AmberWind 11.07.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 a moze on Cie tak podrywal nieudacznie , albo , ze niby jakies korepetycje i tak od slowa do slowa... No to chlopina system "konskich zalotow" preferuje, albo rzeczywiscie liczyl na gratisowe korepetycje Kamien z serca, ze juz po chociaz wciaz nie wierze, ze to sie wydarzylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 11.07.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Liczę taras z drewna. Najgorsze jest założenie kosztów robocizny. Tarasu wyszło mi jakieś 55-60m2. Licząc kosztkę po 125złm2 na gotowo + obrzeża + schody + piach - wychodzi ok. 8500-10000 Drewno bangkirai licząc po 28,5 za 1mb ok. 70m2 ( bo odpady) = ok. 2000-2500, do tego śruby ok. 150zł i olej do impregnacji - myślę że max.3000-3500. Ale nie obejmuje to robocizny i przygotowania podłoża oraz legarów ( 1mb legarów to ok. 25-30zł lub 60zł - zalezy od wielkości). Nawet jesli te pozostałe rzeczy kosztowałyby 5000 to wygląda na to że cena wychodzi podobnie lub nawet niżej niż kostka Ale nie wiem czy mój tok rozumowania jest dobry. Jak myślicie? Jutro poproszę męża żeby pojechał do sklepu DHL na Puławskiej, może otrzyma więcej pomocnych info. Wylewanych tarasów z gresem nie brałam ( na razie) pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 12.07.2007 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Betsi, a gdzie się składa to podanie? Do gminy, czy do powiatu? Do urzędu gminy. Zajmuje się tym Wydział Geodezji i Gospodarki Gruntami, pokój 68, tel. (o ile dobrze pamiętam) 0-22 701-75-25. Spróbuj tam. Ja właśnie odebrałam zaświadczenie o numerze posesji. Było łatwiej, bo nazwa ulicy jest od dawna. Przy składaniu wniosku dołączyłam mapę od architekta (z wrysowanym budynkiem) i zapłaciłam 17,- zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 12.07.2007 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 To już na etapie budowy można wystąpić o numer porządkowy domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 12.07.2007 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 No właśnie miałem nadzieję je nabyć na Twom ogrodzeniu :lol: U mnie miałeś nabyć umiejętności rozładowywacza i sortowacza drewna i co? Teraz już za późno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 12.07.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 To już na etapie budowy można wystąpić o numer porządkowy domu?Mozna. Jak tam decyzje Betsi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 12.07.2007 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Jak widać można. Magiczny numer posesji jest mi potrzebny do zawarcia umowy z gazownią. Betsi najpierw zrobiła instalację i dopiero teraz chce zawrzeć umowę z gazownią. Ja odwrotnie - chcę zacząć od umowy. W warunkach zastrzegli sobie termin 6 miesięcy na zrobienie przyłącza - dam im 9. Sąsiadowi zrobili w ostatnim momencie, kiedy już mieszkał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 12.07.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Ja też nie potrzebowałam nr posesji do żadnej z umów, mnie w umowie gazownia wpisała 6 m-cy a to i tak wypadnie w zimę. Niby mam tylko 4 m do podciągnięcia a na pewno bedą robić problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 12.07.2007 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 To co masz z gazowni, to pewnie warunki przyłączeniowe potrzebne do wystąpienia o pozwolenie na budowę. Warunki mają termin ważności (1 rok), w tym czasie powinno się wystąpić o podpisanie umowy na przyłącze i dostawę gazu.O ile wydanie warunków było bezpłatne, kasę zaczyna się bulić potem (co najmniej 3,5 tys. za przyłączenie i ok. 1 tys. za odkręcenie kurka). Oczywiście jest zastrzeżenie, że kwoty są orientacyjne, a te 6 miesięcy też może się przedłużyć gdy warunki nie sprzyjają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 12.07.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Ja mówię o umowie z gazownią. ile kto zapłaci to zalezy od długości przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 12.07.2007 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Się uwinęłaś. To po jakie licho mi ten numer, skoro można funkcjonować bez niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 12.07.2007 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 nam na gazie najbardziej zależy bo planujemy ogrzewanie gazowe. A numer i ja chętnie załatwię jesli już można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 12.07.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 A mam jeszcze do Was pytanko: Czy zamierzacie jechac na urlop, opuścić budowe i oddalic sie na wypoczynek? My już raz uciekliśmy z budowy - w zeszłym tygodniu. Wiało, lało, dziecki wyły, zimno, mokro... Na szczęście jesteśmy już z powrotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 12.07.2007 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Ostatnio chyba notuje się więcej przypadków, kiedy to ekipa ucieka z budowy a nie inwestorzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdac 12.07.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Dzięki za rady w sprawie numeru. My też mamy podpisywać umowę z gazownią, ale na razie nic nie wiedziałam, że trzeba mieć w tym celu numer. Warto go mieć na wszelki wypadek. Poza tym, to będzie miło mieć adres. U nas nawet ulica nie ma nazwy więc będziemy mogli ją sobie ochrzcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komarek 12.07.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Betsii ws. tarasów drewnianych zobacz tą strone http://www.parkiet-bortnowski.plCuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misze78 12.07.2007 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Ja też mam podpisaną umowę z gazownią podpisaną i nr posesji nie potrzebowałem. I to jest najważniejsze - na podstawie tego gazownia występuje o pozwolenie na budowę gazociągu (jeśli ktoś musi podciągnąć trochę rurki - tak jak w moim przypadku). Trzeba też mieć pozwolenie na budowe wewnętrznej instalacji gazowej.Ale o nr chyba warto wystąpić.U mnie dach skończony. Wygląda ładnie. Dostałem nawet gwarancję od ekipy na robotę.Marto,skoro samochód stał, znaczy, że byłem gdzieś na działce. Można wchodzić.Twoja budowa też sprawnie idzie, przejeżdzając zerkam jak tam postępy prac u Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 12.07.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 OK, Misze. Masz dużo tego dachu, ale do twarzy mu w graficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 12.07.2007 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Komarek Dzieki za tą stronke. Nakręciłam się jeszcze bardziej Wiem, zrezygnuję z wanny z bąbelkami i zrobię taras drewniany. Do umowy na dostawę gazu musi być adres posesji. Pisałam że nie odkręcą kurka jak nie będę miała adresu. Do warunków przyłącza gazowego oraz umowy że przyłączą i kiedy wystarczy akt własności posesji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 12.07.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2007 Pisałam że nie odkręcą kurka jak nie będę miała adresu. I tu nas mają! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts