Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

1. jakie macie zabezpieczenia przedlicznikowe (standard to 63 Amp), nam wychodzi więcej :o - to pytanie raczej do tych co tylko prund maja

mam 63A i przydzial mocy 16KW

Nie wiem jaki macie przydzial ale aby przekroczyc 63A przedlicznikowego to trzeba sie naprawde postarac (pow 30KW?)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy wylewki z maszyny są samopoziomujące?

Wydaje mi się, że ta moja podłoga to taka równiuteńka nie jest ( widać było po kałużach, które zostały po podlewaniu wylewek).

Nie są. To tylko piach z wodą i cementem zmieszane i podawane przez pompę. Będzie tak równo jak ekipa potrafi zrobić.

Amber - juventus i scorpion mają najwięcej szyldów w naszej okolicy. Ale solid chyba nieźle walczy o teren.

Co do budowy - generalnie nasza ekipa budowała dobrze a szef jest naprawdę OK, chociazby ODBIERA ZAWSZE telefony :o :lol: Ale są już 2 miesiace po terminie, w związku z powyższym i nasza przeprowadzka też się przesuwa :cry:

No ale co ja tam bedę narzekać, z dobrych wiadomości jest to, że domek mi sie podoba :p

Czy wylewki z maszyny są samopoziomujące?

Wydaje mi się, że ta moja podłoga to taka równiuteńka nie jest ( widać było po kałużach, które zostały po podlewaniu wylewek).

Nie są. To tylko piach z wodą i cementem zmieszane i podawane przez pompę. Będzie tak równo jak ekipa potrafi zrobić.

A jeżeli podłoga nie jest równa, to kto powinien kupować wylewki samopoziomujące? Firma budująca dom czy ja?

A jeżeli podłoga nie jest równa, to kto powinien kupować wylewki samopoziomujące? Firma budująca dom czy ja?

To jak równa powinna być posadzka określa norma:

"PN-62/B-10144 Posadzki z betonu i zaprawy cementowej. Wymagania i badania techniczne przy odbiorze"

Amber

Jeździłaś za glazurą i terakotą. Gdzie jest duży wybór a gdzie nie warto jechać?

Może wreszcie w sobotę pojadę coś wybrać ( bo to już last minute) :wink:

Czy najpierw powinnam zaplanować wanny, prysznice i inne a potem glazurę?

Jak robiła Twoja architektka?

Betsi,

Z bliskich punktow polecam TTW Opex obok Galerii Mokotow, oraz Invest Decor na Pulawskiej 601, a z dalszych Inter Keram http://www.interkeram.pl/index.php?go=2

Jesli masz zdrowie i czas ;) mozesz sie wybrac na Bartycka. W szczegolnosci jesli wciaz poszukujesz kominka.

Co do projektowania lazienek, to zmienialo nam sie chyba 3 - 4 razy. Zarowno kafle, jak i ceramika. Co ciekawe do jednej lazienki dopasowywalam ceramike, do wczesniej kupionej armatury ;)

Kolejnosc jest chyba obojeta. Wazne miec jakis punkt zaczepienia i do niego potem dobierac kolejne materialy :-)

BTW gdy polewalam moje wylewki, zadne kaluze sie nie robily :roll:

juventus i scorpion mają najwięcej szyldów w naszej okolicy. Ale solid chyba nieźle walczy o teren.

A kogo możecie polecić do zrobienia instalacji alarmowej?

Nasza ekipa też ma lekką obsówkę, na razie podlewamy strop, albo podlewa się sam :wink: , ale trzeba zacząć już myśleć o innych rzeczach.

Fajnie mieszka się na wsi :) , ale codzienne dojazdu do i z Wa-wy mnie wykańczają.Dzisiaj skończyłam pracę, odebrałam dziecko z przedszkola, zawiozłam na trening piłkarski i w domu byliśmy grubo po ósmej.

Z trudem znajduję siły, żeby napisać ten tekst

Co do projektowania lazienek, to zmienialo nam sie chyba 3 - 4 razy.

I mi sie wizje zmieniaja , ale najgorzej z kuchnia .

Moja kuchnia ma 35 m2 .

Mam kilka zaproponowanych ustawien i wciaz nie wiem.

Dzieki za linka na plytki , chyba o to mi chodzilo.

Szukam kamienia naturalnego na sciane kominkowa

To jak równa powinna być posadzka określa norma:

"PN-62/B-10144 Posadzki z betonu i zaprawy cementowej. Wymagania i badania techniczne przy odbiorze"

Norma PN-62/B-10144 została wycofana bez zastąpienia dwa lata temu.

Według tej normy dopuszczalne odchylenie od poziomu lub od ustalonych spadków nie powinno być większe niż +/- 5 mm na całej długości lub szerokości posadzki i nie powinno powodować zaniku założonego w projekcie spadku.

Sprawdzenie równości i spoziomowania powierzchni przeprowadza się za pomocą łaty kontrolnej długości 2m, przykładając w różnych kierunkach w dowolnym miejscu powierzchni posadzki. Prześwit między łatą a powierzchnią posadzki należy zmierzyć z dokładnością do 1 mm.

Przy sprawdzaniu odchyleń od poziomu należy dodatkowow posługiwać się poziomicą.

W 2007 roku powinno być już tylko lepiej... :wink:

Powracam do tematu instalacji odgromowej. Przeczytalam watek http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=100713 i nie wiem, robic czy nie?

Jak to jest u Was? Kto juz ma, a kto miec nie bedzie?

Nie należę do żadnej z wymienionych grup: będę miał instalację odgromową. Wątek ten chyba wyczerpuje temat. Zastanawianie się nad prawdopodobieństwem, że piorun w nas rypnie jest bezzasadne. Albo rypnie, albo nie rypnie. Jak rypnie w dom bez instalacji, to krzyżyk na drogę do nieba. Jak nie rypnie w dom z instalacją, to bardzo dobrze.

W moim wypadku jest to istotne z wielu powodów, np. mój dom jest drewniany, a to denerwuje ubezpieczycieli. W związku z tym mamy dospawane do zbrojenia fundamentu aż 3 bednarki, z czego 2 mają słuzyć odgromówce, a zbrojenie ław staje się tzw. uziomem otokowym. Może to pomoże.

Wspomniano na wątku kwestie indukcji. Rzeczywiście, piorun nie musi rypnąć w sam Twój dom. Wystarczy, że rypnie w pobliżu. Pole elekromagnetyczne, jakie wytworzy, poczujesz w żołądku. Kiedy mieszkałem 2 lata na wsi, piorun rypnął ok. 150m od budynku i ok. 40m od kabla telefonicznego. Było wesoło. Wyżarzyło nam wszystkie 4 komputery. Pogasły światła i zapadła ciemność. Psi zawyli w całej wsi. Od totalnej porażki uchroniły nas modemy PCM, które łaskawa TPSA wrzuciła nam kiedyś do skrzynki. One zamieniły się w węgiel, a w budynek poszły tylko resztki. A telefonu nie mieliśmy jeszcze przez dwa miesiące :-)

flamenco Nie siej paniki!

Po pierwsze jak masz odgromówkę, to prawdopodobieństwo, że w cie rypnie wzrasta wydatnie (jesteś akurat dobrym uziemieniem). Najlepiej byłoby dom postawic na warstwie gumy :lol:

Po drugie ta histroria z piorunem zmażącym wszystko z odległości 150 INDUKCYJNIE to, przepraszam, duby smalone. Przez miasta i wsie przechodzą burze non-stop (mieliśmy dopiero co przykład) i nic takiego się nie dzieje. Musiało walnąć w kabel (telefoniczny?), ale to już nie jest indukcja.

A jak wali piorun to w żołądku nie czujesz pola E-M tylko ciśnienie akustyczne grzmotu :-) No chyba, że najadłeś się wcześniej opiłek (lub połknąłeś żelazo) :lol: :lol: :lol:

Nie mówię, żeby nie robić - ja sam pewnie też zrobie (na zasadzie uspokajania własnego sumienia - przynajmniej zrobiłem co mogłem), ale nie można uznać, że jak masz odgromówkę, to możesz spać spokojnie. O nie! Solidne zabezpieczenia instalacji trzeba zrobić no i mieć szczęście (i dobre ubezpieczenie :-) ).