Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oczywistym jest, że jak warunki i czas pozwalają, to należy korzystać z naturalnych sposobów suszenia. Niestety nasz klimat często czyni takie suszenie niemożliwym. Wkład pracy w porządne rozwieszenie prania jest także nieporównywalnie większy od wrzucenia prania do suszarki.

Amber - przerzucenie prania do suszarki trwa ok. 10 sekund ze stoperem w ręku. Chyba, że przestawisz ją w drugi koniec domu :-)

Suszarka nie jest niezbędnym sprzętem do życia, ale w sytuacjach awaryjnych (nagle okazuje się, ze nie ma co założyć, na dworze leje itp. albo ma się 5 pralek do zrobienia po wakacjach) zaczyna się ją BARDZO doceniać.

No i pranie wychodzi z niej naprawde fajne - gładkie, miękkie i miłe. Zupełnie inna bajka, niż zesztywniałe ze sznurka. Zapraszam niedowiarków na demonstrację ;-)

Miejsca nie trzeba tak wiele jak się kupi pralkę z przednim ładowaniem - wtedy staje jedno na drugim :-)

barozi No ale chyba właśnie mówimy o tym, co wstawić do naszych powstających (khem...) domostw, gdzie samą pralnie będziemy mieli 2x3m? :-)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pozwole sobie przyłaczyć się do dyskusji o suszarkach i pralko-suszarkach.

Od kilku lat użytkuję pralko-suszarkę ( obecnie chwila przerwy ze względu na tymczasową przeprowadzkę) i jestem zadowolona bardzo . Trzeba tylko suszyć połowę tego co się uprało, żeby się nie gniotło ( tak jak pisał Depi) oraz ustawić odpowiedznią temperaturę suszenia.

Suszrka lub pralko-suszrka jest nieodzowna w okresach jesienno-wiosennych jak nie grzeja kaloryfery i jak nie można wystawić prania na słońce.

Zgadzm się również, że cienkie bluzki i sukienki, cienkie sweterki mogą się niszczyć, ale to są rzeczy które szybko schną. W opinii że rzeczy z suszarki wychodzą mięciutkie i prawie nie trzeba prasować-zgadzam sie w 90% z Depim.

Jeśli jest miejsce w domu, to mozna kupić suszarkę oddziene, jak nie-to pralko-suszarka jest OK.

Pineska

Kominek będzie u mnie robił spec od kominków łącznie z kupieniem wybranego przeze mnie wkładu.

AmberWind

Mrówek w domu nie mam, może dlatego że robotnicy nie mieszkali w środku domu ( ale od tygodnia mieszkają) :-?

Mani

Elektryka masz na PW.

Zrobic na pewno umie :wink:

Dzieki za tak liczne opinie w sprawie suszarek :D

Depi - czułam pod skórą, że o seksizm się mnie posądzi :wink:

Zgadzam sie z Toba, że wrzucic pranie z bębna do bebna to no problem. I przeciez nie trzeba ciagle suszyc w suszarce w słoneczne dni mozna rozwieśic pranko na dworku. A u mnie pralka chodzi przy załadunku 5,5kg 6 razy w tygodniu.

jewiroszka - uważam , że udogodnienia to super sprawa i trzeba z nich korzystać. O ile finanse i metraz pozwolą :) Np pieluchy jednorazowe dla dzieci :D , pralka, lodóweczka bez tego ani rusz! Kto nie lubi schłodzonego szampana, piwka czy wina???? No kto? albo wódeczki :D :D :D

Barozi! - Firma która u nas bedzie kładła tynki to ta sama która buduje nam dom - tylko inna ekipa. Podaje namiary "Nowy Konstancin" Adam Czajkowski

601-321-422, biuro 717-32-65

http://www.dom.konstancin.com

No a my mamy zgryz z kominkiem. Nie pasują standardowe, potrzebny nam mały, a te co sa w Castoramie i onnych marketach mi nie pasują, a na zamówienie jakoś drogo wychodzi. A kominkarza;))) tez mamy dobrego, robił nam kominek 7 lat temu i złego słowa nie można rzec!

Pozdr aga

PS. Byłam dziś u Hazyma na Wale Miedz. Zawiodłam sie, 1,5 roku temu wybór był większy i co wazniejsze więcej aranżacji. W sumie na Bartyckiej więcej zobaczyłam niz u niego.

Barozi! - Firma która u nas bedzie kładła tynki to ta sama która buduje nam dom - tylko inna ekipa. Podaje namiary "Nowy Konstancin" Adam Czajkowski

601-321-422, biuro 717-32-65

http://www.dom.konstancin.com

Czyżbyś kanadyjczyka stawiała?

Rozmawiałem z tą firmą na targach - też się zastanawiałem (a mój kolega dalej rozważa tę technologię).

Ja jakoś jestem bardziej przekonany do tradycyjnego budowania ;)

Kiedy startujesz?

