Jezier 05.06.2007 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Problem jest taki, że nie ma działek na sprzedaż. Bardzo ciężko coś znależć. W zeszłym tygodniu pojechałem obejrzeć działkę 1000 m2 (20x50 m), za 80 tys. Okazało się, że jest to ogródek działkowy przy blokach po byłym PGR. Z jednej strony uliczki bloki a z drugiej ogródki.Obrzydlistwo.Za 50 tysięcy to niczego się nie kupi. 50 zł/m2 to kosztują w dalszych okolicach działki rolne. Niestety o powierzchni powyżej 10 000m2. Szukałem działki w gminie Tarczyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 05.06.2007 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Jezier W takim układzie gratuluję Ci znalezienia czegoś ciekawego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 05.06.2007 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Ja się zastanawiam nad jedną rzeczą. Jadąc tylko z Krupiej Wólki do Łosia przez Piskórkę, widzę masę ziemi, którą powoli zasiedlają domki. Jak to jest, czy nikt tego nie sprzedaje, czy po prostu trzymają to właściciele aby procentowały?? Przecież tego jest od groma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 05.06.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Aby z pola zrobić teren pod budownictwo jednorodzinne potrzeba i dużo kasy i dużo cierpliwości. Zmiana planów przestrzennych, podziały geodezyjne, uzbrojenie, często zdrenowanie. Potem przychodzą podatki - Adjecenski i VAT. A jak ziemia ma nieuregulowane sprawy własnościowe?Jak jeździłem i szukałem działek to się okazuje, że bardzo dużo ziemi miejscowi rolnicy sprzedali za grosze kilka lat temu. Np w miejscu gdzie ja mam działkę (za 60 tys w 2002 r.) z rok czy dwa lata wcześniej (przed podziałem można było kupić 20 tys. m2 za 200 tys. i to było za dużo aby znalazł się kupiec. Pamiętam jak pod koniec 2001 r. chciałem kupić dwie działki razem 4000 m2 po 10 zł za 1m2 we wsi Ruda, ale się wycofałem z transakcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 05.06.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 A ja się zastanawiam nad czyms bardzo prozaicznym - kto mi daje warunki techniczne przyłącza do sieci wod-kan??? MPWiK, czy dzielnica? Wygląda na to, że jest tu jakis zbieg kompetencji. Pani w Dzielnicy powiedziała, że najpierw do nich trzeba złożyć wniosek o wydanie warunków przyłącza wod-kan i potem, w przypdaku negatywnej opinii dot. przyłączenia, wniosek o wydanie warunków zagospodarowania ścieków, wód opadowych i czegośtam... Jestem niby prawnikiem, ale nic z tego już nie rozumiem... Może mi ktoś wyklarować? Pliz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 05.06.2007 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 Niestety nie pomogę ci. Ja w sprawie przyłącza wody szedłem do przedsiębiorstwa wod-kan. I tak wszystko załatwiłem. Nie mam kanalizacji, ale pewnie tam też się takie rzeczy załatwia. A co jeśli odmówią przyłączenia. Tego wolałbym nie wiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 05.06.2007 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 A czy do inzyniera ruchu musze się udać jeśli z mojej działki nie ma wyjazdu na drogę publiczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 06.06.2007 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Jezier, gratulacje! Znalezienie odpowiedniej dzialki jest dzisiaj wyjatkowo trudne. I nie tylko ceny w tym przeszkadzaja Znikoma podaz tez nie ulatwia Oj wiemy cos o tym ... Czy spotkaliscie sie gdzies zdobrymi cenami na balustrady do schodow z nierdzewki, polaczonej z drewnem, wypelnionej szklem? Czy cena 1.100 - 1.200 netto/1mb to standard? Qrcze te balustrady musze miec dosc szybko, bo inaczej nie pozbede sie chorobliwego strachu, gdy moja sucz zaczyna buszowac po domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 06.06.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 A czy do inzyniera ruchu musze się udać jeśli z mojej działki nie ma wyjazdu na drogę publiczną?Poczytaj dziennik Nefer , Ona pewnie o tym pisala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parr 06.06.2007 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Czy możecie podac namiary na składy drewna/tartaki w których kupowaliście drewno na wieźbę,łati i kontrłaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 06.06.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Jezier to dobrze, że Ci się udało, mnie też pytają o działki znajomi i naprawdę nie wiem co im odpowiedzieć a szukać im specjalnie nie mam czasu. Wiem, ze w tym roku miał być plan dla Czachówka po drugiej stronie torów ale tematu nie śledziłam. Ma ktoś już kompletną wycenę kominka z płaszczem wodnym, robocizną i instalacją ze zbiornikiem itp. Chciałabym coś porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 06.06.2007 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Ja mam pełną wycenę instalacji z piecem na ekogroszek, kominkiem z płaszczem, buforem ciepła, koletorami i zasobnikiem na CWU - suma z robocizną ok. 75 tyś. Zaznaczam że kolektor hydraulik mi wrzucił Wieśmana za 14 tyś zł (po rabacie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.06.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 barozi Czemu się upierasz przy tym panu naciągaczu? Czy może ja źle rozumiem i nie koszystasz z jeg usług? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 06.06.2007 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 A czy do inzyniera ruchu musze się udać jeśli z mojej działki nie ma wyjazdu na drogę publiczną? Wszystko zależy od tego, przy jakiej drodze masz działkę - bramę możesz sobie postawić teoreticznie gdzie chcesz, ale wyjazd z działki winien być uzgodniony z odpowiednim zarządem danej drogi. W tym celu musisz zdaje się (ja to zrobiłem na ksero projektu zagospodarowania, trochę korektora i czarny długopis, potem znowu ksero i gotowe) zrobić rysunek. Uzgodnienie wyjazdu jest ważne, bo jak zaczną coś Ci przy działce kłaść, to zabezpieczą, bo muszą, a jak rzucą chodniki, to obniżą przy wyjeździe. Natomiast w decyzji o czymś-tam-wjazdu-na-działkę powinny być warunki, jakie trzeba spełnić, żeby sobie ten wjazd zbudować. U mnie np. muszę w uzgodnieniu z zarządem dróg krajowych zablokować (oznakować itp.) część pasa ruchu i w ogóle. Aż się boję... NB: Już mi stoją szkielety ścian zewnętrznych, już się zmieniła przestrzeń na działce - SZOK! Zdjęcia w dzienniku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 06.06.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Depi, Nie upieram się, ale na razie mam wycenę tylko do niego. Wkrótce powinna być następna wycena. W sumie już teraz zdecydowałem, że na razie do kolektorów wyprowadzę tylko przyłącze, aby w razie jak mi zostanie mi kasy to kupię resztę. Teraz jestem na etapie więźby i zgrania dostawy drewna z cieślami. A niestety nie jest to łatwe w przypadku składu z Żabieńca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.06.2007 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 flamenco108 Pic polega na tym, że moja działka NIE LEŻY przy żadnej drodze. Dojazd do niej będzie po innych prywatnych działkach - jest na nich ustanowiona służebność przechodu i przejazdu i zbudujemy tam jakąś żwirową pewnie alejkę z sąsiadami. Tak więc nie będę miał w ogóle styczności z drogami publicznymi - co w takim razie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 06.06.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Czyli odradzacie żabieniec hmm... Barozi to ja mam to samo tylko bez kolektorów słonecznych i pieca na eko tylko inna technologia i myślenie za ok. 28 tysiów. A jeśli się robi kolektory słoneczne poniżej 10 tyś. to trzeba się zastanowić mocno nad wydolnością systemu. Dobry system to pow. 10 tyś a bliżej 20 tyś, więc temat zostawiam na później. Na razie może reku. Swoje koncepcje opiszę w dzienniku jak będę wiedziała dokładnie o co mi chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 06.06.2007 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 flamenco108 Pic polega na tym, że moja działka NIE LEŻY przy żadnej drodze. Dojazd do niej będzie po innych prywatnych działkach - jest na nich ustanowiona służebność przechodu i przejazdu i zbudujemy tam jakąś żwirową pewnie alejkę z sąsiadami. Tak więc nie będę miał w ogóle styczności z drogami publicznymi - co w takim razie? Strzelam: zapewne wystarczy w zawiadomieniu o budowie płota oznaczyć bramę (i dobrze, żeby brama wypadała tam, gdzie ta droga prywatna - czy jest wyznaczona?) i z głowy. Ale tu mi kolega podpowiada, że może Ty jesteś tzw. jeleniem - wszyscy sąsiedzi patrzą, co zrobisz - doprowadzisz pront, zbudujesz bramę, dociągniesz gaz... A reszta skorzysta z Twojej inwestycji i będą się odgałęziać od Twojego słupa i skorzystają z Twoich doświadczeń z biurokracją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 06.06.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 flamenco108 Pic polega na tym, że moja działka NIE LEŻY przy żadnej drodze. Dojazd do niej będzie po innych prywatnych działkach - jest na nich ustanowiona służebność przechodu i przejazdu i zbudujemy tam jakąś żwirową pewnie alejkę z sąsiadami. Tak więc nie będę miał w ogóle styczności z drogami publicznymi - co w takim razie? My mamy identyczna sytuacje. Zadnych uzgodnien robic nie musialam. W zgloszeniu budowy ogrodzenia zostala oznaczona brama i wyjazd. I tyle ... Na drodze mamy ustalona sluzebnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 06.06.2007 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 Mam nadzieję, że macie racje z tą drogą. Co do bycia jeleniem, to sytuacja jest na tyle korzystna, że te działki leżące między nami a drogą publiczną to w 50% działki naszych teściów, w 25% działka dobrego znajomego i w 25% działka niezbyt dobrego znajomego (i w dodatku tuż przy drodze publicznej więc nie ma on żadnego interesu w budowie infrastruktury). Czyli w najgorszym razie w 50% sąsiedzi bądą z nami współuczestniczyć, a mamy nadzieję nawet na 75%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts