Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Betsi,

Mojej ekipy od ogrodzenia nie moge polecic, przynajmniej na juz. Zawaleni sa praca, a poza tym robia zawsze kompleksowo dom + ogrodzenie. Nie mniej, zaraz wysle Ci namiary na PW.

A co do kafli, to wierz mi czasami te ktore nam sie podobaja sa w magazynie, lub dostepne u producenta "na za tydzien", a potem sie okazuje, ze nastapilo przezbrojenie linii produkcyjnej na inny gres i ten ktory chcesz kupic moze byc za dwa miechy :cry: Jak juz cos wybralas to zamawiaj, aby miec pewnosc, ze glazurnicy z braku pracy nie uciekna na inna robote ...

Doradzcie mi cos w temacie kosiarki. Jaka kupic, aby do trawnika i tego zielska byla ok i nie rozsypala sie po pierwszym sezonie? No i nie ma byc oczywiscie mercedesem w swojej klasie :lol:

Amber

Mam nadzieje, że glazurnicy nigdzie nie uciekną bo są ekipy która robi u mnie wszystko. Na razie kończą prace gdzie indziej.

Jesli chodzi o kosiarkę to: cyt. mojego męża " spalinowa, samobieżna z szerokim koszeniem"

( taka decyzja zapadła po weekendzie koszenia chwastów podkaszarką i wyrywnia ich rekami) :lol:

Depi

Dziekuję za zaoferowanie swoich usług, ale obawim się że nie będzie mnie na nie stać. :wink:

Poza tym to ogrodzenie bedzie częściowo murowne i na podmurówce - nie wiem czy już nabyłeś te umiejetności.

Hej Amber

W kosiarce najważniejszy jest silnik. Z takiej dostepnej półki polecam kosiarki Alko. Mają silnik chyba angielski, a każdym razie napewno nie chiński- chyba nazywa się BRix&Straton. MY zapłacilismy za nasza 699 zł. czy cos takiego. Nie wybieralismy samojezdnej- wtedy paliwo zużywasz też na wspomaganie, i maszyna jest tez mniej zwrotna. Ale z napędem jeżdżącym są niewiele droższe i też ok. My mamy działkę 1400 i nam wystarczy taka. Jak masz więcej, dobierz rozmiar do swojej powierzchni, bo to bardzo ważne.

W każdym razie - najwazniejszy jest silnik- raczej nie wybieraj chińskiego.

A jeśli wolisz elektryczną- hm., tu Ci nie doradzę bo nie wiem .

Pozdrawiam Marta

Dawaj! Chętnie pofizole, tylko może nie w deszczu :-)

No i ja w deszczu nie robie , siedze sobie w cieplych dresach i mysle , ze to jesien.

A czego Ty sie chcesz nauczyc ?

U mnie w najblizszym czasie mozna sie nauczyc jak zrobic schody zewnetrzne, polozyc dachowke , zrobic wylewki , polozyc plytki , ale to za jakis czas te plytki.

:D

A czego Ty sie chcesz nauczyc ?

U mnie w najblizszym czasie mozna sie nauczyc jak zrobic schody zewnetrzne, polozyc dachowke , zrobic wylewki , polozyc plytki , ale to za jakis czas te plytki.

:D

Biorę wszystkie szkolenia jak leci! :-) Najbardziej potrzebna mi w tej chwili umiejętnosć, to robienie ogrodzenia. Cześć pierwszą (kopanie rowu) mam już obcykaną (dzięki Mani), teraz bym osadzanie słupków i wylewanie podmurówki obczaił - dlatego się zgłosiłęm do Betsy :-)

No i interesuje mnie niezmiernie instalowanie wentylacji mechanicznej. Myślałem, że się u jewrioszki załapie na pomagiera, ale jewrioszka coś zniknął :-(

To u mnie instalacji reku sie nie nauczysz.

Mialam okazje poobcowac z tym ustrojstwem kilka lat w US i nie chce nawet za darmoche.

Nie zaczynam dyskusji , przedstawiam tylko swoje zdanie :D

Do ogrodzenia jeszcze kawalek czasu , choc nie widze problemu w ustawianiu slupkow i podmurowce.

Wynajmowalam tam rozne mieszkania , roznie uzbrojone.

Zdaje sobie sprawe z tego , ze u nas w Polsce jak ktos w cos zainwestuje to chwali.

Ja pomacalam chyba wszystkiego , mam swoje zdanie .

Nie chce jednak wszczynac dyskusji nad wyzszoscia jednych rozwiazan nad drugimi.

Wazne to zeby miec przekonanie co do slusznosci podjetej decyzji.

Staralam sie juz na forum odradzac budowe domu szkieletowego w Polsce.

Jakos ludziom sie wydawalo , ze bzdury plote.

Tak samo i w tym temacie.

A już myślałam, że tylko u mnie taki busz z zielska po pas :lol:

Rzeczywiście pogoda pod psem a do tego siedzę jak na szpilkach czekając na opinię rzeczoznawcy, pewnie będzie w poniedziałek, bo dziś raczej się nie spodziewam.

Jakoś wszyscy mnie wyprzedzają z tym budowaniem, tak w sumie to wypadałoby już zaczynać.

U mnie też póki co reku niet, na razie muszę zobaczyć jak u kogoś to działa.

I u mnie zielsko na pol metra ale wezwalam ciagnik z 3 bronami i przeoralam( sprawnie poruszal sie miedzy slupkami i niczego nie uszkodzil) nastepnie zabronowal caly teren i wtedy powybieralam to zielsko a poniewaz byly grudy ziemi to drapakiem( tak to sie nazywa) i talezownica pokruszyl i ujednolicil grunt.Wygrabienie bylo kosmetyka.Rozsypalam torf i zasialam trawke.Cieszac sie z deszczu ze podlewa.Ale juz sie nie za bardzo ciesze .Wczoraj wpadlam w mazie po kolana i to w kilku miejscach.

Co zle zrobilam? Na tym gruncie bez wpadania nie mozna stanac.Rozumiem,ze ziemia jeszcze luzna i mozliwe jest zaglebienie obuwia ale zeby az do kolan?

[

Biorę wszystkie szkolenia jak leci! :-) Najbardziej potrzebna mi w tej chwili umiejętnosć, to robienie ogrodzenia. Cześć pierwszą (kopanie rowu) mam już obcykaną (dzięki Mani), teraz bym osadzanie słupków i wylewanie podmurówki obczaił - dlatego się zgłosiłęm do Betsy :-)

No i interesuje mnie niezmiernie instalowanie wentylacji mechanicznej. Myślałem, że się u jewrioszki załapie na pomagiera, ale jewrioszka coś zniknął :-(

Depi

Od nas się niczego nie nauczysz, bo my tego sami i tak robić nie będziemy.

Poza tym, nie po to studia konczyłeś żeby łopatą machać.

Choć chęć nauki i pomocy ( każdej) bardzo cenię. :p

Lepiej bedziesz jak zostaniesz rzecznikiem praw konsumenckich, bo wiedza prawnicza i pomoc koleżankom i kolegom z grupy jest bardzo potrzebna. :cry:

Poza tym, nie po to studia konczyłeś żeby łopatą machać.

Choć chęć nauki i pomocy ( każdej) bardzo cenię. :p

Lepiej bedziesz jak zostaniesz rzecznikiem praw konsumenckich, bo wiedza prawnicza i pomoc koleżankom i kolegom z grupy jest bardzo potrzebna. :cry:

Wlasnie.

Madrego to i dobrze posluchac. :D

U mnie podworko tez zaroslo po pachy.

Poprosilam syna sasiadow z podkaszarka i ladnie wykosil.

Zaplacilam nieduzo.

Poki co teren zbyt nierowny ,zeby kosiarka jezdzic.

Dlatego tez nie wiem jak to jest z wyborem kosiarki.

Betsi jak chcesz numer tel do tego Pana Gaczynskiego to moge dac na pw

Dzieki za rady w sprawie kosiarki.

Dzialka ma pow. 1.000 m2, wiec nalezy na nasze szczescie do malych :-) W najblizszym czasie sprobujemy cos wybrac i wykosic ten zielony balagan :roll:

Zazwyczaj cos na naszej dzialce przybywalo ... teraz cos ubylo i cos znowu przybylo 8) Zniknelo wiadro z plastikowymi ksztaltkami hydraulika, a przybyl ... pies :( Siedzi biedak w rogu ogrodzenia, moknie na deszczu, ale strach nie pozwala mu podejsc do ludzi ... Moja ekipa zaczela go dokarmiac. Z jednej strony to dobrze - nie bedzie glodny, ale z drugiej przyzwyczai sie do dzialki i nie bedzie chcial odejsc ... a zostac nie moze ...

W takich chwilach zawsze sie wkurzam, iz nie mamy obligatoryjnego obowiazku sterylizacji wszystkich niehodowlanych psow i kotow ... Mmiej byloby czworolapnych nieszczesc na swiecie ...

Na rynku wybor kosiarek jest bardzo duzy.Nalezy wybrac co chcemy miec spalinowke- czyszczenie gaznika,wymiana swiec ,olej i to paliwko czy taka na sznurku ktory sie placze pod kolami .

Ijedna i druga musi miec duza moc,duza powierzcnnie koszenia,duzy kosz na trawe powinna byc samojezdna aby tego klamota nie ciagac.Wszelka chinszczyzna odpada.