Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja niestety jutro wyjeżdżam na komunię chrześniaka i nie dam rady jechać na zlot.

Mam coś z absurdów około instalacyjnych. Facet mi dzisiaj zaśpiewał za piec a ekogroszek, kominek z DGP i zestaw solarów do CWU.... 60 tyś zł

:o

Stwierdził, że solary to minimum 20 tyś a kominek min 12 tyś. Nie chciał nawet słyszeć o kominku z płaszczem wodnym i twierdził, że nie da się go podłączyć do instalacji CO tak aby współpracował z piecem.

Jak ktoś chce to mogę na PW podać jego namiar. Ogólnie jestem w szoku.

Dla odmiany specjalista ze sklepu kilka metrów dalej fachowo odpowiadał na pytania i twierdził, że wszystko da się zrobić.

P.S. Słyszeliście o szklanych rurkach do CO??

Ja się wybieram i nawet może mi się uda swoją Ofcę przytargać.

Pisałem parę postów wyżej (przy okazji Betsy problemów z podłogówką), że naprawde zgroza człowieka za gardło chwyta, jak słucha co mówią te fachowce. A my jestesmy przecież lajkonikami i wystarczy miesiąc poczytać o tym i owym, aby zdemaskować tych palantów.

Szklane rurki CO? A po co? Szkło jest drogie i kruche. Doskonale przewodzi ciepło. Jedynie prądu nie przewodzi, ale po co to komu?

Bez sensu...

Solary chyba sobie kupie za 6200 brutto razem ze zbiornikiem biwal Hewalexa i będę miał z czapy. Ew. parę groszy droższe próżniowe z insbudu. Przy takiej cenie to nawet okres zwrotu inwestycji będzie całkiem normalny (6-7 lat).

20tys? Jak kto chce Vieśmana...

Kto z Was wybiera się jutro na zlot forumowiczów do Urzutu?

My sobie niestety popracujemy 8)

Patrzenie na wygibasy pana koparkowego, ktory lycha smiaga tak 20 cm z jednej strony od naszego dachu, a z drugiej 10 cm od ogrodzenia jest nie na moje nerwy ... Wrocilam wiec do domu :wink:

Pamietacie jak sie martwilam roznica w poziomie taras-podloze? Zmartwienia juz nie ma ;) Po dzisiejszych wykopach, dwa takie tarasy moglaby okopac dookola a ziemi (piachu ;)) jeszcze zostanie :lol:

Betsi, no to bede Geberity :-)

Dzieki za rady dotyczace drewna. Bedziemy suszyc na paletach i na dworze :D

Na szczescie za miesiac mamy miec drewutnie :-)

Depi

film " Włatcy móh" :o

Filmu w zyciu nie ogłądałam, bo już po samym tytule można się domyśleć jaki jest poziom tego filmu.

Ksionszka byua fajna...

Mój syn to ogląda a ja nie wiem co to jest, czy to dla dzieci czy dla dorosłych, połapać się nie można

Hmm.. Mówimy o czymś na podstawie Goldinga czy to tylko "pszypatkova zbierzność"?

Sorki, ale jestem wtórnym dysortografikiem ( po dziecku). Zapewniam Cię że jakbyś poczytał zeszyty i prace mojego dziecka to nie wiedziałbyś, co jak się pisze :wink:

:lol: :lol: :lol:

Termin "wtorny dysortografik" musze sprzedac dalej :lol:

Zaraz jade obejrzec posadowione szambo 8) Ciekawe jak sie prezentuje :lol:

Czy ja juz pisalam, ze ekipa od ocieplania poddasza i przykrecania plyt, jest u mnie ponownie? 8) Tym razem pracuja na wlasny koszt, czyli za darmo 8) I beda tak przyjezdzac przez tydzien. A w piatek zbiore ponownie kierbuda, inspektora i szefa ekipy i bedziemy oceniac 8)

My tez sie wybieramy całom rodzinkom :D :D

Najpierw jedziemy pomacać i zamówić okna, potem do Raszyna pomacać drzwi (ciagle nie mozemy zobaczyc tego tyou drzwi, które chcielibyśmy zamówić) a potem do Urzutu. Pewnie bedziemy około 14.

A jesli chodzi o otrografie, to czasem zastanawiam sie nad prostym wyrazem, "ciemnośc, widze ciemność" :D :D

Pozdr.aga

Bo żeby to zrozumiec to trzeba jakiegoś jointa lub w nowomowie skuna wyjarać. A najlepiej dwa. :lol:

Skun to nie synonim jointa, a rodzaj (mocniejszej) trawy. No jointa można powiedzieć inaczej np. batat lub bardzo często używane blant.

O.

No i Włatca Móh czy jak im tam z Golidngiem chyba niewiele mają wspólnego. Ale może dzieciak niechcący sięgnie po książke bo mu tytuł będzie znajomo brzmiał?

Swoją drogą to smutne wszystko, bo my co prawda jointy i owszem i inne rzeczy też, ale do nieczytania książek to się nikt nie przyznawał...

Ale w tych czasach to w MTV leciała muzyka...

Łezka sie w oku kręci... Takie były melanże (słowo do przyswojenia oznacza zabawę, imprezę).

Barozi napisał:

Mam coś z absurdów około instalacyjnych. Facet mi dzisiaj zaśpiewał za piec a ekogroszek, kominek z DGP i zestaw solarów do CWU.... 60 tyś zł

A masz namiary na piece z Targów Muratora, mnie został jeden namiar, piec z tygodniowym podajnikiem, coś 9 tys., w Markach będą mieli przedstawicielstwo , tel: 606 380 525, 692 421 081

A drugi z handlowców, którego namiar niestety zgubiłam, wspominał, że można sie starać o zwrot pieniędzy z gminy za zakup pieca w ramach dotacji z Unii, ale nie drążyłam tematu bo piec nie jest w sferze naszych zainteresowań.

Jewrioszka,Depi

Wasza dyskusja na temat nazewnictwa śroków odurzających jest bardzo ciekawa. A może by tak pościk na forum np. pt. " Jak nalepiej odreagować stres budowlany?" Myślę, że pomysłów byłoby całe mnóstwo :wink: :lol:

Zuber

To kiedy ta przeprowadzka?

U mnie praktycznie całe odwodnienie zrobione. Jeszcze tylko zostało połączenie studni zbiorczej na wodę z całym systemem odwadniającym.

Może moglibyście doradzić mi coś w sprawie kominków?

Zastanawiam się nad tym wkładem

http://www.befpolska.com/pl/katalog-produktow/wklady-kominkowe/blanzek-700/blanzek-700p

Założenie jest takie, że ogień powinien być widoczny z kilku miejsc. Ma służyć do normalnego palenia i dogrzewania pomieszczeń w zasięgu kominka ( czyli: salon, kuchnia, jadalnia oraz poddasze - tam będzie wyprowadzony wywiew ciepłego powietrza ale nie DGP)

Zasatnawiam się jaką zabudowę zrobić do takiego wkładu. Musi pasować do wystroju całego parteru, bo wszystko jest " otwarte" i jednocześnie być sercem domu.

Przejrzałam już strony na forum z różnymi zdjęciami, ale nic nie rzuciło mnie na kolana.

Haha zapamiętałam, że po j piszemy rz