Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jutro to raczej będzie słabo (...) a pogoda taka sobie.

Pogoda była super. Skręciłem zbrojenia.

http://www.helias.pl/sobota/Zbrojenie1.jpg

http://www.helias.pl/sobota/Zbrojenie2.jpg

Wytyczyłem ławy drutowe:

http://www.helias.pl/sobota/Drutowe.jpg

I do wieczora trochę wykopałem:

http://www.helias.pl/sobota/Wykop.jpg

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chwalę się i ja - w końcu mamy gotowy daszek, ta-dam : :D

http://img217.imageshack.us/img217/341/dachvg9.th.jpg

Pokrycie zostało wykonane w 3,5 dnia (260m2, dachówka ceramiczna, 8 okien dachowych), chłopakom robota paliła się w rękach, jeżeli chodzi o organizację pracy to ekipa na 5+ (ekipa z polecenia z grupy Babickiej, od mario1976). Jak by co, służę kontaktem do nich.

Edit : Zuber, już się poprawiłem, sorry ale u mnie w domu 19'' i czasami potrafię się zagalopować :oops:

Kochani!

Doskonale rozumiem wasz optymizm, chęć pochwalenia się i związany z pogodą zapał budowlany...ale rozwalacie nam trochę stronę waszymi zdjęciami / zwłaszcza dzabij/.

Generalnie zdjęcia w mniejszych rozmiarach , w mniejszych ilościach i najlepiej w forumowych dziennikach budowy. :) :wink:

Tak czy inaczej jestem pod wrażeniem.I dachu i pracy Jeziera!

Wczoraj próbowałam walczyć trochę z czymś co w przyszłości podobno ma być ogródkiem.

Wykonałam może 1/1000 tego co Jezier.

A namachałam się .....No , ale działałam w pojedynkę.

Amber Help!!!

Co to za firma co te ogródki urządza?

Ogrodniczka to ze mnie nie będzie :)

szukam firmy urządzającej ogrody ...za małe pieniądze.

Za duże każdy głupi potrafi :)

zuber,

Niestety nie pomoge :( Nie szukalam ofert od firm ogrodniczych, tylko od brukarskich, ktore w ramach swojej glownej dzialnosci zaproponowaly mi zalozenie ogrodu ... Jak pisalam wczesniej najbardziej interesuje mnie bruk, ale nie kupie uslugi bez powiazania jej z uporzadkowaniem dzialki, nawiezieniem ziemi, rozplantowaniem i zasianiem trawnika ...

Zuber

Nie pomyslalam wczesnej , ale w sumie to mozesz Pabla najac do kopania.

Widzialas chyba dolki u nas kolo schodow .

Wszystko to jego robota, wystarczy sie wezme grabie w rece i gdzies przegrabie i on juz tam kopie.

Cena do negocjacji :D

Betsi: od prawie dwóch lat namiętnie kupuję "Ogrody"- moge pożyczyć. Mam jeszcze mnóstwo innych o urządzaniu ogrodów.

tadzel: a fajny ten "Działkowiec"? Są tam projekty ogrodów, czy tylko co gdzie i kiedy sadzić? Szukam czegoś o aranżacji przestrzeni. Myślę, że na rośliny przyjdzie czas.

Jakos szkoda mi tego okresu romantycznego podejścia do spraw budowlanych.

A swoją drogą, Jezier, Tratwa, zbliżając się do końca budowy zaczynam łapać, dlaczego już budujecie następny dom. Z jednej strony widzę siebie spoczywającego na Laurach, Werandach i innych kochankach przez następne parę lat. Z drugiej strony już łażę i oglądam: to bym następnym razem zrobił inaczej, tamto inaczej... A do tego ciągnie mnie do budowy całkowicie własnoręcznej, bez ekip, bez pośpiechu i dla rozrywki.

Na szczęście kasa się skończyła i nie wiadomo, kiedy będzie następna, więc w tym temacie mam spokój ;-)

Cześć.

Będziemy (ja z żoną) chyba nowymi bywalcami tego forum. Zamierzamy wybudować niewielki domeczek koło Tarczyna.

Witamy zatem wszystkich bywalców. Na pewno będziemy potrzebowali Waszej pomocy, bo na razie jestesmy zieloni w tym temacie.

Teraz jesteśmy na etapie kończenia projektu zagospodarowania działki.

Powoli szukamy jakiegoś Kierbuda. Może macie jakiegoś do polecenia? Jak wspomnialem, lokalizacja budowy to okolice Tarczyna (troszkę w stronę Piaseczna).

Oprócz tego, jeśli ktoś z okolicy miał dzialkę bedącą w strefie archeologicznej to może zna kogoś kto by podpisał nadzór archeologiczny nad wykopami.

Rrmi,

masz słuszność podchodząc z nieufnością do tego, czy gmina nie każe Wam płacić opłaty adiacenckiej. Na moich studiach omawialiśmy taki przypadek:

ludzie sami w ramach czynu społecznego (dziś to już rzadkość :) ) ulepszali drogę gminną - oczywiście jakiś tam odcinek, a nie długie kilometry. A potem gmina bardzo sprytnie dowaliła opłatę adiacencką uzasadniając, że praca społeczna nie jest świadczeniem wniesionym w naturze ani tym bardziej w gotówce... :evil: Więc z gminami to trzeba uważać...

Choć z drugiej strony opłata adiacencka jest naliczana od wzrostu wartości nieruchomości - czy u Was wzrośnie wartość to nie wiem - macie drogę betonową, a uciążliwość wzrośnie.

Mówiłaś, że za darowiznę obiecują Wam jakiś gaz (w jakiejś przyszłości nieokreślonej). Czy jest możliwość, żeby przy darowiźnie gmina zobowiązała się, że nie będzie pobierała opłaty adiacenckiej (albo jej wysokość będzie równa wartości przekazanej ziemi) oraz w określonym terminie doprowadzi gaz - oczywiście chodzi mi o zobowiązanie na piśmie?