Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jewrioszka

W zasadzie to mieszkanie sprzedałam już rok temu, więc nie ma to dla mnie w tej chwili dużego znaczenia. Ale to by było ciekawe. :roll:

Amber

Oglądałam ostatnio tak dużo przycisków, że już nie pamiętam, który był od czego. Ale ponieważ będę mieć geberity, to szczególną uwagę zwróciłam na przyciski tej firmy ( i nawet 2 mi sie spodobały).

Amber

Czy ten Jacek-student, te sinće pod oczami to ma od nauki po nocach

( bo w dzień rozumiem macha łopatą) czy tylko od łopaty? :lol:

No wiesz ... wole nie wnikac co on robi po nocach ;) :lol:

Marto,

Fajnie jak spluczka jest ukryta w scianie. Zawsze to mniej wygibasow podczas mycia takiej zewnetrznej spluczki ;)

Mam dylemat. Gdzie najlepiej skladowac drewno do kominka? W garazu, czy na zewnatrz (na paletach pod folia)? Garaz bedzie w dzien otwarty, wiec drewno moze tam swobodnie wysychac. Na zewnatrz, pewnie schlo by szybciej, ale czy nie dostanie nog i nie pojdzie do jakiegos sasiada, tego nie wiem ... W tymczasowym miejscu drewno mus byc tak mniej wiecej do pazdziernika ... Co radzicie?

Widziałam jak drewno jest składowane u Bułecki77 i tak zrobię bo nie mam garażu (kiedyś może jakieś 4 koła będą).

Najpierw jest wiata na auto, która łączy się z pojemnym składzikiem na różne rzeczy np. rowery itp., potem na drugą stronę są przedłużone boki ściany i daszek i tam jest poukładane drewno na stronę wschodnią lub południową.

Wszystko w jednym - taki : wash and go - bardzo praktyczne bo nie zajmuje wszystko dużo miejsca.

Hmm co do kibelków a takie z serduszkiem na zewnątrz, to co, sam urok :lol: jak wieś to wieś 8)

Amber - absolutnie nie przykrywaj drewna folią, bo jedynym efektem jak w ten sposób uzyskasz będa grzybki (pleśń). drewno musi byc mocna wentylowane, więc co najwyżej można przykryc od góry, a poniewaz ostatnimi czasy deszcze padaja u nas "poziomo" to taki zabieg niewiele da. :wink:

Nie podejrzewam że sąsiad gwizdnie ci drewno na opał, można jeszcze zastosowac stary kolejarski sposób do "zabezpieczania węgla".

Tzn. pomalować drewno jakąs emusją w dowolnym kolorze, sąsiad znaczonego nie gwizdnie, a z daleka raczej po kilka kubików drewna nikt nie przyjedzie.

Jewrioszka dobrze gada: ułożyć na paletach (broń Boże bezpośrednio na ziemi). Od góry zadaszenie. Wiatr i słońce zrobią swoje.

Na wsiach porąbane drewno układają pod ścianami (domó drewnianych). Kiedyś widziałam całą ścianę frontową obłożoną szczapkami z zostawionymi dziurami na okna i drzwi.

No tak właśnie pisałam, że będą na ścianie drewnianej a pod spodem jakaś konstrukcja - palety najwygodniejsze.

Ale mam inny problem - czy trzeba to drewno co jakiś czas "przetasowywać" ? tj. przekładać z góry na dół itp. w czasie częstej używalności pewnie nie ale jak tak sobie dłużej leży.

według mnie - nie ma potrzeby. Jeśli miejsce nie zacienione, nic stale nie kapie. Warto jednak wybierać drewno równomiernie - nie tylko "od góry". Jeśli w następnym roku kupisz nowy zapas - nie układaj na starym.

Wtedy warto przełożyć, żeby stare poszło w pierwszej kolejności do palenia.

To wiem z moich doświadczeń w trudnym dzieciństwie (przedwojenna kamienica - palenie w piecach i chodzenie na strych z praniem) i latach młodości (chatka studencka w górach). :wink:

Dokładnie tak jak pisze Ms

Niektóre gatunki maja tendencje do utraty tkanki z pomiędzy słojów ( np. brzoza) i po kilku latacj takie bierwiono jest o polowe lżejsze i co za tym idzie jego przydatnośc jako paliwa tez jest mniejsza.

Znam to z autopsji, działka na wsi i dwie zimy tam spędzone. 8)

Sorki, ale jestem wtórnym dysortografikiem ( po dziecku)

:lol: Ale się obśmiałem! :lol: Wtórna dysortografia! :-)

Ale to fakt - przez te wszystkie smsy, brak polskich czcionek no i ciągłe czytanie internetu 2.0 (czyli tfurczości własnej internautów) ja też w pewnym momencie zacząłem tracić orientację.

:-)