Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Depi,

Z mojej wyliczanki wynika, że zaproponowana Ci cena nie jest ceną na wyrost. Przecież budujesz chawirę na 250m2 (nie wiem wliczając garaż czy nie - ale to nie ma znaczenia).

Idąc tropem, że stan surowy to 1/3 kosztów budowy to te Twoje 190 tysi x 3 = 570 tysia.

Z tego co pamiętam liczyłes się z wydatkiem 2,5 tysia na m2. A tu z kolei licze 250 x 2,5 = 625 tysia, czyli wszystko się zgadza...!?

Depi

Wydaje mi się, że Husar ma rację co do tej wyliczanki. Może trochę robocizna drogo.

Może ponegocjuj jeszcze i niech wrzucą w tą cenę położenie dachu

( z czego robisz dach?).

Piszę tak, bo wiem jak rzeczoznawca wycenił mój dom 225m2

( wrzesień 2006) w stanie surowym otwartym z dachem pokrytym dachówką cementową Brassa ( nawet nie dokończonym bo bez ścian działowych , chudziaka i bez ocieplenia fundamentu).

Co to za koszty administracja-8k?

Depi

Wydaje mi się, że Husar ma rację co do tej wyliczanki. Może trochę robocizna drogo.

Może ponegocjuj jeszcze i niech wrzucą w tą cenę położenie dachu

( z czego robisz dach?).

Piszę tak, bo wiem jak rzeczoznawca wycenił mój dom 225m2

( wrzesień 2006) w stanie surowym otwartym z dachem pokrytym dachówką cementową Brassa ( nawet nie dokończonym bo bez ścian działowych , chudziaka i bez ocieplenia fundamentu).

Wyszło, że to co jest zrobione to 42% kosztów ogółem.

Zajrzałam do opinii rzeczoznawcy i z powównania do podobnego domu wynika że udział kosztów stanu surowego zamkniętego to 62% w stosunku do kosztów całej budowy.( według Cekocentbudu z 2 połowy 2006)

Co to za koszty administracja-8k?

husar, Betsy

No nie jest to może kompletna katastrofa, ale liczyłem na nieco mniej. Pewni sympatyczni Państwo z forum właśnie zbudowali dom w Wawrze za 210 tys w stanie sturowym ZAMKNIĘTYM. Za robociznę zapłacili 32 tys. Dwukrotna róznica to lekki szok. Niestety ich majster już nie ma terminów na ten rok. Psiamać.

Jak ja dodam okna (od 30 tys w górę) i dach (20 tys.) to wychodzi najmarniej 240 tys. a pewnie więcej.

To mówicie, że surowy OTWARTY to 1/3? To nie byłoby tak źle - myślałem, że mówicie o zamkniętym.

Na dach chcemy gont bitumiczny. Sie uprę to i sam położę :-)

Z innych ekip generalnie mam dzwonić za tydzień i się dowiadywać. Co za czasy...

Ale popisaliscie 8) Na szczescie wybor rodzaju ogrzewania mam juz za soba, wiec co najwyzej moge zalowac, ze nie mam tego czy owego, ale i tak nic sie juz nie da zrobic ;) Przynajmniej bezkolizyjnie :lol:

Jesli juz przy ogrzewaniu jestesmy, to wlasnie mowilam znajomej, ktora mieszka za Raciborzem, iz kupilam drewno kominkowe po 145 zeta. Ona zrobila tak :o , potem tak :o :o :o i dodala "w Raciborzu grab za 90 z ulozeniem kupuje". No to mnie pozostalo tylko tyle :evil:

Betsi, przypominam sie niesmialo o PW ;) O ile oczywiscie dotarlas do tego cennika :roll:

Od poniedzialku zaczynamy kolejne walki ;) Wchodzi ekipa od zabudowy k-g, glazurnicy i ... i stolarz :-)

Sluchajcie, znacie moze jakis dobry punkt gdzie moge kupic plyty KG, klej do glazury, grunt i inne takie matarialy z dowozem do domu?

I na zakonczenie jeszcze jedno. Ile moze kosztowac malowanie przesel ogrodzenia? Sasiad chce u nas wykonac taka prace, my na malowanie nie mamy czasu, wiec chcemy ustalic jakas sensowna stawke.

Depi

Moi znajomi, którzy budują na Białołęce też mają ustaloną cenę za zbudowanie stanu surowego na 30 tyś.bez dachówki ( dom 250m2) Ale mieli też ofertę na 70 :-?

Trzeba szukać i tyle. Tylko pamietaj, że najniższa cena tez nie jest najlepsza.

A tym gontem............. to może zleć fachowcowi :wink:

Mam jeszcze namiar na ekipę z Łodzi ( znajomi mi polecili ale z tych najtańszych też nie był)

Betsi, przypominam sie niesmialo o PW ;) O ile oczywiscie dotarlas do tego cennika :roll:

Pamiętam, pamiętam, ale czasu w dobie mało. Mąż jest ostatnio tak zajęty, że nie ma kiedy mi tego poszukać. I żeby było ciekawiej czas będzie miał dopiero po 10czerwca.

Ale postaram się :wink:

Od poniedzialku zaczynamy kolejne walki ;) Wchodzi ekipa od zabudowy k-g, glazurnicy i ... i stolarz :-)

Sluchajcie, znacie moze jakis dobry punkt gdzie moge kupic plyty KG, klej do glazury, grunt i inne takie matarialy z dowozem do domu?

.

W Castoramie+dowóz ok 80zł.

dłuuugo mnie nie było tutaj, ale za to objeździłam pół Warszawy i okolice :D

Betsi - do Chobota jeszcze nie trafiłam :cry: , no nie po drodze mi zupełnie.

Byłam w Pruszkowie w Akbudzie na oglad drzwi, w Pisecznie w italceramice na Dworcowej - polecam dobre ceny, towaru mnóstwo transport gratis.

Po przeczytaniu Waszych postów z ostatnich dni - dokładam kilka swoch uwag.

Podciągi - architektom nie chce sie liczyć. Robiliśmy adaptacje projektu i dodalismy wykusz. Każdy z architektów robił nam podciag a jeden nawet powiedział, że inaczej sie nie da i ze on nie jest konstruktorem :o . Oczywiście sie dało, znaleźlismy świetna pania architekt (pracuje na Polibudzie) i mamy tak jak chcieliśmy, jakos ona umie liczyć.

Co do wyboru ogrzewania - tam gdzie nie ma gazu z rurociagu najlepiej zrobic wsjo na prund. Co prawda od obliczeń i wyliczeń to mój Piotrus jest, a że ma On charakterek dociekliwy, wnikliwy rzekłabym upierdliwy i LUBI wiedzieć, wszytsko zatem policzył, porobił tabelki i wykresiki i nie ma bata wyszło, ze pradem bedzie najtaniej.

Co do cen. Nasz domek prosty jest + wykusz jedyny łamaniec, dach dwuspadowy, lukarna i daszek nad gankiem, powierzchnia 180 m2 z garażem i kotłownia. Wychodzi nam około 450 tysiów. Bez mebli rzecz jasna. Ale z glazura, stolarka odkurzaczem centralnym, reku, i roletami zewn.

Dachówka ceramicza kreatona.

Jak zaczynalismy budowe w 2005 roku, z naszych tabelek i wyliczeń wychodziło 100 tys. mniej. I to nie jest nawet związane ze wzrostem cen, ale z tzw apetytem, który rosnie w miare jedzenia :D

Pozdr aga

A ja juz zalazlam w ciemny zaulek.Do tej pory radzilam sobie z wynalazkami mojej ekipy bo temat fundamentow ,scian,stropu mialam wyuczony i byl mi o tyle bliski,ze moglam obserwowac postep prac.Problem zaczal sie z więżba.Nie moglam wejsc na dach i panowie czynili sobie to co chcieli.I uczynili.Z dolu obserwowalam montaz krokwi i nie wierzylam wlasnym oczom bo wydawalo mnie sie,ze opieraja się o komin.E! Wszystko jest zgodnie z projektem-uslyszalam od zalogi.Nie dowierzalam.Udalo mnie sie wleżc na gore i oczom nie wierzylam dwie dlugie i cięzkie krokwie(14x14) wcięte byly w komin i na nim mialy się opierac.Nie zrobiono obejscia komina.Nie podobalo mnie się i uwazam ,ze tak byc nie powinno.Jezeli komin wchodzi z kolizje z więżba to nalezy zrobic obejscie czyli wykomac opaske wokol komina z grubych krokwi podeprzec na nogach z 4 stron i wtedy wesprzec te grube 14-stki na takiej ramie a nie wylupac komin zrobic w nim stopien i wspierac dwie bardzo dlugie i ciezkie krokwie na dziurze wylupanej w kominie.

Prosze poradzcie.

speek masz dobrego kierownika budowy , mysle , ze najlepiej Ci doradzi.

Swoja droga jesli jest jak mowisz to nie ciesle tylko chlopcy spod budki z piwem.

Na szczescie mam swojego super ciesle i nawet nie mysle o wiezbie , bo wiem , ze bedzie dobrze zrobiona.

Depi trafisz na swoja ekipe , nie poddawaj sie :D

flamenco108. Na pewno do kosztów utrzymania trzeba doliczyć wodę i ścieki. Płacę za nie jakieś 100-120 zł miesięcznie. Poza tym podatki za dom i ziemię ok 300 zł rocznie płacę.

Fundusz remontowy choć nieujęty to potrafi przypomnieć o sobie. Z innych opłat to telefon, telewizor, monitoring. Kosztują też dojazdy i naprawy samochodu po przemieszczaniu się parszywymi skrótami.

Zazdrośnica. Po rozmowie z elektrykiem, który orientował się w przydzielaniu zabezpieczeń w zależności od zamówionej umownej mocy przyłączeniowej, wystąpiłem o 16 kW. Akurat tyle wystarczało minimalnie abym dostał trzy główne bezpieczniki w skrzynce, każdy po 32A.

Betsi2006. W ciągu trzech zim wyłączyli mi prąd raz na 5 godzin (6-11) a drugi raz na 12 (23-11). Na szczęście telefoniczna informacja automatyczna w ZEWT zawsze dobrze działała i wiedziałem kiedy należało się spodziewać ponownego puszczenia napięcia w kablu. Prąd był ze 2-3 godziny wcześniej. Nawet nie zdążyłem napalić w kominku a tylko przy tym 12 godzinnym odłączeniu dawało się odczuć obniżkę temperatury w domu (spadła poniżej 20 stopni).

Znacznie dotkliwsza była awaria w dostawie wody. Jedna się taka zdarzyła. Pękła rura w sobotę we wsi obok. Naprawili ją dopiero w poniedziałek rano. Niby miałem 200 litrów w zasobniku tylko jak się do niej dostać :roll:

Niby miałem 200 litrów w zasobniku tylko jak się do niej dostać :roll:

Eeee... Odkręcić kran? :-?

Betsy Doszło - dzięki.

Poznałem szczegóły - zdjęcie humuu, drenaż i ocieplenie podłogi nie wchodza w zakres.

Jedwabiście...

Uo jeżu... No ile działało, co działało, jak działało, jak szybko się włączyło, ile się ładują na nowo aku itp.

Zanudzać? Mnie żadne technikalia nie są w stanie zanudzić :-)

Technikalia - podoba mi się.

Podłaczyłem do tego żarówkę 75W i działała 2 dni, potem sam wyłaczyłem. Przetwornice mam 300W. Sinus na wyjściu. Ot i wsio.