Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie no Betsy - powiedz prosze, że źle zrozumiałem i NIE CHCESZ dac styropianu NA podłogówkę??? :o :lol:

Tam, gdzie nie ma podłogówki daj wiecej styro i tyle.

Nie znam się na niczym, w szczegolności na podłogówce, ale ja bym jednak zainwestował te kilka pe el enów na zawór 3dr i nie miał problemu (i pomysłów przykrywania podłogówki styropianem :lol:)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Betsi - wszystko i poprawnie na ten temat napisał Depi, chyba że jest jeszcze coś czego nie wyłapałem.

1. 7 cm wylewki ok.

2. jak najwięcej styro pod podłogówkę i specjalna folię ok ( styro nie musi być specjalne, ważne jest aby pod folia było coś co odbija ciepło np warstwa odblaskowa na styro lub specjalna folia z warstwą aluminium.

3. Nie mylić rur ogrzewania podłogowego z rurami doprowadzającymi wodę do kaloryferów.

4. Rury od kaloryferów odizolować od chudziaka i wylewki .

5. Ponieważ masz system mieszany, konieczny będzie zawór mieszający.

Coś pominąłem? :wink:

Depi i Jewrioszka

To nie chodzi o kilka zetów na styro, tylko o to żeby było dobrze. I tak te 7cm który muszę dodać do 3cm styro z folią ( do rur podłogówki) bedzie dzielone na 4cm i 3cm .

Jewrioszka nie ma styro na podłogówce wcale ( dobrze piszę?) tylko pod.

Mój kierbud mówi żeby dać jednak trochę styro na podłogówkę i dopiero beton. Moim zdaniem jak położę styro na rurach to będzie mniejsze grzanie tej podłogi ( bo nawet kilka cm styro będzie izolatorem.)

Jak miałam maty elektryczne w łazience w poprzednim mieszkaniu, to leżały bezpośrednio pod terakotą.

Jeśli chodzi o rury kaloryferowe to zrozumiałam 5cm styro - rury do kalryferów - 5cm styro.

Rany, przestanę o tym myśleć chyba dopiero jak już wyleją szlichtę. :(

Amber

Dziękuję za ogrodzenia. Ciekawa jaka cena, bo tak naprawdę to chciałam takie nierówne drewniane ( ale drogo) :-?

Byłam dzisiaj w Jupiter Centrum na Towarowej.

Jest kilka salonów mebli kuchennych i innych i duzy sklep AGD z wszelkimi znanymi markami ( no może bez Miele) i powiem Wam, że w tym sklepie można negocjować ceny. Nie dość że są promocyjne ( bo duża konkurencja-tak mówił przesympatyczny sprzedawca) to jeszcze można z nich trochę zejść.

Wyposażenie sprzętów w mojej wyobrażonej kuchni zamyka się w kwocie 14k.

A lodówka, którą upatrzyłam sobie w zeszłym roku ( kosztowała 6500-7000) obecnie kosztuje 5k. Czy to nie jest zachęcające?

Polecam odwiedzenie tego sklepu w wolnej chwili ( w niedzielę do 16.00) :lol:

Mój kierbud mówi żeby dać jednak trochę styro na podłogówkę i dopiero beton.

:o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

Rany za mówienie takich bzdur powinni rozstrzeliwać, lub co najmniej zabierać uprawnienia.

Ten gość chyba nie bardzo wie mówi i o czym mówi.

Spróbowałem domyśleć sie co nim kieruje że opowiada takie brednie (sorki inaczej tego nie nazwę), ale on chyba nie słuszał o zaworze mieszającym.

To nie chodzi o kilka zetów na styro,

Niczego takiego nie sugerowałem.

Słuchajcie. Mam problem z wyborem tynków. Brać mokre czy jednak gipsowe. Od użytkownika gipsowych wiem, ze są super gładkie, świetnie nadają sie do malowania, ale trzeba uważac bo są delikatne. Dodatkowo dzisiaj jakiś majster dopowiedział, że nie chłoną wilgoci i nie pozwalają ścianom "oddychać" (cokolwiek to znaczy).

Jeśli chodzi o tynki mokre (normalne) to wiem że potem ja bym chciał kłaść dodatkowo gładź szpachlową (bo chcę mieć głądko), ale to jest dodatkowa robota, która odpada przy gipsowych. Chyba te tynki są też tańsze. Czy pozwalają ścianom oddychać??

Prosze aby może ktoś kto takie tynki użytkuje dłuższy czas może się ustosunkował do moich wątpliwości. Musze już wybrać, a czas goni...

P.S. Dzisiaj dostałem dwie wyceny okien w profilach Veka. Oknoplast - 15 tyś z montażem, nie pomnę nazwy firmy (gdzieś na stołecznej w Piasecznie) - 13 tyś + montaż (15 zł za metr). Myślałem ze za okna dam z 25 tyś, ale na razie jakoś nieźle.

barozi! Po pierwsze gipsowe są tak samo mokre, jak pozostałe :-) Są zwykle cieńsze, więc szybciej wysychają, ale podczas nakładania są mokre. Chyba, że mówisz o tzw. suchych tynkach czyli o płytach gipsowo-kartonowych?

Po drugie oddychaja doskonale - nawet powiem, że chyba najlepiej! Trzeba tylko uważać, żeby ich nie zaziębić, bo wtedu charczą w nocy i spać nie można! :lol:

Hmmm... A może Tobie faktycznie chodzi o suche tynki?

PS. Napisz coś więcej o tych oknach - jaki profil, jaka szyba, jaki kolor, jakie ukucia? Cena wydaje sie śmiesznie niska - mamy podobnej wielkości domy a ja liczę, że 50 tys może pojśc.

Chodzi mi o tynki gipsowe nakładane z agregatu oraz tynki cementowe też z agregatu. Nigdy nie rozważałem suchych tynków. Przynajmniej na parterze. Co innego na skosach.

Też myślałem że okna wyjdą mnie drożej, ok. 25 tyś. Ale jest nieźle.

Mam dwa okna 150x150. Jedno 150x180. 3 okna 210x60 i 3 okna 170x60. Do tego dochodzą 2 okienka 60x90 i 6 okienek 90x90. A no i balkonowe 270x230.

Okna. Profil Veka z szybą Termoline 1,0. W ofercie z Oknoplastu okucia są antywłamaniowe, natomiast w tej drugiej nie. Jeśli chciałbym szybę P4 to musiałbym dopłacić ok. 30 % do aktualnej wyceny. Kolor jednostronny. Z zewnątrz orzech, w środku białe. Jakoś tak nam pasuje do wystroju. Aha. okna ze szprosami, złotymi 8mm szerokości.

Czekam jeszcze na 3 wyceny i może jeszcze pojeżdżę trochę po okolicach i coś znajdzie się lepszego :)

barozi

ZTCW to gipsowe tynki są raczej polecane jako tworzące dobry mikroklimat. Ja tam do gipsu mam jakoś zaufanie - na dotyk gips jest miły, czego nie można powiedzieć np. o cemencie/betonie.

Uwaga ogólna - jak słucham, co wygadują co poniektórzy tzw. "fachowcy" to aż mi skóra cierpnie i coś jakby zimnego mnie łapie za kostkę...

A okna kurde całkiem tanio! My, jesli już zdecydujemy się na PCW, to obustronnie okleinowane i barwione w masie, ale za to bez szprosów. Czy to wyjdzie dużo drożej? No i przynajmniej te balkonowe (4x2,5m :o - chyba troche trzeba obniżyć, nie? ) muszą być pancerne - jak ktoś będzie do nas wchodził, to na 90% właśnie tamtendy :lol:

Wyposażenie sprzętów w mojej wyobrażonej kuchni zamyka się w kwocie 14k.

A lodówka, którą upatrzyłam sobie w zeszłym roku ( kosztowała 6500-7000) obecnie kosztuje 5k. Czy to nie jest zachęcające?

:o

zazdroszczę Ci... :( serio, to nie nasza półka... :(. Ja zamknęłam całą kuchnię (wszystkie sprzęty od A do Z, meble, blaty itp.) w kwocie 18k. A i tak uważam, że zaszalałam... :roll:

pozdrawiam

Mój kierbud mówi żeby dać jednak trochę styro na podłogówkę i dopiero beton.

:o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o

Rany za mówienie takich bzdur powinni rozstrzeliwać, lub co najmniej zabierać uprawnienia.

Ten gość chyba nie bardzo wie mówi i o czym mówi.

Spróbowałem domyśleć sie co nim kieruje że opowiada takie brednie (sorki inaczej tego nie nazwę), ale on chyba nie słuszał o zaworze mieszającym.

To nie chodzi o kilka zetów na styro,

Niczego takiego nie sugerowałem.

Jewrioszka

Już nie pamietam w tej chwili, który mówił o tym styro na podłogówkę ( czy kierbud czy hydraulik) w każdym rzie każdy mówił cos innego :-?

Oczywiście to nie ty sugerowałeś o kilka zetów na styro tylko Depi.

Montana,

nie ma czego zazdrościć.

A poza tym jak pisłam, jest to narazie moje wyobrażenie, rzeczywistość ( tzn konto w banku) pokaże ostateczną wersję.

Największy koszt w całym tym sprzęcie to lodówka, ale z niej nie zrezygnuję :wink: a reszta to wcale nie najwyższa półka tylko średnio dobra.

Barozi

Nie wypowiem sie narazie co do uzytkownia tynków gipsowych. Mogę tylko powiedzieć że praktycznie sa gotowe do malowania. Na każdym rogu dałam narozniki pod tynk. Schnie ładnie. Przy nakładaniu takiego tynku nie może być żadnego przeciągu, natomiast po położeniu wietrzyć jak najwięcej.

Moim zdaniem wylewki można umawiać zaraz po tynkach. ( ja przyjęłam taką kolejność)

W sprawie okien to mogę dać namiar na handlowca od okien MS ( też są dobre - jedna z firm rekomendowanych przez Polski Zwiazek Okien i Drzwi).

W wycenie wyszło mi trochę drożej niż Aluplast.

Parę osób z forum chyba decydowało sie na te okna.

Oczywiście to nie ty sugerowałeś o kilka zetów na styro tylko Depi.

Oczywiście to Depi żadnych zetów na styro nie sugerował. Depi najwyżej mógł sugerować kilka zetów na zawór trójdrożny do podłogówki, ale ten jako żywo ze styropianu nie jest :-)

Nie znam się na niczym, w szczegolności na podłogówce, ale ja bym jednak zainwestował te kilka pe el enów na zawór 3dr i nie miał problemu (i pomysłów przykrywania podłogówki styropianem :lol:)

Depi

Tak jestem tym tematem zakręcona, że nawet dobrze przeczytać nie umiem. :oops:

Oczywiście pisałeś o zaworze ( BTW co to za zawór ?).

A podłogówki nie będę przykrywać stryro - tak jak u Jewioszki.

Bardzo ciekawa wiadomość.

W Piskórece buduje się Centrum Odnowy Biologicznej.

Nawet w takiej małej wiosce czują interes :lol:

To co dziewczyny, za jakiś rok spotkania na pilatesie, masażach, solarium i innych zabiegach upiekszająco-poprawiajcych kondycję? :wink:

fajnie, z mojej Krupiej Wolki to rzut beretem