Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mani

Z tego co pamietam, najpierw mój małzonek szanowny :) wyliczył zapotrzebowanie cieplne na nasz domek, ile z czego, gdzie itp. Potem dowiedzielismy sie ile kosztuje założenie butli gazowej, instalacje itp. Potem zrobilismy wstepny projekt na ogrzewanie podłogowe, ile bedzie potrzebne w zależności od temp na zewnątrz i inne takie. Kolektory wyszły nam nieopłacalne.

Dokładnie moge napisac później, bo mam szał gości i jednoczesnie pakowania przed wyjazdem nad polskie morze aż na 5 dni!!!

Wczoraj uroczysta faktura na prawie 4.000, otworzylismy sezon na zakup gruntow, chemii do glazury, plyt KG na obudowy i zabudowy, folii malarskich, oraz innych typowo wykonczeniowych materialow :-)

Jednym slowem, zakonczylo sie dlubanie w murach i instalacjach, a zaczelo obkladanie tych murow i pelna adaptacja :-)

Do przeprowadzki dokladnie 2 miesiace i 26 dni :-)

Pineska

Napisz koniecznie jak będziesz miała czas, bo mnie bardzo interesuje co i jak robicie i dlaczego?

Czy ktoś mógłby kilka słów na temat występywania o większy przydział mocy???

Mnie dali 10 kw i też będę chciała więcej.

Elektryk mi doradził żeby to zrobiła dopiero po podłączeniu prądu docelowego. Też mam 10 kw.

Witaj Komarek

Budujecie już?

Nie mogę namierzyć tej Twojej działki ( zawsze jak jadę przez Wole to się rozglądam czy Cie nie ma) :wink:

Z ta dachówką to może w składzie spytaj?

Ja też mam przydział na 10 KW, czy to jest za mało?

Zamówiłm schody ( będą na koniec sierpnia), aż się boję co z tego wyjdzie?

Stolarz wyglądał na nieco przerażonego jak ustalliśmy jak mają wygladć i jk mają być zamocowane. Po długiej dyskusji i wizualizacji (na deskach i styropianie) doszliśmy do porozumienia. Zostało że musi być jeden mały słupek podpierający górny bieg ( ja nie chciałam wogóle), ale ponieważ schody maja bardzo szeroki bieg (110cm) to czymś taką konstrukcję trzeba podeprzeć.

Mam pytanie odnośnie szamba.

Planuję szambo dość daleko od ogrodzenia i zamierzam pociągnąć rurę i wstawić szybkozłączkę w płocie. No i teraz moje pytanie. Jak daleko od płotu mogę ustawić szambo, aby pompa z szambiarki dała radę pociągnąć nieczystości.

Byłbym wdzięczny za odpowiedź bo na dniach muszę się zdecydować co do usytuowania szamba.

P.S. Tak wiem. W projekcie mam zupełnie gdzie indziej, ale kierbud już zezwolił na zmianę miejsca, tylko muszę podąć decyzję gdzie.

Betsi,

A na jakie drewno w ostatecznosci sie zdecydowalas?

Wczoraj juz nie odpisalam na PW. Wrocilismy bardzo pozno i pewnie bylas juz po spotkaniu :roll:

Kupilam sobie dzisiaj wylaz na strych :-) No piekny jest :lol: Nie moge sie doczekac kiedy mi go zamontuja i swobodnie bede moga podglac co tez sie na strychu dzieje :lol:

Betsi,

A na jakie drewno w ostatecznosci sie zdecydowalas?

Kupilam sobie dzisiaj wylaz na strych :-) No piekny jest :lol: Nie moge sie doczekac kiedy mi go zamontuja i swobodnie bede moga podglac co tez sie na strychu dzieje :lol:

Zdecydowałam się w końcu na dąb ( wynegocjowałam obniżkę ceny) :wink:

Skoro wyłaz na strych może być piękny, to myślę, że moje schody też brzydkie nie będą ( choć niestandartowe) :roll:

A tak poza tym to chyba znalazłem wreszcie działkę która spełnia podstawowe wymagania.

To świetnie, że w naszej okolicy mozna jeszcze coś kupić.

A jak ceny? Dalej idą w górę czy tylko niekórzy je tak zawyżają?

Czy za 50k można kupić działeczkę ok. 1000m2?

Bo np. jeszcze rok temu można było za tą cenę kupić w Złotokłosie i bliżej Prażmowa.