Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Maciek. Najlepiej zrobić sobie wycieczkę po okolicy. Odwiedzić wszystkie składy budowlane. Zbierz z szyldów i ogłoszeń wszelkie namiary na różne przydatne firmy w czasie budowy. Takie kontakty zawsze się przydadzą. Większość czynnie uczestniczących forumowiczów z okolic buduje daleko od ciebie. Nie sądzę aby chciało ci się jeździć np. do Tarczyna czy Prażmowa po jakieś drobne rzeczy.

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie

Huuuuuuuura. W sobotę udało mi się dojechać do domu samochodem (pierwszy raz po 4 dniach). Nie oznacza to że obeschło. ale zamarzło. Ale jest już lepiej mróz, słońce, wiatr bardzo dobrze robi na błoto. Teraz będzie już tylko lepiej. Wystarczy spojrzeć za okno.

W piątek przy tym wielkim deszczu sąsiad się zagrzebał w naszej drodze. Potrzebny był traktor. Uroki wsi. Ale muszę powiedzieć, że przez całą zimę drogę mieliśmy przejezdną dzięki gminie Prażmów. Codziennie był w tym naszym polu spychacz, w czasie największych opadów nawet 3 razy dziennie. To zaleta mieszkania w małej gminie, łatwiej dostrzec problemy lokalne niż w takim molochu jakim jest gmina Piaseczno.

Jeziorka wygląda przerażająco szczególnie w Jazgarzewie w okolicach kościoła. Biedni są ludzie, którzy mają nisko domy.

My mieszkamy wysoko na skarpie więc nam woda nie straszna, ale nasza mała rzeczka (Jeziorka) zmieniła się w wielki zalew. Osobiście nie miałabym nic przeciwko temu żeby tak została, u nas nie zalała domów tylko okoliczne łąki.

Jezier my zamawiamy szambo z kółka rolniczego w Prażmowie, za beczkę placimy 80 zł. Jutro jak nie zapomnę, podam Ci telefon, może będzie taniej niż Twoja szambiara. mają tylko jedną wadę jeżdżą do 15 (ale chyba już od 7), więc trzeba kombinować żeby być w domu. Przyjeżdżają tego samego dnia lub następnego, zależy jak się umówisz.

A na wiosenne zmęczenie, najlepszym lekiem jest kolokwium w niedzielę o godz. 18, oczywiście po zajęciach od 8 rano, całej sobocie na uczelni i całym tygodniu pracy. Baaaaaaaaardzo stawia na nogi. Nagle inne problemy stają się mało ważne i jakieś takie odległe.

Pozdrawaiam

Wiola

Jezier, serdeczne dzięki.

Od stronych "technologicznej" czuję się w niewielkim stopniu przygotowany, ale organizacyjnie zupełnie nie. I oczywista dla kogoś rada, mnie otwiera oczy. A może zbyt mocno siedzą mi w głowie analogie z mojej branży, gdzie w W-wie jest zaledwie kilku naprawdę dużych dystrybutorów i niezależnie czy Tarchomin, Truskaw czy Wawer i tak się większość towaru od nich odbiera.

Najbardziej boję się stanu surowego, bo wydaje mi się, że choć część doświadczeń z wykańczania dwóch mieszkań do się przenieść i do domu. A o izolacji fundamentów czy zbrojeniu wieńca nie mam żadnego pojęcia. Tylko co obejrzałem i przeczytałem w Muratorze, książkach i na Forum.

Pozdrawiam. Maciek

A na 80% działki mam rozlewisko głębokie do kostek i budowa studzienek chłonnych to zagadnienie, które mnie teraz najbardziej zajmuje.

Hej, hej okolice Piaseczna! Przypominam się jeszcze raz.

Polecicie hurtownie i składy w okolicy?

A ekipę do stanu surowego? Byłoby super!

Jedynie Jezier jak dotąd wskazał na hurtownię w Starej Iwiecznie. Serdeczne dzięki.

Pozdrowienia. Maciek

Witaj

Mogę Ci polecić ekipę, wiadomość wysyłam na priva.

Wiola

Jezier, nie poddawaj się tak szybko. Życie po za miastem ma swoje uroki, które na pewno poznasz wiosną i latem. Dzień na wsi jest dłuższy, zawsze możesz usiąść na własnym tarasie póżnym wieczorem i całym sobą wdychać cudownie miękkie powietrze. W mieście tak nie ma.

A teraz kilka przykładów " cudownego " życia na wsi.

Kiedy wprowadziliśmy się do obecnego domu, nie było utwardzonej drogi. Póżną jesienią, po kilku dniach deszczu, wyjeżdżałam za bramę naszym super hiper fiatem 126p, nagle poczułam jak samochód zapada się po zderzaki w błocie - nie miałam jak wysiąść :roll: . Wyciągał mnie ( oczywiście nie mnie, tylko samochód ), pospolity traktor.

Pierwszej zimy, kiedy napadało bardzo dużo śniegu, a droga wtedy nie była odśnieżana ( byliśmy jedynymi mieszkańcami ulicy ), mój mąż wyjechał do pracy - oczywiście miał trudności, żeby przejechać, więc wrzucił " jedynkę", wysiadł z samochodu i pchał go do pewnego momentu, niestety trafił na świeżo nawianą zaspę z pola i musiał zostawić samochód na drodze na resztę dnia. :lol:

Od tego czasu minęło kilka lat, tamte zdarzenia do dziś wspominamy ze śmiechem, mniej się śmiejemy, kiedy musimy dojść lub dojechać na naszą budowę, błoto bryzga spod kól na wysokość ( nie wiem jaką ale wysoką :wink:). Ale jak to w filmie " mówi się trudno i płynie się dalej ". Na poprawę humoru polecam filmy dla dzieci, np. " Gdzie jest Nemo" :lol:

Witajcie!

Razem z dziewczynami staniemy się już za chwile posiadaczami działki w Łosiu. Podniecenie duże, myśli w mózgownicy mase i zero doświadczenia w załatwianiu formalności budowlanych. Na początek byłem w Urzędzie Gminy w Woli Prażmowskiej, gdzie przemiła pani z Wydziału Geodezji powiedziała, żebym na razie darował sobie wniosek o wypis z planu zagospodarowania bo ona mi może to wszystko z pamięci podyktować i żebym lepiej się zajął szukaniem projektu. Ukłoniłem się grzecznie, podziękowałem i porwałem jeszcze kartkę na której Urząd wypisał wszystkie formalności jakie trzeba załatwić przed złożeniem wniosku na pozwolenie na budowe. Tu trochę skląsłem na twarzy i wycofałem się z miną kota na puszczy załatwiającego swoje potrzeby :) No i mam masę pytań. Czy czekać na akt notarialny? Czy teraz już coś zacząć załatwiać? Od czego zacząć? Od ogrodzenia działki? Masa pytań, zero jednoznacznych odpowiedzi...

Jeżeli ktoś przechodził "ścieżkę zdrowia" w Urzędzie Gminy Prażmów, w Starostwie Powiatowym w Piasecznie, w Zakładzie Energetycznym w Konstancinie, lub w Wodociągach w Prażmowie - wszystkie rady mile widziane. Czy są firmy/osoby, które załatwienie wszystkich formalności wezmą na siebie? Czy znacie takie osoby działające sprawnie na tamtym terenie? Wszelka pomoc mile widziana...

Pozdrowienia

DP

Mapka...

Bez mapki nic nie załatwisz. Ani prądu, ani pozwoleń wszelakich, ani nic w ogóle.

Mapka do celów projektowych podstawą dokumentów młodego budowlańca.

I załatwiaj sam, nie przez kogoś, chyba że masz za dużo kasy. Tego nie jest tak dużo...

Aha, i witamy w grupie tarczyńsko-piaseczyńskiej, eee.. to znaczy Piaseczno i okolice :wink:

Czyli rozumiem, że pierwszym moim telefonem będzie telefon do Pana Kazimierza - geodety, do którego namiary mam od kumpla budującego się w Mrokowie. Pan Kazimierz zrobi "wszystkie mapki co trzeba". Czy jego obchodzi ze nie mam jeszcze aktu notarialnego?

DP

Pana Kazimierza będzie interesował jedynie wymiar finansowy. Niestety... :wink:

Whisper a czytałes wypowiedz Pani Abromba. Widze ze chcesz sie narazić . Moszesz nie byc zaproszony na nastepne spotkanie. Pani kierowniczka zaprotestowała dosyć energicznie. Oj czyło sie to skarcenie.

Tadzel, przecież Abromba taka miła jest, na pewno mi krzywdy nie zrobi. Poza tym ja się przejęzyczyłem nazywając grupę tarczyńsko-piaseczyńską. Właściwa nazwa to Tarczyn i okolice. Ooops... Piaseczno i okolice :D

Cześć dpassent!

Gmina w prawdzie nie ta sama, ale Starostwo jedno i ZE też. Jestem kilka kroków przed Tobą i jak masz pytania, wyślij prywatną wiadomość.

Jak dotąd w Starostwie OK, ale monopolista ZE w propozycji umowy przyłączeniowej zaproponował termin za 3 lata. A najbliższa skrzynka jest na płocie obok i jest miejsce do podpięcia! Nie martw się, taki standard - da się ten termin skrócić.

Pozdrowienia. Maciek

Polecałbym załatwiać samemu całą papierologię, fakt zredukujesz urlop, najeździsz się ale to procentuje i takie doświadczenie pewnikiem się przyda. Z odbiorem domku podobnie. Gościa od mapek który bedzie robił plan zagospodarowania można zgrać z gościem który podciągac będzie wodę oraz gaz.

w.

Witaj

Mam podobny problem z ZE Konstancin (nie ja jeden), skrzynka w płocie obok, o prąd stara się trzech nowych odbiorców ZE ma to w d....Termin 2 lata, obecnie odwołujemy się itd, ponoć dokumentacja we własnym zakresie może równiez nie załatwić sprawy. Może macie jakiegoś konkretnego człowieka, który ma dobre wejścia w tym ZE?

Mnie jest troche latwiej bo przebudowuje a nie buduje od zera (przylacze jest energ. - bedzie tylko zwiekszana moc).

Papierologia jest trudna ale da sie zrobic. Wazne jest to, ze na wstepne czynnosci nie musisz miec jeszcze aktu wlasnosci - mozesz zalatwiac w skladnicy map czy decyzje o warunkach zabudowy (nazywa sie to: 'mam interes prawny' :).

Najpierw do gminy (wydzial architektury) - telefon czy jest plan miejscowy (a moze na stronie jest info ?).

Jak jest, to jestes w domu - mapka ze skladnicy map (Starostwo Piaseczno - mapa ewidencyjna - 2 szt.) - wniosek do gminy o wypis i wyrys z planu miejscowego (3 tygodnie).

Jak nie ma planu to gorzej - musisz zlozyc wniosek o wydanie decyzji o warunkach zabudowy - mozesz czekac nawet i 2 miesiace.

Zanim to dostaniesz, bedziesz zalatwial reszte - zbieral info co masz zrobic:)))

Jak jest, to jestes w domu - mapka ze skladnicy map (Starostwo Piaseczno - mapa ewidencyjna - 2 szt.) - wniosek do gminy o wypis i wyrys z planu miejscowego (3 tygodnie).

Hmmm... Ale w składnicy te mapki są chyba niezaktualizowane, więc tak czy owak geodeta. U mnie było tak że geodeta załatwiał sobie te mapki ze składnicy, porównywał ze stanem aktualnym, robił update w składnicy i na tej podstawie majstrował mapę do celów budowlanych (z pieczątką, a jakże)