Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ms. Dzięki - może jednak wrócę do koncepcji płyt kanałowych i połącze to z częścią monolitu.

Z innej beczki - robicie szamba czy POS-ie? Wiem, że Mani mam POS-ia, a jewrioszka szambo. Jak reszta? Czemu tak, a nie inaczej?

PS. I ile Was to kosztowało?

- może jednak wrócę do koncepcji płyt kanałowych i połącze to z częścią monolitu.

I masz racje , uwazam , ze to najprostsze rozwiazanie.Gdybym miala miec dom ze stropem to na pewno bylyby to takie wlasnie plyty.

Takie mialam te w poprzednim domu , w ktorym bylo pietro.

A Ty masz poddasze uzytkowe czy pietro?

Ja mam szambo ,bo tak gmina mi nakazala ze wzgledu na wilkosc dzialki.

Oczyszczalnia moze byc jesli dzialka ma 1500 m2 , ja mam troszke mniej ok 1400 m2.

Speek

Dziekuję za info o kostce - poczytam.

Depi

Mam szambo 10m3, ponieważ za 2-3 lata będzie kanalizacja i łatwo będzie wykopać szczelną kostkę ( oczywiście po opróżnieniu) :wink:

Poza tym mam tak chyba w warunkach, ale nie było to dla mnie istotne więc nie pamiętam.

Takie szambo kosztowało ok. 3500 + ewentualnie Vat ( jesli z rachunkiem - cena z grudnia 2006) z montarzem i przywiezieniem.

Takie szambo kosztowało ok. 3500 + ewentualnie Vat ( jesli z rachunkiem - cena z grudnia 2006) z montarzem i przywiezieniem.

Teraz cena jest nieo wyzsza ;), do tego szybkozlaczka za 750 i ewentualnie czujnik napelnienia za jakies 350.

Czy ja juz pisalam, ze NIENAWIDZE tego calego budowania? :-?

I jeszcze jedno ... polecane ekipy to mit! Dlugo by o tym opowiadac i pewnie przyjedzie jeszcze na to czas (a jakze :wink: ).

Marek mowi, ze zbieram doswiadczenia na przyszla budowe ... Na sama mysl, ze za pare lat zaczne kolejna robi mi sie slabo :roll: :lol:

Z dobrych wiesci, mam drewutnie i pokazny ponad 30 metrowy strych 8) Zle pomine milczeniem ... ale jeszcze do nich wroce ;)

[

Czy ja juz pisalam, ze NIENAWIDZE tego calego budowania? :-?

I jeszcze jedno ... polecane ekipy to mit! Dlugo by o tym opowiadac i pewnie przyjedzie jeszcze na to czas (a jakze :wink: ).

Marek mowi, ze zbieram doswiadczenia na przyszla budowe ... Na sama mysl, ze za pare lat zaczne kolejna robi mi sie slabo :roll: :lol:

Z dobrych wiesci, mam drewutnie i pokazny ponad 30 metrowy strych 8) Zle pomine milczeniem ... ale jeszcze do nich wroce ;)

AmberWind

Co się stało??????????????

Co do polecanych firm to też mam mieszane uczucia, choć nie powiem że nie staram się sprawdzić jakiś rekomendacji.

Pomimo przestróg mam zamiar kontynuować pertraktacje z Veką brukarstwo - na razie projekt i wycena ( ale spisać jednocześnie jaką umowę - w końcu przestrogi skąś się wzięły). Dają 3 lata gwarancji na wykonaną pracę a i cena nie jest wcale wygórowana, jako jedni z niewielu robią projekt.

No zobaczymy :roll:

Prawdą jest, że doświadczenie jakie zdobędziesz na tej budowie będzie przeogromnie przydatne w następnej, ale pamietaj, że nie przeszłaś stanu surowego, załatwiania całej dokumentacji i mnóstwa dylematów ( jaki projekt, z czego budować, z czego dach itp)

A tą wspaniałą drewutnię to pokaż, pochwal się :p

Wreszcie udało mi się pooglądać trochę glazury i gresy ( z mężem !!!!!!!!!!!) :p

Całe szczęście, że mamy podobne gusty

Z polskich firm podobały mi się niektóre kolekcje Opoczna i Cersanitu, na prawdę nie odbiegają wzornictwem od włoskich i hiszpańskich trzykrotnie droższych. Ale szukam dalej i wypisuję co mi się podoba.

Ja dla odmiany tylko w weekendy mam czas zajmować się sprawami związanymi z domem.

W związku z tym wczoraj i dziasiaj oglądałam glazury i gresy. Mam już upatrzone kilka rzeczy. Ponadto wybrałam kolor tynku na elewację.

Zdecydowałam, że słupy które są w projekcie będą nie drewniane tylko otynkowane w kolorze o ton ciemniejszym niż elewacja

( przypuszczam, że miałabym klopot ze znalezieniem okładziny drewnianej na już wylane, okrągłe, betonowe słupy).

Ogrodzenie też będzie miejscami murowane z wypełnieniem z drewnianych sztachet.

Mam nadzieję,że będzie to wszystko wyglądać OK.

Szybkość z jaką mój mąż podejmuje decyzje przeraża mnie. :o

MS

Taka trawka to chyba marzenie nas wszystkich :lol:

Amber

żyjesz jeszcze? :roll:

Amber

żyjesz jeszcze? :roll:

zyje, zyje, ale co to za zycie ;)

Co do fachowca, ktory delikatnie rzecz ujmujac nieco mnie zawiodl, sprawa jest w toku, wiec poki co powstrzymam sie od szczegolowych opisow. :roll:

Betsi, sadzac z Twoich postow glazury juz wybralas :-) Uwazaj na Cersanit. Plytki podobno nie trzymaja wymiarow i duza fuga trzeba jakos gubic bledy producenta.

Betsi, czy mozesz mi na PW przeslac wycene Vegi? Ciekawa jestem ile teraz kosztuje ulozenie kostki :roll:

BTW drewutnia jeszcze nie doczekala sie zdjec ;) Tak to jest, ze szewc bez butow chodzi ;) Na okraglo robie jakies foty, tylko dla siebie nie starcza mi ani sil, ani czasu :oops:

Pocieszajace jest, ze wyjasnila sie sprawa popekanych tynkow na poddaszu. Tam gdzie tynki nie sa popekane uzyto materialow Knaufa. A tam gdzie tynk popekal, producentem materialow byl Alpol. Reklamacja zostala uznana i tynk bedzie naprawiony (zaczynaja od wtorku) 8)

ms,

Trawka to dla mnie odlegle marzenie :roll: Dopiero w przyszlym roku pomysle jak sensownie zazielenic te nasze ugory ;)

Betsi napisz co powybieralas z plytek , ja od kilku dni patrze .

Bylam az w Pruszkowie , maja tam dobry sklep przy Jerozolimskich 481czy 485.

Dobrze , ze ten Cersanit mi sie nie widzi jakos.

Mam pytanie .

Gdzie w okolicy jest dobra pralnia chemiczna, taka , do ktorej mozna bardzo drogie rzeczy bez ryzyka oddac?

Z innej beczki - robicie szamba czy POS-ie? Wiem, że Mani mam POS-ia, a jewrioszka szambo. Jak reszta? Czemu tak, a nie inaczej?

PS. I ile Was to kosztowało?

Będę robił szambo szczelne. Dlaczego? Albowiem tak stoi napisane w MPZP czyli miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. I będę się modlił, żeby jak najszybciej doprowadzili wodociąg i kanalizę. Bo woda w całej okolicy zażelaziona i chyba dla dobra dzieciuków będę abo kursował z baniakami do studni oligoceńskiej, albo postawię kolumnę fil-trującą.

Betsi, sadzac z Twoich postow glazury juz wybralas :-) Uwazaj na Cersanit. Plytki podobno nie trzymaja wymiarow i duza fuga trzeba jakos gubic bledy producenta.

Betsi, czy mozesz mi na PW przeslac wycene Vegi? Ciekawa jestem ile teraz kosztuje ulozenie kostki :roll:

Glazury z grubsza wybrałam, jeszcze nie wszystkie.

Niestety podoba mi się jedna kolekcja Cersanitu - seledyn ( nie jest kremowo-brązowa :wink: ), ale jeszcze jej nie kupiłam.

Ponadto podobły mi się: Opoczno-gres naturale, Opoczno-Jamajka, wspomniny Cersanit, Paradyż-Junona, oraz gres na podłogę Paradyż-Mustang, i jeszcze jakiejś włoskiej firmy kolekcja szaro-ciemno szara z czerwonymi paskami ( to do syna do łazienki). Generalnie Opoczno i Tubądzin są ciekawe ( ale to wszystko zalezy kto co chce)

Wyceny z Vegi jeszcze nie mam bo dopiero w czwartek jestem umówiona na omówienie projektu i wtedy bedzie wycena. Ceny są od 100zł.1m2 ( proste rzeczy) z materiałem i robocizną do 250zł/1m2 ( skomplikowane wzory i kształty tarsów). Mam cenę od innego kostkarza 130zł/m2 bez projektu z materiałem ( kostka ze Strzegomia) i robocizną.