Ash5 16.03.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Jeju Jezier wpadłam w nieustający podziw widząc co wyczyniasz. Słuchajcie czy ktoś miał cos takiego, że czytał forum, muratory itp. miał jaką taką dobrą w miarę wiedzę o wszystkim a jak doszło do budowania to wszystko wyparowało? czuję się jak wtórna analfabetka budowlana co chwila mnie wykonawca na czymś zagina a ja nie wiem czy mam latać z poziomicą (skoro kierbud twierdzi że wszystko w porzo) czy stać z rozdziawioną gebą i nie zadawać głupich pytań ech Poza tym coraz więcej nowych rzeczy się dowiaduję o swoim domu, których nie wyłapałam z projektu i nie wszystkie są w porzo. Pocieszcie, wytłumaczcie, wesprzyjcie. Zazdrośnico miła! to najnormalniejsza na świecie i całkowicie zdrowa reakcja. Konfrontacja teorii z praktyką- to dopiero wyzwanie! Mnie takie zdobywanie wiedzy bawi do łez. Niech się mury pną do góry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 17.03.2008 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 a Sosiki od początku prowadzą wzorową budowę i nie wyrzucają pieniędzy na zbytki. No cóż, nie mamy jeszcze przyznanego kredytu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 17.03.2008 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Hello,Wszyscy co ruszyli i akurat są na etapie fundamentów. Murujecie w taką pogodę? Czy rpzerwa. U nas zaprawa trochę płynie spomiędzy bloczków. Jak u Was? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostan 17.03.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Witam, w końcu udało mi się załatwić pozwolenie na budowę domu i powoli przystępuję do cześci właściwej czyli jego budowania. W związku z tym mam kilka pytań, 1) w jaki sposób podłączyć prąd i wodę na potrzeby budowy, chodzi oczywiście o aspekt formalny, nie techniczny 2) czy po wylaniu fundamentów muszą one swoje odstać, czy można przystąpić do dalszych prac (roboty startują koło maja) 3) z czego zbudować ściany i stropy, spotkałem się z opiniami, że optymalny jest porothertm i strop żelbetowy monolityczny. Proszę o Wasze sugestie, bo czytająć rózne artykuły coraz mniej wiem Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 17.03.2008 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Witam, w końcu udało mi się załatwić pozwolenie na budowę domu i powoli przystępuję do cześci właściwej czyli jego budowania. W związku z tym mam kilka pytań, 1) w jaki sposób podłączyć prąd i wodę na potrzeby budowy, chodzi oczywiście o aspekt formalny, nie techniczny 2) czy po wylaniu fundamentów muszą one swoje odstać, czy można przystąpić do dalszych prac (roboty startują koło maja) 3) z czego zbudować ściany i stropy, spotkałem się z opiniami, że optymalny jest porothertm i strop żelbetowy monolityczny. Proszę o Wasze sugestie, bo czytająć rózne artykuły coraz mniej wiem Pozdrawiam Robert Witamy i gratulujemy tego arcyważnego i arcytrudnego do zdobycia dokumentu. (My jestesmy w trakcie załatwiania) Co do podłączenia prądu i wody się nie wypowiem. Ale po wylaniu fundamentów na pewno będą one musiały odstać minimum dwa tygodnie, zanim ruszysz w górę ze ścianami. Co do ścian i stropów to nie ma optymalnego uniwersalnego rozwiązania. Każde ma swoje wady i zalety. Zależy które wady Tobie bardziej przeszkadzają a które mniej. Generalnie Porotherm i stropy żelbetowe monolityczne są ok. Porotherm: dobry współczynnik przenikania ciepła, łatwo się z niego buduje. Strop żelbetowy: bardzo wytrzymały i tani, jednak dobrze przewodzi dźwięki (na dole słychać kogoś kto chodzi na górze) i tu raczej trzeba dołożyć izolację akustyczną, niełatwo jest go wykonać (chodzi tu o poprawne wykonanie siatki zbrojeń). Wg mnie najlepszym rozwiązaniem jest trzymanie się projektu. W projekcie budynku są podane technlogie wykonania poszczególnych elementów. Są one obliczone tak, żeby były zgodne z wszelkimi normami. Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostan 17.03.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 A jak do tego ma się strop tzw. Teriva? A co do pozwolenia na budowę to załatwiałem je w gminie Lesznowola i wszystko było ok. Decyzja została podjęta praktycznie w 3 tyg. i bez żadnych uzupełnień. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 17.03.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 RostanStropy teriva to również zalety i wady. Wg mnie zaletami są: łatwość wykonania, szybkość wykonania, brak potrzeby szalowania (jak przy stropach monolitycznych). Wadami są: cena materiałów, problemy konstrukcyjne przy dużych rozpietościach pomiędzy podporami stropu - dokładnie nie pamiętam ale chyba problemy zaczynają się jeżeli belki maja mieć powyżej 6,2 m długości. Problem polega na tym, że belki dłuższe z reguły wystepują w ofercie tylko na specjalne zamówienie i powinny być one wzmocnione.Jeżeli nie ufasz w umiejetności ekipy i kierownika budowy oraz konstrukcja domu na to pozwala to lepiej chyba zastosować strop teriva. Poza tym bedzie szybciej. Jesli natomiast liczy się każdy grosz i ekipa budująca zdaje się umieć czytać i rozumieć projekt to śmialo możesz wylewać strop monolityczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 17.03.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Witam, w końcu udało mi się załatwić pozwolenie na budowę domu i powoli przystępuję do cześci właściwej czyli jego budowania. W związku z tym mam kilka pytań, 1) w jaki sposób podłączyć prąd i wodę na potrzeby budowy, chodzi oczywiście o aspekt formalny, nie techniczny 2) czy po wylaniu fundamentów muszą one swoje odstać, czy można przystąpić do dalszych prac (roboty startują koło maja) 3) z czego zbudować ściany i stropy, spotkałem się z opiniami, że optymalny jest porothertm i strop żelbetowy monolityczny. Proszę o Wasze sugestie, bo czytająć rózne artykuły coraz mniej wiem Pozdrawiam Robert Witaj i połamania łopaty 1) prąd to temat rzeka, najpierw zrób wywiad z sąsiadami, potem a - przeciągnij przedłużacz od sąsiada - do fundamentów potrzeba prąd 220, a już coraz częściej betoniarę też mają pod 220, opcja tańsza ale bardziej upierdliwa (dla sąsiada) b - prąd budowlany - zadzwonić do ZEWT lub po znajomych o elektryka KONIECZNIE który tam pracuje i razem szukajcie odpowiedniej skrzynki - opcja droga dla potrzeb budowy przydaje się płytka studnia, potem można ją wykorzystać do podlewania kfiatuszków 2) Ile inwestorów tyle opinii, ja robię jak w projekcie, no może mam ciut przesadzone grubości ale lepiej więcej niż mniej (fundament, strop) fundament musi leżakować, u mnie coś trochę ponad tydzień to trwało, strop 1,5 miesiąca podparty stemplami 3) jak w projekcie, chyba że chcesz ładować kasę w adaptację ps. fotka w awatarze już dawno nieaktualna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 17.03.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Hello, Wszyscy co ruszyli i akurat są na etapie fundamentów. Murujecie w taką pogodę? Czy rpzerwa. U nas zaprawa trochę płynie spomiędzy bloczków. Jak u Was? pozdro W deszczu nie pracuję. No chyba, że akurat zamówiony beton byłby to godzinę dwie bym wytrzymał. A ściany fundamentowe z pustaków szalunkowych ustawiałem i zalewałem z gruchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 17.03.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Jezier, Kumam. Tak najbezpieczniej i najlepiej pewnie murować jak jest pogoda. Tylko że tym sposobem to musiałbym ekipę wysłać na tydzień na urlop i nie wiem czy potem by wrócili. A diabli wiedzą jaka pogoda będzie po świętach. Tym sposobem to do maja trzeba czekać. Ty masz o tyle dobrze że - jak rozumiem - jesteś ekipą Sam już nie wiem co robić. Denerwuje mnie to wszystko. Wszystko jak na złość na każdym kroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostan 17.03.2008 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Dziękuję za informacje. Poszukuję jeszcze rzeczoznawcy majątkowego, który wyceniłby na potrzeby kredytu działkę (która jest) i dom, którego jeszcze nie ma. Niestety bank nie akceptuje kosztorysu budowy domu (materiały + robocinzna), który został przygotowany przez architekta. Ile to może kosztować? Pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tratwa 17.03.2008 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Rostan, może zmień bank? Bo jeśli nie akceptuje kosztorysu, tylko żąda wyceny rzeczoznawcy, to pewnie przy wypłacie kolejnych transz kredytu też będzie wymagał nie wiadomo czego (np. znów wyceny rzeczoznawcy??). Kiedyś obiło mi się o uszy, że koszt wyceny rzeczoznawcy to ok. 1000-1500 zł. Banki, które wymagają wyceny, często mają listę takich rzeczoznawców. To jest moim zdaniem ukryty koszt kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 17.03.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Rostan w jakim banku bierzesz kredyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostan 17.03.2008 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 PEKAO SA ten z Zubrem (dobrze że nie z łosiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tratwa 17.03.2008 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 o matko, byłam w tym banku przez 10 lat i jako ich stałemu klientowi nie byli w stanie zaproponować mi lepszej oferty niż inne banki, dla których byłam "klientem z ulicy".No właśnie odstręczyło nas to, że chcieli wycenę biegłego. Niewiele banków teraz tego żąda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nania 17.03.2008 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Dziękuję za informacje. Poszukuję jeszcze rzeczoznawcy majątkowego, który wyceniłby na potrzeby kredytu działkę (która jest) i dom, którego jeszcze nie ma. Niestety bank nie akceptuje kosztorysu budowy domu (materiały + robocinzna), który został przygotowany przez architekta. Ile to może kosztować? Pozdrawiam Robert Witam nowo budujacego, ja w sumie też nowa ale już ujawniona Ja polecam tego rzeczoznawcę! Bardzo miły i konkretny facet, robił mi właśnie taką wycenę i dal najlepszą ofertę cenową za wykonanie - a trochę szukałam! W cenie 2 egzemplarze wyceny. Dariusz Zawadzki http://www.msrm.pl/?st=rm&rm=3341 Jak wspomniałam ja kredyt biorę w GE Money! już przydzielony ale do podpisania umowy zarządali dodatkowych papierków od teścia - bo kredyt na spółkę z teściami. Jestem na to zła bo wykonawcy chcieli wejść na budowę po świętach a tu du......., dopiero umowę po świętach podpiszę a zanim kasa wpłynie to kwiecień mnie zastanie, a materiały nie tanieją a miałam doooobre oferty! Generalnie prace na działce zaowocowały w sobotę wycięciem 6 drzew ale przy okazji w werwie prac wybiłam przedniego zęba i stwierdzam na samym początku że to budowanie to będzie chyba o wiele droższy interes niż myślałam bo jak dalej bedą takie skutki uboczne to ja dziękuję.. No cóż teraż mogę się tylko uśmiechać za pomocą "emot" bo w inny nawet nie śmię! A co prądu na budowie, to czy skrzynkę trzeba kupić jakąś konkretną wskazaną przez elektryka z ZEWT-u czy mozna samodzielnie? bo znalazłam na allegro coś takiego: http://www.allegro.pl/item328994851_rozdzielnica_zas_plac_budowy_kpl_wyp_z_1a_rb_wg.html generalnie pan robi rózne tego typu skrzynki i przedział cenowy też elestyczny Jaka u nas w gminie jest opłata za podłączenie takiej skrzyneczki? i czy trza odrazu płacić przy zamawianiu czy jak podłączą? bo jutro wybieram się do elektrowni właśnie w tej sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 17.03.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Rostan Budowałam swój dom z Porothermu 30cm+12cm styro, strop Teriva ( układa się go szybko i jest raczej bezproblemowy). Generalnie jestem bardzo zadowolona, w domu ciepło, nie wychładza sie bo materiał dobrze akumuluje ciepło. Jesli chodzi o kredyty to banki przysyłaja swojego rzeczoznawce i kosztuje to 250zł ( np Millennium). Nie rozumiem dlaczego każą Ci wynajmować własnego rzeczoznawcę i płacić za to tyle pieniędzy. Pamietaj ze od poczatku budowy trzeba liczyć kazdy grosik, bo potem na koniec zawsze troche zabraknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 17.03.2008 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Witam, w końcu udało mi się załatwić pozwolenie na budowę domu i powoli przystępuję do cześci właściwej czyli jego budowania. W związku z tym mam kilka pytań, 1) w jaki sposób podłączyć prąd i wodę na potrzeby budowy, chodzi oczywiście o aspekt formalny, nie techniczny 2) czy po wylaniu fundamentów muszą one swoje odstać, czy można przystąpić do dalszych prac (roboty startują koło maja) 3) z czego zbudować ściany i stropy, spotkałem się z opiniami, że optymalny jest porothertm i strop żelbetowy monolityczny. Proszę o Wasze sugestie, bo czytająć rózne artykuły coraz mniej wiem Pozdrawiam Robert Witaj i połamania łopaty 1) prąd to temat rzeka, najpierw zrób wywiad z sąsiadami, potem a - przeciągnij przedłużacz od sąsiada - do fundamentów potrzeba prąd 220, a już coraz częściej betoniarę też mają pod 220, opcja tańsza ale bardziej upierdliwa (dla sąsiada) b - prąd budowlany - zadzwonić do ZEWT lub po znajomych o elektryka KONIECZNIE który tam pracuje i razem szukajcie odpowiedniej skrzynki - opcja droga dla potrzeb budowy przydaje się płytka studnia, potem można ją wykorzystać do podlewania kfiatuszków 2) Ile inwestorów tyle opinii, ja robię jak w projekcie, no może mam ciut przesadzone grubości ale lepiej więcej niż mniej (fundament, strop) fundament musi leżakować, u mnie coś trochę ponad tydzień to trwało, strop 1,5 miesiąca podparty stemplami 3) jak w projekcie, chyba że chcesz ładować kasę w adaptację quote] Dodam cos do pkt 1a - nie zapomnij spisać licznika w momencie podłaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 17.03.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Rzeczoznawca - my mamy kreskę w ING, wycena przez nich zlecona kosztowała 900 PLN. Przy wypłacie kolejnych transz (poza pierwszą) płaci się za inspekcję techniczną, pierwsza 200 PLN kolejne 150 PLN. W sumie przy 4 transzach koszt to ok. 1400 PLN Oczywiście chcieli też kosztorys budowy, ale to może przygotować sam budujący a potwierdzić kierownik budowy swoim podpisem. Każdy bank jest w jakimś punkcie nie fajny, a to prowizja od udzielenia, a to jakieś ubezpieczenie na życie potrzebne, a to rzeczoznawca, a to marża wysoka itd. Mi najbardziej przypadł do gustu ING. Rostan - trzeba uważać ze zmianą typu stropu na inny niż w projekcie. Szczególnie zmiana z gęstożebrowego (Teriva, Fert) na monolit powinna być przemyślana i przeliczona. Co do kosztów, to myślę że wyjdzie podobnie, bo jeden pracochłonny i potrzeba sporo drewna szalunkowego, drugi trochę droższy ale mniej pracochłonny. A propos ław, to u mnie odstały 3 dni i potem ścianka w górę, nic im się nie stało. Natomiast warto zostawić stemplowanie stropu (przynajmiej częściowe) nawet do momentu wykonania dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 17.03.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 dzabij " A propos ław, to u mnie odstały 3 dni i potem ścianka w górę" jestes w 100% pewien że nic sie nie stało.Czy ci co mówiąże w kresie jesiennym to nawet trzy tygodnie to głupcy.A ożniej pisza na forum sciany maja rysy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts