Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kochani -pliss :)

Podeślijcie namiary na tanią, dobrą ziemię "trawnikową".

Na razie znalazłam 20m3 za 800.

Kto da mniej :wink: :)

Zuber

Pewna jestes ze to m3 a nie tony?

Pytałam sąsiada o ceny czarnej ziemi i za Kamaza ( ok. 12 ton) cena w naszej okolicy jest za 400-450zł.

Nie wiem jak przelicza sie te m3 na tony ale jesli jest to rzeczywiscie 20m2 za 800zł to nie jest wysoka cena. Jesli za 20 ton - to bardzo drogo.

PS. Szarlee Jesteś pewna, że ekipa ci nie wywozi tej stali? :o

Z projektu tak wynika, że stali jest dokładnie 28t, poza tym pręty sukcesywnie zamawiałam, więc nic ekipa nie wyprowadziła, chyba, że się dobrze kryli ;-)

Dom jest spory, salon jest z antresolą, a dach jest gigantyczny 550m2. Rozmawiałam z innym konstruktorem by tę stal w więźbie trochę odchudził i jak na początku był do tego zapalony po tym jak przejrzał projekt powiedział: Przepraszam, ale Pani nie pomogę, jedna drobna zmiana pociągnie za sobą kolejne, może nawet jakiś dodatkowy słup się przytrafi, bardzo przestrzenny ten projekt itd... Odpuściłam, niech będzie pancerniak. ;-)

Sharlee Nie no powiem tak - wielki szacun. Nie sądziłem, że da się zrobic bardziej żelbetowy dom, niż nasz, ale jak widać się myliłem :)

Wciąż nie ruzumiem, gdzie w więźbie może być stal. Mogą belki/kraty podpierać więźbę, tak jak u mnie np. nad garażem. Ale w samej więźnie to już chyba tylko gwoździe i płytki ew.

Sharlee Nie no powiem tak - wielki szacun. Nie sądziłem, że da się zrobic bardziej żelbetowy dom, niż nasz, ale jak widać się myliłem :)

Wciąż nie ruzumiem, gdzie w więźbie może być stal. Mogą belki/kraty podpierać więźbę, tak jak u mnie np. nad garażem. Ale w samej więźnie to już chyba tylko gwoździe i płytki ew.

Może słupki.... :lol:

Cześc mam pytanie dotyczące dachu. Jaka jest orientacyjna cena za położenie 1m2 dachu - dachówka ceramiczna. Dach mam 4 spadowy. Z każdej strony taki sam spadek bez żadnych elementów dodatkowych, jak również bez okien dachowych. Prościej chyba byc nie może, chyba że płaski dach :). Czy słyszeliście coś na temat dachówek ceramicznych Creaton? Robert

Cześc mam pytanie dotyczące dachu. Jaka jest orientacyjna cena za położenie 1m2 dachu - dachówka ceramiczna. Dach mam 4 spadowy. Z każdej strony taki sam spadek bez żadnych elementów dodatkowych, jak również bez okien dachowych. Prościej chyba byc nie może, chyba że płaski dach :). Czy słyszeliście coś na temat dachówek ceramicznych Creaton? Robert

Ja mam dekarza ,który bedzie mi kład dachówke. Jeszcze konkretnej nie wybrałem ale albo Roben albo Rupp. Cena 70 pln/m2 ze wszystkim na gotowo z obróbkami, łatami , kontrłatami.

Pozdrawiam,

Rostan,

Mi wyszło średnio 62 PLN za metr kwadratowy, cena zawierała łacenie, montaż deski czołowej, układanie dachówki, wszelkie obróbki blacharskie i montaż okien dachowych. O dachówkach Creaton kiedyś był wątek w wymianie doświadczeń, coś kiepsko wywiązywali się z reklamacji itd. Mój wykonawca polecał RuppCeramika, mówił że bardzo twarda. U mnie na dachu jest czeski Tondach i jestem zadowolony.

BTW, płaski dachy chyba wcale nie jest taki prosty w wykonaniu :-)

A ja dzisiaj rano skończyłem robić hydraulikę wewnętrzną (bez kotłowni), mordowałem sie z tym dwa tygodnie , przewalona robota, zżarłem chyba z kilo kurzu, włosy jak u Einstina. Następnym razem mocno bym się zastanawiał czy się za to brać. Pewnie trochę grosza zaoszczędziłem (materiały kosztowały ok. 8 kPLN cała instalacja CO i CWU na rozdzielaczach i PEX'ie Wavina), ale styrałem się okrutnie.

Z innej beczki, jeżeli ktoś potrzebuje to mogę podać namiar na sprawdzonego hydraulika, ma teraz sporo czasu bo opóźnia mu się jakas duża robota. W ciągu ostatniego tygodnia "samozwańczo" podpioł mi wodę i zrobił instalacje gazową zewnętrzną, także ma naprawdę sporo czasu. Pomaga w załatwieniu dokumentacji.

Mam pytanie: jakie ocieplenia fundamentów stosowaliście w swoich domach?. W naszym projekcie zaprojektowany jest styrodur (10cm) - jednak jego cena zabija 450 zł/m3 - koszmar :evil: :evil: :evil:

Dodam, że ścianę mam trzywarstwową, a górę ławy mam na głębokości 20cm poniżej rodzimego gruntu (nie mam piwnicy) .

Oczywiście dom będzie obsypany ziemią do wysokości poziomu zero.

Czy Styrodur można czymś tańszym podmienić i czy ma to sens??? :-?

Ps. Od wczoraj mamy zalane ławy fundamentowe :D