Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Liczę taras z drewna. :cry:

Najgorsze jest założenie kosztów robocizny.

Tarasu wyszło mi jakieś 55-60m2. Licząc kosztkę po 125złm2 na gotowo + obrzeża + schody + piach - wychodzi ok. 8500-10000

Drewno bangkirai licząc po 28,5 za 1mb ok. 70m2 ( bo odpady) = ok. 2000-2500, do tego śruby ok. 150zł i olej do impregnacji - myślę że max.3000-3500. Ale nie obejmuje to robocizny i przygotowania podłoża oraz legarów

( 1mb legarów to ok. 25-30zł lub 60zł - zalezy od wielkości).

Nawet jesli te pozostałe rzeczy kosztowałyby 5000 to wygląda na to że cena wychodzi podobnie lub nawet niżej niż kostka :o

Ale nie wiem czy mój tok rozumowania jest dobry.

Jak myślicie?

Jutro poproszę męża żeby pojechał do sklepu DHL na Puławskiej, może otrzyma więcej pomocnych info.

Wylewanych tarasów z gresem nie brałam ( na razie) pod uwagę.

Betsi, a gdzie się składa to podanie? Do gminy, czy do powiatu?

Do urzędu gminy. Zajmuje się tym Wydział Geodezji i Gospodarki Gruntami, pokój 68, tel. (o ile dobrze pamiętam) 0-22 701-75-25. Spróbuj tam.

Ja właśnie odebrałam zaświadczenie o numerze posesji. Było łatwiej, bo nazwa ulicy jest od dawna. Przy składaniu wniosku dołączyłam mapę od architekta (z wrysowanym budynkiem) i zapłaciłam 17,- zł.

Jak widać można. :wink:

Magiczny numer posesji jest mi potrzebny do zawarcia umowy z gazownią. Betsi najpierw zrobiła instalację i dopiero teraz chce zawrzeć umowę z gazownią.

Ja odwrotnie - chcę zacząć od umowy. W warunkach zastrzegli sobie termin 6 miesięcy na zrobienie przyłącza - dam im 9. Sąsiadowi zrobili w ostatnim momencie, kiedy już mieszkał.

To co masz z gazowni, to pewnie warunki przyłączeniowe potrzebne do wystąpienia o pozwolenie na budowę.

Warunki mają termin ważności (1 rok), w tym czasie powinno się wystąpić o podpisanie umowy na przyłącze i dostawę gazu.

O ile wydanie warunków było bezpłatne, kasę zaczyna się bulić potem (co najmniej 3,5 tys. za przyłączenie i ok. 1 tys. za odkręcenie kurka).

Oczywiście jest zastrzeżenie, że kwoty są orientacyjne, a te 6 miesięcy też może się przedłużyć gdy warunki nie sprzyjają.

Dzięki za rady w sprawie numeru. My też mamy podpisywać umowę z gazownią, ale na razie nic nie wiedziałam, że trzeba mieć w tym celu numer. Warto go mieć na wszelki wypadek. Poza tym, to będzie miło mieć adres. U nas nawet ulica nie ma nazwy więc będziemy mogli ją sobie ochrzcić:)

Ja też mam podpisaną umowę z gazownią podpisaną i nr posesji nie potrzebowałem. I to jest najważniejsze - na podstawie tego gazownia występuje o pozwolenie na budowę gazociągu (jeśli ktoś musi podciągnąć trochę rurki - tak jak w moim przypadku). Trzeba też mieć pozwolenie na budowe wewnętrznej instalacji gazowej.

Ale o nr chyba warto wystąpić.

U mnie dach skończony. Wygląda ładnie. Dostałem nawet gwarancję od ekipy na robotę.

Marto,

skoro samochód stał, znaczy, że byłem gdzieś na działce. Można wchodzić.

Twoja budowa też sprawnie idzie, przejeżdzając zerkam jak tam postępy prac u Ciebie.

Komarek

Dzieki za tą stronke.

Nakręciłam się jeszcze bardziej :lol:

Wiem, zrezygnuję z wanny z bąbelkami i zrobię taras drewniany.

Do umowy na dostawę gazu musi być adres posesji.

Pisałam że nie odkręcą kurka jak nie będę miała adresu. :wink:

Do warunków przyłącza gazowego oraz umowy że przyłączą i kiedy wystarczy akt własności posesji.