bst 18.06.2007 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 1. jakie macie zabezpieczenia przedlicznikowe (standard to 63 Amp), nam wychodzi więcej - to pytanie raczej do tych co tylko prund maja mam 63A i przydzial mocy 16KW Nie wiem jaki macie przydzial ale aby przekroczyc 63A przedlicznikowego to trzeba sie naprawde postarac (pow 30KW?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pineska32 18.06.2007 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 bst jeśli masz 63 A, to chyba 16 KW masz na jedna fazę, bo zabezp. 63a to jest 40 KW mniej więcej. pozdr aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 18.06.2007 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Czy wylewki z maszyny są samopoziomujące? Wydaje mi się, że ta moja podłoga to taka równiuteńka nie jest ( widać było po kałużach, które zostały po podlewaniu wylewek). Nie są. To tylko piach z wodą i cementem zmieszane i podawane przez pompę. Będzie tak równo jak ekipa potrafi zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pineska32 18.06.2007 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Amber - juventus i scorpion mają najwięcej szyldów w naszej okolicy. Ale solid chyba nieźle walczy o teren. Co do budowy - generalnie nasza ekipa budowała dobrze a szef jest naprawdę OK, chociazby ODBIERA ZAWSZE telefony Ale są już 2 miesiace po terminie, w związku z powyższym i nasza przeprowadzka też się przesuwa No ale co ja tam bedę narzekać, z dobrych wiadomości jest to, że domek mi sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.06.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Czy wylewki z maszyny są samopoziomujące? Wydaje mi się, że ta moja podłoga to taka równiuteńka nie jest ( widać było po kałużach, które zostały po podlewaniu wylewek). Nie są. To tylko piach z wodą i cementem zmieszane i podawane przez pompę. Będzie tak równo jak ekipa potrafi zrobić. A jeżeli podłoga nie jest równa, to kto powinien kupować wylewki samopoziomujące? Firma budująca dom czy ja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.06.2007 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Amber Jeździłaś za glazurą i terakotą. Gdzie jest duży wybór a gdzie nie warto jechać? Może wreszcie w sobotę pojadę coś wybrać ( bo to już last minute) Czy najpierw powinnam zaplanować wanny, prysznice i inne a potem glazurę? Jak robiła Twoja architektka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 18.06.2007 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 A jeżeli podłoga nie jest równa, to kto powinien kupować wylewki samopoziomujące? Firma budująca dom czy ja? To jak równa powinna być posadzka określa norma: "PN-62/B-10144 Posadzki z betonu i zaprawy cementowej. Wymagania i badania techniczne przy odbiorze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.06.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Jezier Rozumiem, że mój kierbud będzie wiedział jakie odstępstwa od poziomu jest w stanie zaakceptować, a jakie nie. Dziekuję za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 18.06.2007 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Amber Jeździłaś za glazurą i terakotą. Gdzie jest duży wybór a gdzie nie warto jechać? Może wreszcie w sobotę pojadę coś wybrać ( bo to już last minute) Czy najpierw powinnam zaplanować wanny, prysznice i inne a potem glazurę? Jak robiła Twoja architektka? Betsi, Z bliskich punktow polecam TTW Opex obok Galerii Mokotow, oraz Invest Decor na Pulawskiej 601, a z dalszych Inter Keram http://www.interkeram.pl/index.php?go=2 Jesli masz zdrowie i czas mozesz sie wybrac na Bartycka. W szczegolnosci jesli wciaz poszukujesz kominka. Co do projektowania lazienek, to zmienialo nam sie chyba 3 - 4 razy. Zarowno kafle, jak i ceramika. Co ciekawe do jednej lazienki dopasowywalam ceramike, do wczesniej kupionej armatury Kolejnosc jest chyba obojeta. Wazne miec jakis punkt zaczepienia i do niego potem dobierac kolejne materialy BTW gdy polewalam moje wylewki, zadne kaluze sie nie robily Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 18.06.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 juventus i scorpion mają najwięcej szyldów w naszej okolicy. Ale solid chyba nieźle walczy o teren. A kogo możecie polecić do zrobienia instalacji alarmowej? Nasza ekipa też ma lekką obsówkę, na razie podlewamy strop, albo podlewa się sam , ale trzeba zacząć już myśleć o innych rzeczach. Fajnie mieszka się na wsi , ale codzienne dojazdu do i z Wa-wy mnie wykańczają.Dzisiaj skończyłam pracę, odebrałam dziecko z przedszkola, zawiozłam na trening piłkarski i w domu byliśmy grubo po ósmej. Z trudem znajduję siły, żeby napisać ten tekst Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 18.06.2007 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Co do projektowania lazienek, to zmienialo nam sie chyba 3 - 4 razy. I mi sie wizje zmieniaja , ale najgorzej z kuchnia . Moja kuchnia ma 35 m2 . Mam kilka zaproponowanych ustawien i wciaz nie wiem. Dzieki za linka na plytki , chyba o to mi chodzilo. Szukam kamienia naturalnego na sciane kominkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 18.06.2007 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 A kogo możecie polecić do zrobienia instalacji alarmowej? Przy ul Piaseczynskiej , tuz przed Tarczynem , jest sklad drewna "Agat" . Wisi na nim reklama instalatora alarmow . Rozmawialem z nim kilka miesiecy temu o swoim alarmie i sprawil na mnie dobre wrazenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 18.06.2007 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2007 Moja kuchnia ma 35 m2 . PS. Od alarmów jest forumowy _ZBYCH_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 19.06.2007 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 To jak równa powinna być posadzka określa norma: "PN-62/B-10144 Posadzki z betonu i zaprawy cementowej. Wymagania i badania techniczne przy odbiorze" Norma PN-62/B-10144 została wycofana bez zastąpienia dwa lata temu. Według tej normy dopuszczalne odchylenie od poziomu lub od ustalonych spadków nie powinno być większe niż +/- 5 mm na całej długości lub szerokości posadzki i nie powinno powodować zaniku założonego w projekcie spadku. Sprawdzenie równości i spoziomowania powierzchni przeprowadza się za pomocą łaty kontrolnej długości 2m, przykładając w różnych kierunkach w dowolnym miejscu powierzchni posadzki. Prześwit między łatą a powierzchnią posadzki należy zmierzyć z dokładnością do 1 mm. Przy sprawdzaniu odchyleń od poziomu należy dodatkowow posługiwać się poziomicą. W 2007 roku powinno być już tylko lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 19.06.2007 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 rrmi, Zerknij tutaj http://www.onninen.pl/oferta/producenci.asp?id=3 Onninen nie jest tani, ale jakościowy. I fajne chłopaki pracują tamój w Piasecznie. Idzie się z nimi dogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 19.06.2007 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 bst jeśli masz 63 A, to chyba 16 KW masz na jedna fazę, bo zabezp. 63a to jest 40 KW mniej więcej. pozdr aga Przedlicznikowe jest 63A, zalicznikowe ktore limituje moc jest 32A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pineska32 19.06.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2007 bst, dzięki za info U nas wychodzi jakis obłęd elektryczny, jeszcze z elektrykiem musimy to obgadać. Swoją drogą ciekawe ile macie obwodów. Nam wyszło 38 Czy ktoś z Was zamierza w sobotę odwiedzić Jeziórko (przy OSP) w związku z piknikiem rodzinnym tam organizowanym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 20.06.2007 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Powracam do tematu instalacji odgromowej. Przeczytalam watek http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=100713 i nie wiem, robic czy nie?Jak to jest u Was? Kto juz ma, a kto miec nie bedzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 20.06.2007 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Powracam do tematu instalacji odgromowej. Przeczytalam watek http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=100713 i nie wiem, robic czy nie? Jak to jest u Was? Kto juz ma, a kto miec nie bedzie? Nie należę do żadnej z wymienionych grup: będę miał instalację odgromową. Wątek ten chyba wyczerpuje temat. Zastanawianie się nad prawdopodobieństwem, że piorun w nas rypnie jest bezzasadne. Albo rypnie, albo nie rypnie. Jak rypnie w dom bez instalacji, to krzyżyk na drogę do nieba. Jak nie rypnie w dom z instalacją, to bardzo dobrze. W moim wypadku jest to istotne z wielu powodów, np. mój dom jest drewniany, a to denerwuje ubezpieczycieli. W związku z tym mamy dospawane do zbrojenia fundamentu aż 3 bednarki, z czego 2 mają słuzyć odgromówce, a zbrojenie ław staje się tzw. uziomem otokowym. Może to pomoże. Wspomniano na wątku kwestie indukcji. Rzeczywiście, piorun nie musi rypnąć w sam Twój dom. Wystarczy, że rypnie w pobliżu. Pole elekromagnetyczne, jakie wytworzy, poczujesz w żołądku. Kiedy mieszkałem 2 lata na wsi, piorun rypnął ok. 150m od budynku i ok. 40m od kabla telefonicznego. Było wesoło. Wyżarzyło nam wszystkie 4 komputery. Pogasły światła i zapadła ciemność. Psi zawyli w całej wsi. Od totalnej porażki uchroniły nas modemy PCM, które łaskawa TPSA wrzuciła nam kiedyś do skrzynki. One zamieniły się w węgiel, a w budynek poszły tylko resztki. A telefonu nie mieliśmy jeszcze przez dwa miesiące Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 20.06.2007 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 flamenco Nie siej paniki! Po pierwsze jak masz odgromówkę, to prawdopodobieństwo, że w cie rypnie wzrasta wydatnie (jesteś akurat dobrym uziemieniem). Najlepiej byłoby dom postawic na warstwie gumy Po drugie ta histroria z piorunem zmażącym wszystko z odległości 150 INDUKCYJNIE to, przepraszam, duby smalone. Przez miasta i wsie przechodzą burze non-stop (mieliśmy dopiero co przykład) i nic takiego się nie dzieje. Musiało walnąć w kabel (telefoniczny?), ale to już nie jest indukcja. A jak wali piorun to w żołądku nie czujesz pola E-M tylko ciśnienie akustyczne grzmotu No chyba, że najadłeś się wcześniej opiłek (lub połknąłeś żelazo) :lol: Nie mówię, żeby nie robić - ja sam pewnie też zrobie (na zasadzie uspokajania własnego sumienia - przynajmniej zrobiłem co mogłem), ale nie można uznać, że jak masz odgromówkę, to możesz spać spokojnie. O nie! Solidne zabezpieczenia instalacji trzeba zrobić no i mieć szczęście (i dobre ubezpieczenie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts