Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie ma czego zazdroscic.Ja nie mam ani jednego drzewa i deka cienia.A jego wizyta miala mnie pomoc rozmiescic choinki.

Ten czlowiek u mnie juz nie ma czego szukac.Moze na ogrodach sie zna ale nie bierze pod uwage slusznych racji przyszlych uzytkownikow( gdzie juki i cisy przy zwierzakach)

Poczytalam juz o tych moich choinach i moze w przyszlym tygodniu je posadze.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas szczytem marzen jest jako taki trawnik i setka thuji dookola i starczy :roll:
Witam w druzynie :D

Amber u mnie ten kamien nie bedzie w sensie bodobnym jak blat kuchenny , nie plyta, tylko bardziej jak kamien taki jakby z podworka , jak piaskowiec ,

ale nieregularnie ciety.

No nie znam sie na nazwach ,powiedzmy jak lupek tylko inny :lol:

Teraz o juz nikt nie wie co bede miala :lol: :lol:

I nie piaskowiec , bo jakos mi nie pasuje.

Chyba , ze Ty tez o czyms takim mowisz :D

Recepture zdradze na priva , po dokonanej wplacie na moje konto .

Muchy nie sa przewidziane 8)

No nie znam sie na nazwach ,powiedzmy jak lupek tylko inny :lol:

Teraz o juz nikt nie wie co bede miala :lol: :lol:

I nie piaskowiec , bo jakos mi nie pasuje.

Chyba , ze Ty tez o czyms takim mowisz :D

Hmmm ... mecze wyobraznie, ale marnie z efektem ;) :lol: Jak zaprosisz mnie kiedys na kawe to obejrze 8) U nas bedzie lupek, nieregularny w ksztalcie, kolorze i obszarze przyklejenia :-)

Wiem, wiem ... z oszczednosci muche zastepuje sie zaba albo pasikonikiem 8) :lol:

speek,

Zabudowa kominka i sciany do ktorej przylega spedzala mi sen z oczu przez kilka dni. W koncu cos wymyslilismy, skonsultowalismy z nasza architekt, potem zaczelismy rysowac po scianach i kominku i jakos wyszlo 8) Kominek zostal upackany kreda, sciany tez i poki co wydaje sie, ze powinno byc dobrze :-)

Nie wiem co bedzie na mojej antresoli , ale cos wymysle, moze goscie po imprezie beda tam spali :roll:

Na kawe chetnie zapraszam , najbardziej z kawalkiem wlasnego lupka ,

wydaje mi sie , ze kombinujemy podobnie.

Wiem , ze ze mnie go..niany opowiadacz.

Trace przez to na urodzie ,wiem wiem :lol:

Ale zajefajny koncert :p

Jaszczurki sa lepsze i jest ich duuuuzzzoooo :roll:

[...] gniazdkach, ktore wypadaly dosc nieestetycznie na laczeniu kafli [...]

Amber, tym niewinnym zdaniem uświadomiłaś mi jak daleko trzeba mieć wszystko zaplanowane już na etapie elektryki.

I jak przez mgłę (w czasach, kiedy wykańczałam swoje mieszkanie) przypomniało mi się, że pan płytkarz drożej policzył sobie za gniazdka wpuszczone w glazurę.

[...] ale nie sluchajacy co do niego sie mowi. [...] Tu juki tu cisy a tu trawy a tam jeszcze klony,brzozy i inne lisciaki.A mnie chodzilo glownie o rozmieszcenie jodel koreanskich i srebrnych swierkow. [...]

A mój ogród projektowała osoba z naszej grupy (fragment projektu można zobaczyć w dzienniku budowy, s. 2). W przeciwieństwie do pana ogrodnika - słucha. Jeśli jakaś nasza wymarzona roślina byłaby niemożliwa do prowadzenia w ogrodzie - zwraca na to uwagę lub proponuje konkretny gatunek, który sprawdzi się najlepiej.

My akurat chcieliśmy ogród bez iglaków i taki będzie.

speek napisała

drzew lisciastych smieciuchow nie chce.Wygodnictwo.

A umnie 1/5 działki to same śmieciuchy-brzoza na brzozie.

I w dużej mierze te śmieciuchy przesądziły o kupnie działki.

ewa

też biorę pod uwagę Chobota, napisz na priva coś więcej i jak cenowo wychodzi.

Mam świetnego człowieka od kuchni...ale w Poznaniu :roll:

Betsi to chyba nocuje w sklepie z plytkami , bo cos Jej nie widac.

Trzeba bylo wczesniej to ustalic ;) Jako dobre forumki ;) moglybysmy Jej kawe w termosie i drozdzowki podeslac 8)

.

Rrmi, Amber

Jakie jesteście miłe kolezanki :D kawka i drożdżówki - super.

Ale zamiast się nabijać ze mnie że nie mogę wybrac galazury i terkoty ( choć do kotłowni i garazu wybrałam !!!!!!!!!!-pisałam o tym w niedziele) mogłybyscie cos pomóc, podpowiedzieć, pojechać na ogląd. Myślicie że moi panowie to tacy skłonni sa do doradzania :-? Tylko ze sklepu poganiają.

Niestety, ponieważ mam czas na zajmownie się jeżdżeniem po sklepach tylko w weekendy, to efekt jest taki że wiele rzeczy jest jeszcze nie wybrane.

W firmie też jest niespodziewanie dużo pracy, więc i pisać nie mam kiedy.

Ale od poniedziałku biorę urlop i planuje pierwszy tydzień zająć się tylko sprawami zwiazanymi z wykończeniem domu ( glazury, biały montaż, drzwi wewn, podłogi). a potem ................................ udam się na zasłużony odpoczynek na Morze Bałtyckie :p ( trudno o kwatery pod koniec lipca ale udało mi się coś znaleść)

W sprawie elektryki to uważam że jest to jedna z najgorszych rzeczy do zaplanowania i powinien być już zaplanowany układ mebli i urządzeń w pomieszczeniach. A i tak poprawki na pewno jeszcze będą, chodzi o to żeby było ich jak najmniej.

Podczas planowania elektryki w moim domu otrzymłam duzo cennych informcji od Amber i Jewrioszki i innych ( wszystkim bardzo dziekuję).

Zuber

Ja biorę kuchnię z Częstochowy, więc jeśli masz dobrych wykonawców w Poznaniu to dlaczego miałabyś u nich nie zamówić?

Amber, tym niewinnym zdaniem uświadomiłaś mi jak daleko trzeba mieć wszystko zaplanowane już na etapie elektryki.

I jak przez mgłę (w czasach, kiedy wykańczałam swoje mieszkanie) przypomniało mi się, że pan płytkarz drożej policzył sobie za gniazdka wpuszczone w glazurę.

Ano wlasnie ... a kazda przerobka gniazdka jest drozsza, niz jego pierwotne zrobienie przez elektryka :-? W jednej lazience mam 5 przerobek, a wszystko bylo "niby" zaplanowane. Zmienila sie wielkosc umywalki i plan padl na pysk ;) Z drugiej strony tak to juz sobie zaplanowalam, ze laczenie kafli na scianie zlicuje sie dokladnie ze srodkiem halogenu w okraglym suficie, a ten ze srodkiem umywalki, ktora symetrycznie bedzie miala ustawione kinkiety, a wszystko to w bardzo precyzyjnej odleglosci od wlacznikow swiatel prysznicowych i kontaktow bocznych 8) :lol: Uffff ... i tak w kazdym pomieszczeniu ;)

Betsi,

Juz wczesniej pisalam - polecam Twojej uwadze sklepy z glazura na Radzyminskiej :-) A z kaflami do garazu, na schody wejsciowe i balkony tez u nas bylo najszybciej. Dluzej trwalo stanie w kolejce do kasy niz wybieranie ;)

Betsi, kafle to jeszcze nic .. wlasnie doszlismy do wyboru kolorow farb :roll: I to dopiero sa schody :lol:

[

b]

Zuber[/b]

Ja biorę kuchnię z Częstochowy, więc jeśli masz dobrych wykonawców w Poznaniu to dlaczego miałabyś u nich nie zamówić?

Nie wykluczam takiej możliwości, jeżeli nie znajdę nic w Wa-wie.

Elektrycznie mam zaplanowany na razie salon i małą łazienkę, kuchnia-jedna wielka niewiadoma-a elektryk wchodzi w przyszłym tyg. :roll:

Dach się robi- co do reszty, czekam , aż miną upały.

Z zakupów-wielgaśny basen ogrodowydla dziecka i wielgaśny meksykański hamak dla rodziny.Ten ostatni sprzedają na allegro.Polecam Betsi na urlop :lol: http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=210296772

Zuber

Hamaczek super - tylko jak na razie to nie mam do czego go przyczepić :cry:

Ty masz super bo już teraz możesz kupować i korzystać z takich rzeczy bo masz ogród.

Co do tej elektryki to na prwdę byłoby dobrze zebyś tą kuchnię miał choć z grubsza zaplanowaną.

A co zrobiłaś z hydrauliką? też musiłaś ją do tej kuchni jakoś doprowadzić i rozmieścić.

Z zakupów-wielgaśny basen ogrodowydla dziecka i wielgaśny meksykański hamak dla rodziny.Ten ostatni sprzedają na allegro.Polecam Betsi na urlop :lol: http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=210296772

Hamak super!!! Ale podobnie jak Betsi nie mam na czym go sobie zawiesic :( Biorac pod uwage, ze drzewa rosna dluuuugo, to chyba sie powstrzymam z zakupem ;)

Co do pstryczkow-elektryczkow to jest jeszcze jeden aspekt. Trzeba wiedziec nie tylko gdzie rozmiescic, ale z jakich punktow wlaczaja i wylaczaja sie poszczegolne swiatelka. To calkiem fajne, bo np. nie trzeba wstawac z lozka, aby zgasic gorne swiatlo, lub wracac sie do wiatrolapu, aby wygasic holl, czy swiatlo w salonie, gdy jestesmy na tarasie itp. itd. Warto o tym pomyslec na poczatku projektowania :-)

Mój temat to tutaj zupełnie nie pasuje, bo dziewczyny to tylko wykończeniówka i zakupy, ale potrzebuję pomocy.

Może wiecie kto w naszej okolicy może wykonać projekt oraz zjazd z drogi gminnej na działkę.

Podobno potrzebne są do tego specjalne uprawnienia.

proszę o pomoc.

Zalatwilam to wszystko na Czajewicza .

Pytaj te mile Panie , ktore sie tym zajmuja.

johan

Pod wpływem Twojego pytania zajrzałam do dokumentacji i okazało się że nie mam takiego prajektu. Mam tylko decyzję że mam 3 lata na wykonanie takiego zjazdu ( potem pozwolenie/decyzja jest nieważna).

Wiec niestety nie pomogę Ci w tym temacie.

Czy ktoś z was zastanawiał się nad zainstalowaniem klimatyzacji w domu?

Czy szukaliście jakiś firm?