Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A

SPA? Phi... Trzymanie wody przez 3 tygodnie? I za to trzeba doplacic min. 15 tysiecy? Sorry wojtek2112, ale ja postoje.

A jak bede chcial dostac padaczki, to sobie wyciagne z piwnicy kolorofon (pamietacie takie urzadzenie?).

.

:D Rozumiem doskonale, ze Ci to moze nie odpowiadac.

Oczywiscie, Twoj wybor, ale chyba nie mozna wszystkiego tez tak jednostronnie oceniac.

Ja nie zachecam przeciez do niczego, staralem sie tylko wyjasnic skad sie biora ceny wanien.

Amber pytala o swoja wanne , bo ma kaprys takową posiadac,a ja tylko odpowiedzialem grzecznie co mysle o Jej wyborze. Czy uwazasz , ze powinienem mowic nie kupujcie mercedesow, "maluchy" tez jezdzą?

Oczywiscie, ze SPA to luksus nie dla kazdego , chociaz dla wielu osob czasem koniecznosc - np dla osob ze schorzeniami kregoslupa.

Jesli jeszcze kogos na to stac a nie chce jezdzic na zabiegi rehabilitacyjne czy chocby tylko kosmetyczne, to czemu nie? :D

Szanuje Twoje wybory i kategorie potrzeb ale zarzut skierowany do mnie /tak to odczulem/ zupelnie nieuzasadniony.

Dla jednego to fanaberie dla drugiego spelnienie potrzeb czy nawet tylko zachcianka, mysle, ze trzeba to uszanowac i nie nam to oceniac jak inni wydaja swoje pieniadze.

Kryteria wyboru, jak sie ma na to kase sa rozne.Mnie juz nie dziwia prywatne plywalnie za kilka milionow w ktorych raz na miesiac 3 osoby popluskaja sie przez godzine, czy korty z nocnym oswietleniem, na ktorych wieczorem zagrano moze 3 razy w ciagu 5 lat , jak i zakup kompletnego bubla, wynikajacy ze zwyczjanej koniecznosci finansowej :D

Kazdy buduje i urzadza dom wedlug swoich mozliwosci finansowych, ja tylko z racji zawodu, pozwalam sobie odpowiedziec na watpliwosci a czasem tylko doradzic gdy ktos ma problem wyboru, nawet gdy wybor ten dla innych jest czynem logicznie a moze i tez moralnie niezasadnym.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[...] raz na miesiac 3 osoby popluskaja sie przez godzine, czy korty z nocnym oswietleniem, na ktorych wieczorem zagrano moze 3 razy w ciagu 5 lat [...]

A my zrobiliśmy rachunek sumienia, jak często otwieramy okna na oścież. Wyszło nam, że tylko podczas mycia. Dlatego będziemy mieć sporo fixów "w skrzydle".

Jak nas przyprze z myciem, mamy łatwy dostęp od zewnątrz.

Czy uwazasz , ze powinienem mowic nie kupujcie mercedesow, "maluchy" tez jezdzą?

[...]

Szanuje Twoje wybory i kategorie potrzeb ale zarzut skierowany do mnie /tak to odczulem/ zupelnie nieuzasadniony.

ad 1. Odwrotnie! Jasno wynika z mojego postu, że protestuje przeciwko postawie "albo Mercedes albo nic" ("pierwiastek albo śmierć"). Myślę, że z wanny za 5 tys. można być bardzo zadowolonym i tyle. Tak jak ja zadowlony jestem z naszego Peugeota i Mazdy i wolę je, niż jeżdzenie autobusem lub chodzenie piechotą (co powinienem wybrać zgodnie z Waszą filozofią, gdy mnie na merca nie stać). Capisci? :-)

ad 2. Po pierwsze to nie żaden zarzut (bo co niby miałbym komuś do zarzucenia?) tylko polemika - nie zgadzam się tylko w takim podejściem. A skierowana była raczej bardziej do Amber, bo to ona powiedziała, że poniżej 15-20 tys. to jest sam szmelc i w ogóle należy sobie darować.

Krany też są za 200 i za 2200. Należy kupować tylko te drugie?

Ogólnie wanna z atrakcjami to taka wisienka na torcie i jej znaczenie jest raczej symboliczne. Z praktyki wiadomo, że zażywa się takiej kąpieli naprawde nieczęsto.

Reasumując - nie twierdze: "Nie kupujcie drogich wanien", twierdzę: "Tanie też są fajne".

Howgh! ;-)

PS. Chyba nam się nudzi, że takie dyskusje prowadzimy :lol:

Chcę kupić rower, co radzicie na takie drogi jak nasze?Zaznaczę, że nie stać mnie na rower za 1500, a taki próbowano mi sprzedać w killku sklepach.
Osobiście mam Treka, który cenowo nie mieści się w tym przedziale cenowym. Systematycznie wyjeżdżamy na dłuższe włóczęgi, co dla roweru oznacza duże obciążenie sakwami. Dlatego potrzebowałam roweru ze wzmocnioną obręczą i odpowiednią kierownicą.

Sugeruję, żebyś szukała roweru trekkingowego - coś pomiędzy kolarzówką (dobrą na szosy, ale w piachu zakopie się natychmiast) a typowym góralem.

wojtek,

Dzieki za namiar na Euro-Light. Dzisiaj sie do nich wybiore. Sprawa jest dosyc pilna, jak sie okazuje od jutra ekipa zaczyna obudowywac wanne i warto by bylo wiedziec co i w jakim rozmiarze bedzie w niej swiecic ;)

BTW w sprawi wyposazenie (nie tylko oswietlenia) bladze troche po omacku i stad pomysl na Massive ;) Od lat, troche z wygody, a troche z ciaglej checi przemieszczenia i poznawania, mieszkamy w rozniastych wynajmowanych mieszkaniach i segmentach. Wszystko wiec zastajemy na miejscu i nie mamy potrzeby kupowania :roll: Czas sie jednak ustabilizowac, chociaz juz myslimy co by bylo gdybysmy mieszkali w ... :lol:

Depi,

Hmmm ... podobnie jak wszyscy kazdego dnia musze osiagac jakies kompromisy pomiedzy tym, co chcialabym miec, a tym na co moge sobie pozwolic :-) Wanna tez jest takim kompromisem 8) Marzyla mi sie taka jak jest w SPA, ale niestety na takowa mnie nie stac ... Pozostaja wiec wyjazdy "do wod" ;), Marek mowi ze to i lepiej, bo co to za gnusnienie w domu :lol:

ad 2. Po pierwsze to nie żaden zarzut (bo co niby miałbym komuś do zarzucenia?) tylko polemika - nie zgadzam się tylko w takim podejściem. A skierowana była raczej bardziej do Amber, bo to ona powiedziała, że poniżej 15-20 tys. to jest sam szmelc i w ogóle należy sobie darować.

(...)

Reasumując - nie twierdze: "Nie kupujcie drogich wanien", twierdzę: "Tanie też są fajne".

Depi,

Hmmm ... moze po prostu nie trafilam na dobra i tania wanne. Wydawalo mi sie, ze przylozylam sie do poszukiwan, ale widac ze nie bardzo 8)

Nie mniej zadnej z tych ktore ogladalam za cene 4.000 - 6.000 miec bym nie chciala i stad moj wybor :D

Ogólnie wanna z atrakcjami to taka wisienka na torcie i jej znaczenie jest raczej symboliczne. Z praktyki wiadomo, że zażywa się takiej kąpieli naprawde nieczęsto.

Znam kogos kto ma chory kregoslup i to mu ponoc pomaga ,

wiec zazywa :D

U mnie beda 3 lazienki , a wanny zadnej.

:D Ani jedniuskiej.

Po pierwsze mam inne wydatki , po drugie u nas nikt nie korzystal z wanny nawet jak byla w domu.

Po trzecie nie byla z bajerami wiec ... :lol:

Hmmm ... moze po prostu nie trafilam na dobra i tania wanne. Wydawalo mi sie, ze przylozylam sie do poszukiwan, ale widac ze nie bardzo 8)

Ale nie odpowiadała Ci ich stylistyka, jakość wykonania czy funkcje masażowo-bąbelkowe?

Ocene tych ostatnich można wykonać chyba tylko używając w nich kąpieli, a to chyba nierealne. Ja tak na sucho nie widzę różnicy między tymi za 5 a tymi za 25, ale może po zanurzeniu się jest ona wyczuwalne. Choć wątpie w to szczerze.

Betsy zrezygnowala z rolet w calym domu, bo kosztowalyby tyle,. co jedna taka wanna. Jaki w tym sens? Dla mnie marny...

quote]

Zgadza się, zrezygnowałam z rolet za prawie 20k, bo nie widziałam sensu wydawć takich pieniedzy na coś co tylko przyciaga złodziei.

A wanny za 20k też nie kupię. Za te pieniadze kupię sobie karnet na basen i do Spa, które właśnie zaczęło się budować w okolicach Fashion House w Piasecznie i może zmienię rower na lepszy za 2k :lol: ( choć z mojego jestem bardzo zadowolona)

Zuber

Mam bardzo fajny rower Krosa model city ( chyba 5th Avenue ale nie pamietam dokładnie). Dobrze sprawdza sie też na drogach lesnych.

Kupowałam na Puławskiej w takim sklepie "na dworzu" w okolicach Mc Donalds

Cena ok. 900-1000zł.

A może coś takiego?

http://www.kross.pl/index.php?Page=428&grupa=5

Betsy Bardzo rozsądne podejście. Ile lat można chodzić na spa&fitness za te 15 tysiaków? :-)

Ja rolety zrobię, bo a) nie przyciągają a odstraszają złodziei (każda z tych tez jest tak samo nie do udowodnienia) b) pełnia wiele pożytecznych funkcji (zacieniają latem i przy oglądaniu filmów, chronią przed stratą ciepła zimą itp., jak trzeba całkowicie odcinają od świata)

[Kazdy buduje i urzadza dom wedlug swoich mozliwosci finansowych, ja tylko z racji zawodu, pozwalam sobie odpowiedziec na watpliwosci a czasem tylko doradzic gdy ktos ma problem wyboru, nawet gdy wybor ten dla innych jest czynem logicznie a moze i tez moralnie niezasadnym.

Wojtek

A gdybym zdecydowała sie na takiego "malucha" wannowego , to na co zwrócić szczególna uwagę. Może znasz firmę, która ma niezły sprzęt ale z tych tańszych?

Sugeruję, żebyś szukała roweru trekkingowego - coś pomiędzy kolarzówką (dobrą na szosy, ale w piachu zakopie się natychmiast) a typowym góralem.[/

Marto, czyli w myśl zasady "jesteśmy za biedni, żeby tanio kupować", raczej nie oszczędzać?

Polecano mi w sklepie w Piasecznie-polecanym na innym forum- Gianta Sedona SE / w wersji damskiej, seria comfort/

Potrzebuję czegoś do jazdy rekreacyjnej z dzieckiem w weekendy, żeby rozruszać zasiedziałe kości itp.

Aczkolwiek nigdy nie wiadomo...jak złapę bakcyla :)

Betsi Do punktu na Puławskiej zaglądałam wczoraj, faktycznie mają duży wybór.Zastanawiałam się tylko na ile to solidna firma, ty swój rower jak długo użytkujesz, serwisowałaś tam?

Depi

Dzieki za wyjasnienia. W wielu sprawach widze, ze sie zgadzamy :wink: . Moja odpowiedz i reakcja podyktowana byla jedynie dobrymi checiami...jak widac, wiedzą czym pieklo brukowac :D

pozdrawiam

Betsi

Wszystko zalezy od tego co chcesz osiagnac i na jaki kompromis cenowo jakosciowy pójść.

Jesli wanna ma miec charakter leczniczy i rzeczywiscie masowac z efektem leczniczym, to zrezygnuj z masazu powietrznego.

Po drugie .Lepiej mniej bajerow w zamian za funkcjonalny produkt.Mozna spokojnie zrezygnowac z ozonowania wody, automatycznych dezynfekcji, oswietlenia na rzecz np recznego dozowania.

Mniejsza ilosc automatyki, dysz, dysz wirujacych - nizsza cena, czasem nawet sporo wiec nie trzeba rezygnowac ze sprawdzonych a nawet markowych firm.

Firm dobrych na rynku jest sporo i tak na prawde, ceny analogicznych opcji w tych firmach roznia sie miedzy soba nieznacznie.

Jak znam zycie to kiedy zapoznasz sie z oferta cenowa, staniesz raczej przed dylematem czy brać taka opcje czy inna a nie czy wybrac tę firma czy tez tą.

Wybieraj firmy , ktore sa sprawdzone w serwisowaniu.

Ze znanych mi firm /handlujacych w ludzkich cenach/ polecalbym Poolspe, Ravaka, Kolo a nawet Sanplast z drobnymi zastrzezeniami .W tych firmach wiele opcji, z pewnymi ograniczeniami rzecz jasna,ustawia sobie klient a nie ma gotowca, ktorego albo bierze , albo nie

Odradzalbym nieznane firmy oferujace cuda za smieszne pieniadze a robiace gdzies swoje wyroby po niemalze garazach. Amber miala np taki wybor gdzies z allegro.

Nie polecam firm austriackich i Victory Spa/VS to niemal samo co Poolspa/ - nie ze wzgledu na produkt ale na polityke sprzedazy i podejscie do klienta.

Natomiast jesli wanna ma miec wylacznie charakter relaksacyjny to za 5 tys kupisz juz zabawke z powietrznym bulgotem, czy jednak bedzie ona wykorzystana, tu mam, jak Depi sporo watpliwosci czy warto.

Dla osob bardzo uaprtych na jakis upatrzony a np drogi model jest jeszcze jedno rozwiazanie dzieki , ktoremu mozna kupic wanne na gwarancji za 30-35% taniej niz normalnie, ale... o tym nie wypada juz pisać :p

Depi,

Drewno jest zawsze ciepłe. Glazurę trzeba rozgrzać. Podłogówki nie będę miał w ogóle, gdyż stwierdziłem, że nie będę mieszał i robił sobie dodatkowych kosztów wprowadzaniem mieszalników i innych podzespołów. Po prostu będą zwykłe grzejniki, a w łazienkach takie specjalne zawory do ala podłogówki ze zwykłych rurek CO.

Wiesz w kuchni bywa się częściej niż w łazience i właśnie dlatego tam też będzie drewno, a nie glazura i podłogówka. Zastanawiamy się tylko jakie tam dać drewno, aby było wystarczająco wytrzymałe na warunki kuchenne (wilgoć, tłuszcz, uderzenia).

Druga kategoria to wanny z systemem SPA. I tu sie zaczyna zabawa. Osprzet takiej wanny to nie tylko pompy, systemy dezynfekcji ale male stacje uzdatniania wody, naczynia wzbiorcze etc.. Stad tez ceny zaczynajace sie od 20tys zl za "nic szczegolnego"

Wanna SPA nie sluzy niestety do mycia i zamontowanie jej wymaga troche miejsca w lazience gdyz cala aparatura nie jest w stanie zmiescic sie pod obudowa. Taka wanne napelnia sie raz na jakis czas np raz na 3 tygodnie lub dluzej w zaleznosci od uzytkowania.

O, to, to. Skoro nie służy do mycia, to może nazwijmy to "basen" i mamy spokój?

Mój Kierbud robi także jako inspektor nadzoru jeden pałac 800m2 z basenem zadaszonym i jacuzzi w oddzielnym baseniku, podgrzewanymi kaflami dookoła et caetera. Czasem opowiada przenajróżniejsze historie, z których konkluzja jest taka: już sam montaż tych cudeniek jest bardzo trudny i mało jest profesjonalnych firm, które to potrafią. A później jeszcze pozostaje problem serwisowania. :-)

Chcę kupić rower, co radzicie na takie drogi jak nasze?Zaznaczę, że nie stać mnie na rower za 1500, a taki próbowano mi sprzedać w killku sklepach.
Osobiście mam Treka, który cenowo nie mieści się w tym przedziale cenowym.

Mam no-name'a za 400 zyli kupionego na allegro od poznaniaków, coś w stylu tego:

http://www.allegro.pl/item211734733_tanio_treking_meski.html

Doinwestowałem go (przez 2 lata) w kwocie:

siodełko żelowe - 80 zyli

wymiana patelni i łańcucha - 120 zyli

wymiana obręczy czyli kół - 70+90 zyli

wymiana opon - 80 zyli

światełka różniste - 50 zyli

Czeka mnie instalacja porządnego bagażnika (nie wiem ile), bo nieporządny się był rozklekotał, chcę zmienić kierownicę. Marzy mi się amortyzowany widelec, bo kości nie robią się młodsze. Przez ostatnie 2 lata, zanim zaczęła się budowa i przesiadłem się do dwuślada, dojeżdżałem nim do pracy, w tym z Konstancina (na Ochotę), a raz z kumplem wybraliśmy się na wycieczkę 100km. Z powrotem też 100km. Złapaliśmy po dętce, na szczęście mieliśmy zapas. On był na Giancie.

W rowerze najważniejsza jest rama. I ona zasadniczo decyduje o cenie. Ja mam tanią, stalową, przez co bicykl mój jest ciężki i wymaga wysiłku. Ale za to kupiłem go śmiesznie tanio. Może kiedyś ją zmienię. Teraz jest wiele ram do wyboru, a w dobrych sklepach umieją poradzić. A resztę kupisz sobie stopniowo, wedle uznania i gustu. Ważne, żeby jeździł.

Barozi

Musisz dać jakieś twarde zagraniczne drewno a przynajmniej dąb.

Ale zastanów się czy w tej kuchni jednk nie dać gresu z podłogówką ( taką jak dajesz w łazience - petle powrotną od kaloryfera)

Tak prawdę mówiąc to wszystko jest jeszcze w sferze projektu. Cały czas analizujemy różne możliwości aranżacji. Z tym że Kasia jest dość uparta ;)