Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Depi

Odnosnie okien, to ja właśnie mam takie plastiki drewniane - złoty dąb.

Nie pytłam ile kosztowałyby białe bo to nie wchodziło zupełnie w rachubę, ale za te co mam nie zapłaciłam wcale majatku. :lol:

Komarek

Zrezygnowłam z podpory kmiennej pod słup a słup jest betonowy a nie drewniany - będę je tynkować o ton ciemniejszym tynkiem niż elewcja.

A Ty z czego planujesz zrobić te słupy.

Zwróć uwagę na strop nad drzwiami wejściowymi. Robi sie tam zupełnie niepotrzebna dziura nad drzwiami z którą nie wiadomo co zrobić i zabiera kawał podłogi na strychu. To samo jest z tyłu budynku nad łazienką.

Przyjżyjcie się temu dobrze z kierbudem i może podlejcie innaczej strop.

Betsii my też zrobimy betonową tą podporę i czymś się ją obłoży albo pomaluje. Nasz majster buduje ten sam dom w Konstancinie i tam właściciel ma jakiś pomysł na wykończenie tej podpory. Czekam na efekt.

Dzięki za zwrócenie uwagi na te "dziury", musze o tym wspomnieć majstrowi niech się dobrze przyjży.

A sprawdzałaś ile więcej kosztują podwójnie okleinowane (właśnie złoty dąb) i barwione w masie? Bo takie by nas ew. interesowały zamiast drewnianych...

Zazwyczaj jest to 30% ceny okien / okleina z dwóch stron , z jednej 15%, ale wtedy masz tylko na zewnątrz/

W firmie, w której kupowałam/MS/ drewniane wychodziły niewiele drożej od podwójnie okleinowanych.

Wszystko oczywiście zależy jak zwykle od firmy i od upustów oraz od takich niuansów jak okna typowe-nietypowe, szyba np. z U 0,6-trzeba się zastanowić czy warto, szyby antywłamaniowe, szprosy , wzmocnione okucia- no wiadomo-wtedy ceny dramatycznie rosną.

Z tego , co pamiętam masz sporo dużych przeszkleń / czyli drogo-bo to pewnie nietypówki/ my mamy w zasadzie same typówki, jedyne szaleństwo to przesuwne okno w salonie/ jedyne właśnie z tą ciepłą szybą/

Zamawialiśmy też ze sporym wyprzedzeniem , w okresie zimowych promocji.

Temat okien-temat rzeka :)

Betsy - a z drewnianymi porównywałaś?

Nie drążyłam tematu bardzo dogłębnie bo nie chciałam mieć drewnianych okien :wink: ale okna plastikowe dwustronnie okleinowane nie są wiele tańsze od drewnianych. Tak jak pisała Zuber, wszystko zalezy od wielkości, zabezpieczeń i innych drobiazgów. Ja np wzięłam 2 duże fixy ( primo-bo w tych wymiarch okno musiałoby być dzielone a ja chciałam jedną taflę szkła, secundo-są tańsze.) :lol:

Bardzo dlugo bedziesz czekala , ja nie mam jeszcze nawet oferty.

Chyba jednak namysle sie na kogos innego.

Niby mi sie nie spieszy , ale jak bym miala czekac do konca pazdzirnika to za dlugo jednak :-?

Ja i tak się pewnie wcześniej nie wyrobie z innymi rzeczami wykończeniowymi.

Kuchnia będzie uwieńczeniem sukcesu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :lol:

I ja sie nie wyrobie , bankowo sie nie wyrobie , ale w tej chwili mam tak spartanskie warunki do gotowania , ze naprawde mam dosc.

U mnie pierwsze co bedzie zrobione to jeden pokoj dla Synka i Jego lazienka.

Pozniej nasz lazienka i nasza sypialnia i kuchnia.

Nad salonem zdecydowalismy sie na antresole , wiec tez dojdzie niezaplanowania robota i extra kasa do wydania.

Dzieki temu jednak zralizuje swoje marzenie o suficie do samego nieba :D

I o wielkim kominku.

Kamien na nim poloze do samej kalenicy :p

To sie pochwalilam :roll:

I o wielkim kominku.

Kamien na nim poloze do samej kalenicy :p

To sie pochwalilam :roll:

Ha! I dobrze :-)

Sadze, ze dzisiaj ostatecznie z moja architekt rozgryzlysmy temat kominka ;) Rowniez bedzie mial kamien ... generalnie motyw naturalnego lupka bedzie dosc czesto znaczyl nasze wnetrza :-)

Z obudowa kominka nie bylo nam latwo ... Jakos klasyczne zabudowy nie bardzo mi sie widzialy i wymyslilam z Markiem dziwne udziwnienie :lol: Nastepnie wszystko zostalo rozrysowane, zwymiarowane i sadze, ze tak juz pozostanie :p

zuber, my juz szambo mamy. Zakopane z szybkozlaczka i czujnikiem :wink:

rrmi,

My tez sie nie wyrobimy :( Planowalismy przeprowadzke na wrzesien, ale ... ale gaz bedzie dopiero w pazdzierniku, wiec nie ma sie po co spieszyc ...

Witajcie!

Mamy już folię na dachu :) !!! Okna we wtorek beda montowane :) , tak jak zuber zamawialiśmy w MS, drzwi zamówiliśmy w Derpalu na Bartyckiej, chociaz czytałam jakąś niepochlebna opinię o tym przedstawicielu - Gala Drzwi i Okien, ale nie było w tej opinii żadnych konkretów, a my osobiscie uważamy, że obsługa jest fachowa a drzwi jakie sa widać!

Kafle do wszystkich pomieszczeń mamy juz wybrane. Została kuchnia (na razie pisze zapytanie ofertowe do 3-ech firm, w tej chwili nie mam mozliwości sprawdzenia adresów www, ale podam w kolejnym poście dla zainteresowanych - są to firmy polecane przez moich znajomych)

Dziś skrzętnie rysowałam projekt balustrady na taras na piętrze! A miałam z tym mnóstwo problemów, bo....nie potrafie rysować :oops: , tj. rysunek jakikolwiek począwszy od pisma technicznego jest mi daaaaleki.

Ekipa murarska jeszcze sobie nie poszła, bo zapaskudzili nam strop betonem jak wieńce wylewali i równiutki stropik teraz wygląda jakby przechodził ospę :wink: :evil: Jak poprosilismy, żeby nam to poprawili to usłyszelismy, ze jesteśmy przewrazliwieni :o :o :o !

Dzis mój Piotrek ma meska rozmowę z szefem firmy.

Oczywiście, nawet nie mamy szans, żeby wprowadzic sie na jesień, ja llicze styczeń a Piotrek optymistycznie liczy na to, że świeta Bożego arodzenia spędzimy juz w naszym domku!

Co do szamba, robimy POS - koszt około 9 tys zł (2000 litrów)

A mam jeszcze do Was pytanko: Czy zamierzacie jechac na urlop, opuścić budowe i oddalic sie na wypoczynek?

Pozdrawiam, A.

Taaaak - pojechałoby się na jakiś urlop.

Myślę,że jak ekipa będzie robiła mało odpowiedzialne prace ( nie glazury i terakoty tylko np klej na elewacji i GK na poddaszu) to możnaby się wyrwać na trochę.

BTW czy możecie polecić ciekawe i spokojne miejsce nad morzem

( Bałtyckim) :wink: na krótki i niedrogi wypoczynek?

Amber

Czy przed glazurą i terakotą muszę mieć już cały biały montaż?

( może już o to pytałam ale nie pamiętam) :cry:

Pineska

Na ten stropik i tak będziesz jeszcze wylewała podłogę, więc nie wiem czy tych męskich rozmów nie zostawcie sobie na naprawdę prawdziwe kłopoty

( oczywiście nie zyczę Ci tego )

A ja mam pytanie odnośnie okien. Jak to jest z cenami okien standardowych i niestandardowych. Nie mam na myśli jakichś łukowatych tylko prostokątne, ale np. szersze o 8 cm niż w cenniku. Popatrzyłam na te okna ms i są tam takie dziwne rozmiary jako standard. Czy to jest uniwersalne, tzn. inne firmy też mają standard w takim rozmiarze?