Zazdrośnica 16.05.2007 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 W dniu dzisiejszym odebrałam prawomocne pozwolenie na budowę i nie czuje się jak bohaterka co więcej myślę ze strachem co będzie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kowalik 16.05.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Zazdrośnica GRATULUJE !!!!!!!!!!!!!!!!!!! Teraz poleci , nawet się nie obejrzysz, a domek będzie stał. A moja ekipa dzisiaj pojechała do domu, bo nie dojechały kominy i więżba chociaż miłay być wczoraj i nie mieli co robić, Ogrodzenie niby mogli ale na tych bagnistych terenach w takie deszcze odpada. Mam do Was pytanie czy trzeba mieć osobny projekt i złozyć o pozwolenie na budowe ogrodzenia - ? Pozdrawiam i zyczę siły budującym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 16.05.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Przydałby się namiar na elektryka, dobrego i taniego, chyba ktoś coś miał??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 16.05.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Mam do Was pytanie czy trzeba mieć osobny projekt i złozyć o pozwolenie na budowe ogrodzenia - ? Ogrodzenia międzysąsiedzkiego do wys. 220 cm nie musisz nigdzie zgłaszać. Jedynie zgłasza się zamiar budowy ogrodzenia od strony drogi, torów kolejowych, placów i innych miejsc publicznych. Można dołączyć odręczny szkic ogrodzenia. Było o tym w Ładnym Domu 5/2007. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 16.05.2007 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Zazdrośnica,również gratulacje ode mnie. Prawda, że to dosyć mieszane uczucie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 16.05.2007 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Zazrośnica Gratulacje i spazmy zazdrości z mojej strony! Betsy Spoko spoko. Nie przykrywaj - bendzie lepiej Zawór trójdrożny (czy tez trodrogowy) to takie miłe coś, co w razie potrzeby robi dolewkę wody zimnej do gorącej na zasilaniu podłogówki. W ten sposób nie ma problemu z przegrzaną podłogą bo instalacja jest stale zasilana wodą o odpowiedniej temperaturze. ZTCW tańszym i gorszym sposobem jest zawór RTL na powrocie z układu. W razie potrzeby zwiększa on przepływ wody, co by tak nie grzało - albo odwrotnie? Jakoś nie udało mi się jeszcze doczytać jak to ustrojstwo działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 16.05.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 W dniu dzisiejszym odebrałam prawomocne pozwolenie na budowę i nie czuje się jak bohaterka co więcej myślę ze strachem co będzie dalej Jesteśmy "początkujący" w sprawach budowlanych, ale w miarę możliwości służymy wsparciem i radą Korzystaj z ostatnich chwil wolności leżenie na kanapie przed TV,lektura, kino, spacer, shopping nie tylko w marketach budowlanych itp ....bo potem PS. My też budujemy Ciepły...tylko z innej pracowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 16.05.2007 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Zazdrośnica No nareszcie, ruszaj do boju ( w dosłownym tego słowa znaczeniu) Depi Dzięki za wytłumaczenie. Dziś zakupiłam " Ładny dom" bo jest jakiś artykuł o ogrzewaniu łączonym ( podłogowo-kaloryferowym). Poczytam wieczorem, może będę mądrzejsza w tym temacie. Mani Mam namiar na elektryka taniego, ale czy tak dobrego jak oczekujesz to nie wiem. Na pewno zrobi co mu powiesz, że chcesz mieć i gdzie, troszkę doradzi - ale nie specjalnie. Jak masz kogoś kto zna się na elektryce, to możesz zrobić z tą osobą projekt a on go z pewnością wykona. Mam też drogich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 16.05.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Betsi, dawaj tego taniego. Ja mu powiem gdzie i co - a on wystarczy że będzie wiedział jak to zrobić. Coś razem wymyślimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pineska32 16.05.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Witajcie! A my kładziemy tynki cementowo-wapienne. Jakoś te gładkie gipsowe mi nie leżą Powiedzcie mi moi drodzy a moze bardziej do Pań pytanie, czy myślałyście o zakupie suszarki (takiej elektrycznej) do suszenia prania? Teściowa mnie namawia na taki sprzęt, mówi, że to dobrodziejstwo jest i wybawienie, szczególnie w dni słotne i błotne. I druga kwestia - kominka. Kupujecie w marketach obudowy czy zamawaicie u kamieniarza???? czy innego fachmana? Zazdrośnica - gratulacje i duuużo zdrowia psychicznego i fizycznego na nowej drodze budowlanej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 16.05.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Zazdrosnico, Wielgachne gratulacje!!! No i bezstresowego budowania Betsi, Jutro skrobne Ci PW. Dzisiaj padam na twarz. Od 8.00 siedzialam na budowie, a przyjechalam dopiero teraz. Dzialo sie tyle, ze az trudno to ogarnac Generalnie samo dobre, w przyszlym tygodniu zaczynamy wygrzewac podlogi ... a kominek ... kominek jest rzeczywiscie piekny BTW czy jest jakis sposob na dwa przewiercone na wylot kable elektryczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 16.05.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Powiedzcie mi moi drodzy a moze bardziej do Pań pytanie, czy myślałyście o zakupie suszarki (takiej elektrycznej) do suszenia prania? Teściowa mnie namawia na taki sprzęt, mówi, że to dobrodziejstwo jest i wybawienie, szczególnie w dni słotne i błotne. Przyznam szczerze, ze osobnej suszarki nie rozpatruje. Jesli juz to w pralko-suszarke. Jakos tak nie bardzo by mi sie chcialo na poczatku wrzucac rzeczy do pralki, a po wypraniu przerzucac do suszarki Raczej opowiadam sie za minimalizmem czynnosci domowych I druga kwestia - kominka. Kupujecie w marketach obudowy czy zamawaicie u kamieniarza???? czy innego fachmana? U innego fachmana U mnie bedzie obudowe robic ekipa od wykonczeniowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 16.05.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Ja na pewno nie chcę suszarki, większości rzeczy nie można suszyć w suszarkach bębnowych, one bardzo niszczą ciuchy. Preferuję normalne metody np. pralnia ze sznurkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 16.05.2007 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2007 Pineska, Używam pralko-suszarki od prawie roku i suszę w niej prawie wszystko. Nawet jeansy. Uważać trzeba jednak na wszelkie gumowane rzeczy, jak np. swetry z lycrą, bo te rzeczy się kurczą (sprawdzone na swetrze Kasi). Nic się nie niszczy i w ogóle jest super. Na prawdę polecam. Aha. pralko-suszarka Siemens za mniej niż 3000 zł. Czy mógłbym uzyskać namiar od Ciebie na tynkarzy cementowo-wapiennych? Mam tylko do gipsowych i za żadne skarby nie mogę znaleźć tych pierwszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.05.2007 03:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Powiedzcie mi moi drodzy a moze bardziej do Pań pytanie, czy myślałyście o zakupie suszarki (takiej elektrycznej) do suszenia prania? Teściowa mnie namawia na taki sprzęt, mówi, że to dobrodziejstwo jest i wybawienie, szczególnie w dni słotne i błotne. Przyznam szczerze, ze osobnej suszarki nie rozpatruje. Jesli juz to w pralko-suszarke. Jakos tak nie bardzo by mi sie chcialo na poczatku wrzucac rzeczy do pralki, a po wypraniu przerzucac do suszarki Raczej opowiadam sie za minimalizmem czynnosci domowych AAAAAA!!!! BŁĄD!!! BARDZO DUŻY BŁĄD!!!! Popierwsze co to za seksizm w pytaniu? Że niby faceci nie robia prania i nie suszą? Wypraszam sobie! A co do meritum, to absolutnie ODRADZAM pralko-suszarkę i DORADZAM osobną suszarkę. Akurat jako chyba jedyny mam przecwiczone obie wersje i NIE MA PORÓWNANIA! Pralko-suszarka to pomyłka. Sprawdza się tu stara reguła, że jak coś jest do wszsytkiego, to jest do niczego. Urzędzenia te powinny byc zaprojektowanie w nieco inny sposób. Osobna suszarka to wielki komfort i daje genialne rezultaty - np. koszule praaaawie jak wyprasowane - wystarczy lekko przeciągnąć żelazkiem et voila. Z pralko-suszarki wychodzą pogniecione, chyba, że wrzucić BARDZO mało prania. Myślę, że winę ponosi zbyt mały bęben w pralce - pranie nie ma się jak swobodnie przewracać. Poza tym fakt, że można przełożyć do suszarki jest wielkim plusem - wtedy można od razu włączyć drugie pranie, a nie czekać, aż się upierze i wysuszy. Argument o przerzucaniu chyba nie jest poważny Amber? Reasumując - jako praktyk zdecydowanie opowiadam się za posiadaniem osobnej suszarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 17.05.2007 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Rozważaliśmy z Kasią kupić osobną suszarkę, ale w łazience 3x2m nam się nie zmieściła Też uważam, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego i dlatego jak będę miał dom to pewnie sobie kupię osobną suszarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magnolia 17.05.2007 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 A pranie suszone na wietrze, pachnące od powietrza?A ograniczanie do koniecznych sprzetów żrących prąd czyli przyczyniajacych sie do emisji CO2?Wiem że mam fisia na tym punkcie, ale może tak tez mozna rozpatrywać zakupy sprzetów- czy korzyśc przewaza straty.Ja z tego względu nie będę miećc suszarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 17.05.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Argument o przerzucaniu chyba nie jest poważny Amber? Jak najbardziej powazny Nie mniej, czymze jest ta pozorna strata czasu przerzucania ubran, wobec taaakich argumentow Pomysle, z tym ze jeszcze nie wiem gdzie ja upcham Czy ja juz pisalam, ze brakuje mi jakies 20 - 30 metrow? magnolia, Pachnace powietrzem, powiadasz ... A czy my mieszczuchy z ciasnych osiedli wiemy co to znaczy? Oj ... tyle fajnych rzeczy nas jeszcze czeka BTW czy w swoich wybudowanych juz domach macie mrowki? Pytam, tych co maja i mury i dach U mnie bywaja Najprawdopodobniej przez walajace sie to tu, to tam poekipowe okruchy , resztki jedzenia, jakies plastikowe, zuzyte talerzyki i puszki piwa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 17.05.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Bardzo dziękuję Kochani za zauważenie mojego pozwolenia uzyskanego w pocie czoła czy jakoś tam. I naprawdę to był dobry pomysł powierzyć większość spraw architekt (no cóż to kosztuje ale ja lubię chleb z dżemem ) Jak pomyślę jaką długą drogę przebyłam i jaka jest przede mną to rzeczywiście jak radzi mi Zuber, max reslaksu ile sie da. Tynki tak sądzę będą cementowo-wapienne, tak mi doradził kiedyś długoletni deweloper, a obudowa kominka będzie robiona przez ekipę do stanu surowego (chyba) Pralko-suszarki czy suszarki na pewno nie będę miała, je dużo prądu i po przykładzie rodziców więcej stoi niż się jej używa, też do mnie przemawia suszenie na pachnącym od wiosny wietrze A przy okazji odbierania pozwolenia podjechałam na działkę, cisza spokój, nic się nie dzieje a zielono że hej, szkoda że aparatu nie wzięłam, a dostałam nowy w prezencie od mojej połowy za moją ciężką pracę nad wszystkim co do tej pory udało się zrobić ( za to to ja powinnam dostać minimum mercedesa ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 17.05.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2007 Zgadzam sie z Magnolią w 100%. czy wy nie przesadzacie z tymi udogodnieniami? dodam jeszcze od siebie że moja ulubiona sceną z filmu "jak rozpętałem II wojne światową" jest właśnie scena wieszania prania , i na cos takiegi liczę, dlatego tez nie mam zamiaru kupowac żadnych pralko suszarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts