Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A tak w ogóle to my też mamy 120 l pojemnik raz na dwa tygodnie... :D Już mówię co robimy ze śmieciami - makulatura do zbiorników przy Auchan Piaseczno (mamy strasznie dużo gazet, więc jest co wrzucać), mamy dwa kompostowniki (w jednym robi się kompost - ok. roku, do drugiego wrzucamy śmieci kuchenne w dużych ilościach; prosimy też czasem sąsiadów, źeby nam wrzucili trochę trawy, bo my sami nie kosimy), reszta trafia do kubła. Nikomu innemu śmieci nie podrzucamy i o okoliczne lasy dbamy :D .

Nie mniej jest w tym jakas magia ... Smieci kuchennych w sensie tych po gotowaniu wlasciwie nie mamy. W domu nie gotujemy, zywimy sie glownie na miescie. Wszelkiego rodzaju kartony po sokach i plastikowych butelkach zgniatamy, bo zawsze tak czynilismy, ale zawsze jest to jakas pojemnosc. Do tego niezliczone ilosci opakowan po jogurtach, serkach, deserkach i innych ;) Nie ma zmiluj. Nawet po upchaniu noga 120 litrow na dwie osoby na tydzien starcza na styk ..

I jeszcze jedno ... popiol z kominka ... Tez trafia do kubla ... bo niby co, mam tym nawozic piach na dzialce?

A tak poza tym, to trzymac smiecie w kuble przez dwa tygodnie w np. upal ... :roll:

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W Złotokłosie stały takie pojemniki jeszcze w lato... A teraz nie ma...

A w Korzeniówce stał kiedyś ogólnodostępny gminny kontener na śmieci. A teraz nie ma...

No i gminne szambo - też je czeka likwidacja...

Świat schodzi na psy :lol: .

Hmm, poważnie mówiąc to ciężko chyba mówić o polityce proekologicznej gmin podwarszawskich. :-?

Hmm, poważnie mówiąc to ciężko chyba mówić o polityce proekologicznej gmin podwarszawskich. :-?

Widzac jak wyglada u nas segregacja smieci, to rzeczywiscie nie jest rozowo ... I co z tego, ze w domu mam trzy pojemniki, jak ostatecznie nie mam co z tym zrobic :roll:

Jak juz przy narzekaniu jestem, to wciaz nie przywyklam do braku chodnikow :lol: W wejskim centrum ;) sklep przy sklepie, a drogi do nich te dla samochodow i pieszych (oczywiscie wspolne) uslane wybojami, blotem i jakims sliskim paskudztwem ... Bez walonek nawet nie wychodz z samochodu :roll: Piszac "drogi" mialam na mysli niby utwardzona ziemie ... :roll:

I tak najgorzej maja Ci bez samochodu podjezdzajacego pod same drzwi sklepu czy szkoly, czyli dzieciaki chodzace brzegiem ruchliwych ulic, albo jezdzace na rowerach ... Boje sie myslec, co by bylo w chwili nieuwagi jakiego kierowcy tira, czy innego pojazdu ...

Nie wiem, czy mi sie wies podoba ... musze sie chyba nad tym powaznie zastanowic ;)

Amber, przyjdzie wiosna, potem lato, i zobaczysz wszystko w innych barwach :D

moze ... Nie mniej dzieki za pocieszenie :-) Tymczasem ide wyczyscic buty po przechadzce na trasie samochod - sklep :lol:

Amber

Dzieki za gratulacje świąteczne :). Było fajnie - z zapachem choinki i kominka.

Mam nadzieję że jak będziesz miała już gaz i taras na którym w lato będziesz piła kawę i drinki z przyjaciółmi, to te " uroki "wsi będą grugoplanowe.

Odnosnie błocka to ostatnio cały czas mrozek trzyma i żadnego błocka nie ma, ziemia pieknie utwrdzona. Za to rzeczywiście ulice śliskie. Rano jak wyjeżdżam do prcy to na prostej przez las testuję śliskość drogi ( rozwijam odpowiednią prędkość i hamuję dość ostro), jak jest slisko to wiem że trzeba bardziej uważać i nie przesadzać z prędkością. Dzisiaj nie było slisko a dojazd do centrum Wwy zajął mi 35 min :lol:

Kosz na śmieci mam 240l. i wywożą co 2 tyg. Ostatnio nawet zabrali torbę ze styropinem, który odłozyłm sobie do osłonięcia korzeni choinki ( stała obok kosza ze śmieciami) :-? No ale to moja wina że postawiłam ja właśnie w tym miejscu.

Zuber

To wiosnę witasz na własnych włościach? :p

Gratuluję tempa i szybkiej przeprowadzki.

... piekarni z ulubionymi cieplymi buleczkami w odleglosci 100 metrow....

na to można od czasu do czasu zaradzić kupując ulubione bułeczki, potem zamrozić w zamrażalniku i stosownie do potrzeb odgrzać w piekarniku na 10 min przed śniadaniem - sprawdzone, pycha :lol:

Nie wiem jak teraz w kraju, ale w niemczech można było kupić surowe, mrożone bułeczki, które piekło się domu...

Betsi,

Mam taka nadzieje ;) Nie mniej zwierzem miejskim jestem i nic tego nie zmieni ... Kafejki, Multikino, studia na Burakowskiej, pracownie na Pradze, Galerie, treningi agility w Laskach, obedience na Polach Mokotowskich i kupa znajomych dojezdzajacych co najwyzej na Kabaty ksztaltuja nasz swiat. Widac, mimo uplywajacych lat potrzebujemy innych bodzcow nic cisza, spokoj i spiew ptakow :-)

Betsi, ile zuzywacie gazu? Genarlanie nam wszystko jedno, byleby dzialalo bezobslugowo i dawalo nam oczekiwana temparature. Palenie w kominku tak dalo nam w kosc, ze w nowym domu to chyba bede miala ... elektryczny :lol:

Z plusow to dzisiaj ku mojej uciesze nasz kierbud przywiozl nam dokumenty odbioru budynku, ktore chyba od miesiaca lezaly w Urzedzie ;) Z minusow, to za ta przysluge nasz Majut wczepil mu sie w lydke :evil: No normalnie stluke kiedys ta sucz :evil:

Gosiek,

No fakt! W marketach sa takie zestawy do samodzielnego pieczenia w piekarniku :-) Jutro kupie sobie cala zamrazarke tych cudow :-) Jeden problem z glowy ;)

Wies nam sie powieksza ... kolejni sasiedzi rozpoczynaja budowlany szal ;)

Witajcie

Amber, nie pamiętam jaką masz u siebie ziemię, ale jeśli masz piach to bardzo byłoby dobrze wyrzucac popiół z kominka na działkę. a jeśli coś mniej kwaśnego, np. glinę to polecam posypywać tym trawnik.

Popiół drzewny jest świetnym nawozem naturalnym, tylko odkwasza- na kwaśne to nieźle, na inne dobre na trawę, pod warzywa itp.

wiem że może to widok nieszczególny taki popiół na ziemi, ale szkoda wywalać do śmieci.

Pozdrawiam Marta

Betsi,

Betsi, ile zuzywacie gazu? Genarlanie nam wszystko jedno, byleby dzialalo bezobslugowo i dawalo nam oczekiwana temparature.

)

Amber

Do gazu mam takie podejście jak Ty.Ma działać i ma byc cieplo.

Z ubolewaniem stwierdzam, że nie wiem ile zużywamy gazu - pewnie zainteresuję się tym jak przyjdzie rachunek. :cry:

Kominkiem nie palimy codziennie i nie dogrzewamy nim domu. Rozpalamy go tylko dla przyjemnosci popatrzenia się w niego wie na jakies oszczędności w zuzyciu gazu nie ma co liczyc.

Ale wiem od znajomego ze żeby utrzymać temeperature ok. 22stopni i jednoczesnie nie zuzyć więcej jak 10m3 gazu dziennie to trzeba codziennie wieczorem palić też w kominku.

Po nowym roku zainteresuje sie tematem gazu ( ale to już bedzie pewnie po pierwszym okresie rozliczeniowym). Narzie nie mam czasu - nadal dokupuje różne rzeczy do domu+świeta+praca+obecnie sylwester.

Podrzuce Wam temat do rozmyslań-spstrzerzenia z ostatnich 3 tygodni-

mam wejście do naszej łazienki z sypialni - no niby super bo i garderoba tuz obok, nie trzeba latać po mieszkaniu rozneglizowanym itp, ale...........

jak ktos jest w łazience i bierze prysznic czy suszy włosy, to druga osoba w sypialni wszystko słyszy i nie może spać. Gdybysmy wstawali o podobnej godzinie to pewnie nie byłoby żadnego problemu ( tak jak np. w weekendy) ale w tygodniu jest to trochę męczące dla osoby która moze pospać dłużej

( niż do 5.40)!

Dodam, że ściana miedzy sypialnią i łazienką jest z Porothermu 25cm, więc niby powinna tłumić hałas, ale drzwi 90x210 przepuszczaja wszystko.

Amber

Pytałaś o drewno. Suchego nie kupisz, ale w nadlesnictwie Bogatki sprzedają teraz drewno z tego roku ( mokre) po 106zł/mp. Mozna kupić na przyszły rok - tak zrobili moi znajomi.

magnolia,

Ano wlasnie ;) Tym popiolem moge co najwyzej uzyznic piach ;) Nie mniej dzieki za rade :-)

Betsi,

Wszystko zalezy jakie to drewno, czy pociete i czy przywoza wlasnym transportem ;) Po doswiadczeniach wiem, ze potrzeba mi tylko grabu, buku i brzozy na rozpalke. Koniecznie drewno musi byc pociete w np. 40 - 50 cm polana. No i z transportem. Zadzwonie do tego nadlesnictwa i sie dowiem. Dzieki za info :-)

BTW jakies dwa miesiace temu za pociety grab placilam 190 zeta/ 1mp :roll:

ale w tygodniu jest to trochę męczące dla osoby która moze pospać dłużej

( niż do 5.40)!

Betsi,

Wstajesz o barbarzynskiej godzinie. Chyba musisz sie przeniesc do goscinnego ... :lol:

Ha, ha, w gościnnym nie ma jeszcze kanapy a wsalonie spać nie mogę bo małżonek długo TV ogląda a ja chodzę spć tuż po kurach :(

To drewno to na pewno nie pocięte tylko w kawałkach ok 1,2m

Z plusow to dzisiaj ku mojej uciesze nasz kierbud przywiozl nam dokumenty odbioru budynku, ktore chyba od miesiaca lezaly w Urzedzie ;) Z minusow, to za ta przysluge nasz Majut wczepil mu sie w lydke :evil: No normalnie stluke kiedys ta sucz :evil:

Coś Majutka strasznie krwiożercza się zrobiła? Moje bez opamiętania drą się na wszystkich, nawet znajomych :-? ale jeszcze nikogo nie pocięły.

Mam nadzieję, że już nie musisz korzystać z usług kierbuda :roll: Jeśli był niezły to nie mogę Cię prosić o namiary na niego bo może mieć uraz do szczurołapów :wink:

Coś Majutka strasznie krwiożercza się zrobiła?

Widac nie tylko mnie wies nie sluzy ;) :lol:

No i dokladnie tak jak nam i jej brakuje socjalizacyjnych bodzcow ;) Odreagowuje wiec nude na lydkach starszych i nerwowych panow ... nie mniej szybko ukroce ten proceder :evil:

Gosiek, moj kierbud nie jest raczej wart polecenia. Chyba, ze chcesz miec tylko podpisy i papiery ... O reszte i tak bedziesz musiala zadbac absolutnie sama 8)

Depi, czyzby cos nie tak z tym ... ekhmmm ... budowaniem? ;)

Wszystkim Grupowiczom zycze odjechanej zabawy Sylwestrowej :D :D :D A nadchodzacy rok niech bedzie absolutnie szczegolny i wspanialy ...

8)