Rostan 16.06.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Hej, czy ktoś z uczestników forum orientuje się w technice grzewczej. Dokładnie mam pytanie dotyczące wyboru kotła gazowego do ogrzewania domu (ok. 230m2). Który producent jest lepszy Buderus czy Viessmann? I jak kocioł wybrać. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 16.06.2008 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Witam , mój sąsiad sprzedaje działkę 1240 m2 Henryków urocze ul.Pracka , jak ktoś jest zainteresowany to inf. na priv . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 16.06.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 lepszy Buderus czy Viessmann? Ja mam Broetje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz ST 16.06.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 lepszy Buderus czy Viessmann? Ja mam Broetje Jak długo go użytkujesz ? zadowolony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 16.06.2008 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Hej, czy ktoś z uczestników forum orientuje się w technice grzewczej. Dokładnie mam pytanie dotyczące wyboru kotła gazowego do ogrzewania domu (ok. 230m2). Który producent jest lepszy Buderus czy Viessmann? I jak kocioł wybrać. Robert Z tych dwóch zdecydowanie lepszy jest Viessman, Buderus podbno jest "usterkowy" i kłopoty z reklamacją ( znajomy pracował dla nich). Ale polecono mi ACV Prestige - piec całkowicie wykonany z kwasówki, niezniszczalny, kondensacyjny. Zasobnik wbudowny w piec ( 40 lub 50l - nie pamietam) wystarcza na dom o takim metrażu. Naprawdę ciekawa propozycja. http://www.art-form.com.pl/PRESTIGE+ACV+32+kW+SOLO+GZ+gazowy+kondensacyjny+kocio+wiszcy+jednofunkcyjny_p2770.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlee 16.06.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Moje negocjacje w sprawie drewna trwają i jednak skłaniają się ku poleconemu z mazur, czekam na nową propozycję cenową, ma się zrównać z Sokołowem. W międzyczasie poproszę Was o radę, potrzebuję 10t stali do więźby dachowej, w ubiegłym roku stał kupowałam w Centrobudzie, ale ostatnio tak zdrożała, że jestem zmuszona poszukać innego miejsca dostawy. Może macie jakieś sprawdzone miejsce? Będę wdzięczna!!! Co do betonu, zamawiałam z Chemabudu, http://www.chemabud.pl/kontakt.htm cena była najrozsądniejsza, natomiast Budokrusz był astronomicznie drogi, pompa tym bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sosiki 16.06.2008 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Sosiki, co Wy budujecie, że nie wiesz czy zrobisz dach przed zimą? Ciężko będzie zdążyć, gdy buduje się w pojedynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 16.06.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Moje negocjacje w sprawie drewna trwają i jednak skłaniają się ku poleconemu z mazur, czekam na nową propozycję cenową, ma się zrównać z Sokołowem. W międzyczasie poproszę Was o radę, potrzebuję 10t stali do więźby dachowej, w ubiegłym roku stał kupowałam w Centrobudzie, ale ostatnio tak zdrożała, że jestem zmuszona poszukać innego miejsca dostawy. Może macie jakieś sprawdzone miejsce? Będę wdzięczna!!! Co do betonu, zamawiałam z Chemabudu, http://www.chemabud.pl/kontakt.htm cena była najrozsądniejsza, natomiast Budokrusz był astronomicznie drogi, pompa tym bardziej. 10 t stali do więźby???? To jaka ta więźba będzie ? Co do betonu wysłałem zapytanie to firmy którą podałaś, a jeśli chodzi o Budokrusz to miał najlepszą ofertę w okolicy jak dla mnie.Dziwne ale już wcześniej podawałem cenę jaką dostałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 16.06.2008 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 W międzyczasie poproszę Was o radę, potrzebuję 10t stali do więźby dachowej, w ubiegłym roku stał kupowałam w Centrobudzie, ale ostatnio tak zdrożała, że jestem zmuszona poszukać innego miejsca dostawy. Może macie jakieś sprawdzone miejsce? Będę wdzięczna!!! 10 ton do więźby ? Sporawo trochę, płatwie kalenicowe będą stalowe ? Przy takiej ilości spróbuj pogadać w Konsorcjum Stali, mają POK w Ursusie na terenie byłej fabryki traktorów. Powinni być otwarci na negocjacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 16.06.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2008 Co do betonu wysłałem zapytanie to firmy którą podałaś, a jeśli chodzi o Budokrusz to miał najlepszą ofertę w okolicy jak dla mnie.Dziwne ale już wcześniej podawałem cenę jaką dostałem Co do ceny betonu to jest jedno ale -> w wielu "lokalnych" betoniarniach netto = brutto , w Budokruszu zawsze doliczają VAT. Co prawda 15% wróci do kieszonki, ale 7% idzie na marne, znaczy do budżetu państwa. Co do pompy, to Budokrusz liczy chyba ryczałt 260 PLN za dojazd + 260 PLN za godzinę pracy (przynajmiej w zeszłym roku tak było). W lokalnych 340 za godzinę i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coli 17.06.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Potrzebuje pomocy odnosnie dokumentow potrzebnych do odbioru. Bylam w Nadzorze, mam druki, ale zastanawia mnie punkt 4) protokoly badan i sprawdzen i punkt 6) odbiory wykonanych przylaczy. Dzwonilam do nich, ale Pan nie byl w stanie odpowiedziec na moje pytania.ad 4)odbior kominiarski - rozumiemoswiadczenie elektryka, ze instalacja jest wykonana poprawnie - w jakiej formie ma byc to oswiadczenie, jakie uprawnienia ma miec elektryk?instalacja wodociagowa - mam studnie czyli co potrzebuje?instalacja kanalizacyjna - mam szambo czyli atest?gaz - brak ad 6przylacze elektryczne - podobno wystarczy umowa z elektrowniakanalizacja - ??woda - ?? Moze ktos to ostatnio zalatwial i cos mi podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 17.06.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Coli Na wszystkie pytania nie odpowiem, bo wszystko złatwiał mąż, ale z tego co wiem to:Elektryk musi dać Ci kopię swoich uprawnień - to załączasz z książką budowy, uprawnienia hydrulika tez powinny być.Na szambo musisz mieć test.przyłacze elktryczne - umowa z elektrowniąwoda-umowa z dostwcą kanalizacji i gazu nie masz więc nic nie trzeba - gdyby był to potrzebne sa umowy na ich dostawę/odbiór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 17.06.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 speek Centrobud mam bardzo daleko - to kilkadziesiąt kilometrów i przemyśl, jak wygląda sprawa np. dowiezienia paru metrów betonu, jak zabraknie? Godzina-dwie czekania? A beton wiąże... Moim zdaniem się nie da. Centrobud (skoro juz napisałaś o bloczkach) tez mnie raz nieźle wku...rzył. Sprzedali mi bloczki po jakiejś astronomicznej cenie, mimo, że z szefem sie umawiałem inaczej. To samo potem z kominem Schiedla. Umawiam się na rabat x, a przychodzi faktura bez rabatu. Ale fakt, że są solidni jeśli chodzi o dostawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlee 17.06.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 Bloczki betonowe polecam w Czaplinku, b. dobrej jakości, w ubiegłym roku 3zł.http://www.cembud.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlee 17.06.2008 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 10 ton do więźby ? Sporawo trochę, płatwie kalenicowe będą stalowe ? Przy takiej ilości spróbuj pogadać w Konsorcjum Stali, mają POK w Ursusie na terenie byłej fabryki traktorów. Powinni być otwarci na negocjacje. Nawet nie 10 a 12ton. Mam gigantyczny dach, 540m2 i do tego otwarty salon i hol. 15t poszło już w fundamenty, strop, nadproża i słupy. Będzie można po nim czołgami jeździć. Dziękuję za podpowiedź z Konsorcjum, z samego rano do nich zadzwonię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 17.06.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2008 10 ton do więźby ? Sporawo trochę, płatwie kalenicowe będą stalowe ? Przy takiej ilości spróbuj pogadać w Konsorcjum Stali, mają POK w Ursusie na terenie byłej fabryki traktorów. Powinni być otwarci na negocjacje. Nawet nie 10 a 12ton. Mam gigantyczny dach, 540m2 i do tego otwarty salon i hol. 15t poszło już w fundamenty, strop, nadproża i słupy. Będzie można po nim czołgami jeździć. Dziękuję za podpowiedź z Konsorcjum, z samego rano do nich zadzwonię. To ładną budowle kroisz... Jeśli chodzi o Konsorcjum stali to nie są tani.Ja sie sam dowiadywałem i zrezygnowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek i agatka 18.06.2008 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 10 ton do więźby ? Nawet nie 10 a 12ton. Mam gigantyczny dach, 540m2 i do tego otwarty salon i hol. 15t poszło już w fundamenty, strop, nadproża i słupy... Rany, a ja myślałem, że mój dom to gigant. Tona dwieście na fundamenty ... może ciut więcej bo jeszcze nie ułożone. Ale 15 ton - niezła chatka - gratuluję. A u nas trwa kopanie pod ławy - polecam szpadel Fiskars - trochę drogi ale naprawdę sam kopie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuber 18.06.2008 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Heja! Czy ktoś z Was może użytkuje albo coś słyszał o kostce brukowej z zakładu Brukmann w Głoskowie? Szukam czegoś w miarę dobrej jakości poniżej cen kostki Libet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.06.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 A u nas trwa kopanie pod ławy - polecam szpadel Fiskars - trochę drogi ale naprawdę sam kopie . W taki rzie lecę go kupić, bo moje dwa szpadle ( innych firm - same nie kopią) A co polecacie żeby sama rozrzuciła się ziemia pod trawnik i wyrównał się sam teren? Bo chwasty rozumiem wykopią się szpadem Friskasa A tak na poważnie potrzebuję pożyczyć ręczną ( ekektryczną) glebogryzarkę lub cos innego co wzruszy ziemię z chwastami ( co by można je było wygrabić) oraz coś do wałowania ziemi pod trawę. Czy wiecie może gdzie można takie sprzęty pożyczyć lub może ma ktoś z Was prywatnie i mógłby użyczyć? Szukam jeszcze niedrogiego pracownika do prac ziemnych związanych z zakładaniem trawnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 18.06.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Heja! Czy ktoś z Was może użytkuje albo coś słyszał o kostce brukowej z zakładu Brukmann w Głoskowie? Szukam czegoś w miarę dobrej jakości poniżej cen kostki Libet Słyszałam że kiepska - kruszy się. A po ile masz ten libet? Sprawdzałaś Jadar albo Bruk-bet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts