Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zuber

Od poniedziałku podwyżka także w niektórych firmach drzwiowych. Nietstety :(

A mysmy wybrali profil okien z ms-a, który będzie w sprzedaży dopiero za 2 tygodnie czyli juz niestety po podwyżce.

Część budowy robiliśmy własnie gospodarczo, teraz nieby mamy firme a i tak mamy co robić szcególnie Piotrek. Dzieci go nie widza, bo wychodzi do pracy jak jeszcze śpia a wraca już jak śpią. Czasem jest tak późno, że ja nawet wymiękam. No cóż zaczęlismy budowę tego samego dnia jak stwierdziłam, że rodzina nam sie powiększy :D . I powiem, że cieżko czasem okrutnie. Ale jak sie przeprowadzimy to mam nadzieje, troszke odetchniemy.

[/b]

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tego wynika że i grunty rolne znacznie podrożały.

Przy tak elestycznej i liberalnej polityce kredytowej bankow, stalym popycie i obecnej cenie mieszkan to jak najbardziej uzasadnione. Kazdy chce kawalek z tego budowlanego tortu 8)

Zadalam juz to pytanie w innym dziale, ale moze macie jakies doswiadczenia z czujnikami przepelnienia szamba? Roznice w cenie pomiedzy modelami moga wynosic nawet ok. 300 PLN. Chcialabym kupic taki, ktory nie zawiedzie moich oczekiwan w tym temacie :lol:

Jeszcze w zeszłym roku było sporo ogłoszeń na drzewach. A teraz poznikały. Pojawili się za różni poszukiwacze, którzy mnie co i rusz zaczepiają z pytaniami o działki. A ceny wywoławcze skoczyły w niektórych miejscach z np. 50 do 150 tys. od jesieni 2006 r.

O rany...ale czas leci...

Przez długi weekend skończyliśmy układać gres na parterze (sami :D )

pomalowaliśmy górę, a w ostatni weekend zrobiliśmy podłogę na strychu ...

puf...

To fakt, że budowa to jeden wielki amok :lol: :o

Pineska ja kupowałam działkę z brzuszkiem :lol:, a to co piszesz - to żywcem nasz scenariusz...

Ale najwazniejsze to to, że mamy swój domek... chociaż czasem już sił nie starcza...o finansach nie wspomnę... :roll:

Mam pytanie natury hydrauliczno - murarskiej.

Mam w domu system ogrzewania podłogówka i kaloryfery.

Np w kuchni bedzie ogrzewanie podłogowe a w salonie kaloryfery.

Podłogówkę rozkłada się na 3 cm warstwie specjalnego styropianu. Na pozostałej części domu styropianu na podłogi będzie 10cm.

Czy w tej cześci gdzie będzie podłogówka należy dać 7cm styro ( żeby wyrównać poziom z pozostałą częścią domu) czy dać 5 cm styro + o 2 cm więcej wylewki.? :-?

Hydraulik uważą, że lepiej dać więcej wylewki a mniej styro, bo szybciej nagrzewa się podłoga i szybciej stygnie.

A kierbud uważa, że różnica 2cm styro jest żadna i nie będzie to miało większego wpływu na długość nagrzewania się podłogi.

A jak jest u Was ( w takim systemie łączonym)?

Czy na podłogówkę należy dać jakiś specjalny beton, siatkę?

Czekam na podpowiedzi. :p