Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Betsi jesli mozna to poprosze o namiary na Pana od piachu.

Moze bedzie tanszy od mojego , a nie mam czasu grzebac kilkadziesiat stron wstecz szukajac byc moze nieaktualnego ogloszenia.

To ladnie idziesz Barozi :)

Pewnie jeszcze przed swietami parapetowka.

I tego Ci zycze.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ta odgromówka to niezłe pieniadze

A czy trzeba ją robic?

Mani dom drewniany i ona chyba musi mieć instalację odgromową (nie podam podstawy prawnej :oops: ).

Ostatnio obserwuję domy murowane i wypatruję na dachach charakterystycznej drabinki - tak na oko zaledwie 30% budynków ma takową.

My nie mamy i mąż twierdzi uparcie, że nie będziemy robili.

Ms.

Mój mąż też uważa, ze odgromówka nie jest nam potrzebna ( ja tak brdzo boję sie burzy :cry: )

Martini_dry

Spróbuj koniecznie ( choć to taki bardziej babski trunek).

A tak na powżnie, to czy masz wybrany już jakis projekt domu czy może będziesz robił indywidualny? Murowany czy kanadyjczyk?

Jaką masz działkę - pochwal się. :wink:

Betsi,

Niestety mój wykonawca robi tylko słupki i podmurówki. Nie zajmuje się sztachetkami i ogólnie "wypełnieniami". Jeśli sprawa pilna to nie bardzo, gdyż teraz jest zajęty budową domu do stanu surowego, a dopiero co skończył stan zerowy.

Ms.,

Jak na razie sprawa z ociepleniem jest w fazie wstępnego planowania. Jak na razie wrzesień jest aktualny, ale może to być późny wrzesień.

A tak na powżnie, to czy masz wybrany już jakis projekt domu czy może będziesz robił indywidualny? Murowany czy kanadyjczyk?

Jaką masz działkę - pochwal się. :wink:

Działka w Henrykowie-Urocze, 2300 m^2. W zasadzie to są dwie działki, 1300 + 1000 m^2. Jakiś czas temu znaleźliśmy taki projekt:

http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=71505&offset=14&backcmd=Energo i na razie tego się trzymamy;) Może ktoś z Was buduje dom według projektu Lipińskich? Szukam dobrej warszawskiej pracowni, gdzie można kupić i ewentualnie zrobić adaptację ich projektu. Na stronie Lipińskich jest co prawda lista warszawskich przedstawicieli, ale o większości na forum albo są złe opinie, albo nie ma nic :( Zdążyłem się już za pierwszym podejściem sparzyć na "A kwadrat", bo umówiłem się z nimi i pocałowałem klamkę...

To pytanie wrzuciłem też tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=83421&postdays=0&postorder=asc&start=120, bo Tosinek też pisze w swoim dzienniku o przygodach w warszawskimi przedstawicielami Lipińskich.

Martini_dry

Dom ładny, duży w sam raz n taka dziłkę.

Z tego co piszesz wnioskuję, że chcaiłbyś by Lipińscy zrobili też adptacje tego projektu. A może kup tylko u nich projekt a adaptację zrób u innego architekta ( musisz mieć tylko pisemną zgodę od Lipińskich). Zapłacisz jakieś 2000-3000 za adaptcję z planem zgospodrowania, projektem szamba i ewentulną pomoc w załatwianiu papierów do gminy.

Komarek

Finish prkiet jest nieco tańszy niż deska barliniecka 120-130zł m2, położenie 30zł/1m2, kleje ok 17zł m2 ( przykleja się go do podłogi jak tradycyjny parkiet).

Masz jeszcze duzo czasu. Potrzebujesz podjać decyzję max. 2 mieś przed terminem kładzenia podłogi. Pilnuj tylko zeby Ci równo wylali podłogi.

rrmi - chyba tego szukasz vandersar tel. 661312636

Dziekuje bardzo :p

To my po sasiedzku widze :D

Jesli jeszcze nie zaczales to moge podpowiedziec , ze bloczki fundamentowe sa lepsze z Komornik niz z Cermatu.

Kupowalam tu i tu .

Cermat robi kaszane.

Uczciwie mowiac to dom i natakich bedzie stal , ale wiele do zczenia zostawiaja w porownaniu z innymi.

Jesli masz wybor ...

No i w koncu sie doczekalam :-)

rrmi, pewnie wiesz o co chodzi??? 8) :lol: Dzisiaj nasza wanna wydala na swiat pierwsze gulgotania, bzyczenia i szemrania a wszystko to przy zacnym dla oczu pulsacyjnym wyrzucie wody i powietrza :D :D :D Juz wiem, ze sie polubimy :lol: Dookola ma lagodne i nastrojowe swiatelka a obudowa czeka jeszcze na wlepienie nieszczesnej mozaiki ;) Bedzie git!

Trudno nie wspomniec tutaj o trunkach ... Wszak Betsi poruszyla ten temat ;) Ale to nie Martini Dry jest obiektem pozadania, a Martini Bianco .... hmmm ... z lekkim posmakiem plasterka limonki, ale koniecznie slodkie :-)

No i fajnie komponuje sie z wanna 8)

Mani, strasznie droga ta odgromowka :( Dookola nas zaden dom nie ma ... hmmm ... musze pomyslec czy zrobimy czy tez raczej nie 8)

komarek, deska barlinecka nie jest warta tych pieniedzy, ktore za nia chca :( Kiepski lakier, malo trwala i podobno raczej nie najlepsza jesli chodzi o trzymanie standardow wymiarow. Generalnie bardzo delikatna podloga i o ile w sypialniach nie ma z nia problemow, to w salonie trzeba bardzo uwazac. Nie mniej parkiet tez nie nalezy do super trwalych ... I badz tu czlowieku madry wybierajac podloge ;)

A jesli juz przy podlodze jestesmy w piatek zaczynamy walczyc z parkietem :-) 4 tygodnie i bede mogla po nim biegac ;)

ewajanecka,

Gratuluje zasiedlenia domu :-) Skrobnij jak sie mieszka. Skoro myslisz juz o ogrodzie to wykonczeniowke masz juz na prawdziwym finiszu! Zazdraszczam!

barozi,

Ale macie tempo! Wigilia w nowym domu? Przy Waszym postepie prac zapewne tak bedzie :-)