Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam juz wymurowana podstawe kominka ,

chyba pojutrze bedzie murowanie z cegly szamotowej.

Ech...ile ja dzisiaj wizji kominkowych mialam :roll:

Ale nie eksperymentuj z tym marketowym "kamieniem". Taka oryginalna wizja, a taki moze byc psuj z tej kamiennej gipsowki :-? (widzialam co nieco na hamerykanskim watku 8) )

rrmi,

Jak dostaniesz info z przyblizona cena tej kostki granitowej, to moze sie podzielisz, he? U nas temat wciaz jest otwarty, wiec moze granit :roll:

Betsi,

Dla przybysza zza wchodniej granicy praca w rolnictwie nie bardzo sie oplaca, ale budownictwo to juz inny temat ... Z Chinczykami pracujacymi za miseczke ryzu nie bardzo nam wyszlo, ale moze Rosjanie sie sprawdza ... Pozyjemy - zobaczymy ... O ile racjonalnie nie oczekuje kleski urodzaju budowlancow, o tyle z utesknieniem wygladam kawalka normalnosci ... :-)

BTW mebli kuchennych. Chobot nie powalil mnie na kolana. Ich wycena byla bardzo zblizona do tego co oferowali inni producenci, a standardy obslugi jakby nizsze ... No i ta niby-najwieksza ekspozycja w firmowym pawilonie :lol:

AmberSpoko , ja szy ko nie wymiekam.

O tym marketowym przykladowo napisalam , bo tak sie u mnie na budowie uwaza , ze wygodny jest do polozenia.

Ten , ktory planuje jest super , ale jest tez male ale

Za zolty troche , pomysle , pojade tam gdzie Ty polecalas .

Do hamerykanskiego zapraszam , czasem fajne bzdury tam piszemy i jest wesolo :D :D

rrmi,

Ten kamienny lupek tez nie nalezy do zlych w przyklejaniu. Na prostych scianach kladzie sie cale moduly, a na lukach swobodnie mozna ten kamien podzielic na male czesci (czyli pojedyncze lupki) i swobodnie przyklejac na kazdej plaszczyznie. A jesli jest koniecznosc przeciecia to tez nie ma problemu. Tnie sie idealnie, tak ze bez obaw.

Jesli chodzi o kolory, to w Kimar Pro Art jest tego do wyboru do koloru :-)

Amber,

wiem , ze sie wszystko da , tylko mi sie majster rozleniwil :D

Wiem , ze nie takie numery robil :roll:

Najbardziej by mi pasowal jakis taki kakaowy kolor ,bo sciany beda w salonie dosc ciemne brazowe lub ciemna zielen.

Ciekawa jestem Twojego , pewnie bedzie podobny do mojego :D

Poki co jutro musze porozmierzac gdzie maja byc scianki , bo chce duze palenisko.

Elektryk u nas grasuje , na szczescie odpuscil mi dzisiaj gniazdka .

Odwiedzil nas tez Kierbud , nie mial ani jednego zastrzezenia.

Nawet swoja Zone przywiozl zeby Jej nasz dom pokazac :D

ps.Dam znac co z ta kostka , bo ta dziewczyna napisala , ze maja tez kamien elewacyjny , nie da rady =trzeba jechac, poprosilam o namiar.

Witajcie!

Czytam jak zawsze z zainteresowaniem co nowego u Was słychać :p

Tez troszke sie podzielę swoimi dokonaniami i spostrzeżeniami. Co do elektryki - siedzieliśmy z Piotrkiem najpierw osobno i zaznaczaliśmy gniazda i właczniki a u nas jeszcze do sterowania roletami sa dodatkowe. Potem omawailismy wspólnie, potem z elektrykiem konsultacja, potem raz jeszcze omawialiśmy i w końcu w miarę dokładny projekt instalacji mamy!!!. Być może w praniu okaze sie, że czegos nie przewidzieliśmy, ale trudno. I faktycznie zanim zabieralismy sie do elektryki to "meblowaliśmy" :) poszczególne pomieszczenia i to w kilku wariantach. a tak BTW, nasz elektryk twierdzi, że gniazda w łazience powinny być po dwóch stronach lustra, gdyz podobno kobiety suszą włosy lewa ręką a mężczyźni gola sie prawą reką :roll: . Jak sądzę, jesli kobitka układa sobie fryzure to pewnie w prawej rece dzierży szczotke a w lewej suszarkę. Co prawda u nas ja nie układam fryzur (same sie układaja :roll: :D ) ale z czasem córy pewnie bedą sie fryzowały :lol: , a Piotrek ma maszynke na akumulatorki :)

Teraz mamy na głowie hudraulikę, gdzie co i dlaczego :lol:

Od wczoraj MAMY OKNA!!!!!! Fajnie jest :D :D :D

Tynki zewn. też juz z głowy, kolor itd wybrane - ale jak nasz domek ma wygladać z zewnątrz to wiedzieliśmy z Piotrem chyba od zawsze :lol:

Wewnątrz kolory ścian też już obmyslone!!!

Tylko jeszcze ta nieszczęsna kuchnia, cholernie drogo nam wychodzi!!!!

A i jeszcze nie mam wykonawcy na schody drewniane na beton!!!

Betsi - my podobnie jak Ty, najblizszy tydzień urlopu spędzamy na budowie, a kolejny nad Morzem. A gdzie zdecydowałaś sie pojechac?

Pineska

Miałam jechać do Dębek i nawet znalazłam kwaterę ( bo ktoś zrezygnował) ale jak następnego dnia zadzwoniłam zeby potwierdzić to okazało się że włąścicelka już ten pokój sprzedała i nawet nie raczyła do mnie zadzwonić.

No po prostu chamstwo. :x

W związku z tym muszę przysiąść do internetu i podzwonić w poszukiwaniu kwater bo na chwile obecną nie mam nic i miejsc nad Morzem nie ma nigdzie.

A Ty gdzie sie wybierasz?

Gdzie sprawdzałaś te kuchnie że tak drogo Ci wychodzi, z czego chcesz zrobić szafki?

Betsi - jedziemy do Krynicy M., poszukaj może w Stegnie, albo w Skowronkach, albo troszke dalej w Piaskach. W Krynicy jest za drogo więc nie warto.

Ewentualnie zostaje jeszcze pole namiotowe, albo wynajecie przyczepy campingowej.

Co do kuchni - ceny sa nastepujace za 1m szafki góra i dół z dębu - od 1100 do 1470 zł PLUS dodatki, których nie odpuszczę - czyli szafki z szufladami z hamulcem, szyny na kosze do segregacji śmieci oraz magic corner, ale nie ten okrągły tylko taki wysuwany - koszt tego ostatniego to około 1400 zł!!!!

Najtaniej wyszło mi od producenta z targu w Konstancinie - 9000 tyś. za wszystkie moje fanaberie, a dodam, że tych szafek jest 4 m. z czego górnych około 2 metrów.

Dodam do tego kuchenke elektryczną, zmywarke, zlew, okap (lodówki na razie nie zmieniamy) i chyba bede rodzine żywić korzonkami i trawa :roll: Zaczne zbierac juz teraz, bo ładnie rosnie :wink: Oczywiście mogę z czegos tam zrezygnowac, jeszcze pogłówkuje.

Póki co oszczędności znalazłam na małym oknie okragłym w ganku, zamiast 2500 zapłace tylko 1450!!!

To juz prawie na magic corner wysuwany uzbierałam 8)

Betsi - tak jeszcze mysle o Krynicy , może zadzwoń do inf. turystycznej - nie znam numeru, ale wiem, ze takowa istnieje, bo 2 lata temu nawet osobiści etam byłam i szukałam kwater dla znajomych.

Pineska

Dzieki za podpowiedzi w sprawie wakacji.

Jesli chodzi o oszczędności to ja zoszczędziłam 1000zł na okapie w kuchni.

Zamiast fabera bedzie amica i żeby było ciekawie obydwa te wyciągi wyglądają identycznie maja jednkowe parametry ( nawet amica ma lepszą siłę wyciagu- 900m3 a faber 600m3). Ciekawe kto produkuje dla kogo ? tylko nalepki z nazwą firmy zmieniają :lol:

Pineska napisała

Co do kuchni - ceny sa nastepujace za 1m szafki góra i dół z dębu - od 1100 do 1470

Mnie dzisiaj za MDF policzono 900 zł w, a fornir 1300 / w Ewelinie za Błoniem/ Muszę pochwalić obsługę za podejście i elastyczność.Dużo lepiej niż w Chobocie.

Można zamawiać etapami, jeżeli na wszystko nie starczy.

Z góry uprzedziłam ile mogę wydać i co mnie interesuje.

Najtaniej wyszło mi od producenta z targu w Konstancinie - 9000 tyś. za wszystkie moje fanaberie, a dodam, że tych szafek jest 4 m. z czego górnych około 2 metrów.

A co to za producent?

Betsi

przejeżdżając znalazłam też kolejne drzwi

http://www.wibar.com.pl

najdroższe w jasnym fornirze dębowym- naprawdę ładne, wzięłabym w ciemno :wink: , pełne, wypełnienie plaster miodu, komplet z ościeżnicą regulowaną-1400, ładne są też cedrowe-dużo tańsze-1000-1100.

Nie jest to mistrzostwo świata, ale nie wiem , czy nie zejdę na ziemię :)

Negocjacje cen możliwe.

Oczywiście za przeszklenia drożej.

Tylko stosunkowo mały wybór oklein.

Jak poszukiwania wakacyjne.Stegna jak pisze Pineska -dobry pomysł

Ja zawitalam do skladu z kostka i ogladalam te malenstwa 4x6 .Nie widze ich u siebie przed domem na podjezdzie.kolor szary nakrapiany czarnym mnie nie podobal sie ,jasno bezowo wyplowialy bardziej dla posiadajacych okna i drzwi zloty dab.Moim zdaniem tej jasnej szarosci ni jak nie mozna by bylo zestawic z wyplowialym bezem.Fakt material szlachetny ale ja tekiego nie chce miec.

Za tydzien maja miec probki kostki 12 x 10 w innych kolorach- moze i dla mnie cos sie znajdzie.

Depi

Czy dowiedziałeś się cos na temat tych bram kaszubskich?

Hrrr... Nie kaszubskich, a kurpiowskich! :evil:

Tyle o ile - Ciocia mówi, że postawią cos takiego za 1000 góra. Mówi też, że najlepiej, jakbyś się przejechała (ja może będę jechał) i zobaczyła, co Ci się podoba. To są tacy prawdziwi ludowi twórcy, więc nie mają wypasionych stron w internecie, gdzie by można sobie to pooglądać. Ale robią rzeźby, okiennice z płaskorzeźbami, okucia do tego i inne cuda wianki właśnie w stylu "wczesny Bolesław Krzywousty".

Jak Cie interesuje wyprawa, to godoj. Jak nie - tyż godoj, ale tak czy siak chyba chcesz zobaczyć to na własne głazy, nie?

kostka jest w Poznaniu.Cena za tone i doliczaja 2,50 z z kilometr .Dostawa caly kraj .Znalazlam na allegro,dom i ogrod,materialy budowlane ,str.chyba 20

Odpowiedzi zadanej w ogloszeniach na forum nie otrzymalam.

Sklad jest w okolicach Mrokowa jadac od Janek w kierunku Tarczyna (prawa strona)

Depi a byles w Gdansku na koncercie w zeszlym roku?

My bylismy , Gilmour jest cudny :p

Koncert 1 klasa :p :p :p

I pozniej w trojce cala noc z Pink Floyd , echh jak w starych czasach

Nie byłem. To był Gilmour? Jakoś mi się kojarzy, że Waters grał...

Anyway - Gilmour BYŁ super, ale ostatnio straaaasznie przynudza. Tą ostatnią płytę chyba 2 razy przesłuchałem i wyrzuciłem... Tylko na sen.

Ech... Pink Floyd najlepiej wchodzi o 5 nad ranem po ostrej nocy. Wtedy dusza zaczyna spiewać :-)

Waters byl w piatek w Poznaniu , a Gilmour w sobote w Gdansku :D

Koncert byl super .

Nowa plyta masz racje , taka sobie.

Mi najlepiej sluchalo sie PF jakies 20 lat temu , rano kiedy kasztanowiec pod moim oknem puszczal paki.

I widac bylo wschod slonca . :oops: