Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rrmi- zmian w konstrukcji nie ma.Moj dom to bunkier naszpikowany stalowymi blachami i masa gwozdzi.Jak dzis patrze na rachunki za gwozdzie to dostaje zawrotu glowy.Sluchalam inspektora,ktory zalecil ekipie dodatkowo wzmocnienie wiezby wlasnie tego typu blachami w ksztalcie L i prostokata.

Jedyne co to zrezygnowalam z kapliczek i slupow.Jakas chora jestem jak widze te slupy a jeszcze u siebie? Slupow nie dzierze ale za to mam podciag w salonie i glowie sie jak tego swinstwa sie pozbyc.

Dla mnie sufit musi byc bialy i surowy bez zadnych zyrandoli.Oswietlenie tylko boczne z lamp stojacych na podwyzszeniach szklanych.

Takie mam od lat skrzywienie oswietleniowe.

Wymyslilam plafoniere maskownice na ten przeklety podciag ( zrobilam cos podobnego z kartonu) ohyda !!!Skraca salon na wysokosci kominka.

Nadal nad tym pracuje- chyba,ze tynkarze narzuca mnie 8 cm tynku na sufit,ale to musze uzgodnic.

I jeszcze z ostatniej chwili.Moja dzialeczka sie zazielenila.Wyrosla mloda soczysta trawka i tuje podrosly.Teren w miare uporzadkowany i tylko tworzyc w ogrodzie.

Gratuluje uporzadkownej "zieleniny" :-) U nas same chwasty i chaszcze :( No nic, zajme sie tym od przyszlego roku.

speek, moze wiesz jaki moze byc przyrost roczny na dlugosci thuj? I ktory gatunek rosnie najszybciej?

Dzisiaj zastanawialismy sie jakie farby do wnetrz wybrac. Zarowno lateksowe jak i i akrylowe mozna zmywac... Akrylowe mam teraz w domu i jest ok. Czy wiec lateksowe sa lepsze? Czy tylko drozsze? Moze macie jakies doswiadczenia?

Ja wybralam kolumnowe niebiesko zielone,ale wrazliwe na mrozy.Przyrost ok,10 cm ale moje mialy 130 cm.

Znam i polecam thuje SZMARAGD o krotkich lodygach,mozna je przycinac i przyrostu w roku ok.12-14 cm ale grunt trzeba przygotowac w nastepujacy sposob.

Ziemie ( nie gline) zmieszac z piaskiem( przepuszczalnosc) zaprawic torfem kwasnym pomieszanym z kora.Nastepnie uformowac dolki i czesto je zalewac woda.Na tak przygotowane podloze ( musi byc wilgotne) wysadzac thuje.

Po zakopaniu obsypac kora i po wierzchu podlac.Obsypac azofoska.I kazdego dnia tak ok.10 dni spryskiwac obficie zielone czesci rosliny.

Te szmaragdy kupisz w Runowie u Grabczewskich.

A jeszcze dodam ze zakwitly hortensje bialo,rozowo,fioletowe.

Tak sie przejelam tym ogrodkiem,ze zapomnialam o farbach.

Lateksowe ok -ja mialam je w salonie gdzie moje zwierzaki rzadzily.Latwo zmywalna ale w sypialni przy tynku gipsowym mialam najzwyklejsza oddychajaca nobiles.Nigdy jej nie mylam bo wariowalam z kolorami i nie bylo takiej potrzeby.

Do srody mozesz sadzic thuje z gwarancja przyjecia o ile kupsz w donicach ( drozsze) a z bryla korzeniowa w siatce lepiej pod koniec sierpnia.

Choc to nie regula .Z moich posadzonych 80 szt nie przyjely sie 2 :)

oooo ... no to powinnam sie spieszyc, jesli chce juz w przyszlym roku miec zalazek "zywoplotu" :roll:

Do srody nie zdaze, ale na sierpien powinnam sie jakos wyrobic :-)

Dzieki za opinie dotyczaca farby :-) Sadze, ze wybierzemy lateksowe ... daleka jestem od mycia ich w nieskonczonosc (zbyt szybko znudzi mi sie kolor ;)), nie mniej milo jest moc zmyc drobne plamy po rekach ... u nas to prawdziwy koszmar ... Marek w tfforczym szale ;) zapomina ze ma rece cale w wieolokolorowych pastelach i raczy caly dom swoimi liniami papilarnymi :lol:

Czy powinnas sie spieszyc?To juz zalezy od Ciebie ale radze nie kupowac takich malutkich sadzonek bo czeka sie i czeka aby podrosly.

W chwili zdejmowania humusu koparkowemu polecilam wykonac wal wokol dzialki na wysokosc 50 cm z przeznaczeniem na thuje.Budowe rozpoczelam w kwietniu a pod koniec marca kupilam krzaki i zadolowalam je z ziemi.Przetrzymaly bez problemu.Wysadzilam do grumtu po majowej Zosce a budowa trwa nadal.

Jako ze masz czworonoga to dla jego dobra nie daj sie namowic na juke-psiaki lubia ja skubac a potem ... problemy.Jest trujaca tak jak cis

Charlie

My sobie tutaj polecamy sprawdzonych wykonawcow , na naszych budowach.

Oglos ta platna reklame gdzie indziej :-?

...są sprawdzeni i sprawdzani min przeze mnie bo im dostarczam chemię budowlaną (tynki, farby, kleje, zaprawy samopoziomujące, pilbet etc..) - widziałem ich robotę min w MITEXie.

Przybyli nie dawno do W-wy z Kielc bo tu się da więcej zarobić - dlatego zrobiłem tam i tu mały show - promuję ich co w dzisiejszych czasach trudno o fachowców. To 3 braci + 5 kolegów. Ojciec też się murarką zajmował . Są dobrzy w robocie, terminowi - na pewno po to pracują żeby zarobić a nie bumelować.

Pozdrawiam

Charlie

Najlepsza dla nich pomoc to zadowoleni klienci.

Ja akurat nie naleze do osob , ktore beda podliczac ilu klientow do konca roku ta ekipa bedzie miala.Zycze im jak najlepiej .

Po prostu nie lubie platnych reklam na forum , gdzie ludzie polecaja sobie swoich wykonawcow.

I gdzie jedni do drugich maja zaufanie , bo nie widze powodu ,

dla ktorego kolezanka z grupy poleci mi zlych i niesprawdzonych wykonawcow.

Ot i cala moja prosta filozofia.

Charlie

Najlepsza dla nich pomoc to zadowoleni klienci.

Ja akurat nie naleze do osob , ktore beda podliczac ilu klientow do konca roku ta ekipa bedzie miala.Zycze im jak najlepiej .

Po prostu nie lubie platnych reklam na forum , gdzie ludzie polecaja sobie swoich wykonawcow.

I gdzie jedni do drugich maja zaufanie , bo nie widze powodu ,

dla ktorego kolezanka z grupy poleci mi zlych i niesprawdzonych wykonawcow.

Ot i cala moja prosta filozofia.

...o`k...

www.krzewy.waw.pl

speek, jeszcze raz dziekuje :-) Tak wstepnie liczac potrzebuje ok. 150 sadzonek ...

Bylam wczoraj w roznych sklepach glazurniczych na Radzyminskiej. Jesli ktos poszukuje czegos innego niz np. w TTW Opex, to polecam. Widzialam tam pare bardzo ciekawych wzorow (przynajmniej dla mnie ciekawych ;)) w cenach srednich. Byly tez plyki bardzo drogie, z jeszcze drozszymi dekorami.

Zamowilam troche akcesoriow do lazienek. Trudno bylo mi do tej pory spotkac pasujace do aramtury wieszadelka na reczniki, czy papier ;)

flamenco,

Trasa kolo Twojego domu jest moja ulubiona w ucieczce przed korkami na Pulawskiej ;) Widzialam, widzialam ... :-) Gratuluje postepow!!! :D

Witam w ten piękny letni wieczór.

Powiedzcie proszę, że sławetny Statek na swój skład.

Muszę zakupić dachówki wentylacyjne i kilka mieś temu dostałam od niego dobrą ofertę, ale nie wiem gdzie go szukać.

U mnie prace posuwają sie powoli, ale jakość jest dobra.

Chopcy nawet drobne szczeliny miedzy styropianem na elewacji uzupełniają pianką. Zrobili pieknie wszystkie narożniki, okleili jes i obkleili glify. Jak pogoda pozwoli to będą siatkować i kleić cały budynek.

Poddasze zrobione w połowie, szykujemy się do GK.

Pracownicy robią jedno lub drugie w zależności od pogody. :wink:

Poszukiwania i wybieranie glazur i terakot to dla mnie ( i mojej rodziny) katorga. Tak trudno jest wybrać coś ostaecznie - a już powinnam.

Nalepiej poszło nam wybranie ceramiki do kotłowni i garazu. Całe 15 min - bo można było wybrać 2 zestawy kolorystyczne ( szarości lub brązo-beże).

Dlaczego było tak łatwo? - bo cena najniżasza w sklepie w promocji :lol: :lol:

Z ogrodu

Co prawda jeszcze go nie urządzam bo muszę trochę wyrównać teren, ale ........... za moim płotem-od ogrodu sąsiad buduje dom w odległości 4m od płotu( którego jeszcze nie ma), ale ma piękny duży balkonik na pietrze właśnie na moją stronę. Myślę, że ten balkon jest bliżej niż 4m od granicy działki. W związku z tym zdecydowałam że właśnie na szerokości jego balkonu posadzę 3 duże ( do 6-8m) drzewa. Po sobotniej wizycie u moich rodziców na działce zapadła decyzja że będą to przepiękne tulipanowce. miały być brzozy, ale ponieważ mają małe liści to są męczące w grabienu a tulipanowce mają piękne, jasnozielone duże liście - niestety teg grabić je trzeba, ale jest łatwiej.

Chyba, że macie inne pomysły na to jak zasłonić im ten widok na mój taras i całą działkę?

Magnolia, może znasz inne rośliny, które tak wysoko i szybko rosną?