Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A propos - czy mogę zapytać tych, co już kończą, ile (za metr) ostatecznie ich to kosztowało? Mam różne oferty i jestem już kompletnie w tym pogubiony...

Około 2800/1m2 -może trochę więcej (bo jeszcze nie popłaciłam z robociznę elewacji i GK na poddaszu_) powierzchni mieszkalnej ( czyli bez garażu)

ale z niedokończoną jeszcze glazurą, bez podług drewnianych, schodów z balustradą, mebli, podjazdów, ogrodzenia.

Najlepiej jak wycenią Ci robociznę ( np murowania, tynków, podług itp) z 1m2 i będziesz płacił po obmiarze. Ponadto łatwiej porównać z innymi ofertami.

Oczywiście szacxunkowo może Ci firma wyliczyć całość prac które miałaby wykonywać, ale jest to zawsze tylko orientacyjnie.

No właśnie mi wyliczyła na 2,5 kzł za całość bez materiału podłogowego, lazienek i kuchni oraz instalacji wewn (grzewcza, elektr, wodna). Zastanawiam się, czy dużo dam radę zaoszczędzić biorąc jednak oddzielne ekipy.

Z kosztorysu wynika, że stan surowy kosztuje u nich sporo więcej, ale całość już nie wygląda tak źle... Sam nie wiem...

No właśnie mi wyliczyła na 2,5 kzł za całość bez materiału podłogowego, lazienek i kuchni oraz instalacji wewn (grzewcza, elektr, wodna). Zastanawiam się, czy dużo dam radę zaoszczędzić biorąc jednak oddzielne ekipy.

.

Czyli stan surowy zamkniety.

Chyba taniej jednak wyjdzie jesli bedziesz bral rozne ekipy , aleto niby wiecej uzerania.

Z tym , ze nikt Ci nie zagwarantuje , ze w proponowanej sytuacji uzerac sie nie bedziesz .

Bo pewnie bedziesz :-?

Jezier

Sorry za pomyłkę z tą ilościa domów, ale jak domniemam z tego co napisałeś to i kiedyś trzeci będzie :wink:

W jakie gminie teraz załatwiasz papiery?

W tej samej co pierwszy w Tarczynie. Ale powiat się zmienił z grójeckiego na tarczyński. No i działka jest przy drodze a nie w środku lasu.

.

Czyli stan surowy zamkniety.

Chyba taniej jednak wyjdzie jesli bedziesz bral rozne ekipy , aleto niby wiecej uzerania.

Z tym , ze nikt Ci nie zagwarantuje , ze w proponowanej sytuacji uzerac sie nie bedziesz .

Bo pewnie bedziesz :-?

No nie surowy zamknięty, raczej deweloperski. Wchodzą w to: ocieplenie, tynki zewn. i wewnętrzne, wylewki, robocizna podłóg. Materiały to mniej więcej konstans - różnica jest w robociźnie. Tutaj by kosztowała ok. 180 tys. za całość. Wydaje mi się, że to trochę za dużo, ale moge się mylić - bo wchodzi w to murarka i dach (na rynku: 60-70 tys murarka, jakieś 10-15 dach), tynki (ok. 15 zł/m chyba czyli ok. 15 tys.), wylewki (mniej więcej tyle samo czyli 4-5 tys.), ocieplenie (30 zł/m2? 10 tys?). Mi wychodzi w najgorszym razie 115 tys. Doliczyć trzeba pare groszy na podstawowe prace hydrauliczne (podejścia i podłączenie szamba), ale to wciąż sporo taniej.

Użerania na pewno miałbym sporo mniej, bo odpada choćby kwestia załatwiania materiałów, dostaw itp. Pytanie, czy jest to warte te kilkadziesiąt tysięcy...

Czy ja coś może źle liczę?

A gdzie i o której?

No nie wiem, czy rrmi zaprasza. Ja tam mam trudny do obejścia problem z dojazdem. Chyba, że ktoś na ochotnika chce mnie potem odwieźć do Powsina :-D

Hej!

Jak miło się czyta o spotkaniach!!! Trudniej tylko czas na nie znależć :cry:

Ale akurat Depi - Powsin to ja mam po drodze na budowę :p

Nie odpowiem ci ile nas 1m2 będzie kosztował, bo nie mamy jeszcze wylewek, tynków, podłogówki nawet elewacji :cry: , ale według naszych szacunków powinnismy się zamknac w 2800.

Przede wszytskim dzieki za odzew w temacie elewacji. Nie doszlismy do porozumienia ze znalezioną ekipa, bo nie dośc że o jakieś 30% drożej, to jeszcze szef owej firmy powiedział, że nie zrobi jak jest w projekcie, bo tak to sie nie robi.... Szukamy dalej, ale ekipy maja terminy najwczesniej na przyszły rok, więc nasza przeprowadzka.... oddala sie coraz szybciej zamiast przyblizać :cry: :evil:

A ja do Was troszke z innej beczki...wiem, że Amber wynajmowała jakis kontener na śmieci i Montana chyba też. Właśnie obdzwoniłam z 10 firm, i tylko jedna zgodzila sie przyjechać do nas: za kontener z załadunkiem głównie smieci komunalnych i troche gruzu chca 800 stów. Znalazłam tez firme w Głoskowie, ale tylko podstawiaja kontenery bez załadunku. Plis napiszcie skad były wasze firmy i czy z załadunkiem czy sami sprzataliście no i za ile.

Mamy mnóstwo śmieći po ekipach i troche gruzu do wywózki.

A u nas w Jeziórku, przynajmniej na naszej ulicy, nawet podczas ieeelkiej burzy prąd jest :lol: :o Balismy się, że tez mogą byc problemy, ale nie ma. Choc wiem, ze w miejscowości obok jest problem chocby w Ustanowie. Hmmm jakieś dziwy i cuda chyba :o

Wiecie co doszłam do wniosku (pewnie niezbyt odkrywczego :oops: ), ze ta budowa to wielkie wyzwanie dl przetrwania związku małżeńskiego czy jakiegokolwiek. No normalnie odkad budujemy to sie z mężem nie widujemy, prawie nie widujemy. Tzn rano, około 30 minu i wieczorem przed snem. Do tego nerwy, szarpanie z ekipami a raczej ich brakiem. Czuje sie jak samotna matka z dwójka dzieci, która pracuje na kilka etatów i dla dzieci tez nie mam czasu. Ale za to jak zamieszkamy....mam nadzieje, że sobie odbijemy :wink:

Depi

Trudno jest mi radzić Ci coś w sprawie czy lepiej brać jedną ekipę czy oddzielnie. Czy samemu kupować materiały czy przez firmę.To wszystko zalezy od Twojej mobilności. Generlnie budowanie do satanu devloparskiego z jedną ekipą i ich materiałam jest mniej czasochłonne ale więcej kosztuje.

Z ekipami od poszczególnych etapów - to siedzisz prawie cały czas na budowie, zgrywasz terminy ( strasznie trudna sprawa), masz kłopoty i dodatkowe koszty z poprawkami itp....

Pierwszą firmę jaką wynajęłam :evil: :evil: miała budować właśnie do stanu devloparskiego ( nie mieliśmy zbyt duzo czasu żeby zajmować się budową).

Lost zrządził że postawili tylko stan surowy z dachem ale do kolejnego etapu wzięłam też jedną firmę, tylko że materiały kupowałam sama ( no czasem Zenek też coś kupuje, ale rozliczamy się z tego na bieżąco), hydraulika i elektryka oddzielne ekipy. No i dużo czasu własnego ( a właściwie mężą) :lol: spędzanego na budowie, w sklepach, składach budowlanych.

Nie ma problemu np z poprawkami po tynkarzach lub podłogarzach

Generlna zasada - niezleżnie jak będziesz budował i z kim - to własny, bardzo dobry i niestety drogi kierownik budowy lub inspektor nadzoru.

W sprawie ewentualnego spotkania to ja dzisiaj nie mogę ( chyba że jutro po południu) do Powsina Cię nie odwiozę bo to zupełnie inny kierunek od mojego mieszkania. :wink:

ale według naszych szacunków powinnismy się zamknac w 2800.

Za całosciową całość - czyli z łazienkami, kuchniami itp pod klucz?

Wiecie co doszłam do wniosku (pewnie niezbyt odkrywczego :oops: ), ze ta budowa to wielkie wyzwanie dl przetrwania związku małżeńskiego czy jakiegokolwiek.

Dokładnie! My już się parę razy prawie rozwiedliśmy. A rezygnujemy z budowy domu regularnie przynajmniej raz na miesiąc (ostatnio w te niedzielę).

Nie wiem jak to ma być jak się już zacznie budowa. Dlatego rozważam tę ofertę od firmy na całość - może za zdrowie psychiczne i małżeństwo warto troche zapłacić?

Pineska

Zamawiłam kontener w czyścioszku z Głoskowa. Za postawienie kontenera 7m3 koszt ok. 300pln ( zalezy od odległości), śmieci musisz spakować sama

( u mnie robili to moi robotnicy - w końcu to ich śmieci) :wink:

Kontener może zostć na 4 dni albo zbierają od razu jak jest pełny.

Ja właśnie się przeliczyłam i myśląc że 7m3 starczy na 2 wrzuty, niesty już za pierwszym razem było śmieci " z górką".

[

Nie wiem jak to ma być jak się już zacznie budowa. Dlatego rozważam tę ofertę od firmy na całość - może za zdrowie psychiczne i małżeństwo warto troche zapłacić?

Warto !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tylko znajdź dobrą ekipę, która ma speców od poszczególnych etapów i swojego kierbuda :wink:

Warto !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tylko znajdź dobrą ekipę, która ma speców od poszczególnych etapów i swojego kierbuda :wink:

No niby mają speców od wszystkiego, kierbuda też, ale będę musiał skreślić żaluzje, dobry alarm i wypasioną kuchnie... Albo wziąć 50 tys więcej kredytu...

Betsi - tez dzwoniłam do Głoskowa, ale oni maja tylko podstawienie kontenerów, my potrzebujemy z załadunkiem.

Depi - z jedna firma powinno byc mniej użerania, powinno - ale nie musi. My mielismy mieć też firme, która postawi dom, zrobi elewację, tynki, hydraulike itp. a skończyło się tak, że do tej pory mamy niedoróbki dot murowania! A podekipy tej ekipy- zwiały, więc na naszą budowe nawet nie przyszli!

Pogódź sie od razu z faktem, że bedziesz 24/7 mysłał o budowie, o tym co zostanie zchrzanione, czego nie dopilnowałeś itp. My w tej chwili jestesmy gotowi przepłacać byle znależć rzetelnych fachowców, którzy ZNAJĄ sie na tym co robią. Choc wydawało nam się, że mamy sprawy przemyślane to i tak w praniu okazuje się, że musisz odpowiedzieć sobie i ekipom na dziesiątki pytań, bo w innym przypadku dostaniesz to czego wcale nie musisz chcieć. A i musisz odpowiedzieć "na wczoraj", bo inaczej albo robota stoi albo fachowcy ida na inna, a potem maja trudności z powrotem na twoją budowę. Siedzisz więc w pracy na zebraniu albo masz coś do roboty, ale cały czas myslisz o budowie. W domu wracasz rozmawiasz o budowie, a na końcu awanturka z żoną. Koszmarek. Ale dla silnych - umacnia związek :lol: , słabi tego nie zdzierżą :wink:

Ot chocby dziś - Piotrek umówił sie na 9.00 (oczywiście wyszedł z roboty, na 12.00 musiał byc, bo ma juz zebranie - które prowadzi 8) ) Godzina 9.45 ekipy jeszcze nie było. Choc wczesniej P. do nich dzwonił i upewniał sie, na którą będą. Oczywiście ten czas nie został do końca stracony, bo kilka niedoróbek zostało wykrytych, ale nerwy sa, bo umawiasz sie i robia Cie w balona, nawet nie o to chodzi, ze specjalnie. Najzwyczajniej w świecie nasi fachmani nie potrafia planowac sobie roboty. Dziwne, bo skoro dla nas czas to pieniądz to chyba w ich przypadku powinno byc podobnie.

Hej Pineska32

Ja na jakiejś 120 tego forum stronie też szukałem kontenerowców.

Na stronie Lesznowoli są wymienieni koncesjonowani wywoziciele śmieci.

Ja miałem podobny problem dużo śmieci i trochę gruzu no i Jarper przywiózł mi kontener na gruz za 430 zeta (uwaga one mają dużo niższe burty i za dużo śmieci nie wejdzie).

Ja się poddałem i wrzuciłem do niego tylko śmieci a gruzu pozbyłem się po dogadaniu z koparkowym. Przyjechał i sam ładnie posprzątał za 50 zeta.

Na dzisiaj zamówiłem właśnie kolejny kontener. Teraz wziąłem SITE.

JarPer - cena na dzisiaj 450 zł za kontener 7 m3, SITA 375 zł.

ceny bez załadunku

jak czytam wyżej czyścioszek jest jeszcze tańszy.

No niby mają speców od wszystkiego, kierbuda też, ale będę musiał skreślić żaluzje, dobry alarm i wypasioną kuchnie... Albo wziąć 50 tys więcej kredytu...

Jesli firma ma swojego kierbuda i chce Ci go dać na budowę to bież, ale zatrudnij swojego inspektora nadzoru, który skontroluje pracę ekipy i kierbuda.

Kierbud wynajety przez firmę budującą zagląda n budowę raz na miesiąc i jest zazwyczaj dobrym znajomym szefa firmy- co oznacza- krzywe ściany, katy odbiegajace od 90 stopni, żle wykonane izolacje ( to tylko na moim przykładzie)

Jak możesz to weź większy kredyt, bo później będziesz żałował że nie jest zrobione tak jak chciałeś. Z rolet możesz z czystym sumieniem zrezygnować, ale z wypasionej kuchni nie.

Pineska

Brałam z Głoskowa czyścioszka. Niestety mają bez załadunku. U mnie tak jak u Betsi wrzucali robotnicy. Plusem jest to, że często zostawiają na dłużej - jakoś nie po drodze im zabierać... można jeszcze samemu drobnice na spokojnie powyszukiwać w chaszczach (tego pracownicy nigdy nie potrafią :-? )

Depi

Powiem Ci tak... My z mężem na dzień dzisiejszy - kiedy już kończymy budowę (zostały łazienki, schody, podłogi na części poddasza, malowanie niektórych pokoi, parapety wew., listwy przypodłogowe, drzwi wew., karnisze itp.) pierwszą rzeczą o której mówimy wspominając trudy dotychczasowej drogi - jest wspólna myśl, że na pewno jakbyśmy budowali jeszcze raz to z jedną ekipą. Budowaliśmy niestety z wieloma i z założeniem, że większość kupujemy sami.

Widujemy się dokładnie tak jak pisze Pineska, nerwy wiecznie poszarpane, doły co moment, i mimo wspaniałego miejsca na ziemi, które wspólnie tworzymy...często popadamy w stany bliskie depresji... Całe szczęście, że na zmianę :lol:

Mam [...CIACH...] wifi od lokalnego dostawcy ale nie jestem zadowolony.

A jakaż to firma, można wiedzieć? Sam dostałem ofertę od lokalnego ISPa i się zastanawiam. Co jest źle?

Nieznana firma. Lokalna inicjatywa właściwie. Najgorsza jest niepewność, czy wtedy kiedy będę tego najbardziej potrzebował będę mógł wysłać swoją pracę ważącą czasami kilkaset MB przez net. Zdaję sobie sprawę, że moje wymagania są spore a oglądając oferty dostawców internetu wiem, że za kwotę do 200 zł miesięcznie nie znajdę praktycznie niczego z uploadem powyżej 256 kbits. A SDSL to kwoty zazwyczaj przekraczające 1000 zł miesięcznie.

No i jestem w kropie. Bo jestem w zasięgu tylko jednego ISP. Ani TPSA ani NETIA kabli do mnie nie chce podciągnąć. Netia nie chce też WIMAXA mi dać. Sferia nie ma zasięgu. Rozmawiałem z NASK, ale mam za mało zleceń aby pozwolić sobie na taki drogi net. Gdybym miał chociaż jakiegoś wspólnika do 2 MBs łącza. Ale komu oprócz mnie w promieniu kilkudziesięciu metrów potrzebne jest łącze o takich parametrach za kilkaset zł.