Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A jeśli się robi kolektory słoneczne poniżej 10 tyś. to trzeba się zastanowić mocno nad wydolnością systemu. Dobry system to pow. 10 tyś a bliżej 20 tyś, więc temat zostawiam na później.

Możesz sprecyzować powyższe stwierdzenie? Co to znaczy "wydolność"?

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rzeczywiście dobre kolektory kosztują bliżej 20 tyś niż 10 tyś. Tylko czy na pewno kolektory Wieśmana są ok?? Może jest jakiś ich użytkownik i jest w stanie coś powiedzieć.

A odnośnie pewności, to na pewno wezmę bufor ciepła. Tylko mam teraz dylemat co do wielkości. Piec będzie ok. 25 kW, a z tego co się zorientowałem to na każde kW powinno być min 50l zbiornika a najlepiej 80. W takim razie u mnie wychodzi bufor od 1200 do 2000 l. Przecież to jest ogromne. Czy jeśli wstawiłbym bufor o pojemności, ok. 500-700l to też by dobrze działał??

A może by tak jakimś innym płynem wypełnić bufor. Płynem który ma większą akumulacyjność cieplną???

Depi,

Wcale nie napisałem, że akurat viessmann jest super bo kosztuje prawie 20 tyś zł. Dlatego spytałem o opinię użytkowników takowego.

Piszesz o Hewalexa'ch. Czy możesz coś o nich powiedzieć więcej poza ceną? Jaką daje temperaturę wody (praktycznie) np. w słoneczny styczniowy dzień? Są atrakcyjne i nie powiem że nie wezmę ich pod uwagę, bo nie mają silnego marketingu jak np. Viesmann.

P.S. Wiem, że w styczniu to cwu będę ogrzewał z pieca, ale taka wielkość daje dobre wyobrażenie o tym jak sprawne są to urządzenia.

flamenco108 Pic polega na tym, że moja działka NIE LEŻY przy żadnej drodze. Dojazd do niej będzie po innych prywatnych działkach - jest na nich ustanowiona służebność przechodu i przejazdu i zbudujemy tam jakąś żwirową pewnie alejkę z sąsiadami.

Tak więc nie będę miał w ogóle styczności z drogami publicznymi - co w takim razie?

Depi

Myślę że chodzi tu o pozwolenie na zjazd z drogi głównej na drogę wewnętrzną do Twojej posesji. Nie ważne jest to że ta droga wewn. jest prywatna i że masz służebność.

Jest to decyzja wydana przez Mazowiecki Zarząd Dróg Wojewódzkich ( w moim przypadku jest to zjazd z drogi wojewódzkiej) i tą decyzję musisz dołączyć do pozwolenia na budowę wraz z projektem i innymi papierkami.

Wczesniej musisz złożyć wniosek o wydanie takiej decyzji.

Ten Mazowiecki Zarząd Dróg jest w Otwocku tel: 7793029.

Może zadzwoń i zapytaj czy Ty musisz mieć taką decyzję ( bo może dotyczy to tylko dróg wojwódzkich?)

U mnie wykryto pierwszy ( i mam nadzieję, że ostatni ) błąd architekta adaptującego projekt. Pani achitekt zmieniając sciany z jednowarstowowej 36,5 cm na dwuwarstwową 30cm+12styro nie zauważyła, że styro będzie wchodził na okno. Za to zauważyli budowlańce jak chcieli kłaść styro na tą ścianę. :wink:

Ściany stykają się pod kątem prostym. Jedna jest cała z okien a druga z cegły.

Jak dam 12cm styro to zasłania on całą zewnętrzną framugę + nachodzi na wewn. framugę okna ok. 1-2cm. Nie wiem teraz co z tym fantem zrobić.

Na razie rozwiązaniem jest - żeby nie robić żadnych uskoków na ścianie - dać na tą ścianę 8cm styro ( wtedy zasłonię tylko zewn. framugę okna).

Ale ta ściana ( od gabinetu) będzie zimniejsza :-?

Kierbud już nad tym myśli, ale moim zdaniem nie zawiele da się tu zrobić ( no chyba że jakieś fazowanie styro do styku z drugą okienną ścianą).

Od poniedziałku ( bo wkońcu długi weekend) :wink: wylewkarze będą robić wylewki. Dziś tylko przygotowywali podłogi ( folia-styro-folia) + trochę poprawek w tym rozkładaniu - po wizycie kierbuda :p

Niestety ten długi weekend nie dla wszystkich. Ja muszę jutro i w piątek pracować, a moi Panowie ( starszy i młodszy) pojechali na Rajd.

Mi zostały płyty z filmami i piwo malinowe :lol:

barozi Różnice w sprawności kolektorów, o ile udało mi sie zorientować, nie są wielkie. Na pewno, NA PEWNO, sprawność Wiesmannów albo innego "markowego" guana nie usprawiedliwia ich kosmicznej ceny. Jest to tylko żerowanie na ludzkiej naiwności i podatności na marketingowy kit.

Widziałem porównania z testów jakiegoś szwajcarskiego instytutu, w których Hewalexy wypadły nieźle, choć nie super. Dopiero przeliczenia cena/W obnażyła beznadzieję "markowych" kolektorów. Za 10% więcej uzysku płacisz 200 albo i 300% więcej $$$.

Jesli tak wolisz to spoko.

Tak jak pisałem poprzednio - najmniej bezsensowne jest pójście w tanioche. Najbardziej opłacalnym solarem jest zapewne czarna beczka na dachu. W tej dziedzienie jak nigdzie widac efekt malejącej skuteczności krańcowej. Z każdej zainwestowanej złotówki więcej dostajesz coraz mniej w zamian.

Pytanie o temperaturę w styczniowy, słoneczny dzien jest bez sensu. Jaka temperatura zewn? Jaki kierunek kolektorów? Jakie ich nachylenie? Jaka temp zasilania? itp itd Nie da się na takie pytanie odpowiedzieć.

Ja w styczniu tego roku widzaiałem na własne głazy, jak z solarów spływała woda o temp 31 st. Nie wiem, czy to akurat były Hewalexy, ale różnice są tu tak małe, że nie ma się co nimi przejmować. Jakby to dla Hewalexów było 30 st to co? Nie kupisz ich, tylko Wieśmanny za 20 kzł?

Betsy

Dziś dzwoniłem do mojego wydziału infrastruktury w Wilanowie, i jest jeszcze śmieszniej, niż myślałem. Bo Pan Urzędnik sam nie wie, czy powinienem składać uzgodnienie, czy nie. Raczej nie, choć w sumie nie wiadomo. Podobno zalezy od osoby sprawdzającej wniosek o wydanie PnB. Jedna sie przypnie inna nie. Tak ogólnie, to nawet mogliby mi nie dac zezwolenia, bo podobno działka musi mieć zjazd na drogę publiczną. (gdzie tak stoi - jako zywo nie wiem)

Żeby jeszcze sprawę skomplikować, to ta droga, na która miałbym wjeżdżać, to wcale nie jest droga. W świetle prawa oczywiście - tzn. nie jest utwardzona i nie jest sklasyfikowana jako droga, więć prawnie jest to tylko kawał ubitej ziemi o podłużnym kształcie.

Czyli już zupełnie nic nie wiadomo :-) Jazda na maksa...

Depi - o tym czy konieczne jest ustalanie zjazdow wyczytasz w Wypisie i Wyrysie z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego.Jest tam temat Obsluga komunikacyjnw ktorym opisuja uklad drogowo - uliczny oraz ulice zbiorcze i drogi lokalne( np.pasek polnego ugoru) oraz dojazdowe wyznaczone liniami rozgraniczajacymi na zalaczonej do Wypisu mapce.

I aby dojechac do swojej dzialki musisz zjechac z drogi publicznej to na podstawie art.29 ust.1 pkt.2 i art.29 ust.2 ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o odrgach publicznych (tekst jednolity Dz.U. z 2004r. Nr 204, poz 2086 z poz.zm) oraz ust 104 z dn 14 czerwca 1960r. Kodeks postepowania administracyjnego ( Dz.U. z 2000r. poz1071 z poz.zm.

Musisz ustalac i budowac zjazd.Dawniej takie zjazdy ( wkopane monstrum betonowe) wykonywaly Zarzady Drog.W ramach minimalizacji kosztow przelozylo sie to na biednego inwestora.A czy tuz za wkopanym monstrum utwardzisz droge,czy bedziesz sie taplal w blocku to juz Zarzadu nie obchodzi.

Tak na marginesie koszt takiego zjazdu to ok.10tys.

I jeszcze jak wybudujesz za swoja kase to musisz im przekazac i dopiero zacznie sie polka bo to czy tamto jest nie tak zrobione i do poprawki.

Ale nie zaprzataj sobie tym glowy.Kaza uzgodnic - uzgadniaj -czekania 14 dni a na wykonanie daja 3 lata.Moze przepisy zmienia na lepsze :lol:

Wazne ,ze podkladke do pozwolenia bedziesz posiadal.

speek

Jest już nowa wersja tej ustawy - została znowelizowana w 2005 roku, w tym art. 29 o którym mowa. Zgodnie z jego obecnym brzmieniem budowa zjazdu należy do właściciela i trzeba uzyskać zezwolenie w formie decyzji.

ALE

U mnie "drogi publicznej" wciąż nie ma. Będą kiedys ją robić (mam taką nadzieję), a przy budowie drogi zjazdy buduje zarządca drogi (ust. 2). Ja tak to widzę, mam nadzieję, że widze to dobrze.

Anyway - zastrzelił mnie wczoraj elektryk, który powiedział, że do podłączenia erbetki (prądu budowlanego) potrzebne jest pozwolenie na budowę (domu). Jest w błędzie, prawda?

Ile Wy płaciliście za budowlany, żebym nie przepłacił?

jewrioszka Zdecydowałeś się w końcu na Hewalexy czy te rurowce Insbudu?

Depi,

Jednym slowem nic nowego ;) Wlasciwie to byl czas przywyknac do roznych stanowisk i zdan urzedow :lol: Ale, ale ... czy Ty nie znasz tematu najlepiej? Cos kojarze, ze tez gdzies urzedujesz 8)

Betsi, gdzies przeczytalam, ze moze sie zdarzyc iz nawet wietrzona podloga nie bedzie sie nadawala pod parkiet nawet po 6 miesiacach :o No normalnie koszmar ... :cry:

Na pocieszenie przeczytaj sobie poradnik boorga "Młotkiem i dłutkiem czyli jak wykończyć chałupę i żonę w 3 posunięciach". Po prostu obsmialam sie jak norka :lol: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=87147

Chyba nie chcesz sama układać desek? A w razie czego masz jakąś karteczkę w skrzyneczce? :wink:

:oops: :oops: :oops:

:lol:

Gdybym sama ukladala wybralabym sposob profesjonalny, piwo zamienilabym na martini, papieroski na marcepan i jestem fachman pelna geba :lol:

Na szczescie mamy pana od parkietu, ktory mam nadzieje wie znacznie wiecej, niz ja po przeczytaniu "mlotkiem i dlutkiem ..." :lol:

BTW tak sie przejelam wilgotnoscia wylewek, ze nawet dzisiaj skoro swit, czyli o 11.00 pognalam na dzialke otwierac drzwi i okna, w celu slusznym i suszacym ;) A teraz ide sobie pofotografowac 8)

Oj.Depi.

Ale jestes uparty.Moj pelnomocnik rozpracowal te cholerne zjazdy.I co z tego,ze jest nowa ze zmianami?Czy chcesz miec pozwolenie?!!!Prosiles o rady ? To i masz odpowiedz. Zalatwiaj pozwolenie a zmianami bedziesz sie martwil jak juz zbudujesz.Jak zaczniesz macic to bedziesz czekal tak jak ja :( i po co? Prawdy i interpretacji przepisow nie szukaj wsrod urzedasow.Mnie buntownika nauczyli ( chyba tylko do pozwolenia :roll: ) jakiejs pokory :lol: .Ale na krotko!!! Czas nagli materialy drozeja ,wiec buduj szybko a paragrafy zostaw na przemyslenia kiedy juz domek bedziesz mial gotowy.

Zrob wszystko aby jak najsybciej pozwolenie otrzymac.

Ach.Moj kochany Wilanow.

Depi- i jeszce jedno- mozesz smiac sie ale z Wilanowem lepiej udawac pokorne ciele wtedy zalatwisz to co chcesz..Ja zylam tam 30 lat i aby cos zalatwic udawalam blondyne to co nie umie zliczyc do trzech.

Nie lubia jesli interesant jest lepiej zorientowany w temacie .

I co? Blondyna zalatwila wszystko- to nie jest mozliwe? a jednak -zawsze mnie sie udawalo.

Wiec uszy po sobie i nie dziel wlosa na czworo?

Wiem,wiem, to diabelnie trudne ale sprobuj -satysfakcja gwarantowana.

Ja teraz walcze z przylaczem lub z siecia i mysle ,ze mnie sie piszczesci