jewrioszka 24.05.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Nam zabrakło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 24.05.2007 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Barozi Chyba trochę drogo ta hydraulika, ale masz sporo bajerów. Przemyśl te solary, czy oby aż tak bardzo opłaca się je robić. A masz gaz ziemny? Mi wyszło sporo mniej, ale zwykły piec gazowy i żadnych innych dodatków grzewczych. Jak chcesz to dam Ci namiry na mojego hydrulika chciażby po to aby porównać oferty ( ale tani też nie jest) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 24.05.2007 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Barozi. Rzeczywiście drogo. Ale łączenie tylu systemów kosztuje niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 24.05.2007 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Betsi, Niestety nie mam gazu. I nie wiadomo kiedy będzie. Może za 5 lat. No właśnie teraz tak siedzę i kombinuję z tymi solarami. Czytam wątki o tym czy się opłaca, czy nie. No ale jak to na forum bywa: są głosy za i głosy przeciw. Niestety nie jestem na tyle przewidujący, aby określić kiedy mi się solary zwrócą lub inaczej, ile pozwolą mi kasy zaoszczędzić. Z tego co mi mówił hydraulik, to właśnie solary są najdroższe z całego tego zestawu który wymieniłem. Drugą kwestią którą rozważam jest bufor ciepła. Facet wrzucił mi to do instalacji, bo zmniejsza zużycie paliwa o ok. 20%. Nie wiem jednak czy brać to ustrojstwo, bo dopiero o tym czytam. Mam wrażenie że taki bufor pomaga w bardziej płynny sposób regulować mocą kotła na paliwo stałe, co przy sterowniku pogodowym mogłoby być bardzo pomocne. Inna kwestia, czy ja to zmieszczę w kotłowni... Będę szukał dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 24.05.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Masz dobrą sytuację. Drogę masz od strony południowej. Solary będą odpowiednio wyeksponowane. A tak poważnie to mi z obliczeń nigdy nie wyszło aby inwestycja w solary miała sens ekonomiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 24.05.2007 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Jezier, Wykombinowałem że zrobię chyba inaczej. Na razie zrezygnuję z solarów, ale pozostawię sobie wyjścia, aby móc je podłączyć w razie gdybym się zdecydował. Pozostanę chyba jednak przy buforze ciepła i sterowniku pogodowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 24.05.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 A tak poważnie to mi z obliczeń nigdy nie wyszło aby inwestycja w solary miała sens ekonomiczny. Barozi Potwierdzam, u mnie w wyliczeniach opłacalnosci instalcji solarów wyszło że będą się zwracać ok. 15 lat ( solary w tym czasie jeszcze trzeba wymienić bo nie mają takiej żywotności) przy grzaniu gazem ziemnym. Barozi, może jeszcze zainteresuj się preferencyjnymi kredytami z BOŚ na proekoliczne inwestycje? Albo zapytj w gminie czy nie wpomagają finsowo takich inwestycji ( choć w zeszłym roku nie wspierali , może coś się zmieniło?) Jezier Piękny kask Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 24.05.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Uff... Dawno mnie nie było (w pewnym sensie dawno ) A więc - Potwierdzam pobyt swój wraz z Ofcą na pikniku. Fajnie było, gorąco i w ogóle tak piknikowo. Dobra rzecz. Jezier Gratuluje! No i piekne foto! Widziałem wszystko, ale patrzałem jedynie z daleka, wstydząc się podejść do tak znamienitej osobistości barozi Solary kosztują tyle, co nic. Zestaw Hewalexa masz za mniej, niż 7tys. I to jest CAŁY zestaw, czyli także zasobnik biwalenty. Przy zakupie zintegrowanego systemu ten koszt albo jest użyty także gdzie indziej, albo można go pominąć gdy zdecydujesz się na bufor ciepła. Który dobry jest, jeśli masz wiele źródeł ciepła, szczególnie takich, co pracują binarnie - albo maks, albo wcale (piec na węgiel jest niewiele bardziej elastyczny). Grunt to nie przepłacić. Bufor Vieśmana np. kosztuje miliard rupii gwinejskich. Jeśli chcesz budować wszystko w oparciu o takie podzespoły to faktycznie jest to bez sensu. Weź piec i tyle. Ekonomiczny sens ma tylko pójście po taniości - jak najwięcej kombinacji, samoróbek itp. Bufor ciepła daj do zrobienia komuś za pare złotych, obłóż toną wełny i będzie git. Jest cały wątek na ten temat na forum - poszukaj. Jest oczywiście w tym czynnik psychologiczny- koszt budowy domu ponosi się raz i rozkłada na wiele lat. Pare tysiaków na instalacje solarną ginie tam jak w czarnej dziurze, za to satysfakcja z tego, ze latem masz wodę za friko i że nie zanieczyszczasz atmosfery (szczególnie, nie obraź się, Twoim smrodliwym piecem na węgiel) trwać będzie latami. Moim zdaniem jest to warte rozważenia i jeśli styknie mi kasy to zrobię też kolektory. Podobnie jest z kominkiem z płaszczem - jakby policzyć, to się pewnie nie bardzo opłaca. Ale miła jest świadomość, że te gigadżule nie lecą w kosmos tylko grzecznie lądują sobie w zasobniku. Jakby każdy tak właśnie pomyślał, to nie mielibyśmy problemów z emisją CO2. Tom się nagadał Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 24.05.2007 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Barozi Potwierdzam, u mnie w wyliczeniach opłacalnosci instalcji solarów wyszło że będą się zwracać ok. 15 lat ( solary w tym czasie jeszcze trzeba wymienić bo nie mają takiej żywotności) przy grzaniu gazem ziemnym. Ale o ile ja pamiętam, to przyjmowałaś jakąś horrendalną cenę za te solary. Przelicz to jeszcze raz przy 7tys. za całość. No i barozi nie ma gazu, więc latem też będzie musiał latać z łopatą i dosypywać węglą do pieca. I podziwiać kłęby dymu z komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 24.05.2007 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 A w ogóle, to jak podejdziemy do tego w sposób stricte ekonomiczny, to ŻADNA inwestycja w oszczędzanie energii się nie "opłaca", bo nie liczymy kosztów alternatywnych. Najlepiej tę forsę wsadzic w fundusz albo nawet na lokatę i na pewno wyjdziemy na plus. Tylko chyba nie o to chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 24.05.2007 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Na instalację solarną przyjmowałam ok 13-15 tyś. Przy paleniu węglem okres zwrotu jest jeszcze dłuzszy, ale............... jak mówisz, że cały system solrny z zasobnikiem i instalacją tak staniał, to może rzeczywiście warto? Co do latania z łopatą w lato ( choć przypuszczam że w piecu Baroziego byłby podajnik) to tez by mi się nie chciało ( dlatego, miedzy innymi za Twoja namową, zrezygnowłam z pieca na węgiel i inne ) Barozi Może zrób jak pisałeś tylko instalację i jak starczy kasy to zrobisz resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 24.05.2007 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Potwierdzazm co pisze Depi, koszt całego zestawu solarnego zaczyna sie od 6,5 tys.Odliczcie od tego jeszcze zasobnik na wodę który i tak niektórzy z was będa mieli, to cala reszta zaczyna sie od 4,5 tys.A to się już opłaca. Barozi - zrób tak jak napisałeś, tylko zamiast zwyklego zasobnika wstaw większy i biwalentny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 24.05.2007 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Betsi, Poszlo dlugie PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 24.05.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 ANajlepiej tę forsę wsadzic w fundusz albo nawet na lokatę i na pewno wyjdziemy na plus. Oj taaaaak, taaaaak ... ostatnio najbardziej pozadana jest pewna rumunska Ksiezniczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 24.05.2007 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Biwalentny... tylko jakiej pojemności wtedy. 500 l?? Czytałem że na każdy kW pieca przyjmuje sie około 40 l pojemności. Przy moich 25 kW wyjdzie 1000l. Takiej kolumbryny to ja nigdzie nie zmieszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 24.05.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 No tak, ty przecież będziesz mial piec na wegierl ,a tego to modulowac sie za bardzo nie da. Pozostaje ci chyba jednak ten bufor. P.S. Oto jak wygląda promocja Vieśmana i Braasa, znalezione na forum Rozmawiałem dziś z przedstawicielem Viessmanna na temat promocji przy zakupie dachu Brassa i sprawa wygląda następująco. Zestaw 2x panel płaski Vitosol 100 (w tym 1 za 1zł) + zasobnik 300 litrów + akcesoria do montażu itp. cena katalogowa 9.640 netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 24.05.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Oj taaaaak, taaaaak ... ostatnio najbardziej pozadana jest pewna rumunska Ksiezniczka Bywałem niegdyś dość często w Rumunii i muszę powiedzieć, że księżniczki (i nie tylko) mają bardzo dobrej jakości. jewrioszka Niezła promocja... khe khe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 24.05.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Depi, Rozumiem Cię, że nie pochwalasz pieca na węgiel, no ale co mam zrobić. Gdybym miał gaz ziemny to na pewno wybrałbym ten sposób ogrzewania, ale nie mam i nie widać nawet zwiastunów aby był. Zbiornika też nie chciałem stawiać, gdyż po pierwsze gaz ze zbiornika jest droższy od ziemnego, a po drugie... szpeci podwórko. Wiem, ze można go zasłonić, ale przepisy bezpieczeństwa są dość restrykcyjne jeśli o to chodzi. Są zbiorniki podziemne, ale wtedy są droższe. Ogólnie nie chciało mi się bawić w zbiornik. Na początku myślałem o pompie ciepła, ale zrezygnowałem ze względu na koszty, oraz brak decyzji co robimy z drugą częścią działki (wtedy cały czas myślałem że kiedyś ją sprzedam). Kolektory rozważam z powodu tego, że kilkoro moich znajomych ma takie cuś i zachwala na wszystkie możliwe sposoby. Podsumowując, ekologia nie jest mi obojętna, ale cóż czynić.... Ktoś kiedyś powiedział, że czysta energia jest tylko dla bogatych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 24.05.2007 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Myślę, że rozwiązaniem jest budownictwo niskoenergetyczne. Niedługo mam zamiar budować drugi dom. Zbuduję go tak aby jeszcze mniej ciepła potrzebował niż obecny. Też nie jestem zwolennikiem węgla. Mam to szczęście, że wszyscy moi sąsiedzi mimo braku gazu ziemnego zdecydowali się na butlę. Niby jeden przebąkuje o zamianie na "eko"groszek, ale chyba tego nie zrobi.Barozi. Jeśli jesteś w stanie wydać 60-70 tysięcy na ogrzewanie węglem to może przemyśl jeszcze raz pompę ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 24.05.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Właśnie o to chodzi że nie jestem w stanie tyle wydać... Liczyłem na połowę tej kwoty, góra 40 tyś (razem z rozprowadzeniem wody użytkowej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts