woytek 25.07.2008 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Aussie -> a czujnik deszczu? Wtedy system nawadniający by nie hulał.Ostatni tydzień wyłączyłem nawodnienie, tak mokro, po wczorajszym to wręcz podtopienie małe. pozdrawiamw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 25.07.2008 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Hydraulik powiedział mi za jedną część 20-30 tyś, materiał+robocizna+piec Viessmana! w tym podłogówka---to dobra cena??? czy raczej szukać gdzieindziej??? nania - sorry, ale jak można odpowiedzieć na tak postawione pytanie??? Jaka "cześć"? Jaki piec? Viessmann ma więcej, niż jeden - mam nadzieję, że o tym wiesz? Ile podłogówki? Niestety nawet szklane kule mają swoje ograniczenia... Dokładnie napisz, co jest wliczone, to wtedy można coś powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zazdrośnica 25.07.2008 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Marto tyle że ja miałam praktycznie od razu zaciągnięty klejem z siatką i jest teraz bardzo twardy a elewację tj. kolor chciałam zrobić na jesieni. Nie mogę sie teraz doczekać drzwi na koniec lipca, okna fajowe chociaż białe, szyby antyglass czy coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nania 25.07.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Hydraulik powiedział mi za jedną część 20-30 tyś, materiał+robocizna+piec Viessmana! w tym podłogówka---to dobra cena??? czy raczej szukać gdzieindziej??? nania - sorry, ale jak można odpowiedzieć na tak postawione pytanie??? Jaka "cześć"? Jaki piec? Viessmann ma więcej, niż jeden - mam nadzieję, że o tym wiesz? Ile podłogówki? Niestety nawet szklane kule mają swoje ograniczenia... Dokładnie napisz, co jest wliczone, to wtedy można coś powiedzieć. Hej Eeee Depi nie przeglądałeś mojego dziennika! dlatego niewiesz dlaczego piszę "jedną część" Co to ceny hydrauliki to facet powiedział mi tak w przybliżeniu, ale też dodał że jak szczegółowo policzy to też tyle wyjdzie. Ale dobra jestem laik, musisz mi wybaczyć o co mam go pytać dokładnie i co podać do szczególowej wycenY! Mam takie założenia: Piec jednowunkcyjny z zamkniętą komorą spalania + zasobnik ok 120 l- czekam na info jaki model pieca! Podłogówki będzie ok 70 m2- cały parter i na piętrze hol i łazienka , w pokojach grzejnik- szt 4 no może jeden łązienkowy! i! Napewno 2 kibelki podwieszane + może bidet + ofcorse wanna , oczywiście w kuchni zlew, zmywarka, nooo myslałam też o małej umywalece w garażu oraż kranie od wody na zewnątrz budynku! No i pewnie też zalezy z czego Pan bedzie robił! te wszystkie rurki, rozdzielacze czujniki it podobne......................nie znam się na tym więc może podpowiedź z twojej stronie z czego najlepiej, co by mi kitu nie wcisnął że to super, hiper a w rezultacie do kitu! A i jeszcze jedno pytanie odnośnie dopływu świerzego powietrza do kominka, nie zostało ono wcześniej zrobione i został wylany chudziak, i teraz czy go kuć czy np. położyć taką prostokątną rurę 5.5.x20 cm na chudziaka! rura by szła przy samej ścianie więc chyba by nie miała dużego wpływu na podłogówkę, i zreszta rurek nie kładzie się po samych krawędziach ? ?? pozdro Kinga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 25.07.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Yo! No nie czytałem, biję się w piersi Jak nie ma szczegółowej wyceny, to w zasadzie nie ma jak zaopiniować. Powiem tylko tyle, że moi znajomi kupili piec Viessmanna za 14 tys. - Vitodens 333 zdaję się, czyli topwy. Czyli za sam piec zapłacili prawie tyle, co za instalację mozna dać. Rada - sprawdz na allegro, ile taki piec kosztuje. Instalatorzy mają zniżkę od ceny katalogowej 45% bodajrze! Czyli ma z czego schodzić! Ale nie każdy Viessmann tyle kosztuje - trzeba zobaczyć. I co wchodzi - czy np. wliczona pogodówka itd. Druga sprawa, to rury. Też zobaczyć, ile liczy. Chodzi głównie o podłogówkę, bo koszty materiału do wody nie są zbyt duże. Złączki kosztują. Rura powinna być PEX-AL-PEX i kosztować max ok. 3zł/mb. Rrmisie rekomendują rurę z marketu - ponoć też dobra, a tańsza, niż "firmówka". Niech też dokładnie określi, co ile biec mają rurki i dlaczego akurat co 10 cm Podpowiedz - nie musza biec co 10, ale "tak się robi" Naprawde profesjonalny instalator powinien użyć Audytora OZC i policzyć zapotrzebowanie na ciepło pomieszczeń i zaprojektowac z pomocą Audytora OC instalację. No ale tak dobrze, to tylko w Erze Generalnie 20 tys. to brzmi nieźle. 30 tys. już gorzej. Jak będzie wycena, to można sie pochylić. Tak to wróżenie z fusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 25.07.2008 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 OK. Skumałem o co chodzi z "częścią" Swoją drogą mógłbym swój dziennik trochę podciągnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nania 25.07.2008 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 DEPI! Zaproponował piec Viessmana z zamkniętą komorą za 4900 ale właśnie czekam na dane co to za piec , co bym sobie włąśnie poczytała i sprawdziała ceny! Niby ta cena podana z podłogówką więc wydaje się dobra ale dam znać jak bedę miała szczegółowo, wtedy ocenimy! No ja swój dziennik też zaniedbałam! bo juz szczytowe stawiają.....a w dzienniku ........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 25.07.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Ty zaniedbałaś? Ja dziennik zakończyłem na stanie 0, a od poniedziałku mają robić więźbę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 25.07.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Depi Mam nadzieje , ze Wiesz o tym , ze wiezbe trzeba oblac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 25.07.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Kurfa!!! Widzicie - nie można zapeszać! Po co to pisałem? Właśnie odezwała się żona dostawcy więźby i powiedziała, że jest on jest w szpitalu i wieźby nie będzie... Ja pier... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.07.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 woytek, wkrótce będę miał włączony czujnik mierzący wilgotność gleby, który w miarę potrzeby będzie odpalał instalację, ale na razie muszę ogarnąć mnóstwo innych, pilniejszych spraw związanych m.in. z porządkowaniem terenu po budowie... ile to kosztuje!!! pzdr., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olka7 25.07.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Czy ktoś z Was budował z austriackiego pustaka eder? macie może namiary gdzie kupić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 25.07.2008 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 A czemu akurat chcesz z takiego budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 26.07.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 Nania Co do hydraulki, to tak jak pisze Depi trudno ocenić czy to duzo czy mało bez szczegółowego zakresu prac i materiałów. Ja za całą hydraulikę z piecem, podłogówką, kaloryferami, białym montarzem i ogólnie ze wszystkim zapłaciłam ok. 40k. ( po znajomości ze sporymi upustami) Tynkarzy wysyłam na PW Zazdrośnica Jak styropian na elewcji jest zaciągniety siatka i klejem to nic mu sie nie stanie - moze i rok tak stać. Stryropian utlenia sie jeżeli nie jest niczym zabezpieczony. Po czwartkowej ulewie spłyneła mi połowa świeżo posianej trawy A tak ciężko pracowałam, teraz muszę ten kawałek znowu rozgrabic i dosiać trawę. Mam do bardzo taniego odsprzedania 3/4 palety bloczków betonowych białych 15cm ( na sciany działowe, albo na jakis budyneczek gospodarczy na działce) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natka74 28.07.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Szanowni Państwo, przeglądam bezskutecznie Forum w poszukiwaniu firmy, która wykonałaby mi przyłacze wodociągowe (hydrant na przeciwko działki). Działaka położona w miejscowości Baszkówka pod Głoskowem. Proszę o namiary na sprawdzone przez Państwa firmy wykonujące tego typu zlecenia w okolicach Piaseczna. Z góry sedecznie dziękujęRenata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms. 28.07.2008 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 witaj natko, zaglądaj częściej do wątku Piaseczno. Nie wiesz, że wodą w naszej gminie rządzi (dosłownie!) firma Elmar z Wólki Kozodawskiej. Zrobią wszystko co sobie zarzyczysz, a na koniec wystawią rachunek. PS. W sprawie drenów coś drgnęło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 28.07.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Szanowni Państwo, przeglądam bezskutecznie Forum w poszukiwaniu firmy, która wykonałaby mi przyłacze wodociągowe (hydrant na przeciwko działki). Działaka położona w miejscowości Baszkówka pod Głoskowem. Proszę o namiary na sprawdzone przez Państwa firmy wykonujące tego typu zlecenia w okolicach Piaseczna. Z góry sedecznie dziękuję Renata. Posłałem Ci jeden namiar na Priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piomod 28.07.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Aussie, Woytek Dzieki za informacje, wprowadziliście jeszcze większy zamęt w mojej głowie Chyba jednak zaryzykuje i spróbuje wykonac system nawodnienia własnoręczie. pozdr piomod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betsi2006 28.07.2008 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Aussie, Woytek spróbuje wykonac system nawodnienia własnoręczie. Tzn jak jest upał to bedziesz podlewał z węża ręcznie ? Jak taki system mam choc częsciowo zmechnizowany - rozstawiam automatyczne, przenośne podlewanie i co jakis czas zmieniam jego miejsce Póki podlewam 1/2 działki co 2 dni jest Ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flamenco108 01.08.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Powitać, po długiej niebytności. Czytam sobie, czytam, tak, tak, dużo się dzieje. Szczególne gratulki dla Depiego, któren, jeśli dobrze zrozumiałem, osobiście dyga... My od 2 miesięcy zamieszkujemy plac budowy, bo nie mam motywacji, żeby ją skończyć, czyli dokonać inwentaryzacji, i wypełnić druk zgłoszenia... Ale jest FAAAJNIE! Poza tym, że trzeba się uczyć, jak używać szamba (my, panie, blokersi...), jak wycelować antenę tv (tu nie ma kablówki! I w sumie bardzo dobrze), woda w wannie cokolwiek brązowa (żelazista, czekam na wodociąg), to w ogóle jest bombastycznie i patetycznie. Miejsca w bród, w upał cieszymy się chłodkiem nie klimatyzowanym (w ramach impregnacji elewacji zakleiliśmy okna folią i się zrobiło chłodno), mamy własną sypialnię, pracownia na razie w salonie, ale jest też dosyć miejsca i na jadalnię, i na wypoczynek. Czekamy na schody, wtedy dokończymy parter (drugi kibelek np.), zrobimy gabinet... Parkietu też nie ma, ale na wykładzinie też jest miło. Nie ma zasłon, szaf wnękowych, lamp, boże, nie ma nic prawie! Ale jest super! To tak prywatnie. Czy może znacie jakiegoś fachowca, co by położył pasek tynku na styrodur (ok. 05mx50m) czyli tynk na siatce? Wykończenie komina też mnie interesuje. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts