mario29 23.03.2005 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Jak jest, to jestes w domu - mapka ze skladnicy map (Starostwo Piaseczno - mapa ewidencyjna - 2 szt.) - wniosek do gminy o wypis i wyrys z planu miejscowego (3 tygodnie). Hmmm... Ale w składnicy te mapki są chyba niezaktualizowane, więc tak czy owak geodeta. U mnie było tak że geodeta załatwiał sobie te mapki ze składnicy, porównywał ze stanem aktualnym, robił update w składnicy i na tej podstawie majstrował mapę do celów budowlanych (z pieczątką, a jakże) To jest prawda. Ale do wniosku o np wypis z planu w Piasecznie wystarczala ewidencyjna w wersji ze skladnicy. Geodeta byl u mnie duuzo pozniej - na etapie projektu i wnioskow o warunki techniczne (wlasnie jestem na tym etapie )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario29 23.03.2005 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 No to ja już ciutę głupieję... Plan jest. Wypis z planu mogę mieć. To geodeta mi potrzebny czy nie? On mi może załatwić te mapki ze starostwa? Dobrze że idą święta... Jest plan to jestes w domu. Na stronie gminy: http://www.bip.tarczyn.pl/public/ jest wiekszosc potrzebnego info. Jest wniosek do pobrania o wypis i wyrys z planu. Musisz tylko wiedziec co to za dzialka (wypis z rejestru gruntow pewnie masz bo do umowy kupna byl potrzebny) - isc z tym do starostwa w piasecznie (chyliczkowska ulica) i poprosic o 2 egz, kopii mapy zasadniczej. Potem wypelnic wniosek (latwa rzecz) ito wszystko zaniesc do gminy tarczyn. razem bedzie ze 100-150 zl oplat przy tym. tydzien na mapy czekania. 3 tyg na wypis z planu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario29 23.03.2005 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 jest wiekszosc potrzebnego info. Jest wniosek do pobrania o wypis i wyrys z planu. Musisz tylko wiedziec co to za dzialka (wypis z rejestru gruntow pewnie masz bo do umowy kupna byl potrzebny) - isc z tym do starostwa w piasecznie (chyliczkowska ulica) i poprosic o 2 egz, kopii mapy zasadniczej. Przepraszam walnalem glupote... Kopia mapy ewidencyjnej oczywiscie. W 2 egz. Potem pogadamy co dalej )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpassent 23.03.2005 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 mario29 gwoli ścisłości Łoś to gmina Prażmów. Już tam byłem. W bardzo miły sposób powiedziano mi, żebym na razie nie zawracał se gitary wypisem. Nic z tego nie rozumiem... Pojade znowu do nich, złożę wniosek o wypis jednak a potem do Starostwa... A potem pogadamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario29 23.03.2005 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 mario29 gwoli ścisłości Łoś to gmina Prażmów. Już tam byłem. W bardzo miły sposób powiedziano mi, żebym na razie nie zawracał se gitary wypisem. Nic z tego nie rozumiem... Pojade znowu do nich, złożę wniosek o wypis jednak a potem do Starostwa... A potem pogadamy O,przepraszam ) Jest i Prażmów ) http://www.prazmow.bip.tc.pl/ Nie jedz do gminy przed wizyta w skladnicy map w starostwie bo to bezcelowe. Wez mapy w skladnicy. Pod pache i do gminy - wez formularz - wypelnij na miejscu (latwe) i zloz w kancelarii. Rozpatrzec wniosek muszą )) Nie moga odmowic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpassent 23.03.2005 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 no to jutro uderzam do starostwa... tylko musze kupic mape Piaseczna (jam Wawiak z dziada pradziada) bo nie mam zielonego gdzie tej/tego Chyliczki jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario29 23.03.2005 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 no to jutro uderzam do starostwa... tylko musze kupic mape Piaseczna (jam Wawiak z dziada pradziada) bo nie mam zielonego gdzie tej/tego Chyliczki jest e tam bedziesz kupowal... tu jest mapa: http://www.pilot.pl/index.php3?z_city_id=456&katalog=n13_&max_katalog=n14_&x_obr=276&y_obr=386&x_15=105828&y_15=74019&form_t=0&tool=1&info=20&lang=pl#infor i ma zaznaczone gdzie urzad miasta i starostwo ... uwazaj tylko na ulice jednokierunkowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pontypendy 23.03.2005 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Witam dpassent,jestem świeżo po przejściach wnioskowo-uzgodnieniowych, po świętach składam wniosek o pozwolenie na budowę, a działkę mam w gminie Prażmów, więc służę pomocą.1. Pani w urzędzie miała rację musisz mieć projekt domu-gotowy lub indywidualy.2.Następnie jak już wiesz trzeba zaopatrzyć się w mapy do celów projektowych w skali 1:500. Muszą być zaktualizowane przez geodetę. Ja zleciłam wszystko geodecie, on wziął mapy, zrobił aktualizację i tylko odebrałam gotowe mapy.3.Musisz mieć projekt zagospodarowania działki. Ja mam projekt gotowy domu, więc zleciłam architektowi adaptację i projekt zagospodarowania.4.Składasz wniosek o wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego w Prażmowie- koszt chyba 80 zł.5. składasz wniosek o wypis z rejestru gruntów w Starostwie w Piasecznie- tylko koszt znaczków skarbowych6.Jak to już wszytsko zbierzesz (a musisz wiedzieć, że nie wszystko dostaniesz od ręki), idziesz do najbliższego punktu ksero. I kserujesz, kserujesz...akt notarialny, wypis z planu zagospodarowania przestrzennego, wypis z rejestru gruntów i plan zagospodarownaia Twojej działki 4 sztuki.7.teraz pora na skłdanie wniosków- postępuj zgodnie z rozpiską jaką otrzymałeś w gminie.8.Wszędzie na wydanie decyzji czeka się około tygodnia, chyba że jest to energetyka bo tu mam inne doświadczenia.W urzędach jest teraz bardzo miło, tylko niestety na wszystko potrzeba czasu, pojechać, złożyć wniosek, odebrać... Pozdrowienia i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 23.03.2005 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Witam dpassent, jestem świeżo po przejściach wnioskowo-uzgodnieniowych, po świętach składam wniosek o pozwolenie na budowę, a działkę mam w gminie Prażmów, więc służę pomocą. 1. Pani w urzędzie miała rację musisz mieć projekt domu-gotowy lub indywidualy. 2.Następnie jak już wiesz trzeba zaopatrzyć się w mapy do celów projektowych w skali 1:500. Muszą być zaktualizowane przez geodetę. Ja zleciłam wszystko geodecie, on wziął mapy, zrobił aktualizację i tylko odebrałam gotowe mapy. 3.Musisz mieć projekt zagospodarowania działki. Ja mam projekt gotowy domu, więc zleciłam architektowi adaptację i projekt zagospodarowania. 4.Składasz wniosek o wypis i wyrys z planu zagospodarowania przestrzennego w Prażmowie- koszt chyba 80 zł. 5. składasz wniosek o wypis z rejestru gruntów w Starostwie w Piasecznie- tylko koszt znaczków skarbowych 6.Jak to już wszytsko zbierzesz (a musisz wiedzieć, że nie wszystko dostaniesz od ręki), idziesz do najbliższego punktu ksero. I kserujesz, kserujesz...akt notarialny, wypis z planu zagospodarowania przestrzennego, wypis z rejestru gruntów i plan zagospodarownaia Twojej działki 4 sztuki. 7.teraz pora na skłdanie wniosków- postępuj zgodnie z rozpiską jaką otrzymałeś w gminie. 8.Wszędzie na wydanie decyzji czeka się około tygodnia, chyba że jest to energetyka bo tu mam inne doświadczenia. W urzędach jest teraz bardzo miło, tylko niestety na wszystko potrzeba czasu, pojechać, złożyć wniosek, odebrać... Pozdrowienia i powodzenia Oj, tu bym się spierał. Przecież z planu zagospodarowania mogą wynikać ograniczenia, które nie pozwolą na zbudowanie domu według wybranego przez nas projektu. U mnie było tak: - mapka do celów projektowych - plan zagospodarowania - cała reszta (w tym projekt) A urzędy gminne rzeczywiście miłe są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekW 23.03.2005 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Zwracam uwagę, że wypis z rejestru gruntów załatwisz dopiero posiadając akt notarialny. Obowiązkiem notariusza jest przesłać jeden odpis do gminy(płacisz za niego oczywiście Ty), a tam automatycznie aktualizują rejestr. Nie wiem jak długo trwa od podpisania aktu do aktualizacji rejestru. Samo wydanie odpisu w Lesznowoli zajmuje 15 minut. Pamiętej też, że w Starostwie Powiatowym w Piasecznie środa jest dniem bez interesantów! Nic nie załatwisz. Pozdrowienia. Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpassent 23.03.2005 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Whisper Jak już napisałem - pani w gminie napisała mi wszystkie wymogi planu na karteczce, i powiedziała "idź pan se tera szukaj projekta". W Prażmowie nie ma wymogów co do skosu dachu itp. Wymogi są tylko takie: 1. minimalna działka 1100m2 (spełniam)2. 80% powierzchni biologicznie czynnej (jak na razie po orientacji w projektach spełniam)3. szczelne szambo (mam wybór? spełnie jak musze)4. nieprzekraczalna linia zabudowy 5m od granicy działki (spełnie z palcem w uchu - działka ma na głębokość 46m) Wiec faktycznie "gryplan" jaki podała (dobrze rozpoznałem płeć?) pontypendy jest dla mnie jak najbardziej OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 23.03.2005 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Whisper Jak już napisałem - pani w gminie napisała mi wszystkie wymogi planu na karteczce, i powiedziała "idź pan se tera szukaj projekta". W Prażmowie nie ma wymogów co do skosu dachu itp. Wymogi są tylko takie: 1. minimalna działka 1100m2 (spełniam) 2. 80% powierzchni biologicznie czynnej (jak na razie po orientacji w projektach spełniam) 3. szczelne szambo (mam wybór? spełnie jak musze) 4. nieprzekraczalna linia zabudowy 5m od granicy działki (spełnie z palcem w uchu - działka ma na głębokość 46m) Wiec faktycznie "gryplan" jaki podała (dobrze rozpoznałem płeć?) pontypendy jest dla mnie jak najbardziej OK OK, gdzieś mi umknęło, że napisała Ci jakie są wymogi. Co do powierzchni biologicznie czynnej to pamiętaj, że pomniejsza Ci ją nie tylko dom i tarasy, ale również dojazd do garażu i dojście do domu, więc jeśli projekt jest "na styk", to jest obawa że po doliczeniu tej "komunikacji" możesz się nie wyrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpassent 23.03.2005 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 jestem świadom że biologię czynną zabierają wszystkie utwardzone miejsca na działce. mam do dyspozycji 220m2. Dom w rzucie pionowym zabiera jakies 170m2, więc mam jeszcze zapas jakis 50m2. wymyslilem ze najwyzje bede dochodzil do domu przez trawe po pas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 23.03.2005 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 jestem świadom że biologię czynną zabierają wszystkie utwardzone miejsca na działce. mam do dyspozycji 220m2. Dom w rzucie pionowym zabiera jakies 170m2, więc mam jeszcze zapas jakis 50m2. wymyslilem ze najwyzje bede dochodzil do domu przez trawe po pas Możesz dochodzić nawet przez pole ryżowe - ważne co będzie w projekcie (a chyba komunikacja musi być tam umieszczona). I życzę, żeby Ci się wszystkie procenty zgodziły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario29 23.03.2005 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 uwaga na ten chol***y dach ze skosem... co za glupek to wymyslil ... w zalesiu to obowiazuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pontypendy 23.03.2005 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Zwracam uwagę, że wypis z rejestru gruntów załatwisz dopiero posiadając akt notarialny. Obowiązkiem notariusza jest przesłać jeden odpis do gminy(płacisz za niego oczywiście Ty), a tam automatycznie aktualizują rejestr. W starostwie w Piasecznie nie aktualizują automatycznie. Składając wniosek o wypis Pani odszukała nasz akt notarialny który zalegał u nich na półkach i poprawiła dane. A środa w Piasecznie jest faktycznie "dniem wewnętrznym" i nic nie załatwisz, warto o tym pamiętać. Za to w Prażmowie przyjmą Cię od poniedziałku do piątku! Oj, tu bym się spierał. Przecież z planu zagospodarowania mogą wynikać ograniczenia, które nie pozwolą na zbudowanie domu według wybranego przez nas projektu. Przyznaję rację koledze Whisperowi, to był mój "plangry" bo właściwie do aktu notarialnego mieliśmy i wypis z rejestru gruntów i wypis z planu zagospodarownia dostarczone przez sprzedających działkę. Chronologia nie została zachowana, ale tak to jest jak się pisze z dzieckiem na kolanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 23.03.2005 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Mario, w Zalesiu obowiazują te dachy, bo mieszkasz w mieście - ogrodzie z przedwojennego założenia chronionego konserwatorsko - a my to prosta wieś prażmowska... Pontypendy, Dpassent - nas przynajmniej pani w gminie gładko przeprowadziła przez nieszczęsny proces inwestycyjny, niemal palcem pokazując gdzie, co i jak. W odróżnieniu od Najwyższej Władzy Gminnej urzędnicy są dość sympatyczni. UWAGA!!!! Niniejszym zwołuję nadzwyczajne zebranie grupy piaseczyńskiej (secesjoniści mile widziani) na sobotę po świętach -czyli 2 kwietnia. Miejsce - Stara Karczma w Zalesiu Górnym. Około południa może - co się tak ciągle po ciemku spotykać. Oczekuję na pełne entuzjazmu zgłoszenia. Kierowniczka Abromba z Tadzelowej łaski. A tak na serio - to jestem wykończona, nawet nie mam siły tych moich rozlewisk z Krupiej Wólki tu wkleić. Może Pondypendy widziała i potwierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 23.03.2005 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 Serdeczne dzieki Pani kierowniczce za ten pomysł. Entuzjastycznie zgłaszam swój i mojej małżonki pobyt na tym spotkaniu. Godzine uściślimy sądze późniejszym czasie.PS. prosze sie nie łamać wiosenne osłabienie szybko minie a pózniej przed nami tylko same przyjemności az do następnego przedwiośnia.Byłem dziś moim samochodem który odjeżdzam na działke w centrum W-wy patrzyli sie na mnie podejrzanie. Bo to nie terenowy a upaskudzony jakby brał udział w crosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tadzel 23.03.2005 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 dlaczego strona 18 wychodzi tekst poza ekran pytanie do specjalistów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 23.03.2005 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2005 dlaczego strona 18 wychodzi tekst poza ekran pytanie do specjalistów. Przez bardzo długiego linka kilka postów wyżej. System pewnie potraktował to jako bardzo długi wyraz i do niego dopasował resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts