piomod 15.05.2007 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 WitamOdnośnie VatGdzie można znaleźć listę materiałów do odliczenia vat?Chodzi mi o wc, umywalki, sedesy, baterie.pozdrawiam piomod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 15.05.2007 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Piomod, wykaz materiałów znajdziesz pod tym adresem:http://www.mb.gov.pl/finans/Za%B3%B9cznik%20do%20obwieszczenia%20MTiB.pdf a jakbyś czegoś więcej się chciał dowiedzieć to zapraszam tutaj:http://www.mf.gov.pl/index.php?const=1&dzial=106&wysw=4&sub=sub10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 15.05.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Tak na stronie Ministerstwa Budownictwa a wyczerpujące odpowiedzi, jak wniosek itp znajdziesz tutaj http://podatki.pl/zwrot/broszura-informacyjna-zwrot-vat.php5 chociaż jak wydłużenie zwrotu przejdzie to będzie to nieaktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 15.05.2007 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Czy ma ktoś może namiary na P. Darka, tego od bram? Dzięki, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 15.05.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Czy ma ktoś może namiary na P. Darka, tego od bram? Dzięki, Michał Pan Darek Kuty tel. kom. 0500 003 373 - Polecam! Betsi, W sprawie styro nie doradze. Warstwe pod podlogowka ukladal nasz hydraulik, a cala reszte ekipa Eimunda. Ja mialam tylko kupic styropian, a reszte ukladano tak "aby bylo ok" U nas mocno przyspieszylo Jakos tak zawsze tempo bylo znaczne, ale ten tydzien to szalenstwo prac, ustalen, uzgodnien, ostatnich wyborow ekip i materialow Wlasciwie mam juz wszystkich fachowcow od wykonczeniowki. Wielkie dzieki w szczegolnosci dla Lukasza_Kangoo, ktory na moje forumowe zapytania reaguje fajnymi kontaktami Dzisiaj najprawdopodobniej zamienimy wypaczone drzwi wejsciowe, na piekne debowe, na ktore nie moglam sie doczekac Dzisiaj zamawiamy tez drewno do kominka, co oznacza, ze wkrotce uruchamiamy ogrzewanie. Musze i pochwalic i polecic Juventus Poki co wspolpraca uklada sie bardzo ok. Mimo, ze wykonanie alarmu zlecilismy innej firmie (tak podobno lepiej ), zawsze chetnie sluza rada, konsultacjami i odpowiadaja na wielosc pytan Jesli ktos poszukiwalaby kontaktu, chetnie sluze namiarem na ich przedstawiciela Aaaaa ... no i od jutra bedzie szambo! Do tego szybkozlaczka i szambo-czujnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 15.05.2007 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Drodzy towarzysze , znacie moze jakiegos czlowieka ktory kopie studnie? Wody glebinowej na rozsadnej glebokosci ponoc nie ma, zostala mi kopana (na czas budowy) a umowiony studniarz cos kreci a za 2 tyg wchodza na budowe ludzie Help! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 15.05.2007 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Amber, Dzieki za telefon do P. Darka. Jak możesz to podeślij mi również tel. do przedstawiciela Juwentusu. Z góry dzięki, Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.05.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Ponawiam wcześniejsze pytanie dotyczące warstwy styro na podłogówce. Pls pomóżcie, bo towar muszę zamówić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.05.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Betsi Jestem lajkonikiem oczywiście, czy raczej teoretykiem, ale wersja z większa wylewką jest moim zdaniem bez sensu. W jaki sposób to miałoby niby przyspieszać nagrzewanie się podłogi?? Jeśli hydrauliki są w stanie to przekonująco uzasadnić, to niech to zrobią. Po pierwsze zastanówmy się po co w ogóle jest tam ten styropian? Po to, aby ciepło nie uciekało w dół, w ziemie, tylko szło do góry i ogrzewało dom. A więc jeśli damy mniej styro, to więcej będzie uciekało, a mniej grzało. Po drugie zastanówmy się, jak na bezwładność cieplną układu działa zwiększenie masy betonu. Więcej betonu - większą pojemność cieplna - dłużej się nagrzewa - dłużej stygnie. Jeśli chcesz właśnie taki efekt osiągnąc, to spoko. Ale argumenty hydraulików są dokładnie odwrotne. Pytanie brzmi - łot du ju łont? Jeśli chodzi o grubość styro, to kierbud nie ma wcale racji, gdyż albowiem przenikalność cieplna maleje liniowo (prawie) wraz ze wzrostem grubości przegrody (jednorodnej). Czyli opór cieplny dla 10 cm styro o lambda 0,04 będzie 2,63 a dla 8 cm styro będzie 2,17. Różnica jest ok. 20%, czyli tyle, ile różnica w grubości przegrody (U wykazuje tą samą zależnośc - oczywiście). Quod erat demonstrandum. Reasumując - ja bym dał styro, chyba, że chcesz mieć większą bezwładność układu (np. żeby grzać w drugiej taryfie). Nie wiem, czy to co napisałem ma jakiś sens, ale dawno nic nie pisałem i musiałem się twórczo wyżyć :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.05.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Depi Bardzo dziekuję za Twoją twórczość. Ja w tym temacie to nawet teoretykiem nie jestem, ale tak na logikę biorąc, to kto będzie się bawił przy wylewaniu szlichty z utomatu w różnice 2 cm na kawałkach powierzchni? Myslę, że lepiej będzie jak podłoga nagrzeje się szybciej a to chyba jest mozliwe jak jest mniej betonu a więcej styro? To, jak długo bedzie utrzymywać ciepło nie jest tak istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 15.05.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Myslę, że lepiej będzie jak podłoga nagrzeje się szybciej a to chyba jest mozliwe jak jest mniej betonu a więcej styro? Dokładnie tę myśl starałem się przekazać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.05.2007 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Widzisz Depi, A jednak logika też jest bardzo przydatna w budowaniu ( nie tylko wiedza techniczna - choć z pewnością sie przydaje ) Ciekawe co inni sądzą na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.05.2007 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 No dobra, chyba już załapałam o co chodzi z tym styro do podłogówki i pod wylewki. Z informacji znajomego i po obejrzeniu ( po raz kolejny ) zdjęć z dziennika Jewrioszki wynika, że ten styropian 7cm ma iść na chudziak ( pod podłogówkę a nie na rury) , potem 3 cm styro specjalnego do podłogówki i bezpośrednio na to beton. - to na części podłogi z podłogówką. Tam gdzie podłogówki nie ma ( tylko rury do kalryferów) powinno być: 5cm styro, na to rury od kaloryferów ( ciekawe czy można je trochę podnieść do góry, bo obecnie leżą na chudziaku) i na to znowu 5 cm syro i ostania warstwo to już beton. Podłoga będzie na tym samym poziomie ( 7cm+3cm oraz 5cm+5cm) Czy dobrze rozumuję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 15.05.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Kochani dywagacje dywagacjami, a według wszystkich norm i zaleceń wylewki nie może być mniej niż 6,5 cm, a optimum to 7-8 cm. Co do zbrojenia to można dać siatkę metalową lub matę szklaną tak jak u mnie.mata owa jest w postaci lużnych włókien i jest dodawana do maszyny razem z piaskiem i cementem. Co do jej grubości to i tak ta grubość będzie różna z tego prostego względu że nie bardzo mi się chce wierzyć że chudziak jest idealnie poziomo. Zresztą właśnie między innymi po to robi sie te wylewki pod posadzki żeby na 100% zniwelować wszystkie spadki i nierówności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.05.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Jewrioszka Wylewka będzie miała ok. 7cm, ale chodzi mi o to jak kładzie się styro do podłogówki i do rur kaloryferowych. Pod wylewkami ma być w sumie 10cm styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pineska32 15.05.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Hej, Betsi w kwesti styrop. niestety nie umiem pomóc. Macie może jakiegoś kierbuda??? My z naszym podpisaliśmy Umowe tylko na stan surowy i niestety nie będzie dalej nam kierowniczył , nasza budowa jest jedyną na południu od Wa-wy, wszystkie inne ma na Białołęce Jak dopisze pogoda zamierzamy z cała ferajną wybrać sie do Urzutu 19stego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 15.05.2007 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Jewrioszka Wylewka będzie miała ok. 7cm, ale chodzi mi o to jak kładzie się styro do podłogówki i do rur kaloryferowych. Pod wylewkami ma być w sumie 10cm styro. Jak sie kładzie, to każdy mówi inaczej. Napisze jak my to zrobiliśmy. 1. Większość kładzie je na wylewce, ale wtedy ciepło ucieka do dołu. Wiem że ubytek niewiielki ale ziarnko do ziarnka..... 2. Można je tez położyć tak jak ty chcesz czyli na warstwie styro, i na to wylewki. ( 5cm +5cm) 3.Możesz też odizolować je tez od warstwy wylewki kolejna warstwą styro. ( tak jest u nas (10cm + rury + 12 cm) Powodem jest to że woda do kaloryferów ma temperaturę ok 75 stopni, a to by mogło doprowadzić do nadmiernego przegrzania sie powierzchni waszej podłogi. Co z kolei mogłoby doprowadzić do jej uszkadzania lub niekorzystnego przegrzania np stóp co z kolei może powodować rozwój grzybków na naszej skórze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 15.05.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Jak możesz to podeślij mi również tel. do przedstawiciela Juwentusu. Z góry dzięki, Michał Juventus - P. Grzegorz 605 998 167 Czy ktos kiedys pytal o kontakt na kute ogrodzenia? Jesli tak, to tez moge podac Na naszej wsi juz czwarty dom u nich zamawia Od dzisiaj mamy drzwi Firma CAL nie zawiodla Doprawdy sa bardzo piekne, solidne i takie ... szlachetne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.05.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Jewrioszka Wytłumaczyłeś wszystko, ale znowu wracam do punktu wyjścia czyli: hydraulik jedno, kierbud drugie, znajomy trzecie a ja nadal nie wiem jak nalepiej. Z tego co napisałeś o temeraturze wody w rurach to chyba jednak na tą podłogówkę powinno się dać trochę styro a nie tak od razu beton ( tak jak u Ciebie), bo ta moja podłogówka to taka a'la - raczej dodatkowa pętla a nie cały system z mieszalnikiem. I bądź tu mądry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 15.05.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 Amber Wind Ja pytałam o ogrodzenia. Odnośnie drzwi to moje Dormet też prezentują się efektownie ( i jeszcze te boczne świetliki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts