magnolia 08.01.2008 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Flamenco ja do Ciebie z pytaniem- czy deski na elewacje kupujesz gdzies w okolicy? Szukamy niewielkiej ilości, na oblicówkę sciany przy tarasie i jeszcze coś na podbitke. Może podpowiesz jakieś źródło?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tratwa 08.01.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Przepraszam chłopaki, przerwę Wam dyskusję i powrócę do mojego ulubionego tematu - szamba Dzwoniłam do Sity (tel. 737 17 70), wściekły pan poinformował mnie, że za metr biorą 16,50 zł plus 7 proc. VAT. Był wściekły, bo mnóstwo ludzi zapomniało o tym, żeby odesłać umowę na wywóz śmieci z wyższą ceną, a teraz chyba się awanturowali, że śmieciarka nie przyjechała. A kierowca ma wskaźnik, ile tych metrów wybrał, który działa z dokładnością do 1 metra... Niezbyt jest dokładny... Zamawiać trzeba rzeczywiście 3 dni wcześniej, a przed świętami to nawet 2 tygodnie! I wcale się nie garną, żeby zawierać umowy na stałe z wywozem co 3 tygodnie. Pan mówi, że wtedy muszą przyjechać w terminie. Hmm, no tak... Ale czy im się płaci do łapy czy można przelewem, to już nie spytałam Ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AmberWind 08.01.2008 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Alez sie temat wywiazal Tratwa, a nie macie mozliwosci skorzystania z jakiegos innego odbiorcy? Na naszym terenie dzialaja chyba cztery firmy, wiec konkurencja wymusza troche nizsze ceny. Lokalnie szambo wybiera u nas firma za 140 zeta. Podobno ma byc jakas podwyzka o 10 czy 20 zeta. Jakos musimy te koszty przez pare miesiecy zniesc. Od tego roku maja zaczac dlubac przy kanalizie. Studzienke do ktorej mozna nas wpiac mamy 100 metrow od dzialki. W sumie jest do podpiecia 12 - 14 dzialek, a niektorzy sasiedzi czekaja z pracami wykonczeniowymi do ukonczenia miejskiej kanalizacji. Nawet nie zakladaja szmba, bo im sie nie oplaca. W ubieglym roku dalismy do wyceny kanalize na wszystkie zainteresowane dzialki. To na wypadek gdyby nasza determinacja byla wieksza, a zainteresowanie gminy mniejsze i jako trzeba by bylo ogarnac ta biede, jak to mowi rrmisia Moze wiec i u Was jest jaks niedaleka studzienka i jakims nakladem kosztow mozna by bylo z niej skorzystac? BTW technologii szkieletowej, czy wszystkie domy maja taka specyficzna akustyke? Znam dwa domy szkieletowe (tak od srodka ) i zawsze gdy tam jestem dziwnie sie odglosy rozchodza ... nie mowiac juz, ze gdy dzieci gospodarzy bawia sie na poddaszu nad salonem to troche mysli nie mozna zebrac od stukotu klocuszkow i malych nozek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tratwa 08.01.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Hi, hi, najbliższa studzienka kanalizacyjna jest w Tarczynie (ok. 5 km) albo w Warszawiance (też kilka kilometrów, poza tym inna gmina). Chyba by nam się nie opłacało ciągnąć kanalizy na własny koszt... Nie ma lokalnych firm szambiarskich, dojeżdżają z Piaseczna. Wszystkie są droższe od Sity. Ta z Grójca (znalazłam jedną) ma tylko małą beczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czardasz12 08.01.2008 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Witamy Was bardzo serdecznie! Czytamy Was regularnie już ponad 1,5 roku, więc czujemy się jak byśmy byli częścią Waszej grupy. Do tej pory nie mieliśmy jednak motywacji do pisania - nie chcieliśmy tylko czerpac informacji od Was, ale juz jesteśmy na etapie gdzie trochę doświadczeń mamy i możemy się dzielic, więc jesli nie macie nic przeciwko - dolączamy.... Budujemy (zaczęlismy pod koniec sierpnia) dom w Zlotoklosie wg projektu indywidualnego. Stan na dzisiaj - surowy otwarty zadaszony. Do tej pory sprawdzili się u nas: - geodeci - mają dobrze "wydeptane" ścieżki w starostwie piaseczyńskim - ekipa koparkowo - materiałowa (materiały sypkie) - dostarczali nam wszystkie kruszywa, piaski, itp, kopali, rozladowywali tiry z ceglami (niektóre nocą....), itp - dekarze - super robota, niestety drodzy - dostawca dachówek + wszelkich akcesoriów dachowych - elektryk - do załatwienia wszystkich formalności z przyłączem (emerytowany pracownik ZEWT) Tych mogę polecić z ręką na sercu - co do reszty nie mam 100% pewności. Jeśli ktoś kogoś potrzebuje - piszcie. Kilka postów temu była dyskusja o ogrodzeniu z siatki - jestem obecnie na tym etapie. Siatka 1,5m grubość 3,5 ocynkowana w Drutexie kosztuje 13,5zł. My robimy na zamowienie 1,6m 3,5 za 14,5zł Robocizna - wykorzystujemy Ukraińców. Ceny mają 40zł/m. Za tydzień bedę mogla ocenić ich pracę (pierwszy raz korzystamy z przyjaciół zza wschodniej granicy) Obecnie poszukujemy tynkarzy z agregatem do tynków cementowo-wapiennych - będziemy wdzięczni za namiary. Czardasz 12 ( w rzeczywistości pod tym nickiem jest nasza 4 osobowa rodzinka) P.S. trochę zasiałam wiochy próbując do Was dołączyć - zamiast umieścić ten wpis w Grupie Piaseczyńskiej, stworzyłam nowy temat na glownej stronie grup budujących Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tratwa 08.01.2008 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2008 Witamy Czteroosobowa rodzinka? To brzmi zachęcająco. Może macie dzieci w wieku przedszkolnym? Bo my mieszkamy w Korzeniówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 09.01.2008 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Flamenco ja do Ciebie z pytaniem- czy deski na elewacje kupujesz gdzies w okolicy? Szukamy niewielkiej ilości, na oblicówkę sciany przy tarasie i jeszcze coś na podbitke. Może podpowiesz jakieś źródło?[/b] Całe drewno kupiliśmy na Śląsku. Jednak, zanim po znajomości znaleźliśmy ten tartak (głównie z powodu bliskości wykonawcy strugania tego drewna), szukałem po prostu w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 09.01.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 BTW technologii szkieletowej, czy wszystkie domy maja taka specyficzna akustyke? Znam dwa domy szkieletowe (tak od srodka ) i zawsze gdy tam jestem dziwnie sie odglosy rozchodza ... nie mowiac juz, ze gdy dzieci gospodarzy bawia sie na poddaszu nad salonem to troche mysli nie mozna zebrac od stukotu klocuszkow i malych nozek Nie wszystkie. Ale te wybudowane "standardowo" na pewno. Różnica polega na innych wysokościach dźwięków przenoszonych przez ściany ciężkie i lekkie. Stąd Twoje spostrzeżenie o "dziwnych" odgłosach. Mnie zdarzyło się mieszkać kilka miesięcy w domkach szkieletowych (dwóch, nie licząc krótkich epizodów gdzie indziej) i problemy z hałasem występowały głównie w związku ze stropem wiszącym na drewnianych belkach - cała podłoga rezonowała, a talerze w kredensie dzwoniły do wtóru. Jednakowoż mój kumpel z likejonu właśnie buduje swojego szkieletora po dwóch latach mieszkania (z dwójką dzieci) w wynajętym, zbudowanym całkowicie "standardowo" przez dewelopera, na sprzedaż. Twierdzi, że można się przyzwyczaić. Też tak sądzę, skoro cała Szwecja, Finlandia i Norwegia tak mieszka i jakoś sobie radzi. Ale i tak postawiłem dom na płycie, więc połowa tych "dziwnych" odłosów odpadnie. Nad resztą planujemy popracować z Głównym Technologiem. Np. mamy w planie ćwiczenie w postaci wstawienia pomiędzy belki stropowe pomiędzy parterem a poddaszem pasa płyty g-k, pod podłogą. A wszystko przez to, że kiedy położyliśmy dwie płyty g-k na belkach stropowych na poddaszu i stąpneliśmy na nie, rozległa się przerażająca cisza. Jeżeli sztuczka przyniesie efekt, opublikujemy ją na internecie na licencji GNU FDL Do tematów szambowych mogę tylko dorzucić tyle, że u nasz też kanalizy nie ma, za to są obiecanki-cacanki. Do sieci kanalizacyjnej też mam ok. 100m i zapewne parę lat oczekiwania. W związku z tym nie mam też chodnika ani wodociągu. A ceny, które opowiadacie za m3 kupy brzmią kuriozalnie! Kiedy mięszkałem na wsi pod Płockiem, szambo wywoził nam do oczyszczalni miejscowy chłopek-roztropek za 16 zeta za 3m3 i uważaliśmy, że zdziera. Muszę powiedzieć, że w planie finansowym mieszkania w nowym domu nie uwzględniłem tak wysokich kosztów utylizacji kupy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 09.01.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Witajcie Czardasze.Jeśli chodzi o tynki, to jestem we frakcji gipsowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 09.01.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Czardasze Powodzenia. Opowiadajcie tak wiecej o budowie, moze sie Depi lepiej zmotywuje Flamenco Jak widac gowniany biznes nie jest zly Tratwa Ja juz nic nie rozumiem , kiedy rozmawialam z Sita nie bylo mowy o zadnych m3 , nawet bym nie wpadla na to , ze szambiarka moze miec miec licznik. Nie wiem. Do tego co po godz.16 jezdzi tez dzwonilam , ale mala beczka i drogo chce. Poza tym z Grojca jest , to wiadomo Generalnie moim zdaniem trzeba dzwonic do gminy. Uwazam , ze oni powinni dbac o wywoz szamb w gminie. Kiedy dzwonilam pod podane w gminie telefony przezylam szok. Zgode od gminy to oni maja , ale nie wywoza bo naszej wsi nie obsluguja Zyczac im poslizgu na jakims swiezym ..ekhmm milego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tratwa 09.01.2008 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Rrmi, też obdzwoniłam te firmy, których telefony dostałam z gminy. A nawet potem dzwoniłam do gminy i powiedziałam im, że telefony, które podają są trochę bez sensu, bo co z tego, że mają uprawnienia, jak nie świadczą... Jakoś nikt nie był taką informacją ode mnie wstrząśnięty i nikt się nie przejął A może z tymi metrami ścieków to jest tak: podajesz, że masz 10 metrów to płacisz za 10 m. Kiedy wiesz, że jest mniej (mimo zapewnień producentów szamb...) to orientacyjnie raz ci zmierzą, a potem płacisz za 9 m... Ponawiam pytanie: czy można Sicie płacić przelewem? Może faktura przychodzi np. z tą za śmieci? Czy trzeba gotówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.01.2008 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Muszę powiedzieć, że w planie finansowym mieszkania w nowym domu nie uwzględniłem tak wysokich kosztów utylizacji kupy... Ja szacuję, że koszty utylizacji kupy w 2008 r. przewyższą koszty ogrzewania domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tratwa 09.01.2008 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Oj, Jezier, ty jak zwykle przesadzasz W razie czego wprowadzę program oszczędnościowy i będziesz się kąpał w Jeziorce Jezier w Jeziorce - kupa śmiechu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.01.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Jeśli szambiara przyjedzie do nas 18 razy a jeden wywóz będzie nas kosztował powiedzmy 140 zeta to wyjdzie 2500 zł za wywóz przez cały rok. A tyle ogrzewanie domu nas jeszcze nigdy nie kosztowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 09.01.2008 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Jeśli szambiara przyjedzie do nas 18 razy a jeden wywóz będzie nas kosztował powiedzmy 140 zeta to wyjdzie 2500 zł za wywóz przez cały rok. Poprosze o namiar na ta szambiare za 140 zeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.01.2008 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Policzyłem tę cenę 16,5 zł/m3 x 8m3 bo co tyle zamawiamy szambiarę plus 7% VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czardasz12 09.01.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 Dziękujemy wszystkim za miłe przywitanie! Tratwa - jeśli chodzi o dzieci to mamy od koloru do wyboru: 4,5letnia bebeczkę i 2 letniego faceta! Życie na wsi wybraliśmy właśnie ze względu na nich.Dzieciaki będą na pewno szczęśliwe, jak będą miały "ekipę" w okolicy!Czardasz12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tratwa 09.01.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2008 O Czardasz, to bardzo fajnie! My mamy męski zespół: chłopaki mają 3 i 5,5 roku. W razie potrzeby służymy różnymi informacjami dotyczącymi pobliskiego przedszkola, lekarza itp. A w cieplejszej porze roku zapraszamy na spotkanie integracyjne . Nasze dzieci bardzo lubią się integrować, my zresztą też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostan 10.01.2008 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Witam, czy ktoś mógłby mi polecić sprawdzoną osobę (być może jakiegoś kierownika budowy), która pomogłaby mi odebrać mieszkanie od developera. Chodzi o sprawdzenie czy wszystko jest zbieżne ze specyfikacją oraz czy nie ma jakiś niedoróbek bądź usterek np. krzywych ścian, błędnych podłączeń, etc. Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 10.01.2008 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2008 Ponawiam pytanie: czy można Sicie płacić przelewem? Może faktura przychodzi np. z tą za śmieci? Czy trzeba gotówką? Faktura przychodzi z tą za smieci, nie płacisz gotówka do reki. Rrmi za kosz 240l.płace 44zl brutto - zabieraja raz na 2 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts