Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam po przerwie spowodowanej chwilowym brakiem netu na mojej wsi.

Betsi

Brawo za czujność, dane się zgadzają, jesteśmy co chwilę w Cermacie, budujemy i mieszkamy jakieś 3 km dalej.

magdac

2500 za całość dla kierbuda przy dzisiejszych cenach nie jest ceną wygórowaną.

Mój bierze tyle, ale za porządnie wykonaną robotę, przyjeżdża sprawdza i porządnie opieprza jak trzeba. Z tego co wiem raczej nie bierze nowych budów ,ale mogę zapytać, zależy gdzie budujesz.

Po co tobie kierownik tylko do wpisów, sama wszystkiego na pewno

nie dopilnujesz.

Mój kierownik też ma inne budowy / jak każdy/ i zapewniam, że nie wpływa to na jakość jego pracy.

Ogólnie

Na reku zdecydowaliśmy się w ostatniej chwili na etapie budowy i pozbyliśmy się komina w pomieszczeniu gospodarczym.Ponad 3 tys. w kieszeni / a nawet więcej biorąc pod uwagę wykończenie komina/ a'konto reku właśnie.

Jak czytam o bramach garażowych za ponad 13 tys, nie mogę uwierzyć.

Naprawdę nie macie na co wydawać pieniędzy :o :o :o :o

To tylko głupia brama garażowa -fakt ma być ładna , solidna, o dobrych parametrach...ale bez przesady.

Betsi

Brawo za czujność, dane się zgadzają, jesteśmy co chwilę w Cermacie, budujemy i mieszkamy jakieś 3 km dalej.

Ale miałam przeczucie :lol: :lol:

Tylko szkoda, że nie odwazyłam się zapytać na miejscu. :oops:

Mam nadzieje, że bedzie jeszcze okazja sie spotkać ( nie tylko w składzie budowlanym). Jakby co to jeżdżę czerwonym, niedużym samochodem :wink:

Aha!

Cofając się jeszcze bardziej w tematach.

Amber, Betsi

W sprawie AGD, większe zakupy przede mną, ale musieliśmy nabyć w trybie pilnym lodówkę / poprzednią kupowaliśmy 7 lat temu, więc jak się domyślacie wybór zajął nam trochę czasu/.

Polecam w wersji No Frost, nie trzeba dziadostwa rozmrażać, wystarczy tylko umyć.Kupiliśmy LG, co do poziomu dB-nie wiem-ale jest duuuużo bardziej cicha od mojego poprzedniego Boscha.

Kupowaliśmy w Electro World i była 350 zł tańsza od takiej samej stojącej kilkadziesiąt metrów dalej w EuroRTV.

A ja mam inne pytanie. Jaka powinna byc odleglosc welny od folii dachowej, aby zapewnic dobra wentylacje? 1cm a moze 2 cm?

Rozumiem, że masz na myśli folię dachową wiatroizolacyjną. W takim razie nie odległość wełny od folii winna mieć znaczenie, a pustka powietrzna nad folią. Istotą ocieplenia jest powstrzymanie ruchu powietrza wewnątrz wełny - to powietrze, a nie wełna jest izolatorem cieplnym (zauważ, że pomieszczenie grzane grzejnikiem punktowym ogrzewa się bardzo powoli i wyraźnie bliżej grzejnika jest cieplej - bo powietrze słabo przewodzi ciepło). Ale ponieważ w ramach zmian temperatury następuje wykraplanie wody z powietrza do wełny, trzeba ją troszeczkę przewietrzać, żeby wysuszyć i uniknąć zagrzybienia. W tym celu instaluje się membrany wiatroizolacyjne, czyli materiały (czasem to jest folia z mikrodziurkami, ale to gorsze rozwiązanie), które hamują, ale nie zatrzymują ruch powietrza. Natomiast ruch powietrza (do góry) w pustce nad folią powoduje, że przez mikrodziurki uchodzi z wełny para wodna razem z powietrzem - na tej samej zasadzie, jak działają stare psiukacze fryzjerskie do perfum, takie z rurką i gruszką.