AmberWind 11.06.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 A ja mam inne pytanie. Jaka powinna byc odleglosc welny od folii dachowej, aby zapewnic dobra wentylacje? 1cm a moze 2 cm? Rozumiem, że masz na myśli folię dachową wiatroizolacyjną. Mam na mysli folie paroizolacyjna. Pod nia jest welna, a pod welna kolejna folia i to chyba ta jest wiatroizolacyjna. Jednak slaba jestem w budowlanej terminologii, wiec moge sie mylic Chodzi mi o przestrzen pomiedzy folia paroizolacyjna a welna. BTW Dzisiaj to ja sobie valeriane kupie, albo kogos zastrzele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 11.06.2007 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 A jak do Was trafić? Ciebie bym już poznała, samochód też, ale domu nie W Cermacie bywamy najczęściej w soboty. I w Bogatkach też. Wpadajcie.[/ Zakupy w sobotę robił Tomek , chyba jednak myślisz o kimś innym. Ale mały , bialy samochód się zgadza. Dokładniejszy opis dojazdu wyślę na prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 11.06.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 BTW Dzisiaj to ja sobie valeriane kupie, albo kogos zastrzele Może wspomnianego parę stron wcześniej blunta? Ja to na razie mam fazę depresyjną (widziałem cennik Ytona od lipca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 11.06.2007 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 [ Może wspomnianego parę stron wcześniej blunta? Bardzo prosze, z dostawa na JUZ!!!!! Ide oblozyc sie lodem ... inaczej wybuchne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 11.06.2007 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Amber Też chciałam dzisiaj strzelać do wylewkarzy. Czekałm na nich na działce 2 godziny !!!!!!!!!!!!!! Zerwałam sie o 5:15 zebybyć w domu na 7.00 ( bo o tej godzinie mieli przyjechać). Dodam, że poszłam spać o 1.00 - bo dziecko wróciło o tej godz. z Mikołajek. A oni o 7.00 dzwonią, że jadą i będą na 8.00 ( a ja juz prawie w Bogatkach). Myslę, no dobra poczekam tą godzinę, może nawet do pracy bardzo się nie spóźnię. A oni zajechali na 9.00 ( bo takie korki ). Więc do pracy dotarłam na 10.15, opuściłam codzienne spotkanie z dyrektorem o 9.45. W ramach walki ze złością i nudą wystawiłam im przed dom 6 zapleśniałych szklanek z resztkami kawy, puszkę z petami i wiadro z " wodą" ( raczej jakimiś pomyjami). Udali że nie widzą Już mi trochę przeszło, ale śpiąca jestem jak diabli Na prawdę, taki sprzęt, który proponował Depi czasami by się przydał - nawet tylko do postraszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 11.06.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Betsi, To jeszcze nic Zauwazylismy bledy w zabudowie poddasza plytami KG. Zwalone sa np. obrobki Veluxow, laczenia plyt i w ogole wiecej jest bledow niz poprawnosci. Ale ... ale najciekawsze jest pod Veluxami. Po ich rozebraniu okazalo sie, ze panowie zamiast welny 20 cm dali welne 15 cm! Brakuje tez przestrzeni wentylacyjnej. Niezle co ... Kierbud rano juz byl, a wieczorem mamy spotkanie z Wykonawca, kierbudem i naszym prawnikiem. Prawnik mowi, ze jesli nie uzyskamy ugody, to sprawa trafia w formie zawiadomienia do US i Sadu. Konczymy pracowac nad protokolami, wzorem ewentualnej ugody, a ja zaraz jade zrobic dokuemnetacje fotograficzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 11.06.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Na prawdę, taki sprzęt, który proponował Depi czasami by się przydał - nawet tylko do postraszenia. Poprzednia propozycja była dla ludzi dyskretnych, nie lubiących brudzić sobie rąk i sie pocić. W dzisiejszym odcinku programu "Kochamy wykonawców naszych" proponuję coś dla zwolenników bezpośrednich kontaktów interpersonalnych - serię XM8! Absolutnie najnowsza technika, średnio 20.000 pocisków pomiędzy zacięciami, lekki, poręczny, skuteczny! XM8 Szególnie polecam wersję wyposażoną w celownik laserowy, wyrzutnik granatów 40mm oraz magazynek bębnowy o pojemności 100 pocisków - wystarczy na najdłuższe nawet nagocjacje związane z reklamacją jakości robót! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 11.06.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Depi Mam nadzieje, że Ty nie będziesz potrzebował żadnego z polecanych sprzętów na swoich wykonawców. Jesli chodz o mojego poprzedniego wykonawcę, to zdecydowanie lepszy jest ten pierwszy, który prezentowałeś wcześniej. Choć ten XM8 bardzo spodobał się mojemu mężowi i rzeczywiście do bardziej bezpośredniego kontaktu ( negocjacje Amber z wykonawcą) jest chyba lepszy - przynajmniej na poczatek Amber Myslę, że uda Ci się załatwić sprawę polubownie i poprawią Wam to co schrzanili. Takie problemy z wykonawcą są naprawdę denerwujące ( wiem coś o tym). Teraz jestem mądrzejsza ( szkoda że nie wcześniej) i mam dobrego kierbuda, który na budowie jest częściej niż ja i na prawdę pilnuje jakości wykonywanej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 11.06.2007 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Depi- rozwiazales problem zjazdow? Wchodzi nowa ustawa.... I co Ty na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
speek 11.06.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Jak opanowaliscie zwiedzajacych? Dla mnie to podchodzi pod paragraf.Dla mnie " wizytatorzy"? sa potencjalnymi zlodziejami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 11.06.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Ja od początku miałem ogrodzenie z bramą i furtką. Ale mój dom jest tak na uboczu, że mało kto tam przechodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 11.06.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 U nas cały czas ktos łazi. Niestety. teraz sie zastanawiamy czy jest sens doraźnie grodzic od frontu, czy może od razu zrobic ogrodzenie docelowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jewrioszka 11.06.2007 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 W sprawie tynkow to u mnie sa proste, ale na poddaszu popekaly. Dzisiaj zglosilam reklamacje, poniewaz po zgaruntowaniu wyglada to koszmarnie A to zalezy czy masz folie wysoko czy nisko paro-przepuszcalną. Jak tą pierwszą to byc nie musi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 11.06.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Depi- rozwiazales problem zjazdow? Wchodzi nowa ustawa.... I co Ty na to? Nie rozwiązałem. Dziś byłem w UDz. przy okazji składania wniosku o przyłącze wod-kan i niestety miły Pan wręczył mi wniosek "o wydanie zezwolenia na lokalizację zjazdu...". Twierdził, że musze to mieć - mimo, że widział mapkę i to, że ni zjeżdżam na żadną droge publiczną. Coś tam jeszcze mówił, ale go wezwano do burmistrza i nie miałem czasu na pogłębienie dyskursu. Teoretycznie to akurat leży po stronie architektów, ale troche boję się im to zostawić... A o jakiej ustawie mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 11.06.2007 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Mam na mysli folie paroizolacyjna. Pod nia jest welna, a pod welna kolejna folia i to chyba ta jest wiatroizolacyjna. Jednak slaba jestem w budowlanej terminologii, wiec moge sie mylic Chodzi mi o przestrzen pomiedzy folia paroizolacyjna a welna. Paroizolacja jest od środka. Patrząc na warstwy od zewnątrz: - jakieś pokrycie dachu - pustka wentylacyjna - wiatroizolacja - ocieplenie (w konstrukcji, ale też może być dodatkowa warstwa na konstrukcji oraz pod konstrukcją, czemu nie) czyli wełna mineralna - paroizolacja - jakieś pokrycie ścian (zwykle płyty G-K) - AmberWind Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 12.06.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Mogę sobie powzdychać: ech, ech, ech. Z całą pewnością i stanowczością mogę przekonać przyszłych budujących, że plany planami a życie życiem. Czekając sobie na prąd, bo to mi się bardziej opłaca, przesuwam rozpoczęcie o dalsze 2-3 tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 12.06.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 U nas cały czas ktos łazi. Niestety. teraz sie zastanawiamy czy jest sens doraźnie grodzic od frontu, czy może od razu zrobic ogrodzenie docelowe. Dopóki nie jesteś ogrodzony, nie możesz na dobrą sprawę pogonić łazików. Miałem z tym do czynienia, kiedy mieszkałem w pałacu otoczonym kilkuhektarowym parkiem podworskim. Dopóki nie szarpnęliśmy się i firma nie zabuliła za ogrodzenie, jakiekolwiek, mieliśmy permanentne kłopoty. Znikało wszystko, co nie przymocowane, a nawet i przymocowane - jednej nocy 70 tuj nam wykopali... Po ogrodzeniu dajesz na płot tabliczkę "Uwaga, bardzo dobry pies, zły!" i jak się ktoś napatoczy, to go bac, bac! Kociubą! A winę zwalasz na psa Do tego dochodzą kwestie ubezpieczenia. Kradzione z nieogrodzonego (tak mnie powiadał agent Compensy) nie podlega odszkodowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 12.06.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Paroizolacja jest od środka. Patrząc na warstwy od zewnątrz: - jakieś pokrycie dachu - pustka wentylacyjna - wiatroizolacja - ocieplenie (w konstrukcji, ale też może być dodatkowa warstwa na konstrukcji oraz pod konstrukcją, czemu nie) czyli wełna mineralna - paroizolacja - jakieś pokrycie ścian (zwykle płyty G-K) - AmberWind flamenco, Wielkie dzieki Do tej pory najbardziej oczywista dla mnie byla AmberWind miotajaca sie pod plytami KG, oraz fotogeniczny dach, blikujacy w sloncu Sprawa poddasza zostala definitywnie rozwiazana ... Wlasnie jest rozbierane, welna zostanie uzupelniona, wentylacja zrobiona, a nastepnie z nowych materialow zamontujemy nowa zabudowe ... Wykonuje moja nowa ekipa, koszty ... no coz po stronie bylego wykonawcy ... Rada dla ewentaulnych reklamujacych (nikomu nie zycze, ale sie zdarza). Do rozmowy trzeba sie przygotowac zgodnie z rzymskim przykazaniem "chcesz pokoju, szykuj sie na wojne". Obsluga dobrej kancelarii prawnej i dwoch bieglych sadowych przywolaly czyste relacje biznesowe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 12.06.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Pamietacie moja dygresje o rowerze? No i znowu nam przybylo Tym razem w nocy ktos zostawil na naszej dzialce zafoliowane i zapakowane narzedzia budowlane. To bardzo duza paczka, wyglada na przygotowana do jakiegos tajemniczego transportu ... Nie nalezy do naszej ekipy ... Dziwne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 12.06.2007 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 Amber A jaki jest dalszy los tego roweru?Może te sprzety są ekipy, która buduje domy obok? Dobrze że udało Ci się załatwić sprawę z poddaszem. Co prawda znowu bałagan i inne, ale będziesz miała dobrze zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts