flamenco108 20.06.2007 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 flamenco Nie siej paniki! Po pierwsze jak masz odgromówkę, to prawdopodobieństwo, że w cie rypnie wzrasta wydatnie (jesteś akurat dobrym uziemieniem). Najlepiej byłoby dom postawic na warstwie gumy Powiedziałem, że wątek wskazany przez Amber wydaje się wyczerpywać temat. Po drugie ta histroria z piorunem zmażącym wszystko z odległości 150 INDUKCYJNIE to, przepraszam, duby smalone. Przez miasta i wsie przechodzą burze non-stop (mieliśmy dopiero co przykład) i nic takiego się nie dzieje. Musiało walnąć w kabel (telefoniczny?), ale to już nie jest indukcja. Napisałem, że walnęło w pobliżu napowietrznej linii telefonicznej. ~150m było od budynku. Detalicznie pogromiło kartoflisko. Linia telefoniczna biegła do budynku. A my byliśmy w budynku. Komputery też. Oczywiście możesz wątpić w moje słowa, w końcu Cię tam nie było. Nie widziałeś żużla tam, gdzie miały być PCMy (koloryzuję, ale niewiele). Prosię bardzo. A jak wali piorun to w żołądku nie czujesz pola E-M tylko ciśnienie akustyczne grzmotu No chyba, że najadłeś się wcześniej opiłek (lub połknąłeś żelazo) :lol: A to możliwe, poddaję się. Dziewczyna, która tamtego dnia gotowała jest okropnym kucharzem, w obiedzie mogło być wszystko. Nie mówię, żeby nie robić - ja sam pewnie też zrobie (na zasadzie uspokajania własnego sumienia - przynajmniej zrobiłem co mogłem), ale nie można uznać, że jak masz odgromówkę, to możesz spać spokojnie. O nie! Solidne zabezpieczenia instalacji trzeba zrobić no i mieć szczęście (i dobre ubezpieczenie ). Znowu. Nie przenośmy dyskusji, która już poruszyła ten temat. Odgromówka nie służy ochronie komputera, tylko domu. Wymyślił to Tomcio Paluch Edison i od jego czasów pioruny są groźniejsze, bo wcześniej nie było odgromówki na budynkach i mogły z łatwością zapalać te słomiane strzechy i gontowe dachy. Komputer to strata rzędu paru tysięcy złotych. Pożar domu kosztuje trochę więcej, a ja nie chcę polegać na ubezpieczeniu, bo z tych drobnym maczkiem pisanych umów wynika z reguły, że akurat w danych warunkach wypłata musi być znacząco zmniejszona lub w ogóle nie przysługuje. Pioruny umów ubezpieczeniowych nie czytają i walą, jak popadnie. Co mi po pieniądzach, jak mi się dziecko spali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oregano 20.06.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Po drogowych opowiesciach wiem, ze nie tylko ja Wspolczuwam z Toba ... Znikajace i nudzace sie ekipy to chyba jakas plaga Znajomym jedna ekipa tez nie ukonczyla budowy, wziela wieksza czesc kasy i nie pojawila sie nawet na wylewaniu stropu U nas mimo, ze nastapilo ogromne "potkniecie" przy zabudowie poddasza, termin przeprowadzki jest staly ... Zobaczymy co z tych planow wyjdzie ... Wszak budowa uczy nas pokory ... A przepraszam ta "znikająca ekipa", to czasami nie ekipa majstra Janka K., tego starszego pana budującego z synem (obecnie jednym chyba, bo drugi odsiaduje chyba jeszcze wyrok za kradzieże na budowie)? Znikanie to jego specjalność - zwłaszcza, gdy okazuje się, że spartaczył robotę np. zapomniał o fundamentach pod jedną ze ścian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 20.06.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 [Fajnie mieszka się na wsi , ale codzienne dojazdu do i z Wa-wy mnie wykańczają.Dzisiaj skończyłam pracę, odebrałam dziecko z przedszkola, zawiozłam na trening piłkarski i w domu byliśmy grubo po ósmej. Z trudem znajduję siły, żeby napisać ten tekst Co prawda jeszcze nie mieszkam i nie jeżdżę codziennie w godzinch szczytu w nasze okolice, ale wczoraj jechałam z Królewskiej w W-wie na Królewską w Bogatkach równo 1 godz ( od 17.30 do 18.30)- odlegóść ok. 30km i dla porównania - 2 dni temu z Centrum na Jelonki ( Lazurowa, od 17.00 ) - odległość 12 km jechałam 1godz, 15 min. Nie wspomnę o tym, że codziennie w W-wie jadę godzinę do pracy i są ulice gdzie nawet 3 biegu nie wrzucam a po wyjściu z samochodu boli mnie ręka od ciągłej zminy biegów ( nastepny samochód z automatem !!!!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 20.06.2007 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Po drogowych opowiesciach wiem, ze nie tylko ja Wspolczuwam z Toba ... Znikajace i nudzace sie ekipy to chyba jakas plaga Znajomym jedna ekipa tez nie ukonczyla budowy, wziela wieksza czesc kasy i nie pojawila sie nawet na wylewaniu stropu U nas mimo, ze nastapilo ogromne "potkniecie" przy zabudowie poddasza, termin przeprowadzki jest staly ... Zobaczymy co z tych planow wyjdzie ... Wszak budowa uczy nas pokory ... A przepraszam ta "znikająca ekipa", to czasami nie ekipa majstra Janka K., tego starszego pana budującego z synem (obecnie jednym chyba, bo drugi odsiaduje chyba jeszcze wyrok za kradzieże na budowie)? Znikanie to jego specjalność - zwłaszcza, gdy okazuje się, że spartaczył robotę np. zapomniał o fundamentach pod jedną ze ścian Do znikających ekip dorzucę Jana B. z synem Bartoszem z Runowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 20.06.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Betsi Dzisiaj zaspałam i z premedytacją postanowiłam się spóżnić / na szczęście w pracy nie muszę równo o 9-tej odbijać karty zegarowej/ i czas dojazdu skrócił się do 30 min / przy minimalnym łamaniu przepisów/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 20.06.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Kilka Newsów: Od wczoraj mam prąd nareszcie !!!!!!!!!!!!!!! Od 1 lipca drożeje kostka brukowa. BTW Depi co z Twoim pomysłem na produkcje? Do odkręcenia kurka z gazem przez gazownię i podpisania umowy potrzebny jest odbiór komina przez komiarza oraz adres posesji ( ale nie numer działki ). Nadanie nazwy ulicy przez gminę ( piaseczno) trwa ok. 6mieś. Trzeba podać swoją propozycję ale musi być związana z nazwami innych ulic we wsi ( w moim wypadku nazwy kwiatów) Też szukam kogoś od istalacji odgromowych - jak macie to podzielcie się proszę. Inne: Zuber Na tego alarmiarza to jeszcze dosyć wcześnie. Dopiero jak złożych okna to jednocześnie montuj alarm - ale koniecznie przed tynkami. Namiar wyślę na PW AmberWind Masz już chyba parkieciarza, czy to ktoś z polecenia i czy możesz podzielić się kontaktem? Muszę pilnie się na kogoś zdecydować, bo trzeba poprawić nieco podłogi i kierbud mówi, że lepiej przygotować to tak, żeby później parkieciarzowi było OK. ( czy lepiej podszlifować czy dolać wylewnki samopoziomujacej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 20.06.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Betsi napisała Na tego alarmiarza to jeszcze dosyć wcześnie. Dopiero jak złożych okna to jednocześnie montuj alarm - ale koniecznie przed tynkami. Namiar wyślę na PW Okna mam umówione na pocz. sierpnia, tynki miesiąc póżniej / no chyba , że jak to bywa cały misterny plan szlag trafi/ Chcę już się zorientować w sprawie cen , co za jaki wariant, bo jeszcze nie zgłębiałam tematu. Za namiar bedę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 20.06.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Dla uspokojenia wlasnego sumienia rowniez odgromowke zrobie Oregano, Jak widac nawiewajace ekipy to raczej niechlubny standard a nie wyjatek Jesli dorzucimy do nich calkiem znaczny odsetek ekip niesumiennych, nieprofesjonalnych i naciagajacych, to mamy juz niezly zbiorek tych, z ktorymi wspolpracowac nie nalezy! Po przykladzie wlasnego poddasza, wiem cos o tym. zuber, Jesli szukasz alarmiarza to zapytaj tez u Pana Jacka 602 353 557. Moge spokojnie ten kontakt polecic. Smienny, terminowy i zawsze pod telefonem Betsi, Parkieciarza niby mam ... ale zmienil nr komorki (zreszta uprzedzal mnie o tym i mial sie pod koniec czerwca odezwac). Licze, ze uda nam sie skontaktowac, bo przyznam iz troche sie denerwuje, czy o mnie nie zapomnial Info o podskakujacych cenach kostki, baaaardzo budujace Mam do ulozenia podjazd, alejki i duzy taras No chyba z torbami pojde Betsi, to jak chcesz zamieszkac bez gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 20.06.2007 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Hehe - jak pare miesięcy tamu pisałem o tej kostce to nie było chętnych. Mielibysmy wibroprasę za pare groszy i moglibyśmy tłuc tyle kostki, ile dusza zapragnie. A teraz lamenty Można się rozejrzeć za takim sprzętem znowu... Bo takiej tylko nalewanej do foremek to bym raczej nie ufał - może jewrioszka się wypowie w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 20.06.2007 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 U mnie też prąd podpisany i zapłacony więc mam nadzieję niedługo cieszyć się pierwszym sprzetem cywilizacyjnym na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 20.06.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Barozi i inni zainteresowani Znalazłam namiar na drzwi zewnętrzne, wprawdzie firma z Krakowa , ale spokojnie dowożą / przy większej ilości zamówień 100 zł za transport od osoby/do wyboru do koloru, dla mnie są tam modele o jakie mi chodziło. http://drzwi.krakow.pl Cennik uruchamia się po kliknięciu ikonki AFB W chwili obecnej realizują zamówienia na pocz. sierpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 20.06.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Hehe - jak pare miesięcy tamu pisałem o tej kostce to nie było chętnych. Mielibysmy wibroprasę za pare groszy i moglibyśmy tłuc tyle kostki, ile dusza zapragnie. A teraz lamenty I jeszcze moze bysmy jakas kase na tym zarobili A tak, sama mysl o budzetowaniu tej kostki wprawia mnie w lekka depresje. Powinnam ja miec w tym roku (szpilki jakos kiepsko sie sprawdzaja na piachu i blocie, a kalosze raczej nie zachwycaja ) najpozniej przed jesiennymi chlapami ... Z dobrych newsow z placu boju, to podloga prysznica na szczescie licuje sie z podloga lazienki (byly z tym pewne problemy, ale 5 godzin walki z syfonami i rurkami, zakonczylo sie sukcesem), gres na balkonach wyglada super, poddasze sie robi , a lazienka z relaksacyjna wanna dostanie dodatkowo naglosnienie (to tak oprocz pomp ). Zle wiesci to takie, ze jeden balkon nie ma metalowej obrobki (trzeba zrobic ) i ciekanie nam woda z sufitu Podobno to drobny problem ... tylko czemu zaciek tak wielki, ze az do holu??? A winny jest nie hydraulik, tylko tynkarze ... pamietacie ta ekipe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 20.06.2007 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Słuchajcie, mam dylemat. Mam ja sobie na dachu lukarnę. Wiem, że przed położeniem dachówki muszę ją sobie ocieplić i otynkować, ale... I tu moje pytanie. Czy obróbki blacharskie powinny wejść pod styropian czy też, jak proponuje dekarz, na styropian i szczelinę wypełni silikonem. Mam swoją opinię na ten temat, ale chciałbym poznać wasze. Pozdrawiam P.S. Aby nie zapeszać nie pochwalę swojej ekipy od więźby Mają skończyć za tydzień, a za dwa tygodnie wchodzi dekarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 20.06.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Jakieś strasznie drogie te drzwi. Ja dostałam pierwszą wycenę (wprawdzie kolor biały na razie, ale jakiś wkład anty włam itp.) za dwie szt. z montażem 2600 brutto. Nie mam na razie co robić to sobie wyceniam to to, to tamto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 20.06.2007 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Zazdrośnica A gdzie robiłaś wycenę?Daj namiar. I jakie drzwi?Drewniane , w okleinie? Nie wiem , może źle szukam , ale nie udało mi się znaleźć porządnych drewnianych drzwi poniżej 3 tys. Mam tu na myśli też wzornictwo, większość jakie widziałam raczej jakieś takie potworkowate Jeśli można chętnie też kupię taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 20.06.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 http://www.vega-kostka.com.pl/zdjecie.html?800&508&grafika/galeria/18.jpg http://www.vega-kostka.com.pl/zdjecie.html?800&563&grafika/referencje/8.jpg http://www.vega-kostka.com.pl/zdjecie.html?800&522&grafika/referencje/11.jpg AmberWind Co Ty na to?Też przymierzam się do tematu. Jestem po pierwszym spotkaniu z gościem z firmy Vega brukarstwo a w sobote umówiłam się z drugim.Terminy podobno na koniec sierpnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 20.06.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Barozi i inni zainteresowani Znalazłam namiar na drzwi zewnętrzne, wprawdzie firma z Krakowa , ale spokojnie dowożą / przy większej ilości zamówień 100 zł za transport od osoby/ do wyboru do koloru, dla mnie są tam modele o jakie mi chodziło. http://drzwi.krakow.pl Cennik uruchamia się po kliknięciu ikonki AFB Dzwoniłem do ich przedstawiciela na Bartycką. Drzwi nr kat. 502,1s: 3150,00 klamka 94,00 drugi szyld zamkowy 23,00 wkładki zamkowe 2szt 168,00 montaż drzwi 349,00 montaż klamek 9,00 dojazd poza Warszawę 100,00 czas realizacji 8 tygodni Nie sprawdzałem już, czy to netto, czy brutto. Taniej drzwi bym zrobił drzwi z komputerów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 20.06.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 A ja byłem u koleżanki, co robiła sobie remont w mieszkaniu i widziałem drzwi z Castoramy za podobno 100zł i wyglądały, jak dla mnie, całkiem OK. Płacić 35 razy (sic!) więcej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 20.06.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Czy obróbki blacharskie powinny wejść pod styropian czy też, jak proponuje dekarz, na styropian i szczelinę wypełni silikonem. Mam swoją opinię na ten temat, ale chciałbym poznać wasze. Moja opinia jest taka, że obróbka ma zabezpieczyć spływanie wody z ominięciem miejsc wrażliwych na wodę. Uważam, że powinieneś ją zamocować pod styropian i uszczelnić silikonem . Mam nadzieję, że dobrze to sobie wyobraziłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barozi 20.06.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Moja opinia jest taka, że obróbka ma zabezpieczyć spływanie wody z ominięciem miejsc wrażliwych na wodę. Uważam, że powinieneś ją zamocować pod styropian i uszczelnić silikonem . Mam nadzieję, że dobrze to sobie wyobraziłem Mam takie same wrażenie. Tak mi wychodzi z logicznego myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts