Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Bardzo dziękuję. Rozwialiście chyba wszystkie moje wątpliwości odnośnie kanalizacji pod chudziakiem.

Przypuszczam, że we wtorek dokońcy się murowanie ścian fundamentowych, w środę piach i zagęszczanie, czwartek i piątek niestety będę wyjęty z życia budowlanego. Tak więc sobota i poniedziałek kanalizacja.

Trzymajcie kciuki! :)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja znowu wpadam jak po ogień. Potrzebuję czarnoziemu, czy ktoś z Was orientuje się czy w naszej okolicy mozna kupić w rozsądnej cenie? Najlepiej Mana, Kamaz to trochę mało będzie.

Dziękuję z góry z apomoc.

Pan koparkowy z Lesznowoli był przybył i zrobił, dzięki za kontakt do niego, naprawdę mogę polecić dalej każdemu. Super

Rrmi

Jeszcze pieska nie kupiłam, ale nie jestem przekonana do dobrmana. Nie wiem czy takiego psa mozna trzymać na dworze ( prawie cały czas) czy jest to raczej pies domowy?

W razie czgo gdzie te dobermny sa do kupienia?

A może wiecie gdzie kupić owczarki niemieckie z dobrej hodowli?

Depi

Czy ten Twój kuzyn od kuchni robi inne rzeczy ( np regały, biurka itp)?

Jestem pod wrażeniem - to Ty sam kanalizę położyłeś? :o

Depi

Czy ten Twój kuzyn od kuchni robi inne rzeczy ( np regały, biurka itp)?

Jestem pod wrażeniem - to Ty sam kanalizę położyłeś? :o

Hehe - no połozyłem, a teraz przymierzam się do wody, c.o. i kanalizy wewnątrz domu :) Z pomocą i nadzorem rrmisiów of course :) Nawet na elektrykę chyba mnie namówią... :o

A kuzyn nie jest mój, tylko Najlepszej z Żon :) Wiem, że robi szafy wnękowe i garderoby, jakieś szfeczki w łazience ma naszej znajomej tez zrobić. Jeśli coś przypomina szafkę to zapewne zrobi - czyli regały pewnie by wziął. Co do biurek, to wątpie, żeby to robił wcześniej, ale w sumie biurko to nie jest chyba zbyt złożona sprawa? :) Ja u siebie chce zrobić biurko z wielkiego kawała płyty - od ściany, do ściany, może nawet na podmurówce z bloczków - żeby mieć gdzie bałaganić ;)

Betsi

Hodowla owczarkow jest w Zlotoklosie , jak trzeba dowiem sie co i jak.

Doberman moze byc na dworzu i owszem , bardzo nawet lubi , ale w zadnym razie w deszcze czy nie daj panie mrozy.

To pies domowy , absolutnie domowy , powiem wiecej lozkowo -kanapowy :D

Magdac

Maszyne wodna ma byle glazurnik , zapewniam Cie :D

Depi

Ty to jednak odwaznym chlopcem jestes :D

Hehe - no połozyłem, a teraz przymierzam się do wody, c.o. i kanalizy wewnątrz domu :) Z pomocą i nadzorem rrmisiów of course :) Nawet na elektrykę chyba mnie namówią... :o

No to Ty rzeczywiście dzielny jesteś. :lol:

Rrmi - pilnujcie go dobrze żeby z tego entuzjazmu i zapału wyszło cos na prawdę dobrego.

My z mężem tak zdolni nie jestesmy i wszelkiego rodzju prce budowlane oddliśmy w rece fachowców, ale za to teraz ogród sami robimy i mąż z tatą piękny, drewniany płot zrobili :p

Rrmi

To chyba zaintersuję sie raczej owczarkami,

Jest tez hodowla w Zalesiu Górnym - słyszałs cos może o niej?

Pytanie, jak wszyscy.

Szukam sprawdzonego hydraulika do położenia nowej instali CO (8 punktów) i zrobienia zamkniętego obiegu ciepłej wody.

Instalacją do połozenia w istniejącym domu (Warszawa- Sadyba). Nie obejdzie sie bez bruzdownicy:)

Z góry dziękuje za namiary,

Tomek

Witam!

Czy szanowna grupa może poratować namiaramina sprawdzonegoelektryka oraz tynkarzy!Co prawda jescze trochę zanim zamkniemy ale trzeba fachowców już teraz umawiać!!

Nooo i poiwedzcie ile teraz elektrycy biorą ???

Hydraulik powiedział mi za jedną część 20-30 tyś, materiał+robocizna+piec Viessmana! w tym podłogówka---to dobra cena??? czy raczej szukać gdzieindziej???

A i właśnie czy teraz to tynkarze w ogóle sami kręcą tynki??? można takich znaleźć?? Mamy ponad 1000 m2 tynków i poprostu ceny gotowych tynków i robocizny mnie powalają !!!

Pozdrawiam

Kinga

Muszę zadać głupie pytanie. Panowie od okien twierdzili, że styropian po trochu znika jak się nie zrobi elewacji w max pół roku (to na moją uwagę, że pianka do okien traci swoją objętość z czasem).

Postaram się wstawić nev avatara po obróbkach wokół okien :D

Na razie lecimy z poddaszem, łazienka i garderoby zostały.

Witam Wszystkich forumowiczów:)

Domyślam się, że niejednokrotnie padało zapewne pytanie o ekipy wykończeniowe z okolic Piaseczna :oops: . Niestety tych postów jest tak strasznie dużo że obawiam się iż przejżenie ich wszystkich zajęłoby mi z tydzień czasu:) :o . Bardzo proszę o jakieś namiary na tynkarzy zewnętrznych najlepiej jakby jeszcze robili podbitkę:) Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za jakiekolwiek namiary.

Piomod -> W przypadku nawodnienia trawnika ( zraszacze) rury kładłem przed wyrównaniem i wysianiem trawy, zdecydowanie łatwiejsze jest to sprawa.

Identycznie robiłem przy żywopłocie i tu bym kolejność zmienił i system, mam zraszacze a korzystniejsza jest raczej linia kroplująca położona bezpośrednio na powierzchni. Zakopałem rurę i dopiero wsadzałem krzewy, musiałem bardzo uważać przy wykopywaniu dołków pod krzewy na rurę doprowadzającą wodę. Fiskars ostry jest.

System robiłem pod nadzorem i wg projektu kolegi, pokazał jak montować poszczególne elementy, sterownik i elektrozawory i jakoś sam złożyłem całość. Nie obyło się oczywiście bez konsultacji :)

pozdrawiam

w.

Piomod,

Mnie jakieś 2-3 m-ce temu całe nawadnianie ogrodu łącznie z roślinkami robiła mała firma. NAJPIERW cała instalacja, PÓŹNIEJ zielenina. Tak, jak rzecze mój przedmówca, na terenie zraszacze, wzdłuż ogrodzenia linia kroplująca. Linia zahacza też o "poważniejsze" rośliny "wchodzące" w trawnik. Teraz, jak obejrzałem wykonywanie takiego nawodnienia, pewnie zrobiłbym sam, ale dobrze że nie brałem się za to od razu. Zrobiłbym parę błędów na pewno... A i teraz nie jestem pewien, czy chciałbym się brać za całość. Rozłożyć linie kroplujące - tak, ale zaprojektować całość systemu i go wykonać, a później obsadzić roślinami? Na pewno coś bym zrobił nie tak. :oops:

Wykonując sam taką instalację, zwróć szczególną uwagę na prawidłowe zgranie elementów systemu, zwłaszcza na dobór pompy. Ja mam system zasilany wodą ze studni, wykopanej właśnie w tym celu i uwierz mi, na naszym terenie dobowe ruchy wody potrafią być naprawdę duże. Pompa musi być na tyle dobrze dobrana, by nie padła od razu, gdy zabraknie wody... Pierwsz pompa, którą miałem zdechła, bo wyssała za dużo i studnia nie wyrobiła... :cry: Firma w ramach gwarancji na swą usługę pompę wymieniła i ustawiła nowe parametry zasilania instalacji. Zmieniane były też zraszacze, gdyż części z nich pompa nie dawała rady dostatecznie zasilić. Pomogło dopiero rozdzielenie części instalacji na większą ilość oddzielnie sterowanych sekcji. Kilkukrotnie zmieniane były też czasy zasilania zraszaczy, by wszystko podlewane było w miarę jednakową ilością wody. jeden rodzaj zraszaczy potrzebował większej ilości czasu, by podlać swoją "działkę" odpowiednio. Problemy takie oczywiście zależą od konkretnego przypadku i u Ciebie nie muszą wcale wystąpić. Teraz wszystko hula - choć nie musi, bo przecież leje co dzień... :evil: Zastanów się, czy przy bardziej skomplikowanej instalacji warto bawić się samemu? Choć niewątpliwie jest to przyjemna praca. :D

Pozdrawiam,