ms. 22.05.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Łoś z uroczyska Łoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 22.05.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Amber Przeczytałam o tej twardości klonu i z tego zestawienia wynika, że jest tylko o 0,7 mniej twardy od dębu ( a wszyscy mówią, że dąb na schody najlepszy). Patrząc jeszcze na sosnę z twardością 1,6, to te 3,7 klonu wydają się być twarde. Widziałam schody z sosny po 4 latach ciagłego biegania po schodach dzieciaków i wcale nie było tak źle. Schody całe, na swoim miejscu może trochę do cyklinowania. A Ty jakie drewno wybrałaś na schody i parapety? U nas bedzie klon Ale musze przyznac, ze wybierajac to drewno nie patrzylam na tabelke, tylko na kolor No musi mi do wnetrza pasowac W razie czego, goscie babmosze dostana i beda w kapcioszkach po domu smigac Gafinka, Wygolisz chaszcze, oswietlisz trawnik i bedziemy na wieczorne imprezki przybywac BTW imprez i zbiorek. Na koncu naszej ulicy stoi figurka Matki Boskiej. A pod figurka zbiera sie CODZIENNIE kolko rozancowe seniorek naszej wsi Poczatkowo myslalam, ze to tak na wieczorne ploteczki, wymiane newsow i pikantnych zdarzen. Ale nieeeee ... dzisiaj staly tam solidna grupa 10 roslych kobiet, kazda dzierzyla karteczke i choralnie zaciagaly jakas piesn ... No, no, no ... takie mamy sasiedztwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 22.05.2007 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 No to się ucieszylam, że są tacy co się węzów i łosiów nie boją i będą przybywać. O rany jak wy dobrze macie, że już schody oglądacie - a ja to jeszcze tynkow nie mam - co prawda z drugiej strony to się cieszę - bo kurczaki i tak się nie wyrabiam z planowaniem wszystkiego - więc jak te półtora miesiąca tynki będą robić to może będę miała czas schody i podłogi pooglądać i kafelki, i wanny, i umywalki i inne takie - łooo rany. A no i przypomnialam sobie, że przecież ms byli u mnie i też żyją i jewrioszkowie dawno dawno temu też był i też żyją. ( choć nieco obici przez moje białe paskudztwa byli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 22.05.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 A no i przypomnialam sobie, że przecież ms byli u mnie i też żyją i jewrioszkowie dawno dawno temu też był i też żyją. ( choć nieco obici przez moje białe paskudztwa byli). Z ms, to zly przyklad Znajac staranne przygotowanie Marty, pewnie zjawila sie w dlugich kaloszach, oraz z atlasem plazow w jednej rece, a podbierakiem i plociennym worem w drugiej, aby zlapane, oznaczone, ponumerowane i obfocone okazy schwytac i oddac w rece stosownych wladz i przeszkolonych sluzb Gafinka, lepiej zacznij ogladac juz teraz Ja wertuje materialy na wykonczeniowke juz od lutego i wciaz mam dylematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gafinka 22.05.2007 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2007 Z ms, to zly przyklad Znajac staranne przygotowanie Marty, pewnie zjawila sie w dlugich kaloszach, oraz z atlasem plazow w jednej rece, a podbierakiem i plociennym worem w drugiej, aby zlapane, oznaczone, ponumerowane i obfocone okazy schwytac i oddac w rece stosownych wladz i przeszkolonych sluzb Ha, ha nalezy to odnotować - byli nie przygotowani - ale: a) przypadkiem nas odwiedzili - jewrioszka zaspał chiba b) na bramie wisi tabliczka, że tylko psy i teściowa pilnują terenu a nie węże - więc pewnie nieświadomi byli Gafinka, lepiej zacznij ogladac juz teraz Ja wertuje materialy na wykonczeniowke juz od lutego i wciaz mam dylematy Ee tak tragicznie ze mną nie jest - wertować wertuję zwłaszcza temat łazienek( chyba niedługo wywieszą moje zdjęcia w obu Opex'ach i na Bartyckiej z adnotacją tej klientki nie obslugujemy - co abolutnie nie powoduje, że wiem co chcę, a jak już wiem co chcę to wycofali z produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 23.05.2007 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 To ja ms. Z dziką zwierzyną jestem zaznajomiona. Regularnie obsiadają nas kleszcze. Dwa lata temu miałam boreliozę, a przeciw odkleszczowemu zapaleniu opon mózgowych zaszczepiłam się wcześniej. Ze żmij i zaskrońcy byłam przeszkolona, w ramach kursu przewodnickiego. Teraz węże jeszcze łatwo przyuważyć, bo dopiero łapią ciepło. Wiem, że węże wolą same usunąć się z drogi. Niebezpiecznie może być, kiedy żmija zostanie zaskoczona, wtedy nie ma zmiłuj się. W zeszłym roku syn znajomego przekraczał rzekę (nie pytajcie się dlaczego przechodził w wodzie), poślizgnął się i oparł się ręką na kamieniu, żeby nie stracić równowagi. Miał pecha, bo na tym kamieniu wygrzewała się żmija. I był problem. Do najbliższej osady i asfaltu jakieś 6 km. Zero zasięgu, bo byli w dolinie. Chłopak zasuwał te 6 km. We wsi poprosili ludzi, żeby zawieziono ich do szpitala. Pogotowie już było zawiadomione i wyjechało na spotkanie. Chłopak przesiadł się po drodze i w karetce dostał surowicę (jak mu potem powiedziano "w ostatniej chwili"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 23.05.2007 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Marta To ja mam propozycję, abyś nas wszystkich przeszkoliła i przekazała nam swoją wiedzę. Wraz z poczatkiem lata bedą wyprawy do lasu, na spacery na łąki itp. Może jak będziemy bardziej doświadczeni, to bedziemy mogli ustrzec sie złych skutków spotkań z rózną zwierzyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coli 23.05.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Czy ktos sie orientuje ile teraz trzeba liczyc na instalacje hydrauliczna (kuchnia, 2 lazienki, kaloryfery, podlaczenie szamba)? Jak oni to wyceniaja? Od punktu tak jak elektrycy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 23.05.2007 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Coli- dokłkadnie tak wyceniaja od punktu, a przy podlogowce od powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamalinowska 23.05.2007 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Witajcie .Potwierdzam problemy z szukaniem i kupieniem działki.Udało mi sie jednk pomimo trudności zostac posiadaczka wlasnego kawałka.Jestem w trakcie załatwiania dokumentacji , przeczytałam uwagi na ten temat na poprzednich stronach i za nie dziekuje.Notariusza załatwilam expresowo , wiec licze , ze inne sprawy tez pójda szybko.Ekipe do stanu surowego mam, dekarzy też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 23.05.2007 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Brakuje tylko ekspresowego pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewajanecka 23.05.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Chciałam sie przywitac i widzę , ze nie jestem jedyna nowa osoba. Kupiliśmy 2 tygodnie temu stan surowy zamkniety , tak więc wykonczeniowka przede mna. Czytałam Wasze uwagi w Grupie i jestem za nie wdzięczna. Z wielu skorzystaliśmy. Kupiliśmy gotowy , no prawie gotowy dom , bo pracujemy intensywnie. Dom ma 280 m2 , byl to projekt indywidualny. Trochę gubię się jeszcze na forum , wiec z gory przepraszam za moze powtarzajace się pytania. PS. Sporo tu jednak kobiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamalinowska 23.05.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Brakuje tylko ekspresowego pozwolenia na budowę. Przyznam się więc , siostra męza pracuje w potrzebnym urzędzie , liczymy na pomoc Potrzebuję do szczęscia geodety. Szybkiego raczej , bo czytałam , ze rożni sa , niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 23.05.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Witajcie Ania i Ewa W jakiej gminie macie działki? Ewa, ja też jestem na etapie wykonczeniówki ( oraz parę innych osób) Ania, no to ruszaj do boju. Powodzenia. A materiały budowlane też już masz? Coli Potwierdzam co napisał Jewrioszka z tymi hydraulikami. Pineska Byłaś w tym Chobocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pineska32 23.05.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Betsi nie byłam kurcze w Chobocie, w zamain za to byłam na uroczystosci w przedszkolu z okazji Dnia Matki i udało mi się zajrzeć na Bartycką do Derpala. Polecam, jeśli chcesz mieć drewniane drzwi. Pawilon 29f. Jutro jade do Pruszkowa do Akbudu, a do Chobota albo w pt albo w sob. Witaj Ewa w naszej grupce Gratulacje Ania z okazji zakupu nieruchmości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 23.05.2007 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2007 Ewa, Ania - witajcie Kobietki Ewa, my tez wybralismy droge na skroty Od 4 czerwca zaczynamy plytkowanie, malowanie i doprowadzanie domu do uzytecznosci Betsi, masz juz ekipe na wykonczeniowke? Jesli tak, to moze porownamy cenniki, aby ewentualnie ponegocjowac. Cos mi sie w paru punktach ten cennik mniej podoba niz powinien ... Ale mialam dzisiaj przygode Jak co wieczor tak ok. 22 - 23 pojechalam pozamykac okna i uzbroic alarm. Jade ta nasza sciezyna do domu, a tu w jednym punkcie jakas ciezarowka "zgubila" TROCHE piachu. Piachu bylo wiecej niz troche i zawislam na tej gorze na silniku Ani do przodu, ani do tylu. Pobieglam do domu po szpadel i w pociecie czola, oraz z przeklenstwami na ustach zaczelam wygrzebywac samochod. Na moje szczescie zjawil sie na poczatku jeden dobry sasiad, a potem trzech pozostalych. Niestety podpiecie mojego auta na hol do innego nie pomoglo Zawislam na tej gorze na dobre. Dopiero podniesienie samochodu na lewarze i wydlubywanie piasku spod silnika uwolnilo mnie w dalsza droge No normalnie bym tam nocowala Zadanie do wykonania na jutro - AWANTURA o DROGE Zadanie na reszte dni - niegasnaca sympatia do pomocnych sasiadow Zadanie na przyszly rok - uzbierac na terenowke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 24.05.2007 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 [] Betsi, masz juz ekipe na wykonczeniowke? Jesli tak, to moze porownamy cenniki, aby ewentualnie ponegocjowac. Cos mi sie w paru punktach ten cennik mniej podoba niz powinien ... Zadanie na przyszly rok - uzbierac na terenowke Amber Do wykonczeniówki mam tą sama ekipę która robi w domu teraz inne rzeczy. Ofertę na glazury, terakoty i podłogi mam gdzieś w domuowym komputerze, więc w sprawie porównywania cen to możesz skontaktować się wieczorkiem. Ale z tego co pamietam, to nie były bardzo wygórowane. Fajnie masz, że zaczynsz już z glazurą. Ja dopiero w przyszłym tygodniu robię wylewki, no a potem musi trochę to wszystko wyschnąć ( ok. 3 tygodni?) W międzyczasie będzie robiona elewacja. Obecnie mocno zgłębiam temat kuchni i schodów ( bo na to trochę się czeka). W najbiższych dniach chciałbym juz podjąć decyzję. Kierbud ciśnie mnie żebym zdecydowała się na podłogi ( dot grubości) bo wtedy odpowiednio wylaliby szlichty i nie trzebaby później kupować wylewek samopoziomujących ( kosztowne są ponoć). A ja nie za bardzo jeszcze wiem co byłoby tam najodpowiedniejsze. Amber, a te deski z Białegostoku to kto Ci będzie kładł i za ile? Czy one są już zrobione na gotowo, czy trzeba je jeszcze cyklinować i lakierować. Pytam bo znalazłam fajne deski drewniane gotowe już do układania z ekpią która to zrobi. Cena dosyć wysoka ( ale za wszystko mniej niż 200zł/1m2) i cekawa jestem co bardziej sie opłaca. Napisz na PW. Ta terenówkę to przed zimą kup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 24.05.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Witajcie, Na grupie króluje wykończeniówka, a ja mam pytanie odnośnie hydraulików. Czy na prawdę cała instalacja CO i wody jest tak droga??? Jak usłyszałem niedawno cenę 60 tyś. to mnie zmroziło, ale dzisiaj dostałem wycenę za 76 tyś i jestem już w szoku. Czy to wszystko na prawdę tyle może kosztować?? Planowałem piec na ekogroszek, solary do CWU, kominek z płaszczem wodnym, sterownik pogodowy itp, ale k... czę, bez przesady. Na razie znam tylko cenę całkowitą, bo szczegóły odbiorę po południu, ale ten koszt to jest 1/3 mojej drugiej transzy.... A tu jeszcze trzeba przecież elektrykę, tynki, wylewki zrobić, a potem reszta wykończeniówki. Dodam, że jest to całościowa instalacja z wykonaniem u jednego wykonawcy. Szok. Po prostu szok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 24.05.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Bartek - hydraulik poszedl na priw. Powinno byc taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 24.05.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Dzięki wielkie. Mam coraz większe przeświadczenie, że może mi braknąć kasy z kredytu. Nawet to, że budujemy sami nie ma na to większego wpływu. I tak trzeba specjalistów do pewnych rzeczy brać. A to kosztuje. Ale to nic. Domek rośnie. Brakuje jeszcze tylko ścianki kolankowej i wieńca, a potem już tylko czapeczka i można zamykać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts