Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Betsi,

Aaaaa ... no to rzeczywiscie moze lepiej ja wymienic :roll:

ms,

Sa wezyki i wezyki ... te niepekajace sa znacznie drozsze (my mamy Hiszpanskie) , ale odkad wymienilam je w obecnym mieszkaniu i wiele lat temu w mieszkaniu Mamy problem z pknieciami przy zaworach (kranach i spluczce) odszedl w niebyt. Moze warto zainwestowac ...

rrmi,

A jakich wlacznikow szukasz? Nowoczesnych czy jednak jakis stylizowanych? Ja wszedzie kupilam Berkera i jestem bardzo zadowolona :-)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas też pękły z niewiadomych przyczyn gwinty przy armaturze...w taki sposób, że fachowiec, który przyjechał w żywe oczy twierdził, że takich pęknięć to on w życiu nie widział...pytał czy myśmy przy tym nic nie dłubali :o

Teraz nawet takie "duprelki" staramy się poządne kupić. Procentuje, a i spokój wewnętrzny większy ;)

Co do podbitki...cd.

dzięki dziewczyny za wspacie :D

wczoraj pan zadzwonił kulturalnie pod wieczór z informacją...., że będzie mu jeszcze potrzebne to i to... A pojechał robić gdzie indziej..bo pogoda była sprzyjająca 8)

taaa....

jeść nie woła

jakby co to mam fajne rusztowanie :lol:

Montana,

Jak juz masz sprzet jako zakladnika to nie jest zle 8) A podbitka przed zima na pewno sie przyda. Gdzies czytalam o myszach i szczurach wchodzacych pionowo po scianach a potem gniezdzacych sie pod polacia dachu ... brrrr ... To samo dotyczy kun, a na wiosne ptakow ...

Dzisiaj podlubalam troche w Exelu i prawie zamknelam rachunki wykonczeniowki na ten rok. Roznica w tym co planowalam, z tym co wydalam to ok. 35 - 40% :o

Hej!

Znaleźlismy ekipe na elewacje od poniedziałku :o :D Zaspiewali 135 zł za m2, z tym, bez styropianu i kołków - to juz mamy. Plis, powiedzcie czy to duzo za dużo????? Czyli 135 zł za kleje, siatki, kolor i robocizne + izolacja pionowa fundamentów

Dodam, że inne ekipy z którymi rozmawialismy, albo nie maja terminów juz w tym roku albo nie przyszły.

Prosze napiszcie jeśli to nie tajemnica ile u Was kosztowała elewacja i co wchodziło w zakres.

Pozdr

Piomod,

My nie mamy zadnych wpisow wykonczeniowych. Ostatnio tylko te strategiczne jak instalacja CO, elektryka, szambo ... no i o zakonczeniu budowy :D 8)

Kazdy Bank ma swoje warunki przyznawania kolejnych transz kredytu. Przeczytaj Umowe, albo podpytaj swojego doradce 8)

Pineska,

Chyba troche drogo. I co to znaczy "kolor"? Tynk, a na to farba elewacyjna, czy tez tynk np. akrylowy? Jesli tak, to jakiej firmy? Potem dowiedz sie jakie sa ceny materialow i jaki mniej wiecej przelicznik na 1 m2 i wszystko bedzie jasne :-) A moze umowisz sie na cene za sama robocizne, a materialy to Wy kupicie?

Pineska,

Potem dowiedz sie jakie sa ceny materialow i jaki mniej wiecej przelicznik na 1 m2 i wszystko bedzie jasne :-) A moze umowisz sie na cene za sama robocizne, a materialy to Wy kupicie?

Tak wlasnie bym zrobila.Nie licz na to , ze dostaniesz taniej materialy od wykonawcy.

Moj pierwszy elektryk mial kupic taniej , bo podobno ma duze upusty.

Kiedy pojechalam do Hurtowni na JPII w Piasecznie to malo na zawal nie zeszlam.

To taniej bylo okolo50% wiecej .

Nie myslal , ze to sie wyda , bo robil na calej ulicy u nas i nikt do tej pory go nie sprawdzil :-?

Moje gniazdka na pewno nie moga byc nowoczesne,modne ani jakies takie.

To nie wiem jakie mi wobec tego zostaja :D

Kiedy pojechalam do Hurtowni na JPII w Piasecznie to malo na zawal nie zeszlam.

To taniej bylo okolo50% wiecej .

Nie myslal , ze to sie wyda , bo robil na calej ulicy u nas i nikt do tej pory go nie sprawdzil :-?

A wiesz rrmi, ze ta hurtownia wcale taka tania nie jest :roll: Pstryczki-elektryczki kupowalam w hurtowni przy Al. Niepodleglosci. To samo dotyczylo np. halogenow do sufitow podwieszanych. Jak chcesz poszukam dokladniejszych namiarow. Sprzedaja tam tylko Berkera, Legranda, EMC i chyba Polo Hager.

Na rynku brakuje drewna kominkowego :o Chcialam dzisiaj zamowic kolejne 6mp, a tu "moze bedzie za dwa tygodnie" ... Wpisano mnie na liste oczekujacych dajac nadzieje, na ... wyzsza cene :-?

AmberNie gadaj 8)

Teraz wiem , ze 3/4 pieniedzy przeznaczonej na kabelki moglam zaoszczedzic :roll:

Poszukaj przy czasie namiaru , prosze , bo w necie to tylko ta na JP wyskakuje mi.

Bede musiala sie ogarnac i jechac :D

Poki co odpalamy swiatlo na krotko :wink:

Milego weekendu zycze wszystkim :p

Depi

Ty sie wez i jakos doprowadz :D i zacznij pisac co sie u Ciebie dzieje

rrmi,

Tu masz link.

Jesli robilabys u nich jakiekolwiek zakupy, powiedz ze widzialas ich aukcje na Allegro i oczekujesz takich samych cen, a moze nizszych z racji ilosci zamowienia ;)

A co do weekendu to mam bardzo fotograficzny ... ale jeszcze tydzien i do konca miesiaca mamy urlop ADAPTACYJNY :lol:

rrmi,

Tu masz link.

Jesli robilabys u nich jakiekolwiek zakupy, powiedz ze widzialas ich aukcje na Allegro i oczekujesz takich samych cen, a moze nizszych z racji ilosci zamowienia ;)

OOOO!!!

Doswiadczonego to i warto posluchac :D

Dziekuje bardzo.

To sie fotografuj :p

Witam!

mam kilka pytan do bardziej doswiadczonych w budowie domu:

1. potrzebuje przeniesc licznik pradowy z jednego budynku do nowo wybudowanego domu (generalnie caly przewod ze slupa przy plocie i zmiana licznika na 3fazowy). Spotkalem sie z jednym elektrykiem, powiedzial kwote X i to, ze licznik bedzie umieszczony na scianie budynku w szafce. Dla mnie to ok, ale powiedzial tez, ze nie tylko licznik bedzie zaplombowany, ale tez skrzynka (???), a w skrzynce ma byc jeszcze jakis glowny bezpiecznik... wiec jak wystrzeli ten bezpiecznik to kazdorazowo bede musial wzywac kogos z energetyki z plombownica... bezsensu. dodatkowo myslalem, ze w takiej skrzynce mozna od razu zalozyc gniazdko 220v (np. do kosiarki) i silowe), ale elektryk twierdzi, ze w rejonie konstancin takie sa wymagania, ze skrzynka musi byc zaplombowana... czy rzeczywiscie tak jest???

2. w jaki sposob robi sie odbior techniczny budynku ??? co musi byc spelnione i gdzie sie to zalatwia w piasecznie? ile z tym sie schodzi?

3. czy w okolicach Zalesia G. jest jakas dobra, sprawdzona ekipa od kladzenia dachow (blachodachowka) - robiaca od A do Z, okolo 70m2 potrzebuje zrobic dachu w budynku gospodarczym.

pozdrawiam

mm

Skrzynka musi byc zaplombowana.Sily w niej nie schowasz.Musisz odrebne gniazdo na sile w lub na zewnatrz budynku.Wewnatrz domu zamontuja rozdzielnie i tu bedziesz wlaczal wywalony bezpiecznik.Rozmawiaj z elektrykiem powinien dac klucz do czesci skrzynki w ktorej znajduje sie licznik abys mogl podejrzec zuzycie.

Twoj elektryk dobrze mowil.

Amber

Też poproszę o namiar na tą hurtownię elektryczną. Właśnie zbieram oferty na wszystkie pstryczki. :wink:

Co powiecie na taką łazienkę - przy sypialni?

http://www.paradyz.com.pl/?s=15&a=7&lang=pl&collID=257

kolekcja Zefir

Znowu spędziłam pół dnia w sklepach i nie mogę się zdecydować.

:(

Armatury tylko wybrałam ( w zamian tych chińskich) :wink: i gres do kuchni.

Betsi,

Namiary podalam powyzej, zerknij 8)

Co do plytek, to kazdy kolor moze byc fajny. Wszystko zalezy od aranzacji, tego czy komponuje sie z caloscia, oraz czy mieszkancy dobrze w takim otoczeniu sie czuja :-)

BTW lazienki przy sypialni ... fajny jest ten zielony ... ale czy troche nie za higieniczny? Troche malo w nim zmyslowosci 8) Osobiscie mietuski lubie o poznym poranku, ale wieczorami tylko pizmo 8) :lol:

Dzisiaj pierwszy raz zobaczyl ukonczony parkiet :D No piekny jest ... dotychczas przypominal "brzydkie kaczatko", czyli surowe deski ukryte ochronnie pod tektura. W czwartek tektura zostala usunieta, a parekiet cyklinowany i malowany. Wyglada super.

Jesli ktos szuka milego i dobrego w swoich fachu Pana Parkieciarza to spokojnie moge polecic :-)