Można by wpaść i zobaczyć co i jak (pewnie mój przyszły sąsiad byłby zainteresowany ;) )?

Jezier

To co - szukamy?

Jak coś znajdę w mojej okolicy to dam znać.

Jest niedaleko mnie działka do sprzedania ale bardzo duża ( kawałek budowlanej, kawałek łąk i lasu aż do Jeziorki). Z tego co wiem, to właściciel chce ok. 65-70zł/1m2.

Ale nie takiej szukasz. :wink:

No więc po kilku dniach poszukiwań mam kilka spostrzeżeń. Ceny poszły w górę bardziej niż myślałem. Jeśli w zeszłym roku za jakąś działkę w mojej okolicy chcieli 50 zł za 1m2 to nie za bardzo byli chętni. Kupujący mieli w czym wybierać i mogli powybrzydzać.

Teraz do wyboru jest znacznie mniej ziemi. Albo się sprzedały albo oferenci postanowili poczekać. Jeśli gdzieś się pojawi tabliczka z ogłoszeniem to działka za chwilę ma kupca. Np. wczoraj dzwoniłem na takie jedno gdzie ogłoszenie jest od dwóch-trzech dni. Działka 1200 m2. Chciał 150 zł za 1m2, ma już kupca ale gdybym dał 200 tysięcy to mi sprzeda.

Do kupienia w cenie do 100 zł za 1 m2 są działki albo jeszcze 10 km dalej, albo rolne, albo z wadami - wąskie, nieforemne, bardzo duże, bez dojazdu itp.

Tak jak czytam i jeżdżę to też tak sądzę Ms. :roll: chociaż gdzie nie wejdę na innych forach krzyczą, że jest pełno działek i wcale nieprawda, że tak drożeją, a jak pytam skąd takie mają info to mówią że z netu - ręce opadają,

a ja mam porównanie z zeszłego roku, gdzie praktycznie na każdym słupie, lub wbitej tabliczce w ziemię były informacje o sprzedaży a teraz pusto

Powiedzcie mi moi drodzy a moze bardziej do Pań pytanie, czy myślałyście o zakupie suszarki (takiej elektrycznej) do suszenia prania? Teściowa mnie namawia na taki sprzęt, mówi, że to dobrodziejstwo jest i wybawienie, szczególnie w dni słotne i błotne.

Mam suszarke i nie wyobrazam sobie inaczej.

Niby jak suszyc bielizne?

Na sznurku? :D

Podobnie jak z samochodem bez klimatyzacji.

Ciezko sie obejsc.

Tak jak z odkurzaczem centralnym :D

Łukasz, stawiamy dom w technologii tradycyjnej :p . Pan Adam Czajkowski specjalizuje sie w szkieletowych domach, ale jak podpisywalismy z nim Umowę w styczniu br to własnie miał wolna ekipę "tradycyjną".

Zreszta polecam Wam tę firme. N Zarówno ekipa murarzy jak i cieśli - to dobrzy fachowcy. Myslący, po naszych w sumie niezbyt dobrych doświadczeniach to cud, że jeszcze trafilismy na takich ludzi.

Oj jewiroszka, jewiroszka - to widze Ty twradziel jesteś :D :D :D

A swoja drogą to grzańce też lubie jak w dobry towarzystwie jestem:)

Łukasz - jeśli chcesz popatrzec co i jak - zapraszamy, pewnie bedziemy w niedziele, bo w sobote przecież zjazd w Urzucie;)

Suszarkę kupuje, nie wiem czy od razu ale kupuje i juz;))) Miejsce mam, gorzej z kasą

Co do tzw "ziami", w Jeziórku gdzies wyczytałam chca juz 200 zł za 1m2. Ale ponoc jeszcze kupców za tę cene nie ma

Mam suszarke i nie wyobrazam sobie inaczej.

Niby jak suszyc bielizne?

Na sznurku? :D

Podobnie jak z samochodem bez klimatyzacji.

Ciezko sie obejsc.

Tak jak z odkurzaczem centralnym :D

Witaj Rrmi, Fajnie że jesteś.

Mówisz, że bez odkurzacza centralnego to jak bez klimy w aucie?

Chorobcia, a ja nie zrobiłam odkurzacza centalnego. :cry:

Co do suszenia na sznurku, to... mam dużą pralnię z suszrnią na poddaszu i raczej tam będę suszyć + pralko-suszarka ( którą mam i mam nadzieję, że nic jej się nie stanie po rocznym odstaniu w garażu u znajomych) :roll:

Jezier

Tych ogłoszeń o ziemi jest naprawdę mało i nawet w agencjach wybór cieniutki. Szukałam ostatnio ogłoszeń o domach i jak już coś ciekawego ( tzn w przyzwoitej cenie) znalazłam, to ogłoszenie już dawno nieaktualne.

Może skoro ceny ziemi i materiałów budwlanych tak rosną, to ceny mieszkań w Wwie zaczną spadać :wink: