Betsi2006 24.06.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Zuber Co rozumiesz przez dobrą ziemię trawnikową. Mi sąsiad przywiózł jakąś czarną za duzo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 24.06.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Kochani -pliss Podeślijcie namiary na tanią, dobrą ziemię "trawnikową". Na razie znalazłam 20m3 za 800. Kto da mniej Zuber Pewna jestes ze to m3 a nie tony? Pytałam sąsiada o ceny czarnej ziemi i za Kamaza ( ok. 12 ton) cena w naszej okolicy jest za 400-450zł. Nie wiem jak przelicza sie te m3 na tony ale jesli jest to rzeczywiscie 20m2 za 800zł to nie jest wysoka cena. Jesli za 20 ton - to bardzo drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 24.06.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 hejka, czy macie do polecenia jakąś ekipę z okolicy do tynków wewnętrznych? z góry dziękuję za namiary Lunetka A jakie te tynki chcesz robić ? Cementowe czy gipsowe? chyba gipsowe.... nie bijcie ale jakie są lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sharlee 25.06.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 PS. Szarlee Jesteś pewna, że ekipa ci nie wywozi tej stali? Z projektu tak wynika, że stali jest dokładnie 28t, poza tym pręty sukcesywnie zamawiałam, więc nic ekipa nie wyprowadziła, chyba, że się dobrze kryli Dom jest spory, salon jest z antresolą, a dach jest gigantyczny 550m2. Rozmawiałam z innym konstruktorem by tę stal w więźbie trochę odchudził i jak na początku był do tego zapalony po tym jak przejrzał projekt powiedział: Przepraszam, ale Pani nie pomogę, jedna drobna zmiana pociągnie za sobą kolejne, może nawet jakiś dodatkowy słup się przytrafi, bardzo przestrzenny ten projekt itd... Odpuściłam, niech będzie pancerniak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 25.06.2008 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Sharlee Nie no powiem tak - wielki szacun. Nie sądziłem, że da się zrobic bardziej żelbetowy dom, niż nasz, ale jak widać się myliłem Wciąż nie ruzumiem, gdzie w więźbie może być stal. Mogą belki/kraty podpierać więźbę, tak jak u mnie np. nad garażem. Ale w samej więźnie to już chyba tylko gwoździe i płytki ew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 25.06.2008 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Sharlee Nie no powiem tak - wielki szacun. Nie sądziłem, że da się zrobic bardziej żelbetowy dom, niż nasz, ale jak widać się myliłem Wciąż nie ruzumiem, gdzie w więźbie może być stal. Mogą belki/kraty podpierać więźbę, tak jak u mnie np. nad garażem. Ale w samej więźnie to już chyba tylko gwoździe i płytki ew. Może słupki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 25.06.2008 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 teoretycznie można zrobić całą więźbę z dwuteowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 27.06.2008 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 susza i wogóle, a my od paru dni mamy własną wodę. Budowaliśmy na pożyczanej. W tym roku do "mokrych" prac przywoziliśmy w baniakach. pozdrawiam budujących,marta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostan 27.06.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Cześc mam pytanie dotyczące dachu. Jaka jest orientacyjna cena za położenie 1m2 dachu - dachówka ceramiczna. Dach mam 4 spadowy. Z każdej strony taki sam spadek bez żadnych elementów dodatkowych, jak również bez okien dachowych. Prościej chyba byc nie może, chyba że płaski dach . Czy słyszeliście coś na temat dachówek ceramicznych Creaton? Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 27.06.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Cześc mam pytanie dotyczące dachu. Jaka jest orientacyjna cena za położenie 1m2 dachu - dachówka ceramiczna. Dach mam 4 spadowy. Z każdej strony taki sam spadek bez żadnych elementów dodatkowych, jak również bez okien dachowych. Prościej chyba byc nie może, chyba że płaski dach . Czy słyszeliście coś na temat dachówek ceramicznych Creaton? Robert Ja mam dekarza ,który bedzie mi kład dachówke. Jeszcze konkretnej nie wybrałem ale albo Roben albo Rupp. Cena 70 pln/m2 ze wszystkim na gotowo z obróbkami, łatami , kontrłatami. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 27.06.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Rostan, Mi wyszło średnio 62 PLN za metr kwadratowy, cena zawierała łacenie, montaż deski czołowej, układanie dachówki, wszelkie obróbki blacharskie i montaż okien dachowych. O dachówkach Creaton kiedyś był wątek w wymianie doświadczeń, coś kiepsko wywiązywali się z reklamacji itd. Mój wykonawca polecał RuppCeramika, mówił że bardzo twarda. U mnie na dachu jest czeski Tondach i jestem zadowolony. BTW, płaski dachy chyba wcale nie jest taki prosty w wykonaniu A ja dzisiaj rano skończyłem robić hydraulikę wewnętrzną (bez kotłowni), mordowałem sie z tym dwa tygodnie , przewalona robota, zżarłem chyba z kilo kurzu, włosy jak u Einstina. Następnym razem mocno bym się zastanawiał czy się za to brać. Pewnie trochę grosza zaoszczędziłem (materiały kosztowały ok. 8 kPLN cała instalacja CO i CWU na rozdzielaczach i PEX'ie Wavina), ale styrałem się okrutnie. Z innej beczki, jeżeli ktoś potrzebuje to mogę podać namiar na sprawdzonego hydraulika, ma teraz sporo czasu bo opóźnia mu się jakas duża robota. W ciągu ostatniego tygodnia "samozwańczo" podpioł mi wodę i zrobił instalacje gazową zewnętrzną, także ma naprawdę sporo czasu. Pomaga w załatwieniu dokumentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rostan 27.06.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.06.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Ja poproszę o ten namiar na hydraulika. adam, dzabij - te ceny to z materiałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 27.06.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Moja cena to tylko robocizna. Hydraulik idzie na Priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 27.06.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2008 Gratias! A tak na marginesie - czemu wszyscy ceramikę kładziecie? Mi się jakoś nie kalkuluje za bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SIN 28.06.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Nie koniecznie chodzi zawsze o kalkulację, czasem też o wygląd. Oczywiście, sprawa gustu i portfela, ale nie da sie ukryć że ceramika to klasyka a cała reszta (oprócz strzech) to próba nasladowania ceramiki- lepsza lub gorsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 28.06.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Ceramika to ceramika ale betonowe też nie gorsze tym bardziej, ze technologia jest na wysokim poziomie. Blachy nigdy bym nie położyła tak samo jak bym nie zbudowała domu z innego materialu niż cegła ceramiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 29.06.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Kupię siatkę używaną, ocynk, najchętniej gr. 4 i oczko 50x50 lub max 60x60 oraz słupki. Jak ktoś wymienia ogrodzenie to już teraz mogę w końcu kupić. Oferty na priv. pilne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 29.06.2008 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Ja poproszę o ten namiar na hydraulika. adam, dzabij - te ceny to z materiałem? Cena podobnie jak u Dzabij - robocizna wraz z ukladaniaem kantowicy(łaty ,kontrałty) wszystkie obróbki. Montaż okna dachowego dodatkowo 200 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek i agatka 29.06.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 Mam pytanie: jakie ocieplenia fundamentów stosowaliście w swoich domach?. W naszym projekcie zaprojektowany jest styrodur (10cm) - jednak jego cena zabija 450 zł/m3 - koszmar Dodam, że ścianę mam trzywarstwową, a górę ławy mam na głębokości 20cm poniżej rodzimego gruntu (nie mam piwnicy) . Oczywiście dom będzie obsypany ziemią do wysokości poziomu zero. Czy Styrodur można czymś tańszym podmienić i czy ma to sens??? Ps. Od wczoraj mamy zalane ławy fundamentowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts