systemowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 10.05.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Mani Ofertę dostałem od firmy HIbernatus 2. Rozkopywanie nie jest konieczne. Nawet lepiej nie rozkopywać, bo żródło dolne w postaci studni jest wydajniejsze i nie ulega wyczerpaniu. Czyli 2 studzieki et voila. Gdzie się podziewałaś tak a propos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 10.05.2007 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Łukasz Budowanie z firmą cłościowo jest znacznie łatwiejsze ale i droższe ( myślę, że ok. 15-20%) Budowanie przez firmę jest droższe o marżę tej firmy. Ktoś tu wspomniał o dostępie do tańszych materiałów - różnicę firmy chowają do kieszeni, nie miejcie złudzeń. Jeśli jesteś człowiekem zapracowanym to lepiej zlecić wszystko firmie. To oni martwią sie o materiał, skoordynowanie prac poszczególnych etapów i specjalistów. Całkowicie się z tym zgadzam. Policz, ile zarobisz przez godzinę pracy, a ile w tym czasie oszczędzisz, jeżeli sam będziesz budował - jeżeli bardziej opłaca się zarabiać niż pracować - wniosek jest prosty. U mnie niestety, zarobki są niższe niż koszty, więc buduję sposobem gospodarczym, co się da, to własnoręcznie. Na pewno musisz mieć swojego, dobrego kierbuda. Nie daj się namówić, ze firma da ci swojego.. Jeżeli firma ma swojego kierbuda, to nie ma sensu brać drugiego. Lepiej wynająć inspektora nadzoru. Jego zadaniem będzie męczenie kierbuda "A gdzie dokumentacja? A dlaczego robicie to tak, a nie inaczej? To nie jest w zgodzie ze sztuką budowlaną!" etc. Zadba o Twój interes. Depi Jak budujesz dom ponad 200m2, to nastaw się na koszty . Mój brat, który ma firmę budowlaną i pewne rozeznanie w rynku kazał mi się nastawić, że pomimo iż buduję sposobem gospodarczym, powinienem i tak zapłacić ok. 2000PLN za m2 za gotowy stan "pod klucz". W dzisiejszych czasach taniej będzie baaardzo trudno. Drożej o wiele łatwiej. I tyle. Na pompę ciepła szykuj raczej 40tyś. niż 30tyś. 32tyś+VAT=39tyś.;-P A to "wszystko", to zawsze wychodzi mniej niż chciałeś. Mani, barozi Ja też będę stawiał Schiedla. Mój Główny Technolog (czyli ojciec) skrupulatnie przeanalizował system PRESTO, Schiedel oraz jeszcze jakiś. Schiedel jest droższy, ale używa innego (nb. zalecanego przez praktyków) materiału na wewnętrzne pokrycie kształtek kominowych. Jest droższy, ale długofalowo pewniejszy. Mój Kierbud dodaje, że oczywiście tylko pod warunkiem braku błędów wykonawczych. Ofertę na komin (dymowy, gazowy+3kominy wentylacyjne) wysokości ~7,5m dostałem 6-7tyś za sam materiał. Bez zaprawy i zbrojenia. Wszyscy Ciekaw jestem, czy uda mi się wpaść do Urzutu, albowiem 19-go mój dziadek obchodzi 100 urodziny i odbędzie się z tej okazji impreza rodzinna na niespotykaną skalę. Jakbym jednak wpadł, to po czym Was poznam? Jeżeli ktoś jest ciekaw kosztów realnych, to mogę podesłać na maila (kto chce niech da znać na priv) zestawienie kosztów realnych budowy fundamentu. Tutaj skrótowo: Powierzchnia fundamentu 108m2, grunt gliniasty, humus grubości ~40cm, zagrożenie wodą od ulicy Pułaskiego (>>TU BUDUJEMY<<) znajdującej się wyżej. Ścianki fundamentu wysokości metra na ławie ~50-60cm. Wewnątrz płyta ok. 10cm na piasku kopalnianym zagęszczanym warstwami. Koszt realny (bez wykonanego ocieplenia ścianek fundamentowych, to zrobimy później, ale materiał kupiony) = 29,5tyś. Do tego doliczyć ok. 750PLN na koszty samochodu oraz drugie tyle (co najmniej) na telefony. Strat moralnych nie wliczam. Są to wydzielone z zakresu pierwszego etapu robót koszty samego fundamentu i ukrytych pod płytą instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 10.05.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Mam pytanie: kto z Was ma komin sytemowy Schiedla? Mam taki komin. Mało go używam. Nie wiem czy warto czy nie. Mam tylko taką uwagę, że trzeba dobrze się zastanowić jak ustawić elementy z wyczystką i podłączeniem. Ja tego nie przypilnowałem i miałem problem. I podejście i drzwiczki od wyczystki mam od frontu a komin wystaje ze ściany. Przez to kominek wystaje mi ze ściany na prawie 1 metr. a wkład mam na wysokości 1 metra od ziemi - bo uznałem, że dostęp do wyczystki przydałby się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
husar 10.05.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Mam następującą sytuację - przy ustalaniu WZ zostałem poproszony o dostarczenie warunków przyłączy wodno-kanalizacyjnych mimo iż na wniosku napisałem, że będę się podłączał do istniejącej studni i wybuduję szambo. Co prawda w pobliżu mojej działki idzie wodociąg, ale ja nie jestem zainteresowany tą śmierdzącą wodą jaką rozprowadza (kanalizacji brak). Pytanie - czy urząd ma podstawy prawne rządać ode mnie w/w uzupełnienia dokumentów? A najbardziej zasadne, czy może narzucić mi konieczność korzystania z wodociągu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 10.05.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Flamenco mnie poznasz po tym że jestem łysy, piegowaty oraz mam rudą brodę i będe w towarzystwie co najmniej jednej pięknej kobiety. Jakby tego było mało to wzorzec masz na pierwszej stronie naszego dziennka. Normalnie jakbym anons zamieszczał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 10.05.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Mani Ofertę dostałem od firmy HIbernatus 2. Rozkopywanie nie jest konieczne. Nawet lepiej nie rozkopywać, bo żródło dolne w postaci studni jest wydajniejsze i nie ulega wyczerpaniu. Czyli 2 studzieki et voila. Gdzie się podziewałaś tak a propos? Depi, pionowy wymiennik jest droższy od poziomego. Można by rzec działałam w terenie, poza tym praca, brak czasu. Jewrioszka Jak tam Twój rekuś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 10.05.2007 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Mani Pionowy gruntowy tak. Ale nie wodny. jewrioszka Robisz rekusia i nic nie mówisz? Nie zapraszasz? Osz ty zdrajco! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 10.05.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Depi Jak budujesz dom ponad 200m2, to nastaw się na koszty . Mój brat, który ma firmę budowlaną i pewne rozeznanie w rynku kazał mi się nastawić, że pomimo iż buduję sposobem gospodarczym, powinienem i tak zapłacić ok. 2000PLN za m2 za gotowy stan "pod klucz". W dzisiejszych czasach taniej będzie baaardzo trudno. Drożej o wiele łatwiej. I tyle. Na pompę ciepła szykuj raczej 40tyś. niż 30tyś. 32tyś+VAT=39tyś.;-P A to "wszystko", to zawsze wychodzi mniej niż chciałeś. 2000 to spoko. Ja nastawiam się na 2500. Ale nie na 6500 jak pisze Betsy. Wedle posiadanej przeze mnie wiedzy w większości przypadków koszt jednostkowy zmniejsza się wraz ze wzrostem ilości. Czyli im większy dom, tym cena jednostkowa metra (przy takim samym standardzie) spada, a nie rośnie. Czyli w przypadku małego domu cena metra powinna być wyższa, choćby dlatego, że niektore koszty są jednorazowe i sie rozkładają na mniejszą ilość metrów. Tak czy siak zaczynam troche rozpaczać. Dostałem 2 wycenę pompy i już nie jest tak optymistyczna - 50/60tys. Fakt, że pompa fajna (IVT) ale cena już nie do przyjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 10.05.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Mani Pionowy gruntowy tak. Ale nie wodny. Depik To ja chyba gupia jeste, Jaki to by był pionowy gruntowy, przecież poziomy też jest wodny czy raczej glikolowy, A co to za różnica czy te rury leżą w wodzie czy w gruncie, i tak trzeba wykopać kilka studni a to jest duży koszt pewnie ok 5 tysi za studnię. Te firmy co do mnie pisały pionowy był droższy od poziomego. Poziomy ok 8tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 10.05.2007 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Manik Jest pionowy gruntowy, który różni się od poziomego gruntowego tym, że jest pionowy Tzn. jest to ta sama tiechnika, tylko zamiast płytko na duzym obszarze to jest rozłożona głeboko na małym. Tyle, że BAAARDZO głęboko (50 i więcej metrów). Jest też inna wersja: dwie studnie - czerpna i zrzutowa. Pompa łyka wodę z jednej, odbiera od niej ciepło i wyrzuca do tej drugiej. Studnie nie muszą być głebokie - byle do wody się dokopać. Wody gruntowe maja mniej więcej stała temp. i nie zamarzają. Źródłem ciepła dla pompy jest rzeczona woda, a nie grunt jak w poprzednich wersjach. Capisici? Kosztu takiej jeszcze nie znam, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 10.05.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 a si ,to ja nie slyszala o takiej żonlowanej studni...jak woda płytko to może się opłacać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 10.05.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2007 Jaki zdrajca? Jaki rekuś ? Ja nic nie wiem. Zarobiony jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts