Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tu gdzie mieszkam teraz działki z domkami jednorodzinnymi przemieszane są blokami. Chyba nie chciałabym budować domu w sąsiedztwie bloków.

Zauważyłam też, że wykupowane są zaniedbane stare parcele z ruderami do rozbiórki.

My mimo wszystko przemy na wieś. Nie wiem, jak szybko codzienne dojazdy do pracy dadzą mi w kość. :-?

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hellou) Dawno nie zaglądałam - jest co czytać. Mam tymczasowe ogrodzenie i studnie (dzięki Johan) Barak czeka na budowlańców, tylko ich samych nie widać. A miało być na wiosne... szkoda że na wiosne kalendarzową :-? jeszcze troche. Gdzie są obecnie najlepsze ceny na materiały budowlane? bloczki betonowe itp sprawy???

Witam serdecznie rozbudowujący sie Henryków Urocze. :lol:

Bardzo dziekuję o troske o moje i gości zdrowie ( mam na mysli barieke na schodach). Pojadę do Castoramy, trzeba zrobic jakas prowizorke a tam cos na balustrady widziałam.

Zazdrosnica

Kominek tylko rekreacyjny :wink:

Rrmi

dzieki za stronke o piesku, ale zdecydowalismy ze pies będzie nie wczesniej niz w lato.

Ciepło sie robi coraz bardziej-czas mysleć o tynkowaniu :roll:

Sąsiad styropianem dom obłożył i szykuje sie do klejenia :lol:

Nie wiem, jak szybko codzienne dojazdy do pracy dadzą mi w kość. :-?

Z nowym domem, jest jak z nowa miloscia 8) W poczatkowej fazie zauroczenia, wiele jestesmy w stanie wybaczac, a nawet widziec rzeczywistosc inna niz jest ;)

Aby ten stan trwal jak najdluzej ... przynajmniej do czasu budowy oczekiwanej obwodnicy, ktora usprawni niejedno rodzinne zycie :-) A poza tym jak to mowia moi Znajomi, to kwestia przyzwyczajenia i przestawienia dobowej aktywnosci. Chodza spac ok 22.30, wstaja ok. 5.00 i poki co nie narzekaja 8)

łapówki są dla rdzennych wieśniaków, którzy zwęszyli zarobek wraz ze wzrostem liczebności nowo przybyłych, a że do tego przyjeżdżam wypasioną bryką taty a nie rowerem, to myślą że pływam w kasie :evil:

więc ja ich podkręciłam, że to dopiero początek itp., że za chwilę tu będą tłumy to oni na to, że może czas gdzieś się wynieść i sprzedać za niezłe pieniądze działki i domy, a ja z nadzieją na zmianę chciwych sąsiadów, im potakiwałam i mówiłam zawrotne sumy za metr działki w tych okolicach 8)

Chyba jednak będzie kominek rekreacyjny, tym bardziej, że jest usytuowany przy kuchni i będzie dogrzewał tylko salonik.

Tadzel to nie jest głupi pomysł z tym wstawaniem, poranki w mieście nie umywają się do tych na wsi :D po to też się przenoszę na wieś, zresztą przejazd rowerem przez rezerwat chojnowski do pracy - bezcenne

chyba czas zacząć szukać okien i elektryka :p :wink:

łapówki są dla rdzennych wieśniaków, którzy zwęszyli zarobek wraz ze wzrostem liczebności nowo przybyłych, a że do tego przyjeżdżam wypasioną bryką taty a nie rowerem, to myślą że pływam w kasie :evil:

więc ja ich podkręciłam, że to dopiero początek itp., że za chwilę tu będą tłumy to oni na to, że może czas gdzieś się wynieść i sprzedać za niezłe pieniądze działki i domy, a ja z nadzieją na zmianę chciwych sąsiadów, im potakiwałam i mówiłam zawrotne sumy za metr działki w tych okolicach 8)

Daj popalic tego samego :D

Zazdrośnica "a że do tego przyjeżdżam wypasioną bryką taty a nie rowerem, to myślą że pływam w kasie "

Stare przysłowie mówi: Jak cię widzą tak cię oceniają"

Jakbyś przyjechała na rowerze i w gumiakach to by wogóle nie chcieli z toba rozmawiac, W myśl przysłowia:Nie dla psa kiełbasa".

A tak wogóle to zycze wypasionej bryki własnej.

Zazdrośnica "a że do tego przyjeżdżam wypasioną bryką taty a nie rowerem, to myślą że pływam w kasie "

Stare przysłowie mówi: Jak cię widzą tak cię oceniają"

Jakbyś przyjechała na rowerze i w gumiakach to by wogóle nie chcieli z toba rozmawiac, W myśl przysłowia:Nie dla psa kiełbasa".

A tak wogóle to zycze wypasionej bryki własnej.

dziękuję, kupię se wypasiony rower :lol:

Daj popalic tego samego :D

Rrmi jak zrozumiałam mam w ten sam sposób najechać Twoich wieśniaków ? :p :lol:

Co do miejsc gdzie nas nie ma, bo myślimy że nasza działka jest może nie do końca taka jak chcieliśmy, przeczytałam o ludziach którzy kupili i się budują pod Legnicą, tereny przepiękne, niedaleko tereny z serii Natura 2000 a tu ich chcą wysiedlać bo planują na terenie kilu wsi zrobić kopalnie węgla brunatnego, szok straszny. Ta grupa jest na Grupach Budujących i ich walka o swoje życie dopiero się rozpoczyna.

Zazdrośnica "Ta grupa jest na Grupach Budujących i ich walka o swoje życie dopiero się rozpoczyna"

Przykro mi ale stoją na przegranych pozycjach. Nikt nie zrezygnuje z miliarda ton węgla brunatnego dla kilku chałup.

Słyszałem, ze podobno pod miejscowościa MARYLA zalega żyła złota.Narazie to tajemnica, ale już niektórzy pokupowali łopaty.

Witam. Mam do sprzedania przyczepe kampingowa dla "fachowców".

Przyczepa jest w dobrym stani, 4-5 osobowa, z aneksem kuchennym, i ogromnym namiotem - przedsionkiem.

Przyczepa 1-osiowa niestety bez papierów. Lokalizacja Kazimierów gmina Halinów. Zainteresowanych proszę o kontakt na priv.

Zyczę spokojnej budowy i samych najlepszych fachmanów. :wink:

pozdrawiam

Dosyc mam juz tego piachu wnoszonego do domu ...

Widze , ze Janina sie zbutowala i nie ma komu posparzatac :D

Mi przydalby sie jakis malarz , bo plytki w lazience polozone a nie ma komu malowac.

I lustro czas zamowic , zeby sie czasem poogladac :roll:

Mysle , ze jutro rusza wszystkie mozliwe budowy.

Po takim dniu jak dzisajszy czuc wiosne :D

Marto,

Od poczatku jak tutaj mieszkamy, tylko raz nie bylo pradu podczas styczniowej burzy. Prawie bylismy pewni, ze podczas ostatnich wichur, tez cos nawali i pozostaniemy bez pradu :roll: No ale jakos sie udalo.

W naszym przypadku, najbardziej martwilby mnie kominek z PW, ale odkad mamy gaz nie zdazylo mi sie w nim rozpalac i pewnie jeszcze dlugo nie zdarzy ;)

Lodowka "trzyma" temperature 20 godzin, wiec tez nie ma zmartwienia. Wylaczenie kotla gazowego na 24 godziny skutkuje co najwyzej obnizeniem temperatury w domu o 1 st. no i brakiem cieplej wody :roll: Alarm i kamery maja rowniez wlasny akumulator na dlugi czas pracy.

Dlatego UPS mamy tylko na jednego PC-ta i router, a dwa notebooki dostaly dodatkowe baterie na wypadek dlugiej przerwy w zasilaniu. I tyle ...

tadzel Mówi się na to "akumulacyjność" - do tego się właśnie dąży. Co do wentylacji to trudno ocenić.

A propos kominka z PW - ja PW traktuję jako ew. bonus: jak już bedę palił, to nie będzie to uciekać do atmosfery. Nawet nie chodzi o oszczędność tylko jakąś przyzwoitość ekologiczną.