Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Lepiej wszystko pięć razy sprawdzić niż o jeden raz za mało.

Ja dopiero teraz wzięłam się za przeglądanie dokładne projektu, bo wcześniej nie było za bardzo kiedy i wiele rzeczy mnie zaskoczyło, co myślałam, że wiedziałam a teraz mam mętlik od nowa :-?

A zrobiłam to po prostu bo przeczytałam w gazecie budowlanej jakiś odcinek z dziennika budowy gdzie kobitka dała wykonawcom projekt bez poprawek a zdążyła w ostatniej chwili przed zalaniem betonem rur od kanalizy i innych rzeczy. Czyli ewentualnie zostałaby bez kibelka i odpływy do zmywarki, jakiejś ścianki dodatkowej itp.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Amber

A jaki jest dalszy los tego roweru?

Może te sprzety są ekipy, która buduje domy obok?

Dobrze że udało Ci się załatwić sprawę z poddaszem. Co prawda znowu bałagan i inne, ale będziesz miała dobrze zrobione.

Betsi, rower mam nadal :roll: Okoliczne ekipy odpytane na okolicznosc i zadna sie nie przyznaje :o Teraz dodatkowo przybyly mi narzedzia ...

Zazdrosnico, owszem trzeba wszystko sprawdzac i kontrolowac. Ale trzeba wiedziec jeszcze jak i w ktorym momencie popatrzec, aby ZOBACZYC ;) Mowi sie, ze pierwszy dom dla wroga, drugi dla przyjaciela a trzeci dopiero dla siebie ... hmmmm ... cala prawda, cala prawda :roll: :wink:

No nic ... jade odebrac kafle, ktore przyszly i zamowic mnostwo KG, oraz troche welny ;)

Posłuchajcie - ma ktoś doświadczenia lub przemyślenia na temat ścianek działowych z gips-kartonu?

Ja jestem sceptyczny, ale poleca mi ktoś takie rozwiązanie....

Depi

Przerabiałeś już ten temat. Dyskutowałeś na temat izolacji akustycznej tych i innych ścian i wewn. chciałeś budować z silikatów lub cegły pełnej.

W ostatnim muratorze jest bardzo fajny artykuł na ten temat a zwłaszcza akustyki.

Wynika z niego że ja wybrałam jedno z najgorszych rozwiązań czyli porotherm.

Ale ścianki z GK podwójne z grubą wełną w środku sa dobre.

No i kolejna wygrana sprawa ... tynki na poddaszu beda poprawiane. Chyba juz pisalam, ze nam popekaly tworzac drobna siateczke na calej powierzchni. Biegly wydal ekspertyze iz zostaly zbyt grubo zarzucone, co stanowi wade technologiczna. Dwie pieczatki, pare kartek i pismo od radcy zalatwily sprawe ...

Betsi,

To jeszcze nic ;) Zauwazylismy bledy w zabudowie poddasza plytami KG. Zwalone sa np. obrobki Veluxow, laczenia plyt i w ogole wiecej jest bledow niz poprawnosci. Ale ... ale najciekawsze jest pod Veluxami. Po ich rozebraniu okazalo sie, ze panowie zamiast welny 20 cm dali welne 15 cm! :evil: Brakuje tez przestrzeni wentylacyjnej.

Niezle co ...

Kierbud rano juz byl, a wieczorem mamy spotkanie z Wykonawca, kierbudem i naszym prawnikiem. Prawnik mowi, ze jesli nie uzyskamy ugody, to sprawa trafia w formie zawiadomienia do US i Sadu. Konczymy pracowac nad protokolami, wzorem ewentualnej ugody, a ja zaraz jade zrobic dokuemnetacje fotograficzna.

AmberWind, jaka ekipa Was tak urządziła?! Może ta sama, co mnie?

Przerabiałeś już ten temat. Dyskutowałeś na temat izolacji akustycznej tych i innych ścian i wewn. chciałeś budować z silikatów lub cegły pełnej.

W ostatnim muratorze jest bardzo fajny artykuł na ten temat a zwłaszcza akustyki.

Wynika z niego że ja wybrałam jedno z najgorszych rozwiązań czyli porotherm.

Ale ścianki z GK podwójne z grubą wełną w środku sa dobre.

Jasne - duskytowałem nt. izolacyjności akustycznej i faktycznie wybrałem silikaty wewnątrz, m. in. z tego powodu.

Chodzi mi jednak o oglniejsze spojrzenie także na inne aspekty - czy da się na tym coś powiesić cieższego, czy nie ma strachu się o to oprzeć, jak to się ogólnie sprawdza.

Jeśli nie będą mnie cisnąć finanse, to chybe wezmę jednak silikaty. Nie są chyba wiele droższe?

A co do porothermu, to faktycznie wybrałaś słabo - ale mówiłem to już wtedy :-)

Posłuchajcie - ma ktoś doświadczenia lub przemyślenia na temat ścianek działowych z gips-kartonu?

Ja jestem sceptyczny, ale poleca mi ktoś takie rozwiązanie....

I calkiem dobrze Ci poleca. Podwojna plyta g--k, 5 cm welny zabezpieczonej folią paroizolacyjna daje lepsze wyniki niz scianka ceramiczna zwlaszcza kiedy nie ma lanych stropow. Akustycznie jest to znakomita przegroda, jesli tylko podczas montazu nie porobi sie mostkow akustycznych i innych baboli.Zalety to takze dokladnosc wykonania, lekka konstrukcja, szybki czas robot.Podwojna plyta eliminuje pekanie, o co na tradycyjnych tynkach latwo.

Obawy typu mniejsza nosnosc sa calkowicie niezasadne. Na pojedynczej plycie g-k mozna powiesc bez obaw i na jednym tylko kolku "moli", szafke o masie ponad 50kg, na 2 ponad 100kg itd.. Niezasadne sa rowniez obawy alergikow co do welny w scianie. Dobrze zalozona paroizolacja doskonale zabezpiecza takze przed ew. pyleniem starej welny a koszty postawienia szkieletowej od ceramicznej siegają zaledwie 5-7 zl na metrze na gotowo na korzysc murowanej a czasem ...nawet wrecz odwrotnie :D .

Pomijam tu sprawe wiazania wolnostojacych i dlugich scianek murowych wiencem w przypadku stropu podwieszanego.

Niechec do szkieletu jest zupelnie irracjonalna. Moj zaprzyjazniony wykonawca , od ponad 20 lat w zawodzie, postawil sobie w drugim domu scianki z g-k i mowi , ze gdyby sie budowal jeszcze raz zrobilby to samo.

Cienka scianke z cegiel /* o podobnej grubosci/ latwiej przewrocic niz sciane szkieletowa a prawidlowo izolowana wcale nie dudni jak sie w nia puka. To tak informacyjnie dla tych, co lubia sobie popukac w sciany :D

pozdrawiam

zwlaszcza

piaseczynskich przyjaciol i znajomych. :)

Depi

Ja mieszkam teraz w bloku szkieletorze, w sprawie wrzasków może jest słabo, ale nie sądzę żeby w ścianach był choćby gram wełny, a poza tym to blok.

Zupełnie co innego, we własnym domu nie będzie mi to przeszkadzało, też robię działowe z GK na poddaszu.

Oprzeć się można Depi, gwoździa też się wbije, tylko jak się popuka jest trochę inaczej :wink:

A w razie czego możesz takie ściany łatwiej przesunąć, jak Ci się układ znudzi...

A poza tym co?

Garaż stoi, bez dachu co prawda ale przegapiłeś sprawność zbrojeniowca i szalunkowego.

Już niedługo górale dom przewiozą :p

A poza tym co?

Garaż stoi, bez dachu co prawda ale przegapiłeś sprawność zbrojeniowca i szalunkowego.

Już niedługo górale dom przewiozą :p

Mani,

Nasza najblizsza sasiadko, jeszcze troche a parapetowe bedziesz urzadzac :D Skrobnij, moze na PW gdzie ta Twoja dzialka :-) sadze, ze jakies dwa rzuty moherowym beretem od naszej :lol:

Betsi,

Na jakie panele drewniane w koncu sie zdecydowaliscie? Na poddaszu bedziemy klasc nie parkiet tylko wlasnie panele. Od przyszlego tygodnia zaczne zglebiac temat, ale jesli masz juz swoich faworytow, to chetnie o nich przeczytam :-)

I jeszcze jedno. Co pierwsze: kafle na balkonach czy balustrada?

A my mieliśmy dość śmigania samochodem na budowę i z powrotem. Dlatego w niedzielę zrobiliśmy wycieczkę rowerową, takie kółeczko od Złotokłosu po Ustanów i lekkim łukiem przez Grochową i Bogatki. Odkryliśmy bardzo urokliwą przeprawę przez Jeziorkę.

http://elnetplus.waw.pl/~d.sitarski/inne/dzialka/_IGP6542.jpg

http://elnetplus.waw.pl/~d.sitarski/inne/dzialka/_IGP6548.jpg

2112wojtek Hm. Jakoś nie do końca ufam czemuś takiemu. Mani zresztą pisze, że wrzaski słychać. Czyli nawet dzwięki powietrzne przenosi, a uderzeniowe jak bęben.

Ma zerową akumulacyjnośc cieplną, nawet jeśli można coś wieszać.

Więc jeśli, jak piszesz, jest DROŻSZA od murowanej, to ja chyba podziękuję. Jakby była znacząco tańsza, to może bym sie skusił, ale tak...

Chyba, że jakiś inny powód mi wyjdzie - np. konieczność zmniejszenia obciążąnia stropu czy jakoś tak.

Więc jeśli, jak piszesz, jest DROŻSZA od murowanej, to ja chyba podziękuję. Jakby była znacząco tańsza, to może bym sie skusił, ale tak...

Informacja, że ścianka z g-k jest droższa trochę mnie zaskakuje. Nie robiłem kalkulacji porównawczej, ale tu zbyt wiele istotnych czynników występuje. Jestem przekonany, że moje ścianki będą tańsze, a na razie stoi na tym, że robić je będą fachowcy. O wiele taniej wyszłoby, gdybym je robił sam (robiłem już kiedyś, wspaniałe, jak szybko powstają).

Zróbmy porównanie:

Ścianka z g-k (z profili stalowych, można z drewna, będzie taniej) długości ok. 2,5m, wysokości 3m składa się z:

profile U75 co 60cm czyli niech będzie 7 sztuk (moja strata) = ~84,00

profile C75 2szt. = ~24,00

płyty g-k 6sztuk = ~150,00

wełna mineralna rockton 7cm grubości po 25,00/m2 = ~190,00

nie mam pojęcia, ile za resztę czyli teksy, taśma wygłuszająca oraz inne drobiazgi, weźmy, że ~200,00

SUMMA: ~650,00

Nie mam pojęcia, ile kosztuje ścianka murowanka. Nie liczyłem farby, bo na obie trzeba położyć. Nie mogę porównać robocizny, ale ściankę g-k stawia się szybciej (nie ma np. pracochłonnych tynków), więc musi być tańsza.

Kto może zasymulować ściankę murowankę? Chętnie się dowiem wyniku porównania.

DEPI

Dobrze wykonane KG to swietne rozwiazanie.

Trudno tego oczekiwac w bloku budowanym przez dewelopera.

Poza tym czesto ludzie nie widzieli prawidlowo zrobionych KG i trudno polegac moim zdaniem na wielu takich wlasnie opiniach.

Twoj wybor

Informacja, że ścianka z g-k jest droższa trochę mnie zaskakuje. Nie robiłem kalkulacji porównawczej, ale tu zbyt wiele istotnych czynników występuje. Jestem przekonany, że moje ścianki będą tańsze, a na razie stoi na tym, że robić je będą fachowcy. O wiele taniej wyszłoby, gdybym je robił sam (robiłem już kiedyś, wspaniałe, jak szybko powstają).

Zróbmy porównanie:

Ścianka z g-k (z profili stalowych, można z drewna, będzie taniej) długości ok. 2,5m, wysokości 3m składa się z:

profile U75 co 60cm czyli niech będzie 7 sztuk (moja strata) = ~84,00

profile C75 2szt. = ~24,00

płyty g-k 6sztuk = ~150,00

wełna mineralna rockton 7cm grubości po 25,00/m2 = ~190,00

nie mam pojęcia, ile za resztę czyli teksy, taśma wygłuszająca oraz inne drobiazgi, weźmy, że ~200,00

SUMMA: ~650,00

Nie mam pojęcia, ile kosztuje ścianka murowanka. Nie liczyłem farby, bo na obie trzeba położyć. Nie mogę porównać robocizny, ale ściankę g-k stawia się szybciej (nie ma np. pracochłonnych tynków), więc musi być tańsza.

Kto może zasymulować ściankę murowankę? Chętnie się dowiem wyniku porównania.

Wychodzi Ci 86 zl za metr. Moja ocena pochodzi od wykonawcy dla mojego inwestora ,u ktorego liczyl kilka dni temu i wychodzilo mu 5-7 zl na metrze na niekorzysc finansowa dla g-k. Wierze majstrowi , bo znam goscia a tym bardziej dzialalby na swoja niekorzysc. Chyba popelniles blad w plycie - przy podwojnej g-k wychodzi 8 plyt nie 6, ale dodatki az 200zl to rekompensuja.

Fakt, ze facet chcial szpachlowanie plyty po calosci, wiec moze stad mu sie to wzielo, bo scianka miala byc na gotowo a alternatywa byla murowana i oblozona g-k. Z tego co pamietam koszt materialow + robocizna na bloczkach z "suporka" oblozonego plyta jemu wychodzil ok 76zl , na szkielecie ok 82.

pzdrw.

I calkiem dobrze Ci poleca. Podwojna plyta g--k, 5 cm welny zabezpieczonej folią paroizolacyjna daje lepsze wyniki niz scianka ceramiczna zwlaszcza kiedy nie ma lanych stropow. Akustycznie jest to znakomita przegroda, jesli tylko podczas montazu nie porobi sie mostkow akustycznych i innych baboli.

Trochę wałkowaliśmy już ten temat, w kwietnowym Ladnym Domu też jest artykuł na temat akustyczności ścian działowych/ różnica między najgorszymi, a najlepszymi na podwójnym stelażu z płyt g-k rzędu 20 dB/

Zdaniem mojego męża / z zawodu akustyka/ taka różnica w życiu codziennym z punktu widzenia teorii akustyki nie ma większego znaczenia, ponieważ większość hałasów, których nie chcielibyśmy słyszeć zza ściany rozkłada się w niższych częściach pasma akustycznego.Czyli przy lepszych ścianach nie usłyszymy normalnej rozmowy, ale np. odgłosy z łazienki już tak.

Widoczną poprawę można by uzyskać przy różnicy powiedzmy 33 a 80 dB/ ale wtedy jaka to musiałaby być ściana/

Dla Tomka ściana idealna to ściana wykonana z dwóch warstw poryzowanej ceramiki ułożonej prostopadle / a między warstwami pustka powietrzna/.Tak są np. zbudowane studia na Woronicza.

Ale kto będzie coś takiego grubego budował?

A podsumowując -myślę, że dobrze, że czytamy pisma budowlane i chcemy wiedzieć jak najwięcej.Tylko ,że różne artykuły w takich pismach, w które czasami ślepo wierzymy i często się na nie powołujemy, powstają w różny sposób, czasami jest tak, że wymyśla się temat na kolegium i nie specjalnie się go zgłębia bo terminy gonią, wiele artykułów jest sponsorowanych i.t.p.

Sama mam przykład z innej beczki-dziecka alergika-gdzie w różnych niby-fachowych pismach czytałam takie bzdury na ten temat, że głowa boli. I sama jako laik wiem więcej.

Uff, trochę się rozpisałam ,ale właśnie testuję nasz jeszcze gorący internert, więc sami rozumiecie. :wink:

Betsi

Nie przejmuj się , też będziemy mieć ściany wewn. z porothermu i mam gdzieś, czy mają izolacyjność akustyczną 33 czy 50 dB.

Amberwind

A co to za ekipa z Radomia, mnie jakaś ekipa z Radomia ma robić tynki w sierpniu-robili u sąsiada i jest OK.

Mam nadzieję, że to nie ta sama.

Trochę wałkowaliśmy już ten temat, w kwietnowym Ladnym Domu też jest artykuł na temat akustyczności ścian działowych/ różnica między najgorszymi, a najlepszymi na podwójnym stelażu z płyt g-k rzędu 20 dB/

Zdaniem mojego męża / z zawodu akustyka/ taka różnica w życiu codziennym z punktu widzenia teorii akustyki nie ma większego znaczenia, ponieważ większość hałasów, których nie chcielibyśmy słyszeć zza ściany rozkłada się w niższych częściach pasma akustycznego.Czyli przy lepszych ścianach nie usłyszymy normalnej rozmowy, ale np. odgłosy z łazienki już tak.

Widoczną poprawę można by uzyskać przy różnicy powiedzmy 33 a 80 dB/ ale wtedy jaka to musiałaby być ściana/

.

:D Bardzo fachowo , od specjalisty i nawet nie smiem sie spierac a wrecz zgadzam. Pozwolilem sobie jedynie niesmialo porownac scianki ceramiczne ze szkieletowymi o podobnej grubosci . Pomieszczenia dla audiofili z takowych sie nie stawia raczej , co dobitnie zostalo tu tez podkreslone. :wink:

pozdrawiam